Értékelések 7

Bla I>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Asimov a legnagyobbak egyike volt a fantasztikus írók közül. A gondolatcsíráiból írt novellák méltó megemlékezést nyújtanak az Alapítvány barátainak. Nekem két írás emelkedett ki a többi közül: Az acélbarlangok, ill. a Gyilkosság űrvárosban-hoz kapcsolódó „A sávfutó”, amely a tömegközlekedést segítő különböző sebességű futószalagok világával még tizenéves koromban elvarázsolt, valamint „Az eredetkutató”, amely Hari Seldon Alapítványi világába vitt vissza, a Trantor és a Terminus korszakába, régi kedvenc olvasmányaim közé. Ez utóbbiból valahogy jobban megérthetőbbé vált Hari Seldon és Asimov zsenialitása.S Bradbury előszava is méltó a nagy szerzőhöz!

https://moly.hu/karcok/1505642

m6tika >!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Igen vegyes gyűjtemény. Egy-kettő tökéletesen beleillik az Asimov által alkotott világokba, és hozza a kellő színvonalat is, némelyiknél viszont csak középszerű fan fiction érzésem volt, ami azért furcsa, mert mindet a korszak neves szerzői írták. Lehet, hogy ha alaposabban ismerném a novellák szerzőinek stílusát, gondolkodásmódját, akkor jobban értelmet nyerne ötvöződésük Asimovval.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Mindenek előtt előre bocsájtom, hogy felkészültségem Asimov életművében bizonyára hagy némi kívánnivalót maga után, avagy előképzettségem egy kicsit hiányos. Épp ezért valószínű, hogy azok számára, akik nálam mélyrehatóbban ismerik az életművet, nekik jobban tetszik majd a könyv. Valójában egy haranggörbével tudnám jellemezni a kötetet, azaz a benne lévő novellák normál eloszlást mutatnak. Van sok átlagos, egy-két igazán jó, és egy-két pocsék. Erre persze megint igaz lehet, hogy Asimov munkásságának alaposabb ismerete talán változtatna ezen. Ugyanakkor hiába ismerem a Fekete Özvegyek Klubját, az erre vonatkozó novella szerintem pocsék. Némelyik robottörténet ugyanakkor egészen jó, ilyen pl. a PAPPI is, de a Sávfutó is elgondolkodtató. Ezek némelyike kicsit Philip K. Dicket is megidézte. Szóval nem rossz, de alaposabb felkészültséget igényel az asimovi kánonból