Amin ​változtathatsz… és amin nem 9 csillagozás

Átfogó kalauz a sikeres önfejlesztéshez
Martin Seligman: Amin változtathatsz… és amin nem

Lámpással ​sem találnánk olyan embert, aki ne szeretne így vagy úgy megváltozni. De vajon sikerül-e neki? Képes lesz-e lefogyni, pozitívabban gondolkodni, könnyedén kezelni a stresszt és a konfliktusokat, sikereket elérni ott, ahol eddig sikertelen volt? A pszichológusokból, kommunikációs szakemberekből és szerencsevadászokból összeverődött „önfejlesztési iparág” szerint egyértelműen igen. Ám Martin Seligman, az Amin változtathatsz… szerzője (és mellesleg a fenti iparág nevének megalkotója) szerint ez nem ilyen egyszerű.

Ő úgy véli: nemcsak azt kellene felmérnünk, min változtathatunk, hanem azt is, hogy min nem. A változások előre visznek, ám a megváltoztathatatlan sem okvetlenül dönt minket depresszióba, ha megtanulunk együtt élni vele. Márpedig Seligman alighanem tudja, mit beszél, hiszen 1996-ban sosem látott szavazati többséggel választották meg az Amerikai Pszichológiai Társaság elnökévé – most pedig világos gondolatvezetéssel magyarázza el, hogyan fogadjuk el azt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az elme kerekei Akadémiai

Akadémiai, Budapest, 2011
420 oldal · ISBN: 9789630590686 · Fordította: Bíró Gábor

Abraham Lincoln

Martin Seligman: Amin változtathatsz… és amin nem

Martin Seligman: Amin változtathatsz… és amin nem Átfogó kalauz a sikeres önfejlesztéshez

Valami baj van ott belül, bent az agyadban? Defektesnek érzed magad, valami nem klappol? Dühös vagy netalántán, depressziós, szex függő, megszállott? Pánikolsz, stersszelsz, szorongsz? Állandóan fogyózol, sokat iszol? Ne tagadd, úgyse klappol minden! Tudom, hogy TE sem vagy tökéletes! Ha ez így van, márpedig így van, akkor itt a könyv, amelyet el kell olvasnod!

ildiko_adam06>!
Martin Seligman: Amin változtathatsz… és amin nem

Nem vagyunk a múltunk foglyai. Pozitív pszichológia atyja, az optimizmusé, de nem a minden alapot nélkülözőé. Tárgyszerűen végigveszi az életben előforduló elakadások témáit és azt, hogy ezekből mi az amin változtathatunk. Tesztekkel gazdagított, így mielőtt az ismeretanyag elsajátításába vág az ember, saját magát elhelyezheti a térképen. Nem mai könyv, de számos üzenete még mindig aktuális. Egész felnőttkorunk során változhatunk, akár jelentősen is… ha tudjuk mi az, amin változtathatunk és mi az, amit el kell fogadnunk.

gerymate>!
Martin Seligman: Amin változtathatsz… és amin nem

Rengeteg hasznos információ – annak ellenére, hogy Seligman (vég)következtetéseivel több helyütt nem értek egyek, a sok kutatási és statisztikai adat, illetve a kutatói szemlélet konzisztens alkalmazása sokat segített a saját világképem alakításában.

esőember>!

A realizmus nem egyszerűen csak együtt jár a depresszióval, hanem egyenesen egyik kockázati tényezője, csakúgy, mint a dohányzás a tüdőráké.

esőember>!

Íme egy radikális felvetés: fajunk, a Homo dysphorus a pleisztocén során a Homo sapiensből fejlődött ki. Csodálatos, hogy a „nagy” agy (a maga 1200 és 1500 köbcenti űrtartalmával) nagyjából hatszázezer évvel ezelőtt jelent meg. A Homo sapiens azonban csak üldögélt a szavannán, nem írt könyveket, nem termelt gabonát, nem sokat beszélt, és katedrálisokat sem épített. Egészen a legutóbbi időkig, nagyjából tízezer évvel ezelőttig, nyoma sem volt a fejlődésnek – a mezőgazdaságban, a civilizációban és a tudás felhalmozásában. Minek köszönhető ez a késedelem?
Talán a nagyméretű agy, az okosság önmagában nem elegendő. Az intelligencia lendületbe hozásához diszfória, belső érzelmi viharok szükségeltetnek. Elégedetlenség, aggodalom, depresszió, a jövőre vonatkozó pesszimizmus (de, amint látni fogjuk, kiegészítve a boldog végkifejletre számító miocén beállítódással) elengedhetetlen a mezőgazdaság és a kultúra műveléséhez, az egész civilizációhoz.

esőember>!

Az alkohol károsítja az agyat: erős, határozott akaratú embereket is gyengévé és simulékonnyá változtat. „Királyokat és géniuszokat tesz koldusokkal és félkegyelműekkel egyenlővé.” Az „emberi különbségek nagy kiegyenlítője”.

esőember>!

Egészében véve az emberek meglepő módon vonzódnak a katasztrofális értelmezésekhez. Nemcsak a „neurotikusok”, nemcsak a depressziósok, nemcsak a fóbiások, nemcsak a lobbanékony természetűek, hanem közülünk a legtöbben, a legtöbb esetben.
Goethe azt állította, hogy egész életében jó, ha néhány napot volt maradéktalanul boldog,

esőember>!

Aaron Beck 1967-ben a Pennsylvaniai Egyetem pszichiátereként írta első könyvét a depresszióról. Rendkívül fontosnak tartotta azt a megfigyelést, hogy a depresszióban szenvedő betegek rendszerint szörnyűséges dolgokat gondolnak magukról és a jövőjükről. Beck úgy spekulált: mi van akkor, ha éppen ez a depresszió lényege? Mi van akkor, ha a depresszió igazi oka az, amire most tünetként tekintünk – a borúlátás? úgy érvelt, hogy a depresszió sem nem agyi kémiai zavar, sem nem befelé irányuló düh (ahogy Freud gondolta), hanem a tudatos gondolkodás zavara. Így a depresszió a borongó gondolatok semlegesítésével gyógyítható.

esőember>!

Túl gyakran estünk abba a hibába, hogy a kudarcainkat a gyengeségünk számlájára írjuk, amikor olyasvalamit kívántunk magunkkal kapcsolatban megváltoztatni, amit egész egyszerűen nem áll módunkban befolyásolni. Mindezen erőfeszítéseink azonban nem voltak hiábavalóak: hibáinkon keresztül látszanak csak igazán a változtathatatlanság határai, s így most először az is, amin változtathatunk.

esőember>!

A negatív érzelmeknek és a negatív személyiségvonásoknak nagyon erős biológiai korlátaik vannak, ezért talán a legjobb tudományos és gyakorlati tanács, amit az e könyvben áttekintendő problémákkal kapcsolatban adhatok, ha mindenkit arra bátorítok, hogy a lehetőségekhez képest próbáljon meg együtt élni a tüneteivel. Vegyünk példát Abraham Lincolnról és Winston Churchillről: valószínűleg mindkettejüknek unipoláris depressziójuk volt, mégis roppantul termékeny életet éltek: megküzdöttek „sötét démonaikkal”, nem engedve, hogy ellehetetlenítsék az életüket.

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln · Winston Churchill
esőember>!

A Bibliában szinte egyáltalán nincsenek pszichológiai utalások. Az Ó- és Újszövetséget alaposan átnyálazva sem találni az emberi szándékokra – az egyéni akaratra, döntésekre vagy preferenciákra – utaló részletet. És öntörvényű hősök után is hiába kutatnánk, akik a maguk akaratából változtatnának a szenvedéssel teli világ menetén. De nem lelni bennük egyetlen árva szereplőt sem, akinek tetteit gondos mérlegelés, a dolgok alapos átgondolása előzné meg.

esőember>!

A düh heves és gyors. Cenzúrázatlan és destruktív. Aki dühös, nem mérlegeli mások szempontjait. Az ítélet ezzel szemben hűvös és hosszú. Mivel manapság nem kell magunkban tartanunk a dühünket, mivel manapság a társadalmunk már nem olyan „jól nevelt”, gyakran teszünk és mondunk olyan dolgokat, amiket később megbánunk. A kimondott szavakat és a bevégzett tetteket azonban nem lehet úgy elfojtani, mint a gondolatokat. Életünk során a legtöbben tucat- vagy százszámra futtatunk zátonyra kapcsolatokat felindultságunkban.

esőember>!

Robert Ardrey, az emberi evolúció ismert szakértője, vitatja azt az antropológiában bevett és közkedveltnek számító felfogást, miszerint az emberelődök békés növényevők lettek volna, akik agya elsősorban a szerszámkészítésnek köszönhetően növekedett meg. Ezzel szemben, vallja, elődeink evolúciós sikere annak köszönhető, hogy húsevők voltak, fegyvereket készítettek, és lobbanékony természetük különösen jól illett az eredményes fegyverhasználathoz. Az Ardrey neve által fémjelzett iskola képviselői úgy tartják, hogy kegyetlen gyilkosok leszármazottai vagyunk. A földönkívülieket ábrázoló filmek világából vett hasonlattal élve, Ardrey elmélete szerint az emberi faj inkább a nyolcadik utas a halálban megismert csúcsragadozókhoz hasonlít, semmint a Harmadik típusú találkozások együttműködő űrlényeihez.