Karcok 1

Bla I>!
Időutazások

Néhány nappal ezelőtt olvastam Az Alapítvány barátai című novella válogatást, amely Isaac Asimovnak állít emléket. Az egyik írás, Orson Scott Card Az eredetkutató című munkája kiemelkedett a többi közül. A téma Hari Seldon korának Trantorába visz vissza, ahol egy Leyel nevű Seldon kaliberű kutató kísérli meg megtalálni helyét a felismerten épp összeomlóban lévő Birodalomban.
Asimov írása kiemelt, vezető szerepét tolmácsolja az épp aktuális rendszer széthullása közt a Könyvtárnak, azaz az ismereteknek, s az ismeretek által a velük foglalkozó közösségnek, akik folyamatos kérdéseik, vitáik, megállapításaik által továbbviszik, fejlesztik a tudást. E könyvtár kiemelt részlege az ún. „Indexáló osztály”, ahol tán a mai Internethez hasonló „hologrammos berendezések” segítségével nézegetheti a tudós az írásokat, képeket, videókat, stb. tehet megjegyzéseket, kérdéseket, rögzítheti asszociációit – hisz az ilyen képzettársítások képezik zömében a felismerések, felfedezések alapjait.
Ez a részleg a hatalmas, 15 emeletes könyvtár 4 emeletét foglalja el, s bejárata – szimbolikusan – egy íves boltozat, egy boltíves átjáró, – egy köríves szerkezet, mely képes nagy távolságot átívelni jelentős súlyt alátámasztatva, mintegy hidat képezve két pont között –, amelyen keresztül megközelíthető. Múlt s jövő a híd két végpontján. S nekem azonnal bevillant „Az athéni iskola” Raffaello festménye, majd az etruszkok által létrehozott volterrai városkapu ugrott be, követte a mostari római híd, a Pont du Gard, a Colosseum, a császárok diadalívei, a vízvezetékek, majd a modern megjelenés: a Montpellier melletti Antigoné.
S e pillanatban kézzelfoghatóan éreztem Asimov zsenialitását, amely az Alapítvány trilógiában, majd a kapcsolódó írásokban megtestesült, azt a bölcs jövőbe látást, mely elgondolkodásra kell, hogy késztessen mindenkit, aki korunkban felelősségteljesen gondolkodik, s ugyanakkor Orson Scott Card kiemelkedő nagyságát, aki írásával organikusan kapcsolódik Asimovhoz, mintegy nagyítót tartva az asimovi tartalom fölé, felnagyítva és részletezve a kor emberének vívódásait, gondolatmenetét, sorsát.
Csiszolt gyémántot ér ez az írás, briliáns!

Kapcsolódó könyvek: Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai
8 hozzászólás