Az ​Alapítvány barátai (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (További Alapítvány-Birodalom-Robot történetek) 20 csillagozás

Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Nem ​mindennapi kötetet nyújtunk most át olvasóinknak. A legnevesebb pályatársak tisztelegnek benne Isaac Asimov munkássága előtt. Méghozzá úgy, hogy mindannyian egy-egy novellát írtak a Mester valamelyik történetéhez kapcsolódva. Robert Silverberg például Az istenek is… című regényt gondolja tovább. Harry Turtledove az Alapítvány és Birodalom egy eddig homályban maradt momentumát meséli el. Mike Resnick Susan Calvinról ír. Pamela Sargent Elijah Baleyt idézi meg. Poul Anderson, Harry Harrison és Robert Sheckley a klasszikus robottörténetek sorához fűz újabbakat. Orson Scott Card elbeszélése Hari Seldonról és a Második Alapítvány létrehozataláról szól. Feltűnik továbbá a Fekete Özvegyek Klubja, több írás pedig egyenesen az ünnepelt szerző személyét helyezi fantasztikus környezetekbe. A rendkívül színes és szórakoztató kötetet Ray Bradbury előszava nyitja meg, és magának Isaac Asimovnak az utószava zárja.

Ez a szupersztárokkal telezsúfolt irodalmi kuriózum egyetlen SF-rajongó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

A művek szerzői: Ray Bradbury, Robert Silverberg, Connie Willis, Orson Scott Card, Frederik Pohl, Harry Harrison, Robert Sheckley, Poul Anderson

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2015
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155508530 · Fordította: Bagi Gábor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jorge Luis Borges


Most olvassa 6

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Asimov a legnagyobbak egyike volt a fantasztikus írók közül. A gondolatcsíráiból írt novellák méltó megemlékezést nyújtanak az Alapítvány barátainak. Nekem két írás emelkedett ki a többi közül: Az acélbarlangok, ill. a Gyilkosság űrvárosban-hoz kapcsolódó „A sávfutó”, amely a tömegközlekedést segítő különböző sebességű futószalagok világával még tizenéves koromban elvarázsolt, valamint „Az eredetkutató”, amely Hari Seldon Alapítványi világába vitt vissza, a Trantor és a Terminus korszakába, régi kedvenc olvasmányaim közé. Ez utóbbiból valahogy jobban megérthetőbbé vált Hari Seldon és Asimov zsenialitása.S Bradbury előszava is méltó a nagy szerzőhöz!

https://moly.hu/karcok/1505642

Spaceman_Spiff IP>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Még Asimov életében készült el ez a kötet, ami igazából jól összefogja a szerző életművét, és korrekt módon tiszteleg előtte. Vannak benne kevésbé jól sikerült darabok, viszont akad pár kiemelkedő. Közülük is Orson Scott Card Az eredetkutató című írása a legjobb, igazi cardi minőség, ahol a szerző fogja Asimov világát, a végletekig tágítja, megtölti emberséggel, mély karakterekkel, élő viszonyrendszerrel, egy izgalmas kérdéssel, és úgy összességében az egész asimovi környezetet emberközelivé teszi. Ha másért nem, ezért a novelláért bőven megéri elolvasni.
Érdekes aspektusa egyébként a kötetnek, hogy a jól sikerült írások szembesítenek minket Asimov világának hibáival és ódivatóságával. Van, aki a női karakterekkel kapcsolatban érezteti ezt, van, aki az űrkutatást veszi elő, megint mások a robotok és emberek közti viszonyokkal foglalkoznak. De egyes írások olvasása közben érezzük azt is, hogy a Galaktikus Birodalom mennyire provinciális tud lenni ebben az univerzumban. Nagyon tanulságos ebből az aspektusából végignézni a történeteket, különösen azt a maroknyit, ami tényleg reflektál erre a kérdésre.
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-01-19+…

ui. a szöveggondozás kritikán aluli

Nuwiel P>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Asimov neve igen meghatározó számomra, az ő, iskolai papírgyűjtéstől megmentett könyvei (Az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld) ismertettek meg a sci-fivel. Ezt a könyvet olvasva döbbentem rá igazán, hogy mekkora életműve volt, aminek én csak egy szeletét ismerem, az Alapítvány-Robot-Birodalom könyveket, és szinte semmit nem tudok a többiről. Ez valamennyit levont a más könyveihez kapcsolódó novellák értékéből számomra, de így is kellemesen szórakoztató volt a legtöbb írás, azt a néhány gyengébbet leszámítva. Három novella lett a kedvencem: Pamela Sargenttől A sávfutó, Harry Turtledove-tól a Trantor eleste, és Orson Scott Cardtól Az eredetkutató. Ezek után pedig igyekszem sort keríteni Asimov többi írására is mihamarabb.

2 hozzászólás
zsuga_89>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Annyi bizonyos, hogy akik több Asimov által írt történetet olvastak, és az tetszett is nekik, élvezni fogják az univerzumába beleillő rövid történeteket amelyeket a könyv tartalmaz. A legjobban mind közül valóban Orson Scott Card írása a legjobb – ahogyan az előttem szóló is írta – a minősége kiemelkedő színvonalú.

Korábban már olvastam eredeti nyelven a könyvet, és örömmel konstatáltam, hogy végre lefordításra került magyarra. Így elolvasva azonban azt roppantul sajnálom, hogy a könyv végéről lemaradt az eredetiben megtalálható, Asimov kedvenc történetei, majd az utána következő írások amelyek az ismerősök emlékiratait tartalmazza. Legfőképpen az utolsó a „The Last Interview” az amely hiányzott, mert ebben tisztán kiderült az ami nyilvánvaló, hogy Asimov mennyire szeretett írni.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Mindenek előtt előre bocsájtom, hogy felkészültségem Asimov életművében bizonyára hagy némi kívánnivalót maga után, avagy előképzettségem egy kicsit hiányos. Épp ezért valószínű, hogy azok számára, akik nálam mélyrehatóbban ismerik az életművet, nekik jobban tetszik majd a könyv. Valójában egy haranggörbével tudnám jellemezni a kötetet, azaz a benne lévő novellák normál eloszlást mutatnak. Van sok átlagos, egy-két igazán jó, és egy-két pocsék. Erre persze megint igaz lehet, hogy Asimov munkásságának alaposabb ismerete talán változtatna ezen. Ugyanakkor hiába ismerem a Fekete Özvegyek Klubját, az erre vonatkozó novella szerintem pocsék. Némelyik robottörténet ugyanakkor egészen jó, ilyen pl. a PAPPI is, de a Sávfutó is elgondolkodtató. Ezek némelyike kicsit Philip K. Dicket is megidézte. Szóval nem rossz, de alaposabb felkészültséget igényel az asimovi kánonból

enceladus93>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

A Hal Clement novella fordítása rendkívül gyenge, értelemzavaró, mintha egy elsődleges vázlat került volna egy az egyben a kötetbe.

m6tika>!
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai

Igen vegyes gyűjtemény. Egy-kettő tökéletesen beleillik az Asimov által alkotott világokba, és hozza a kellő színvonalat is, némelyiknél viszont csak középszerű fan fiction érzésem volt, ami azért furcsa, mert mindet a korszak neves szerzői írták. Lehet, hogy ha alaposabban ismerném a novellák szerzőinek stílusát, gondolkodásmódját, akkor jobban értelmet nyerne ötvöződésük Asimovval.


Népszerű idézetek

marschlako P>!

A régi kormány nem tudta megemészteni, hogy mindannyian jobban járunk a megnövekedett termelés igazságos elosztásával, mint a segélyekkel és az államkincstárral.

234. oldal, Poul Anderson: Platón barlangja

1 hozzászólás
Bla I>!

Isaac a hegymozgatás mestere, de nem elragadja, hanem megeszi azokat.

7. oldal

marschlako P>!

    – Az én nevem Jorge. – Spanyolul ejtette ki a nevét, úgy, hogy „Hor-hé”.
    – Jorge? Úgy, mint Jorge Luis Borges? – kérdezte Hellman, aki olvasott embernek számított, ami a nagyon rövid novellákat illeti.
    – Igen. ő a könyvtárosok védőszentje.

284. oldal, Rpbert Sheckley: A Betonpréri autóvadászai

Kapcsolódó szócikkek: Jorge Luis Borges
Bla I>!

…nem emelkedett volna a Birodalom legnagyobb hatalmi pozíciójába, ha nem lett volna szenvedélyesen gyanakvó potenciális versenytársaival szemben, és ne semmisítette volna meg őket embertelen hatékonysággal.

415. oldal

marschlako P>!

    – Mire jó a tudomány, ha nem lehet megenni, ágyba bújni vele vagy lelőni azzal ez ember ellenségeit?
     Akkor is barbárnak számít, gondolta Sarns, ha egész életében a Galaktikus Birodalomban élt, melynek egyre kevesebb oka maradt így hívnia magát.

102. oldal, Harry Turtledove: Trantor eleste

Bla I>!

…az őrült császárt megfosztották hatalmától, és az abszolút hatalom a Közbiztonsági Bizottság ellenőrzése alá került.

415. oldal

marschlako P>!

    – Nem hiszem, hogy még mindig Dagobertért harcolnak, inkább csak ellenünk, hogy megtarthassák, amijük van. Ez még hasznosnak is bizonyulhat. És ha mi, illetve te kifüstölöd az Egyetemet, a tudósok szerte a Galaxisban kígyót-békát fognak rád kiáltani.
    – A Galaxis tudósai felőlem felzabálhatják az űrt – szólt Gilmer. De rájött, hogy egy mégsem teljesen igaz. Császárnak lenni részben annyit jelent, mint császár módjára viselkedni.

98. oldal, Harry Turtledove: Trantor eleste


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): UFO-k és elsüllyedt világok
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/6 (7.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/7 (8.)
Majtényi Zoltán (szerk.): Pokoljárás a világűrben
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/8 (9.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/3 (4.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin III/1 (14.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/9 (10.)