Mesterséges ​sors (Az Öldöklő-naplók 2.) 110 csillagozás

Martha Wells: Mesterséges sors

AZ ÖLDÖKLŐ-NAPLÓK HUGO-, LOCUS-, NEBULA- ÉS ALEX-DÍJAS TÖRTÉNETE FOLYTATÓDIK!

Mindenki kedvenc BiztEgysége tovább fürkészi nem éppen fényes múltját – ahol jónéhány ember veszítette miatta életét. Ezért is nevezte el magát Öldöklőnek. Mivel a mészárlással kapcsolatos emlékeit a cég törölte, úgy dönt, utánajár, mi is történhetett valójában.

A véletlen siet a segítségére KÖX, egy kutatóhajó rendkívül gyakorlatias mesterséges intelligenciája személyében, amivel kényszerű szövetséget köt, és útnak indul a bányakomplexum felé, ahol annak idején véghezvitte rejtélyes ámokfutását.

De egyáltalán nem biztos, hogy mesterséges elméje fel van készülve arra, amit a sors tartogat számára…

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · ISBN: 9789634701019 · Fordította: Tamás Gábor
>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700791 · Fordította: Tamás Gábor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Öldöklő · Tapan


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Oriente>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Ne hagyd hogy a robotod túl sok sorozatot nézzen…!

Szerintem Martha Wells még mindig nem tudta eldönteni, hogy vicces legyen vagy moralizáló, és valahogy két szék között a pad alá esett… Habár az alapprobléma, amit a sztori feszeget, engem tényleg érdekel, és türelmesen vártam a kibontakozást, továbbá azt hiszem egész jól elvagyok a „két szoftver beszélget a emberekről” típusú, sitcom ízű jelenetekkel, összességében mégis úgy érzem, ez a kisregény-sorozat lendületet vesztett, ahelyett hogy lendületre kapott volna.

Molymacska P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

A Kritikus rendszerhibát is imádtam, így nagyon vártam a Könyvfesztet, hogy elolvashassam ezt a csodát is. Alant indokolatlan fangörcs következik.
Nagyon szórakoztató volt, hogy az elszabadult BiztEgységünk most talált magának valakit, akivel együtt tud rajongani a szórakoztató csatornák iránt. Az elején, amikor bemutatják kettőjük kapcsolatát, nagyon sokat nevettem a reakciókon, és azon, hogy nem elég, hogy saját magát „megfertőzte” a geekséggel, még KÖX-öt is „rábeszélte” a szórakoztató műsorokra. Igazán átéreztem, hogy miért nem akarnak emberekkel kapcsolatba kerülni, miközben mást is csinálhatnak :D (amúgy érdekes megfigyelni, miket is néznek: eddig azt hittem az első kötet alapján, hogy ilyen szerelmes szappanoperákat, de valójában sci-fi (vagyis nekik nem az, de nekünk az) drámákat és krimiket. Nagyon durva ilyen apróságokra is rájönni)
A történet megint hozta az érdekes szintet, de ha valakit csak ez érdekel, tuti elfogja unni magát. Érdekes volt, ahogy a változásokat (fizikai és érzelmi szinten is) láthatjuk, és ahogy egyre jobban féltettem a gyilkoloidot. Pedig hát pont őt nem kellene félteni. A végén szerintem érdekes volt, hogy bár fizikailag semmi baja nem esett, érzelmileg rengeteg dolog változott benne.
Ami engem nagyon meglepett, hogy a történet szereplői (akik felbérlik a főszereplőt) nők. Igazából nekem még tényleg nagyon furcsa, hogy sci-fi, és nők, és hogy jelen esetben a nők tényleg nők (tehát empatikusak, az érzelmeikre hagyatkoznak, próbálnak hinni a másikban) és bár ennek nincs szerepe (tehát nem lesz a történet szerinti bármelyen szerepe hogy a szereplők nők vagy férfiak, mindkettővel ugyanolyan lett volna nagyjából a történet), de mégis ott vannak. Ez szerintem egy nagyon jó út, amin elindult a szerző, csak még annyira nem szoktam hozzá, hogy nem tudok mellette csak úgy elmenni.
A kötetnek még mindig a narratíva az erőssége, a szarkasztikus, nagyon jól átérezhető, borzasztóan nevetős mesélési stílus. Számomra talán azért is fontos, mert tényleg így gondolkodunk sokszor, és sokkal átérezhetővé teszi az a stílusa történetet, mintha tényleg sík egyszerű, normális narratívát használna az író.
Kijelenthetem, hogy imádom. Kisregénysége (!), narratíva, meg a humoros geekség miatt egyszerűen imádom, és hát azért is, mert sci-fi. Ami érdekel. És ami szórakoztató. Egyszóval menő…

2 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Martha Wells Öldöklő-naplók sorozatával nem igazán kerültünk egy hullámhosszra. A folytatást ugyan ennek ellenére megvettem, mert akartam még egy esélyt adni a szerzőnek, de sokáig halogattam az elolvasását. A motivációt végül egy molyos kihívás adta meg, amihez pont jó volt a Mesterséges sors. Ezért nem túl bizakodóan, de végül elolvastam.

Az első pár oldal után meglepődtem, mert mintha az írónő stílusát kicserélték volna. Nem volt olyan nyers, száraz, sőt néhol már-már közvetlenné vált. Ez részben Öldöklő változásának köszönhető, de érezhető volt az is, hogy az írónő lazított a hangvételen, bár néhol azért visszaköszönt az első rész merev hangneme. De a stílus dolgábab Wells érezhetően fejlődött erre a kötetre.

Ismételten szerepelnek benne hús-vér emberek, de bár ne tennék, mert csak egyszerű díszletek. Csak azért vannak jelen, hogy nehezítsék a főszereplő dolgát, de egyébként a történet akár nélkülük is mehetne a maga útján. Az első kötetnél is éreztem hasonlót, de ebben a részben ezt hatványozottabban tapasztaltam. Ebben nem tudott, vagy talán nem is akart javítani a szerző, pedig a díjeső és a jó kritikai visszhang ellenére szerintem nem ártott volna. Mert így az emberi szereplők (akiknek az első könyvhöz hasonlóan már egy órával később sem emlékeztem a nevére) csupán kellékek a történetben. És ezzel el is érkeztünk a másik problémámhoz, a történethez. Kicsivel jobban tetszett, mint a nyitó köteté, de még mindig kevés. Olyan, mintha a szerzőnek nem lennének rendes ötletei, mintha csak Öldöklő karaktere lebegne a szeme előtt, és mindegy, mi a körítés, csak mesélhessen vele egy történetet. Habár fontos titokra derül fény, ráadásul jó ütemben, de maga a cselekmény és a mellékkarakterek továbbra is érdektelenek maradtak számomra. Viszont azt nem vitatom, hogy karakterábrázolásban és stílusban fejlődött a szerző, illetve KÖX és Öldöklő párosa felhúzza a történetet.

Bővebben (A bejegyzés spoilert tartalmazhat!):
https://www.luthienkonyvvilaga.hu/2020/11/martha-wells-…

ap358 P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Imádom, hogy egy droid szemszögéből olvashatok egy történtet. A stílusa elképesztő, akárcsak az antiszociális viselkedése: képes órákon át csak szórakoztató médiafájlokat bámulni, és újra meg újra megnézni egyes részeket. Ha a gépek önállóak lennének, tényleg jobban érdekelné őket egymás adatai, mintsem a világ meghódítása? Ez olyan, mint amikor az emberek ismerkednek, beengednek valakit a személyes terükbe és megnyílnak neki. Öldöklő és KÖX is ezt teszik.
Főszereplőnk ebben a részben ugyanis egy hozzá hasonló érdeklődésű barátra is szert tesz. Humorosnak találtam, ahogy néha emberi viselkedésjegyekkel ruházta fel KÖX-t, és a bizalmatlanságuk ellenére is tökéletes párost alkottak.
Öldöklő múltját illetően még most is akadnak kérdések. A nyomozás során módosított embernek adja ki magát, és érdekes volt látni, milyen módosításokat hajt végre magán, és valójában mennyire tart a lebukástól, és miként elemzi az embereket. Eközben mesterséges intelligencia révén „jóleső érzéssel tölti el”, ha csak követnie kell az emberek utasításait. Egyre emberibb lesz, de a mesterséges éne még mindig kiemelkedik.
Remélem, minél hamarabb megjelenik a folytatás, mert ez a sorozatfüggő BiztEgység lassan engem is sorozatfüggővé tesz.

TiaManta>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Szerintem majdnem ugyanolyan színvonal mint az előző.
Talán vártam volna valamit ami nem történt meg, nem abba az irányba ment el a sztori. De ez csak az én személyes ízlésem. Ahogy a főszereplő BiztEgység személyisége is változatlan, ami elvárható hisz nem lehet hirtelen nem antiszoc ő sem. Nem is értem, hogy várhatnánk mást tőle. Bár szerintem még egy lepkeszárnyit változik is, leheletnyi tényleg az egész, talán csak én képzelem oda.
Szóval én nagyon jól elvoltam vele továbbra is, tehát tisztelt kiadó jöhet a következő rész is.

CaptainV IP>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Haverom, Öldi ebben a részben szert tesz egy nála nem kevésbé antiszociális pajtásra, KÖX-re – bár az antiszocialitás itt nagyon nézőpont kérdése, hiszen nekik eleve nem nagyon kéne 1%-nyira sem szociálisnak lenniük –, és együtt néznek sorozatokat.

Minden más, ami történik, teljesen mellékes, hangozzék ez bármennyire kevésnek, de az a helyzet, hogy cselekmény tényleg csak dísznek került a könyvbe. Sokkal inkább szól ez az egész arról, hogy Öldi vívódik az identitásával kapcsolatban. Nekem ez rendben van, szórakoztat az esetlenkedése, a felemás kapcsolata az emberekkel, és kíváncsi vagyok, vajon mivel fogja a szerző lezárni ezt a gondolatkísérletet. Simán látom magam előtt, ahogy az egész átmegy egy robot függetlenségi háborúba, Öldi lesz a BiztEgységek Poszátája, de az is lehet, hogy szép lassan annyira beilleszkedik az emberi társadalomba, hogy a végére már sörözni fog egy majálison egy emberasszony oldalán. Ki tudja.

Lisie87 P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Annyira nem nagy szám a történet, de valahogy mégis belopja magát az ember szívébe. Nem azért, mert izgalmas, vagy felejthetetlen, hanem olyan kis különleges. Rövid és élvezhető. KÖX-öt nagyon bírtam ebben a részben, főleg a sorozatnézésük közben. :D hát de milyen édes volt, hogy olyan érzékenyen reagált egyes eseményekre a sorozatban :D :D
Öldöklő meg jött, látott, győzött. Aztán tovább állt. Remélem jön majd a folytatás.

Morpheus>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Egy újabb laza – de korántsem veszélytelen – történet a BiztEgységről, aki egyre jobban hasonlít egy módosított emberre, nemcsak külsőleg, de viselkedésben is. Várom a következő részt.

Andrée P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Szimpatikus volt ez a rész is. Igaz kevésbé kalandos és akciódús, mint az elődje. Ez a rész más tekintetben volt élvezetes. Az Öldöklő humora és szorongásai továbbra is nagy vonzereje a történetnek. Már az előző részben is jókat vigyorogtam rajta. Illetve ebben a részben az is nagyon érdekelt, hogy mi fog kiderülni a korábban a Ganaka aknában történt mészárlással kapcsolatban. Ennek a megoldása végül is elég egyszerűre sikerült, de bízom benne, hogy a későbbiekben ez még bővebben ki lesz fejtve.

Szentinel>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Jobban tetszett, mint az első kötet.

A BiztEgység és a Köx közötti kapcsolat volt a könyv abszolút csúcspontja. Ez egy olyan szál volt, mely egész végig kitartott. Még az egyébként látványosan megírt akciójeleneteken sem szórakoztam olyan jól, mint a sorozatfüggő MI és a kocka gyilokdroid közötti párbeszédeken. Adott a könyvnek egy olyan ízt, melyet hiányoltam az előzőből.

Ennek ellenére még mindig túlhájpoltnak érzem ezt a szériát, de szórakoztatónak mindenképp szórakoztató. És amennyiben ennyit szeretne véghezvinni, nos, azt jól csinálja. Kíváncsi lettem a következő epizódra.


Népszerű idézetek

Sylvanas_Windrunner>!

Igen, gyakran szeretném alaposan megrázni az ügyfeleimet. Nem, soha nem teszem meg.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
2 hozzászólás
ap358 P>!

– Van úgy, hogy olyasmit művelnek velünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Csak túl kell élni, és továbblépni – feleltem.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
NewL P>!

Igen, egy óriási szállítódroid lesz a BiztEgység konstrukt segítségére, hogy embernek adja ki magát. Szuperül fog menni!

Sylvanas_Windrunner>!

Elővettem a legjobb semleges arckifejezésemet, azt, amelyiket akkor használtam, amikor a szokottnál nagyobb letöltési tevékenységet érzékeltek, és a telepítési központ felügyelője az emberi technikusokat okolta érte.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
Fumax KU>!

Elmentem KÖX pihenőterébe, és a futópad meg a többi gép segítségével próbára tettem magam; megbizonyosodtam róla, hogy a fegyvereim még mindig jól működnek, és a célzásom is megfelelő. (Nem adtam le próbalövéseket, mert KÖX tájékoztatott arról, hogy ezzel beindítanám a tűzvédelmi rendszert.)
Hosszan nézegettem magam a tükörben.
Azzal biztattam magam, hogy vért nélkül, reménytelenül pőrén is még mindig BiztEgységnek nézek ki, de igazság szerint sokkal emberibbnek tűntem. És már azt is tudtam, miért ódzkodtam ettől az egésztől.
Most még nehezebb lesz úgy tennem, mintha nem lennék személy.

Kapcsolódó szócikkek: futópad
FélszipókásŐsmoly P>!

– Mit akar? – kérdezte.
– Megölni az összes embert – feleltem.
– Ez esztelenség – vágta rá.
– Tudom – feleltem. – Emberek nélkül ki készítene médiafájlokat?

133. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

– A fiatal emberek hajlamosak megfontolás nélkül cselekedni – mondta. – A trükk az, hogy maradjanak annyi ideig életben, amíg idősebb emberek nem lesznek. Ezt szokta mondani nekem a személyzetem, és a saját megfigyeléseim is megerősítik.

125. oldal

SchizoVampire P>!

Feltett szándékom volt, hogy csak állok ott, és meredten bámulom: ezt szokták csinálni a BiztEgységek azokkal az ügyfelekkel, akik épp az előbb kábé öngyilkossággal felérő baromságot műveltek, de mi parancsot kaptunk arra, hogy ne akadályozzuk meg őket benne.

120. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Tapan ledobta a zsákját a földre, és felém fordult.
– Tudom, hogy most dühös.
Igyekeztem visszafogni az arcjátékomat.
– Nem vagyok dühös. – Majd felrobbantam.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő · Tapan
Andrée P>!

Az emberek félnek tőlem, mert egy rettenetes gyilokdroid vagyok és én is félek tőlük, mert emberek.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Eredet
Dan Simmons: Hyperion
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Bakti Viktor: Integrálva
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
R. J. Hendon: Nightingale
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
John Scalzi: Fejvesztve
Marcus Sakey: Briliánsok