Cybercsapda 15 csillagozás

Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary ​Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést, a társadalmi normákat és értékeket, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén.

Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett széleskörű tapasztalataira támaszkodva a témák tág körét érinti – milyen hatással vannak a képernyők és a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, milyen veszélyei vannak az orvosi honlapok böngészésének, és miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és hihetetlennek tűnő, mégis valódi eseteken keresztül szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885650 · Fordította: Török Csaba
>!
Harmat, Budapest, 2020
416 oldal · ISBN: 9789632885957 · Fordította: Török Csaba
>!
Harmat, Budapest, 2020
416 oldal · ISBN: 9789632885971 · Fordította: Török Csaba

Enciklopédia 1


Most olvassa 5

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kimletti P>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Nehezen szántam rá magam, pedig kár volt ennyire halogatnom az olvasását, remek könyv volt.
A könyv szerzője törvényszéki cyberpszichológus, vagyis főként az online térrel összekapcsolható bűnesetekkel foglalkozik. Azonban a könyv nem csak ilyen vonatkozásában fontos, hanem tényleg arra a kérdésre keresi (és mutatja meg) a választ, hogy hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést.
A képernyőre szánt időtől eljutunk a dark web mélyéig, közben megmutatja, hogyan hat az Internet a gyerekek fejlődésére, a kamaszok lelki világára, hogyan változtatja meg a párkapcsolatok természetét. Az esetleírásai érzékletesek, voltak esetek, amikről én is hallottam, de volt olyan, amire lelkesen „rágugliztam”.
Mindenkinek olvasnia kellene. Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy nemcsak előnyei vannak az Internetnek és a „kütyühasználatnak”, de Mary Aiken eléggé alapos munkát végzett, hogy felnyissa a szemünket arra, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk az egyensúlyra.
Kifejezetten jólesett olyan tudományos munkát olvasni, ahol nem félt a szerző szakkifejezéseket használni, megfelelően hivatkozni a forrásaira…az utóbbi idők listavezető pszichológiai könyvei után főleg.

pupsegal>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Az alcím miatt vettem meg a könyvet: érdekesnek hangzik, hogy az online tér milyen hatással van az emberi viselkedésre, hiszen az internet már szinte olyan lett számunkra, mint a levegő, a minden napjaink szerves részévé vált. Aiken igen mélyrehatóan, összeszedetten és aprólékosan mutatja be a hatásokat, különválasztva a különböző koroktól – a csecsemők, gyerekek, tinédzserek, felnőttek, nyugdíjasok, tényleg mindenki sorra kerül. Amikor a csecsemőkről szóló részt olvastam spoiler, éppen a Balaton parton üldögéltem és elkezdtem szemlélni a körülöttem strandoló-pihenő családokat. Sajnos, amit Aiken megfogalmazott az reális – az 5-6 család közül egy (!) olyat láttam, ahol ténylegesen a gyerekekre figyeltek a szülők és nem a telefonjukra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy szülőnek nem szabad a telefonjára ránézni sem, inkább a prioritásokat kellene átgondolni. Nagyon sok nevezzük jóslat található a Cybercsapdában, amelyek egy teljesen magányos, elszigetelt társadalmi berendezkedés jövőképét tárja elénk, ha megmarad az a viselkedési magatartás, hogy a telefon, illetőleg a cyberén (Aiken így nevezte el azt a személyiséget, akiknek mutatjuk magunkat az interneten) maradt előtérben a saját énünk és a valóságos világ helyett. Legfőképpen a szülőknek ajánlanám, mert nagyon érdekes javaslatokat tesz arra, hogy a gyerekeket-tiniket hogyan tudják megóvni, akár a szexuális ragadozóktól, akár a függőségtől, de igazság szerint senkinek sem árt, ha elolvassa, biztos találna benne hasznos információkat, akár a saját életére nézve. Egy biztos, amennyiben lesz gyermekem, a Cybercsapda újra elő fog kerülni.

>!
Harmat, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885650 · Fordította: Török Csaba
Galambdúc>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Mindenkinek olvasnia kéne, szülőknek meg különösen: Bár a leírtak jó részéről hallottam már, mégis megdöbbentő olvasni, milyen világban élünk már most, hogy a technológia és internet hogyan formálja át az emberi pszichét, viselkedését, társadalmat, kultúrát, kapcsolatainkat magunkkal és embertársainkkal. És hogy ez milyen észrevétlenül történik velünk. Számos etikai kérdést is felvet ez a tudományos igénnyel megírt, de laikusoknak is könnyen érthető könyv. Kulcsszó: tudatosság és hogy döntéseket kell hoznia az emberiségnek. Nem holnap. Most. (Mivel Harari könyvével egy időben olvasom, jól rezonál egymásra a kettő mű, Harari írásait sem érdemes kihagyni.)

konyvkritika>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Bár mindannyian tisztában vagyunk a digitalizált világ előnyeivel, főleg ami a kapcsolattartást és az informálódást érinti, de az online térnek számos negatív hatása és következménye is van.⁣⁣
⁣⁣
Ez a könyv nagyon sok szempontból vizsgálja meg azt, hogy milyen hatással van az internet és a digitális eszközök használata nem csak az emberi viselkedésre, de a társadalmi normákra és a szociális kapcsolatokra is. A könyv szerzője különböző életkorú gyerekekre tér ki, és kimerítően mutatja be azt, hogy milyen hatással lehet ezekre a gyerekekre egy videojáték, egy mese a tv-ben vagy egy tablet, esetleg okos telefon használata. A probléma nem ott kezdődik, hogy a mai gyerekek ezekkel a digitális eszközökkel nőnek fel, hanem ott, hogy koruknak nem megfelelően használják, mivel se a szülőnek, se a gyereknek nincs elegendő információja arról, hogy milyen rejtett veszélyeket tartogat a cyber világ.⁣⁣
⁣⁣
Egyértelműen hiánypótló, rendkívül magasszínvonalú és roppant aktuális könyv ez, amit szerintem minden ember el kellene, hogy olvasson!⁣⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/mary-aiken-cybercsapda/

valamifurcsa>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Kicsit szeretném árnyalni a képet a sok 5 csillagos értékelés után.
A cyberpszichológia vitathatatlanul fontos téma, Aiken pedig elhivatott kutatója ennek a területnek. A könyv igényes, rengeteg hivatkozással, azonban egy átlagembernek, akinek az internet a mindennapok része, kevés újat mond. Az alapvető fogalmak és jelenségek túlmagyarázása miatt ez inkább az internettől idegenkedőknek lehet informatív.
Sokszor ismétli önmagát. Zavaró továbbá, hogy olykor elcsépelt sztereotípiáktól hemzseg és fekete-fehér a gondolatmenet: régen a gyerekek még a szabadban játszottak, bezzeg most a telefont nyomkodják…
Hiányoltam a konkrét, gyakorlati megoldási lehetőségeket az internettel kapcsolatos problémákra. Amikor Aiken mégis felvetett ilyesmit, az néha nagyon meredek volt, pl. a gyerekek hivatalos dokumentumokkal igazolják az életkorukat bizonyos honlapok használata előtt. Tehát az a cyberpszichológus tanácsa, hogy adják ki a személyes adataikat az interneten?
Egy másik nagy problémám a könyvvel az, hogy míg az internetes illegális tevékenységeket (torrentezés, hackelés) és a deep weben folyó szervezett bűnözést hosszú moralizáló bekezdésekben ítéli el, a hatalmi elitről és a törvényhozókról gyermeki naivitással feltételezi a legnemesebb szándékokat. (Hiszen cyberkriminológusként ő is a törvény „csapatába” tartozik?)
Nem bánom, hogy elolvastam, de sokkal többet vártam.

csokitorta>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Sok pszichológiai könyvet olvastam már, de eddig a könyvig egy olyat sem, ami az internet árnyoldalait ilyen részletesen és valósághűen bemutatná. Pedig ez az a téma, aminek ma már nagyon előtérbe kellene kerülnie, hiszen az esetek többségében az online világban élünk és működünk a valóság helyett. A probléma csupán az, hogy azt hisszük, átlátjuk az internet minden szegletét és értjük ezeknek működését, de legfőképpen ismerjük azokat az oldalakat, amiket nap mint nap használunk. Rengeteg témát bemutat az írónő, Mary Aiken (aki egyben cyberpszichológus is), főleg arról ír, hogy mennyiben és hogyan alakította át az internet a társas normáinkat és az alapvető emberi viselkedésünket. Főleg az internet árnyoldalai kerülnek előtérbe a Cybercsapda című könyvben, megdöbbentő, mennyi pszichológiai és jogi probléma adódhat a helytelen internethasználatból. Senki ne ijedjen meg, nem egy száraz, tankönyvszagú könyvvel állunk szemben, Mary Aiken izgalmasan mutatja be ezeket a problémákat, és garantáltan azt fogjuk érezni, hogy mi is érintettek vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy találni fogtok legalább egy olyan jelenséget a kötetben, amely már a Ti környezetetekben is megjelent. Nálam újraolvasós lesz ez a könyv, de másodszorra biztosan készítek jegyzeteket is… Mindenkinek ajánlom a Cybercsapdát, de legfőképpen pedagógusoknak és szülőknek lehet nagyon hasznos és tanulságos olvasmány.
Bővebb értékelés (és ismertető az afantáziáról, vagyis vizuális képzelet nélküli állapotról): http://varazstinta.blogspot.com/2021/10/a-nagy-pszichol…

AniTarnoki>!
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Alapos, részletes írás egy hatalmas tudású ember tollából. Amiért ennyi csillagot adtam rá, annak az az oka, hogy egy atlagos internethasználónak nem sok újat mond, sokáig fejteget egy-egy témát, és sokszor visszacsatol egy már korábban elhangzott témakörhöz, sokszor ismétli magát.

Nagyon árnyalt képet az a cybervilágból adódó problémákról, de a problémamegoldást hiányolom.


Népszerű idézetek

Kimletti P>!

Az online aljasság egyre elfogadottabb valósággá válik – a legtöbben már tapasztaltak hasonlót.

153. oldal

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Kapcsolódó szócikkek: aljasság
pupsegal>!

Az eszköz egyik különleges vonását így reklámozták: „Az iPadet olyan biztonságos tok veszi körül, amely megvédi az eszközt a ráfolyó nyáltól.” Micsoda figyelmesség! Az iPad tiszta marad, de ki törődik eközben a baba megóvásával?

117. oldal

Mary Aiken: Cybercsapda Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Navarro: Veszélyes személyiségek
Steven Pinker: Az erőszak alkonya
P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Robert Macfarlane: Lennvilág
Robert Wright: A buddhizmus élő igazsága
John Allen Paulos: Számvakság
Stephen Greenblatt: Egy reneszánsz könyvvadász
Barabási Albert-László: Behálózva
Hahner Péter: A Vadnyugat
Abigail Tucker: Oroszlán a kanapén