Finom ​kis társaság 3 csillagozás

Botrányok Európa királyi és császári házaiban
Martina Winkelhofer: Finom kis társaság

Régi ​közhely: az uralkodók és családtagjaik, vagy akár napjaink magas rangú politikusai esendő emberek. Ha nem tudnak lemondani vágyaikról, hajlamaikról, számukra az élet savát-borsát jelentő élvezetekről, akkor, mivel folyamatosan árgus szemek figyelik minden mozdulatukat, botrány botrányt követ. Különösen az első világháborút megelőző tíz-húsz évben, a XIX. és XX. század fordulóján sokasodtak meg a királyi házak körüli skandalumok a régi értékek megingásával és a mindent kipletykáló sajtó megerősödésével.

Martina Winkelhofer más, eddig szokatlan szemszögből mutatja be ezt az izgalmas korszakot: a királyi és császári házak kulisszatitkaiba vezeti be az olvasót. Felidézi azokat a botrányokat, amelyek a legnagyobb uralkodóházak, például a Habsburgok és a Romanovok hatalmát is megrengették.

A királyi és császári udvarokban „mocskos" levelek jártak kézről kézre, amelyek megszégyenítették a társaság krémjét. Névtelen gúnyiratok keringtek féktelen orgiákról és egy… (tovább)

Eredeti cím: Eine feine Gesellschaft

>!
GABO, Budapest, 2018
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060598 · Fordította: Almássy Ágnes

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Nymeria994>!
Martina Winkelhofer: Finom kis társaság

Martina Winkelhofer: Finom kis társaság Botrányok Európa királyi és császári házaiban

Az államvizsgát követően valamilyen könnyed kis olvasmányt kerestem így bukkantam rá erre a könyvre, amelyre, mint történelmet kedvelő személy azonnal le is csaptam. Abszolúte jó választásnak bizonyult, mert rendkívül olvasmányos volt, igen csak nehezen tudtam letenni. Érdekes volt betekintést nyerni a kulisszák mögé, ahol a gazdagság és a pompa mögött számos, szinte szadista módszerekkel, rémes körülmények között „felnevelt”, elgyötört, lelkileg megnyomorított személlyel találkozhattunk, akikre nem kisebb feladat hárult életük során, minthogy országokat, birodalmakat kormányozzanak. Ezek a könyvben felvázolt magánéleti események pedig több esetben, nem kis mértékben gyakoroltak hatást a kor politikai viszonyaira, egyes országok, dinasztiák, illetve több millió ember sorsára. A puszta bulvár-témakörökön túl (ahogyan azt az írónő az előszóban le is szögezi), arról is képet kaphatunk egy-egy botrányos történésen keresztül, hogy melyek voltak az adott korszak normái, elvárásai, ideáljai, amelynek az uralkodó osztálynak meg kellett felelnie, melyet reprezentálnia kellett a nép számára, s amelyek elmulasztása, megszegése végzetes következményekkel járhatott több százéves múlttal rendelkező dinasztiák számára is.
Összességében amondó vagyok, hogy a történelemkedvelő személyeknek érdekes kitekintés lehet ez a könyv, hiszen a sokszor tárgyalt történelmi eseményekhez, illetve ezek szereplőinek cselekedeteihez érdekes adalékokkal, plusz információkkal szolgálhat, amelyek megkönnyíthetik bizonyos koronás fők tetteinek mélyebb megértését.


Hasonló könyvek címkék alapján

Liz Renay: Első 2000 szeretőm
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Esther Perel: Affér
Ian McEwan: A Chesil-parton
Ed Wheat – Gaye Wheat: A boldogság titkai
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex
Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila
Dalma Heyn: A vágy csendje
Bácskai Júlia: Együttélősdi
Varga Péter: Spielhózni