Amikor ​ezt olvasod 7 csillagozás

Mary Adkins: Amikor ezt olvasod

„Humoros ​és megható olvasmány. Nem lehet letenni!” – Meg Cabot

Iris Massey elment.
Azonban maradt itt utána valami.
Iris Massey négy éven át dolgozott Smith Simonyival, a PR-mágussal: vállvetve tökéletesítették az ügyfeleik arculatát. De Iris meghalt, mindössze harminchárom évesen ragadta el a halálos betegség. A barátja és kollégája nélkül talajt vesztett Smith meglepődve értesül, hogy Iris élete utolsó hat hónapjában blogot írt, tele kemény és gyakran mulatságos elmélkedésekkel egy félbeszakadt élet utolsó szakaszáról. Ezzel kapcsolatos Iris utolsó kívánsága is: arra kéri Smith-t, hogy adassa ki könyvben a blogbejegyzéseket. Szeretnivalóan buzgó, bár némileg túl szókimondó új gyakornoka, Carl segítségével Smith nekilát a feladatnak, hogy teljesítse Iris végakaratát.
Ehhez azonban előbb Iris nővére, az elit séf, a gyásztól megrendült Jade beleegyezését kell kérnie. Miközben az életükben jelenlévő problémákkal birkóznak, Smith és Jade útjai keresztezik… (tovább)

Eredeti mű: Mary Adkins: When You Read This

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155875342 · Fordította: Galambos Dalma

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Mary Adkins: Amikor ezt olvasod

Oké-oké, tudom, hogy még nem értem a végére, de úgy érzem, új kedvenc van születőben♥

~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~
A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/mary-adkins-ami…

"Nem hittem volna, hogy ez a történet ennyire belopja magát a szívembe, mégis, egyik pillanatról a másikra már csak végtelen szeretetet éreztem az irányába. Könnyed, édes kis regény, mely teljesen leköti az olvasó figyelmét, s feledteti a mindennapok problémáit. Egy komoly témára építő könyv, mely chick lit besorolással rendelkezik. Igaz, hogy a kiindulópont komor és szörnyűséges – hiszen a rák nem lehet másmilyen – mégis ez a regény nem arról szól, mit veszít el az ember, hanem arra, hogy akár ebben a percben is milyen csodákat találhat, ha megengedi önmagának, hogy észrevegye a pillanatokban rejtőző lehetőségeket. Mert az élet erről szól: adunk és kapunk. Nyerünk és veszítünk.
A megvalósítás pedig külön dicséretet érdemel. A szerző minden fontos dolgot képes volt még levélregényként is átadni, az olvasó nem érzi a hiányát a nagyobb leírásoknak, a részletekre kiterjedő esettanulmányoknak. Még az sem mondható el, hogy a karakterek személyiségét sem ismerhetjük meg, hiszen az írásstílusuk rengetek mindenről árulkodik. Pláne a privát levelezésük…
Csak ajánlani tudom ezt a történetet. Iris története megmelengette a szívemet, s megmutatta, hogy mindig a jelenben, az álmainknak kell élni. Nincsenek benne falakat ledöntő csavarok, mégis teljes értékű mű. Chick lit. Ezt nem szabad elfelejteni. "

>!
Csokiskeksz
Mary Adkins: Amikor ezt olvasod

Kevés itt az értékelés róla. Szerintem nagyon jó könyv. Imádom az e-mail, sms, blogbejegyzés meg mindenféle üzenetváltásokat, ez a könyv ebből áll. Humoros, megható, szívfacsaró olykor.

>!
ibolya09
Mary Adkins: Amikor ezt olvasod

A borító keltette fel a figyelmem, a levél, az e-mail. Amikor kinyitottam láttam, hogy levelekből, e-mailekből, sms-ekből áll a könyv. Meg Cabot óta szeretem az ilyen könyveket, így elolvastam. A formátuma miatt gyorsan lehet vele haladni, mégis sok mindent megtudunk a könyvből. Olvasás közben többször sírtam, nevettem, bánkódtam, örültem. Nagyon valós problémáról ír, kell olvasni a halálról is. De nemcsak erről szólt, hanem az életről, újrakezdésről is. Kedvenc lett.

>!
vollys
Mary Adkins: Amikor ezt olvasod

Mivel nem erre számítottam kicsit furcsa volt az elején a történetmesélés módja, de bevallom a végére nagyon frappánsnak és ötletesnek találtam. Nevezhetnénk levél regénynek is, ugyanis erről van szó lényegében. Adott a főhősnő, aki blogot írt, és halála után főnökére hagyta kiadási céllal. Maga a történet több szálon futó levélfolyam. Az elhunyt főnőke, annak beosztottja, barátja, valamint a lány testvére közötti levelek váltogatják egymást a már elhunyt lány blogbejegyzéseivel. A levél, mint forma, kicsi távolságtartásra késztet a szereplőktől, hiszen annyira nem tudunk elmélyülni a cselekedeteikben, gondolataikban. Emellett mégis képes arra, hogy bemutassa, hogy mennyire képes gyászolni egy testvér egy főnök\barát, illetve hogyan próbálják tovább élni az életüket. Iris blogbejegyzései fűszerezik a köztes részeket, melyek hol szomorúak, hol bohókásak, hol beletörődőek.
A szereplőket nem mindig szerettem, de elgondolkodtatott a helyzet, melybe kerültek, a gyász, melynek feldolgozásához különbözőképp közelítettek. És ott van az asszisztens, aki egy csodabogár…. de a vicces fajtából.


Népszerű idézetek

>!
csfannie P

Levághatod az összes virágot, de a tavasz akkor is eljön.

366. oldal

>!
Niitaa P

A halál, mint kiderült, a világon a legjobb lehetőség, hogy az ember átértékelje a dolgokat.

253. oldal

>!
Niitaa P

A pénz, mint kiderült, olyan, mint a dögös pasi, aki csak addig izgalmas, amíg felfedezed, hogy milyen árat kell fizetned emberileg, ha vele vagy.

242. oldal

>!
csfannie P

Talán egyszer, ha már nem leszek, az én hiányom is összehozza az embereket.

333. oldal

>!
csfannie P

Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem mindig tudjuk pontosan, mire van szükségünk.

353. oldal

>!
Niitaa P

Emlékszem, egy nap betévedtem egy könyvesboltba valami városban, ahova egy kis Problémamegoldásra érkeztem, és megpillantottam A lét elviselhetetlen könnyűségének egy példányát a Ki ne hagyja! pulton. Az életem olyan elviselhetetlenül könnyű lett. Léteztem egyáltalán?

242. oldal

>!
Niitaa P

A legapróbb változások olyanok, mint az eltávolódás: elengedünk valamit, hogy megkaphassunk valami mást. Bár ezek a pillanatok kicsik, összeadva fontosabbak lehetnek, mint ahogy egy adott pillanatban gondoljuk.

51. oldal

>!
Niitaa P

Nem vagyunk különlegesek. Nem éljük túl a halált. Csak hisszük, hogy úgy van.

56. oldal

>!
csfannie P

Lista, hogy mi nem jut eszedbe a haláltusádról, amíg realitássá nem válik: meg fogom szegni a bérleti szerződésem.

14. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Joyce: Queenie Hennessy szerelmes levelei
Renate Welsh: Szorítsd meg a kezem!
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Meg Cabot: Ki nevet a végén?
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság