Karakterből 9 csillagozás

Márton András: Karakterből

Tudja-e Ön, hogy miket írogatott titkos füzetébe a volt amerikai elnök, Ronald Reagan? Hogy ki rejtett ’56-ban gránátokat egy fa odvába a Várhegyen? Ki alapította a Los Angeles-i magyar konzulátust és a Merlin Színházat? Hogy ki volt ott a legendás pesti Katona és a nagy kaposvári társulat indulásakor, de mégis lelépett? Hogy mivel tölti el egy átlagos napját egy finn melós? Hogy mit jelent a „karakterből" kifejezés? Ha nem, épp itt az ideje fellapoznia ezt a könyvet!

>!
Corvina, Budapest, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631363579

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Mariann_Czenema P>!
Márton András: Karakterből

Köszöntem, jól esett, ha minden önéletrajz ilyen olvasmányos lenne, biztosan rászoknék erre a műfajra is.
4,5 csillag a lehetséges ötből, nagyon jól áll az Író karakter Márton Andrásnak ;)
Mint Turai, nagyon szépen elrendezte ezt az egészet, bravó, nálam újratapsolás, azaz pár év múlva ismételt olvasás lesz az eredmény.
(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2016/06/marton-andras-karakt… )

szvandaaa>!
Márton András: Karakterből

Karakterből jeles… :) Megkapta a könyv a jól megérdemelt 5 csillagot. Imádtam, leszámítva az utolsó 2-3 melankolikus fejezetet, de még ezt is hajlandó vagyok elnézni. Annyira jó kis történetek! Hol humoros, hol szatírikus, hol megható, hol meghökkentő… Az volt az érzésem olvasás közben, hogy beszélgetek az íróval, nem pedig a könyvét olvasom. Volt, hogy hangosan felnevettem, vagy majdhogynem sírtam. Ilyet kevés könyv tud produkálni. Nagy szerencse, hogy a kezembe akadt. Bevallom őszintén sosem hallottam az íróról, valószínűleg túl fiatal vagyok és más színházi műfajt kedvelek, mint amikben ő szerepelt. De nagyon hálás vagyok érte, hogy az élményei részese lehettem :)!

Zoé_Efstratiadu>!
Márton András: Karakterből

Nagyon kellemes olvasmány, véletlenül találtam meg a könyvtárban. Van szerencsém személyesen ismerni a Művészurat, és az a határtalan kedvesség és humor, ami a személyes varázsából fakad, a könyv soraiban olvasva is megjelenik. Mindig jó régi, tapasztalt színészek visszaemlékezéseit olvasni. A második világháborús, vagy 56os emlékek, amik nekem történelem, az nekik a gyerekkoruk volt – és a színfalak mögötti hatalmi játszmák nagyon izgalmasak. Bátran és őszintén ír fiatalságáról, sikereiről, kudarcairól, a szakmáról, a diplomataként eltöltött időről. Mindent kellő iróniával, humorral és szeretettel.


Népszerű idézetek

Mariann_Czenema P>!

Isten egyik legnagyobb kegyelme, hogy nem engedi, hogy mindent meghalljunk, amit a hátunk mögött, rólunk beszélnek. De amit meghallunk, azt nem véletlenül juttatta tudomásunkra.

168. oldal, Rachel

Mariann_Czenema P>!

Annak a szerepnek, amelyhez most próbálom hozzátörni a lelkemet, az a lényege, hogy miképpen békül meg a karakter a halál gondolatával.

A folyamatban most már ott tartok, hogy a halál ellen nincs semmi kifogásom, csak éppen még nem szeretnék jelen lenni, amikor bekövetkezik.

258-259. oldal, Végül

Mariann_Czenema P>!

Az északi sarkkörön délelőtt 11 körül lassan minden rózsaszínű lesz, aztán világos, de már fél kettő tájt kék, amely hamarosan feketébe fordul. És ettől fogva minden teljesen sötét. Az északi fény száraz időben gyakran látható. Félelmetes és lenyűgöző. Olyan végtelenül nagynak látszik, amilyen törpévé zsugorodik az ember ebben az érthetetlen, háromdimenziós fényjátékban, mintha már hívnának odaátról.

132. oldal, Sarkkör

Mariann_Czenema P>!

Ott álltam az üres Krisztina körúti lakásban árván, társ nélkül, rémes gondolatokkal küszködve. Azon gondolkozom, hogy egy ilyen izgalmas, színes élet milyen őrületes sebességgel változik át sivár, ijesztő, halálos ürességgé. Hogy a múlt élményei soha nem vigasztalják meg az embert, csak a jövő ígéretei képesek ideig-óráig kirángatni a reménytelenségből. Naná, hiszen ezért rohanok egész életemben kalandból kalandba.

145. oldal, Egyetem, válás és gyász

Mariann_Czenema P>!

… színésznek lenni életfogytig tartó, halálos betegség. Hiába szolgáltam diplomataként két cikluson keresztül, igazi diplomata soha nem lettem. Hiába dolgoztam asztalosként Finnországban, igazi asztalos soha nem lettem. Hiába tanítottam az egyetemen, sose lettem egyetemi tanár. Minden éles helyzetet karakterből oldottam meg, végül is, csak ehhez értek. És amit megtanultam az életem összes foglalkozása alatt, annak csak a színészmesterségben van némi hasznosítható tanulsága.

258. oldal, Végül

szvandaaa>!

Nagymamámmal együtt tiszta szívvel nevettünk ezen az egészen. Mintha félig még ő is ebben, de félig már egy másik világban lett volna. Ilyen természetes is lehet az átmenet? Talán az Isten azokat részesíti ebben a kegyben, akik olyan odaadóan, önzetlenül élnek, mint nagymama.

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Antal Imre: Pami
Gobbi Hilda: Közben…
Perczel Zita: A Meseautó magányos utasa
Huszti Péter: Férfikor hajnalán
Szilassy László: Laci
Déryné Széppataki Róza: Déryné naplója
Huszti Péter: Srác a kakasülőn
Nagy Attila: Nem lehet visszatérni
Mikes Lilla: Korona-tanúk
Szegedi Molnár Géza: Nekem már lőttek