A ​Habsburgok 12 csillagozás

Egy dinasztia felemelkedése és bukása
Martyn Rady: A Habsburgok

Martyn ​Rady nem kisebb feladatra vállalkozik könyvében, mint a Habsburg dinasztia közel ezer éves történetének bemutatására. Szellemes, olvasmányos stílusban veszi sorra a Habsburg uralkodókat és a dinasztia nevezetesebb képviselőit. A könyv lapjain feltárul előttünk Európa utóbbi ezer évének történelme, a történelmi konfliktusok teremtette válaszutak, valamint a Habsburg királyok és császárok döntései, amelyek nem ritkán évszázadokra meghatározták alattvalóik életét. A mű egyik nagy erénye, hogy miközben átfogó képet nyújt erről az időszakról, olyan kevésbé ismert anekdotákat és érdekességeket is belesző a Habsburgok történetébe, amelyek közelebb hozzák és sok esetben esendő emberként mutatják be az uralkodókat.
A szerző bevallott célja „rehabilitálni” a Habsburgok uralmát, és közel egy évezredet felölelő munkáját ezekkel a sorokkal zárja:
„Több mint kilenc évszázad alatt a Habsburgok produkáltak tökfilkókat és álmodozókat, mágiával és szabadkőművességgel foglalkozó… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2022
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793656 · Fordította: Illés Róbert
>!
Helikon, Budapest, 2022
400 oldal · ISBN: 9789634798316 · Fordította: Illés Róbert

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Martyn Rady: A Habsburgok

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

A Habsburgok Európa egyik legjelentősebb uralkodócsaládja voltak, mégis a teljes történetükről csak a Gonda Imre és Niederhauser Emil által írt kötetet lehetne említeni az 1970-es évekből, ami komolyabban feldolgozta a történetüket, de annak is inkább a fele ér valamit, a másik fele jobban a dualizmus időszakát mutatja be. Az angol szerző könyve üdítő színfolt a történelmi ismeretterjesztés egén, mivel hosszú idő után a család teljes történetét kívánja bemutatni és teljesen normálisan vannak elosztva benne a fejezetek.
A szerző nem titkolja, hogy csodálja ezt a családot, amely mindig nemzetek felett kívánt uralkodni. A kisebb bevezető után végig is vezet bennünket a család első szárnypróbálgatásain, ahol láthatjuk az első Habsburgot, Rudolfot a német-római császári trónon és megismerkedhetünk a morgarteni csata eseményével is. Később láthatjuk, hogyan kerül a kezükbe a német-római császári trón és Miksa hogyan alapozza meg a család világuralmát, amellyel elfoglalják a spanyol királyi és német-római császári trónt, ezáltal Károly birodalma lesz az, amelyben sohasem nyugszik le a nap. Bevallom, nekem V. Károly uralkodása az egyik kedvenc témám és nagyon meglepő volt azt olvasni róla, hogy lényegében egy depresszív magatartású uralkodó volt, aki nem hiába mondott le a trónról. Lemondása után végigkísérhetjük egyaránt az osztrák és a spanyol ág uralkodását, utóbbinál bőven olvashatunk a spanyol örökösödési háborúról is és majd arról, hogy VI. Károly hogyan menti meg a Habsburgok uralmát a Pragmatica Sanctio által. Láthatjuk Mária Terézia harcát a német-római császári trónért és végigkísérhetjük a rossz időben uralkodó II. József pályafutását is. Láthatjuk, amint Napóleon által megszűnik a német-római császári cím és létrejön az osztrák és végigkísérhetjük az 1848-as forradalmat, majd Ferenc József uralkodását és láthatjuk hogyan esik szét a birodalom.
Külön kell arról szólni, ahogy a szerző a magyar történelem ide tartozó részeit ábrázolja. Mátyás uralkodását még normálisan bemutatja, de az kicsit erősnek találhatja a magyar nyelvű olvasó, amikor Szapolyai és Ferdinánd harcát polgárháborúnak minősíti, majd egyenesen csalódást keltő, hogy a tizenöt éves háborút leredukálja két évvel és a Wesselényi összeesküvést eléggé lenézi, a későbbiekben hasonlóan jár el Kossuth Lajossal is. A politikatörténet mellett nagyon részletesen, szinte majdnem minden fejezetet a korszak kisebb kultúrtörténeti érdekességeivel színesít meg
A kötet szövege könnyen követhető, amelyet megfűszerez olykor a szerző ironikus humora és sztorizása is. A szöveget néhány térkép és kisebb képgaléria hozza hozzánk még közelebb, majd a végén egy kisebb idegen nyelvű irodalomjegyzék segíti a további tájékozódást. A kötet ajánlható bárkinek, aki a Habsburg család történetét szeretné megismerni egyetemes történeti szemszögből.

2 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Martyn Rady: A Habsburgok

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Még mindig lehet újat mondani a dinasztiáról. Ebben annak ellenére semmi meglepő sincs, hogy eddig is nagyon sokat tudtunk a Habsburgokról, mert nagyjából ezer évre tekint vissza a történetük, ebből van mit mazsolázgatni. A szerző nem szimplán a családfát mutatta be nekünk, hanem megpróbált nagyobb kitekintést adni a politikán túl a művészetre, a kultúrára és a társadalomra vonatkozóan, ezért igencsak nagy lélegzetű alkotás született. Néhol el is lehet veszíteni a fonalat, olyan sok az információ, összességében azonban egy olvasóbarát mű született, rengeteg érdekességet tudhatunk meg még olyan közismert személyiségekről is, mint Sissi, Ferenc Ferdinánd vagy akár Ferenc József. Érdekes végigkövetni, hogyan emelkedett fel a dinasztia, miként jutottak el odáig, hogy előbb királyok, majd császárok lettek, a csúcspont V. Károly uralma volt, mivel az ő birodalmában sohasem nyugodott le a nap, aztán szépen lassan elkezdtek hanyatlani, hogy az első világháború után teljesen elveszítsék a hatalmukat. Fordulatos évezredet kísérhetünk figyelemmel a könyv olvasása közben, a dinasztia uralkodói között voltak jók, rosszak és közepesek, akadtak nagy és szürke egyéniségek egyaránt, mindannyiukról sok érdekességet tudunk meg. A dinasztia hölgy tagjaira is kiemelt figyelem jut, hiszen jóval többek voltak, mint biodíszletek, voltak köztük olyanok, akik férfiakat megszégyenítő módon harcoltak az uralmuk alá tartozó területekért, voltak, akik kiválóan kormányozták országukat az uralkodó távollétében, és akadtak, akik a tudományban jeleskedtek. És természetesen ne feledkezzünk el Mária Teréziáról, aki kiváló uralkodó volt, annak ellenére, hogy édesapja nem igazán készítette fel az uralkodásra, ami meglepő annak fényében, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy trónra segítse a lányát. És ez csak néhány az előttünk sorjázó érdekességek közül, tényleg tudott nekünk újat mondani a szerző a témában.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2022/06/20/konyvkritika_…


Népszerű idézetek

Alvarando P>!

A magyarországi kocsmákat az különböztette meg egymástól, hogy milyen italokat szolgáltak fel – sört a németeknek, bort a magyaroknak és olcsó pálinkát mindenki másnak. Még részegségükben is különböztek egymástól, a magyarok melankolikusra, a németek beszédesre, a románok erőszakosra, a ruténok pedig érthetetlenre itták magukat.

288. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

1 hozzászólás
Alvarando P>!

Ferenc Józsefet nem zaklatta fel öccse halála, mindössze annyi megjegyzést tett, hogy hiányozni fog a következő vadászatról, „de azért így is jó zsákmányra van kilátás”.

285. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

2 hozzászólás
Alvarando P>!

1312-ben Henrik még Rómába is elment, hogy a pápa császárrá koronázza. Majdnem száz év után ő volt az első király, akiknek sikerült ezt elérnie. A következő évben azonban belehalt az útközben elkapott maláriába. Akkoriban a német krónikások annyira hozzászoktak már uralkodóik meggyilkolásához, hogy beszámolóik szerint Henriket a pápa utasítására ölték meg a miseborba kevert méreggel.

46-47. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

1 hozzászólás
Alvarando P>!

A házasságok egykor jó szolgálatot tettek a Habsburgoknak. Mostanra azonban a vérfertőzés miatt testi torzulásokat és értelmi fogyatékosságot eredményeztek. Az V. Károlyt oly jellegzetessé tévő előreugró állkapocs és lebiggyedő ajak rendellenes méreteket öltött, amiért az egyik Habsburg uralkodó kiérdemelte a Frotzenpoidl (tapintatosan fordítva: "baromarcú") gúnynevet.

107. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

Schwarzenberg herceg osztrák miniszterelnök hiába utasította Haynaut, hogy hagyja abba az öldöklést, ő addig folytatta, míg végül 1850 júliusában felmentették tisztségéből. Haynau volt annyira érzéketlen, hogy a szolgálataiért kapott fizetségből földbirtokot vásárolt magának Magyarországon. Sosem értette, hogy szomszédai miért nem hívják meg vacsorára.

264. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

Uralkodása legvégén Károly hivatalosan is elismerte apaságát, Fülöp ekkor tudta meg, hogy van egy féltestvére. Károly azt is meghagyta, hogy a fiúnak keressenek megfelelő pozíciót az egyházban, a nevét pedig változtassák meg Juanra, Károly anyja, Johanna tiszteletére. Ettől fogva a fiú Don Juanként vált ismertté. Nem összetévesztendő a nőcsábász Don Juannal, akiről drámák és versek születtek mind Angliában, mind Európa más országaiban.

109-110. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

1741-ben Pozsonyban Mária Terézia a bajba jutott leányka szerepét játszotta. Győzelme után az amazon harcos jelmezét öltötte magára.

191. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

Az erkölcsösség fontos volt. Mária Terézia létrehozott egy erkölcsbizottságot (Keuschheitkommision) a bécsi és a vidéki prostituáltak üldözésére, de az nevetség tárgya lett – attól fogva, ha egyedül mentek valahova, tisztességes és rosszhírű nők egyaránt rózsafüzért szorongattak a kezükben, mintha éppen misére igyekeznének.

229. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

Kossuth eközben az Oszmán Birodalomba menekült. Hosszú élete (1894-ben halt meg) hátralévő részében Kossuth a Magyarországon uralkodó Habsburgokat szidalmazta, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is feltüzelve közönségét ékesszólásával. Állítása szerint a börtönben Shakespeare-t olvasva tanult meg angolul, ami nem biztos, hogy igaz, de a történet növelte jó hírét, és elősegítette a szabad Magyarország ügyét.

264. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása

Alvarando P>!

A Babenbergek megbecsültségét jól példázza a rájuk aggatott ragadványnevek – Győztes, Szent, Bőkezű, Erkölcsös, Dicsőséges. Csak a Babenberg-ház utolsó képviselője, II. Frigyes (meghalt 1246-ban) kapta a kevésbé hízelgő „Civakodó” gúnynevet.

48. oldal

Martyn Rady: A Habsburgok Egy dinasztia felemelkedése és bukása


Hasonló könyvek címkék alapján

Antonia Fraser: Marie-Antoinette
Simon Winder: Danubia
Jean des Cars: Ferenc József és Sisi
Kovács Dóra: A királyék megint itthon vannak!
Hubert Pointinger: Ferenc József titkos szerelme
Arthur Koestler: Alvajárók
Roger Crowley: Hódítók
Roger Crowley: Tengeri birodalmak
John Keegan: A csata arca
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné