Pengeélen (Star Wars: Birodalom és Lázadás 1.) 25 csillagozás

Martha Wells: Pengeélen

A ​lázadóknak ismét nehéz időszakot kell átvészelniük. A Birodalom támadásai és az alapanyagok hiánya miatt a Hoth jégbolygón létesített titkos bázisuk építése lassan halad. Néhány kereskedő hajlandó lenne eladni nekik a szükséges anyagokat, ezért Leia Organa hercegnő – Han Solo és egy csapat lázadó katona társaságában – útnak indul, hogy személyesen tárgyaljon velük.
Az óvatosság indokolt, mert a célállomás egy kalózoktól hemzsegő szektorban van. Miután találkoznak az első kalózhajóval Leia megrázó felfedezést tesz: a hajó legénysége alderaani túlélőkből áll, akik a bolygójuk pusztulása óta ártatlanok kifosztásából élnek és rengeteg pénzzel tartoznak egy kalózvezérnek. Leia elhatározza, hogy segít a rossz útra tért alderaaniaknak, noha közben egy mindenre elszánt birodalmi parancsnok is vadászik rá, akit egy beépített ügynök folyamatosan ellát információkkal.
A kalózok és a birodalmiak közé szorulva a hercegnőnek, Hannak, Luke­-nak és Csubakkának halálos veszélyekkel… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2015
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973317 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Leia Organa · Alia Terae · Andevid · Caline Metara


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Idiocry P
Martha Wells: Pengeélen

Egy újabb regény ami megmutatja, hogy Leia milyen tökös tudott lenni ha kellett, de sose tagadta meg a kissé naiv hercegnői oldalát. Ez leginkább az ő kalandja volt, már csak az alderaani kötődés miatt is, a többiek Solo kivételével csak elvétve szerepeltek benne, a Birodalom meg csak tette azt amit mindig, kémkedett és üldözte a lázadókat. Sok szereplője volt, azon meglepődtem, hogy leginkább a Női vonalat erősítették, de felszínesek lettek sajnos, a kötelező rossz karakter viszont egész érdekesre sikeredett és ötletes volt a helyszín is ahol csapdába esett a kis csapat. Jó néha ilyet is olvasni, viszont tényleg nem egy kötelező darab, néha azért kicsit unalmassá vált.

>!
Hippoforaccus
Martha Wells: Pengeélen

Egész kellemes csalódás volt. Mondjuk nem valami nagy durranás így se, de nem olyan rossz, amire számítottam. Ha valaki megkérdezi, hogy ki a leg unszimpatikusabb karakter az SW univerzumban kapásból Leiát mondom. Agyon tudnám például csapni, amikor kijelenti a nyilvánvaló dolgokat ( mondjuk, hogy ami fémből van, az nem lehet élőlény), de éppen ezért lett „nem olyan rossz” ez a könyv. Sikerült elkapni a karakter lényegét. Többször is hörögve toltam el magamtól a könyvet „Nemmondod!” felkiáltással.
Bár ahhoz képest, hogy elméletileg ez Leia története lenne, szerintebb többet olvashattam Han Solo-ról, ami szintén feldobta egy kicsit a hangulatomat. Továbbá a fordításban engem nagyon zavart a „hajózók” szó, amit a legénység behejettesítésére használt a fordító, minden alkalommal. Hajózók így, hajózók úgy… nekem erre valahogy nem állt rá az agyam.

>!
ftamas
Martha Wells: Pengeélen

Egy átlagos kalandregénynek indult, ahol az író a meglévő világban helyezi el a történetét, úgy hogy semmi plusz nem ír hozzá. Szerepelteti az alap főszereplőket, így a mellékszereplőknek már nem tulajdonít nagy jelentőséget, így szürkék és kidolgozatlanok maradnak. Mivel női főszereplőt akart, ezért Leia -ból kommandóst készített. Luke szerepel benne, de minek… Fénykardot visel, de nem használja. Egy erőhasználó nem tud kinyitni egy bilincset, úgy hogy a szobában van a fénykardja…. Az utolsó 1/3-át viszont totálisan elszúrta minden második oldalnál abba akartam hagyni…

>!
PAVideoStudio
Martha Wells: Pengeélen

A történet izgalmas, az akciójelenetek jók, viszont olyan sok az új szereplő, hogy nem maradt rájuk idő, gyakorlatilag a Leia és Han központú események előmozdítására szolgálnak.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/mH74cu-loOg

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
lustica P
Martha Wells: Pengeélen

Amennyire nem fogott meg a Gazfickók, a Pengeélen az első perctől. Nem mutat sok újat a Han -Leia-Luke trió, semmi mélyenszántó dolog, mégis az események pörögnek és kis bepillantást nyerünk a lázadók kisebb történeteibe.

>!
GitarGavaller
Martha Wells: Pengeélen

Kellemes kalandregény, a kelleténél talán egy picit kevesebb SW hangulattal. A nagy „történetformáló” cselekményű regények-filmek között egy kis közjáték arról, hogy mi is történt az Echo bázis építése előtt.

>!
Trillian
Martha Wells: Pengeélen

Egész jó könyv volt. A történet főszereplője Leia, de meglepően sok női karakter szerepelt mellette. Találkozik egy alderaani kalózhajóval, majd az történet nagy része egy kalózpiacon játszódik. Ennek a felépítése tetszett. A cselekmény viszonylag izgalmas volt, bár a Birodalom nem kapott sok szerepet a történetben. Han úgy viselkedett, ahogy azt már megszokhattam tőle, de Csubakka és Luke sem szerepeltek sokat, ráadásul Luke még csak Jedi-szerűen sem viselkedett a történetben (csak egy jelenet erejéig, ha jól emlékszem), nem lett volna gond, ha egy egyszerű ember szerepel a történetben helyette. Összességében nem volt rossz, de jobbra számítottam.

>!
Bensiak
Martha Wells: Pengeélen

Nem rossz könyv, de a története annyira nem fogott meg :)

>!
Toto12
Martha Wells: Pengeélen

Nagyon gyenge történet sajnos nem bírtam végig olvasni.
A feléig sem jutottam .

>!
Csokky
Martha Wells: Pengeélen

Alapvetően egy elég egyszerű sztori, nem tesz hozzá túl sokat sem a történésekhez, sem a karakterekhez. A főhősök közötti dinamika teljesen jól működik, de ennyi, és nem több.


Népszerű idézetek

>!
Saileach P

– Ha az Alderaan az elveinek megfelelően semleges maradt volna – mondta halkan, de határozottan Terae –, a Birodalom nem támadta volna meg.
És ha Birodalom nem lenne korrupt, haszonleső, telhetetlen és zsarnoki, és nem akarna mindent megsemmisíteni az ellenállás legkisebb jelére, nem jelentett volna veszélyt az Alderaanra – kesergett magában Leia.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · Alderaan · Alia Terae · Leia Organa
1 hozzászólás
>!
Saileach P

Az aqualish töprengve nézett utánuk, majd elbúcsúzott:
– Sok szerencsét, őrült ember hölgy! Igazán szórakoztató volt önnel együtt lövöldözni és robbantgatni!

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andevid · Leia Organa
>!
Hippoforaccus

A híd kihermetizálódott – közölte az ismeretlen férfival (…)

18. oldal

1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

– Ha ránk akasztanak egy vonónyalábot – mondta nyugtalanul –, simán behúzhatnak.
– Akkor ne engedjük, hogy ránk akasszák! – felelte Leia (…)

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leia Organa
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

– Ki a hajó parancsnoka?
(…)
– Én Caline Metara kapitány.
(…)
– A Metara család tagja?

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caline Metara · Leia Organa
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Star Wars: Birodalom és Lázadás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Brian K. Vaughan: Saga 1.
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Timothy Zahn: Thrawn: Árulás
John Scalzi: Vének háborúja