Indiana ​Jones és az Égi Kalózok (Indiana Jones 7.) 13 csillagozás

Martin Caidin: Indiana Jones és az Égi Kalózok

Londont súlyos veszedelem fenyegeti – a levegőből. A titokzatos égi kalózok soha nem látott repülőkön fosztogatják a brit birodalmat. Indiana Jones vakmerően szembeszáll velük, ám rá kell ébrednie, sokkal többről van szó, mint néhány rejtélyes pilótáról, akik szellemi erejükkel irányítják gépeiket. A nyomok egy ősrégi, titkos testvériséghez vezetnek, amely már évezredek óta foglalkozik az emberi elme lappangó képességeinek kifejlesztésével – s most, hogy végre elérte célját, az afrikai őserdők mélyéből és a tibeti hegyekből a világuralomra tör…

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353805 · Fordította: Szántai Zsolt

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Scalard>!
Martin Caidin: Indiana Jones és az Égi Kalózok

Az utolsó Jones regény ami megjelent nálunk a sorozatban úgy esett, hogy az első lett, amit olvastam. Bár ez sem egy non plus ultra, azért annyi kiviláglik belőle, hogy Caidin sokkal ügyesebb író MacGregornál.

Pl. tud képes festeni. Mai napig emlékszek a hatásos nyitójelenetre, a vonat nácik által való kirablására. Vagy arra, hogy Indy egy Leicával fotózza az ufók elleni/melletti bizonyítékot, miközben Gale a repülőgépet irányítja. Caidin kétségkívül szerencsésebb helyzetben volt, 1930-ban járunk, már felbukkanhattak a nácik, igaz nem annyira hangsúlyosan. Nem kellett bugyuta karakterekkel foglalkoznia, mert azokat MacGregor egytől egyig kinyírta.

Kapunk egy sokkal életszerűbb női karaktert, Galet, aki vagány, meg szép, kitartó, és még jó szövegei is vannak, egyszóval olyan nő, akire Indy felfigyelne, és nem egy ilyen Dehogynem, Deirdre, vagy ki.

Az egyetlen furcsaságot talán az okozza, hogy a story közben nincs sok misztikum, illetve ami van az inkább sci-fi, mert sokáig azt lehet hinni Indy talál bizonyítékot spoiler

Caidin sok hasonló könyvet írt, – pl. a Bermuda háromszög rejtélyéről – szóval azokra jobban hasonlíthat, sokkal militaristább vonalat képviselt mint elődje, valamint értett a repülőgépekhez is, lévén a telkén összebütykölt egy Junkers 52-est, amivel fel is szállt. Tehát ebből a szempontból könyve eszméletlen hiteles és autentikus, híres volt a precizitásáról, ahogy a szakmai dolgokat leírta, éppen ezért helyenként kicsit száraz. A Jones életérzést azonban ez a sok repülés háttérbe szorítja (az archeológiához nem értett), nem véletlen, hogy a női karakter is pilóta. Élete vége felé Caidin kicsit meg is hülyült, legalábbis azt állította, hogy képes a telekinézisre, de valahányszor megpróbálták rávenni, hogy bizonyítsa érthetetlen módon visszakozott. :)

Mindenesetre ha van kedved olvasni Jones regényt, ezt tudom ajánlani, sokkal kevesebb az esélye, hogy megbánod, mintha a többivel próbálkoznál.

Caidin ezen kívül összesen egy regényt írt még a sorozatba, Indiana Jones és a Fehér Boszorkány címmel, de azt sosem adták ki nálunk (akkor sem, mikor az eredeti regényeket tíz éve a negyedik rész miatt újra kiadták, egy kiadó sem merte bevállalni azt, amit a Valhalla). Utána pedig meg is halt, és a stafétát maradék négy regény erejéig Max McCoy vitte tovább (aki a legjobbakat írta a külföldi kritikák szerint). Nálunk pedig újabb sorozat fulladt be és maradt félbe, kurtán furcsán, ahogy az a 90-es években nem egy többre érdemes sorozattal történt.

Ui: Drew Struzan borítója pedig az egyik legjobban sikerült a sorozatból :D

Kalyber I>!
Martin Caidin: Indiana Jones és az Égi Kalózok

Korábban olvastam és nem olyan rossz. Mindenképpen jobb, mint az Indiana Jones és a Belső Világ c. regény. Persze nem közelíti meg a filmek szintjét, de Indy rajongóknak szerintem egy olvasást megér!


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Neptunus fia
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Stephanie Garber: Legendary
Noah Gordon: Az orvosdoktor
Soman Chainani: Jótett helyébe
Patrick Ness: Válasz és Kérdés