Dramatizált ​homiletika 2 csillagozás

Martin Nicol: Dramatizált homiletika

Nemcsak ​igehirdetők, hanem igehallgatók számára is izgalmas lehet egy modern gyakorlati teológiai szellemi műhely megismerése. Martin Nicol professzor nagyszerű munkája lépésről lépésre végigvezet minket azon az úton, amelyen a prédikáció készül. Az alkotóműhelyben könnyebb és nehezebb feladatokkal szembesülünk. Rácsodálkozhatunk arra, hogy a művészetek világa ma mennyire közel került az igehirdetés alkotói folyamatához. Észrevesszük a könyv olvasása közben, hogy egy-egy igehirdetés létrejötte önmagában is csodálatos folyamat az igehirdető életében; hogy micsoda izgalmat rejt az előadás a szószéken. A mindennapi gyakorlatban természetesnek tűnik az igehirdető teljesítménye, és nem gondolunk bele, milyen sok szakmai kihívásnak kell megfelelnie. Az élet sok-sok területéről hozott idézetekkel és esettanulmányokkal mutatja be a korszerű prédikálás mai környezeti kapcsolatát ez a könyv. Nem véletlen, hogy a legizgalmasabb fejezetek egy muterembe visznek el minket, ahol komoly szakmai… (tovább)

Eredeti cím: Einander ins Bild setzen

>!
Luther, Budapest, 2005
184 oldal · ISBN: 9639571296 · Fordította: Percze Sándor

Kiemelt értékelések

>!
Sytka MP
Martin Nicol: Dramatizált homiletika

A homiletika, azaz a prédikálás tudománya egy gyakorlati teológiai diszciplína. Martin Nicol nem kis tettet hajtott végre: a lehető legelméletibbé tette. Annyiban teljesen igaza van a szerzőnek, hogy a retorikai homiletika (amikor egy ember egy mikrofon mögött állva csak beszél és beszél) átgondolást kíván. A könyv ehelyett az esztétikai homiletikát javasolja, ami egyfajta művészetként gondol a prédikálásra, és egy kreatív, motiváló, kivitelezésében is sokoldalú beszédet takar, amihez hozzátartozik a feedback, azaz a hallgatók reakciója is.

Mindez nagyon izgalmasan hangzik, de a Dramatizált Homiletika olyan végtelenül unalmasan, és konkrét példa nélkül fejti ki mindezt, hogy alig vártam a könyv végét. Nem kicsit zavaró, hogy a könyv végére sem tudja meg az olvasó, tulajdonképpen mi a fene az a dramatizált homiletika. Nicol idézetei, érvelése és főként a film és a zene világából átemelt hasonlatai alapján nekem úgy tűnt, az ő prédikációi „úri huncutságok”, elsősorban a művelt, intellektuálisan képzett emberekhez szólnak. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy részben kicsavarja az exegetikát is: azt állítja, nem az a lényeg, eredetileg mit jelenthetett a bibliai szöveg, hanem az, hogy nekünk mit mond. Szerintem viszont ez a hozzáállás – bár nagyon kreatívnak tűnhet, hogy mindenki maga képzeleg bele valamit a textusokba – csak a zavart és a káoszt fokozza, meglehet hogy esztétikai élményt nyújt, de a leírtak megértését nem segíti.

A kötet vége már kifejezetten fárasztó, ahogy a szerző egy Chicagó-ban állítólag működő „új homiletikai” példát ecsetel: gyakorlatilag teljesen olyan ízű lett ez a fejezet, mintha egy az egyben bemásolta volna egy teológiai képzés tantárgyleírását.

A homiletika, a gyülekezeti igehirdetés tényleg megújulásra vár. Ez a könyv azonban nem újít meg semmit, csupán magyaráz és ködösít. Profi nyelvezettel és markáns hangvételben ír, miközben semmi konkrét dologról nem szól. A képlet véleményem szerint nem annyira bonyolult, mint az ilyen magasröptű eszmefuttatások láttatni akarják. A jó prédikációhoz jó prédikátor kell. Ha van egy csomó olyan ember, aki tud is prédikálni, van is üzenete, ért a beszédhez – nos, akkor majd elkezdhetünk tovább gondolkodni. Addig marad, ami van.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cseri Kálmán: Miatyánk
Cseri Kálmán: Minek az ünnepe a karácsony?
Bartha István: Kánaáni nyelven
Pázmány Péter: Válogatott prédikációk
Cseri Kálmán: Újonnan kell születnetek
Gyökössy Endre: Négyszemközt Jézussal
Cseri Kálmán: Pál életútja
Tóth Tihamér: A szenvedő és győzedelmes Krisztus
Erdélyi László: Elnémult szószékek
Luther Márton: Bűnbánat, keresztség, úrvacsora