System ​Collapse (The Murderbot Diaries 7.) 6 csillagozás

Martha Wells: System Collapse Martha Wells: System Collapse

Am I making it worse? I think I’m making it worse.

Everyone’s favorite lethal SecUnit is back.

Following the events in Network Effect, the Barish-Estranza corporation has sent rescue ships to a newly-colonized planet in peril, as well as additional SecUnits. But if there’s an ethical corporation out there, Murderbot has yet to find it, and if Barish-Estranza can’t have the planet, they’re sure as hell not leaving without something. If that something just happens to be an entire colony of humans, well, a free workforce is a decent runner-up prize.

But there’s something wrong with Murderbot; it isn’t running within normal operational parameters. ART’s crew and the humans from Preservation are doing everything they can to protect the colonists, but with Barish-Estranza’s SecUnit-heavy persuasion teams, they’re going to have to hope Murderbot figures out what’s wrong with itself, and fast!

Yeah, this plan is… not going to work.

>!
Tor Books, New York, 2023
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250826978
>!
Tor Books, New York, 2023
248 oldal · ISBN: 1250826977 · ASIN: B0BQGJHG3Q
>!
ISBN: 9781705041024 · Felolvasta: Kevin R. Free

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Syracusa>!
Martha Wells: System Collapse

Ebben a kötetben egy rendes és jó Murderbot-történet van, a megszokotthoz képest picit eltolt súlyozással és a könyv feléig kitartó, ismétlődő és homályos visszautalással, egyféle ködös kontexussal. Ezt persze sikerült úgy megírni, hogy észrevétlenül belesimul a SecUnit belső monológjaiba az eleinte nem körülírt defekt. Plusz nincsenek igazi idézőjeles párbeszédek, csak dőlt betűs párbeszéd-emlékezések.
A fő cselekményszál most egy technikailag épp csak bonyolult, drámától mentes és nagyon barátságos olvasmányként funkcionáló Robin Hood történet, a hangsúly a jellemábrázoláson van. Érthető módon még senki nem próbálkozott egy SecUnit jellemábrázolásával, sem így, sem úgy. Ebben Martha Wells az első, nyilván tudja hogy mit beszél.
Nem szájbarágós, figyelni kell. Ha leírnám hogy merrefelé tart, az aljas spoiler lenne, de annyi talán belefér hogy szerintem az író elvégzett valami személyiségfejlődéses kurzust vagy vannak a szakterületről jól képzett barátai.
És a jobban odafigyelőknek Murderbot lassú formálódása valamivé, ami továbbra sem ember, kiegészül néhány klassz perifériális epizóddal: Hármas ugyan épp csak megjelenik, de a mellékszereplőként épp csak feltűnő ellenséges SecUnitból pillanatnyi szövetségessé változó valami vagy valaki – főleg az utolsó fejezet ART-ra vetített felismerésével – viselkedése pár fejezettel és oldallal később bizony többet mond MurderBot és látszólag szociopata MI-társai jövőre és az egyedüllétre vonatkozó kilátásairól, mint amit gondoltunk volna az első kötet környékén.
ui.:
Nem szorosan tartozik ide, sőt, de nemrég – ennek a kötetnek a megjelenése és megvétele után egy héttel – olvastam egy fél flekknyi cikket valami színes-szagos magyar oldalon, hogy film készül a könyvből. A cikk szerzője fő szálként Murderbotot egy embergyűlölő robotnak írta le és ehhez viszonyított mindent, amiből két szomorú dolog következik: a szerző nem olvasta a könyveket, egyet sem. A másik, hogy nem kellene cikkeket írnia nagyjából semmiről, ha nem képes belelapozni sem a cikk tárgyába.
Azt hiszem, ez a sorozat elég világos és tiszta jellemrajz az első kötettől az utolsóig. Bár úgy tűnik, hogy valamiféle hűvös ember-gép hibrid bőrébe bújunk, nagyon is könnyen lehet emberként is azonosulni a végtelen kirekesztettséggel és egyedülléttel, a mély és kezelhetetlen félelmekkel, fóbiákkal, egyedülléttel, szeretettel és halandósággal, a néha beköszönő autista-színű, elbújni vágyó öntudatokkal és a társ utáni vággyal – bármennyire is fennsőbbséges és köcsög, fizikailag pedig meg nem érinthető ART ott bent-fent a hajóban.
Amúgy csak azt akartam mondani, hogy elég jó könyv lett most is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: Alien
Charlie Jane Anders: All the Birds in the Sky
T. J. Klune: Crisped + Sere
Ryka Aoki: Light From Uncommon Stars
Joan Slonczewski: A Door into Ocean
James S. A. Corey: Tiamat's Wrath
J. D. Robb: Midnight In Death
Alan Dean Foster: Star Trek Log One
Glen Cook: Shadowline
Gene Wolfe: Nightside the Long Sun