Mesterséges ​sors (Az Öldöklő-naplók 2.) 88 csillagozás

Martha Wells: Mesterséges sors

AZ ÖLDÖKLŐ-NAPLÓK HUGO-, LOCUS-, NEBULA- ÉS ALEX-DÍJAS TÖRTÉNETE FOLYTATÓDIK!

Mindenki kedvenc BiztEgysége tovább fürkészi nem éppen fényes múltját – ahol jónéhány ember veszítette miatta életét. Ezért is nevezte el magát Öldöklőnek. Mivel a mészárlással kapcsolatos emlékeit a cég törölte, úgy dönt, utánajár, mi is történhetett valójában.

A véletlen siet a segítségére KÖX, egy kutatóhajó rendkívül gyakorlatias mesterséges intelligenciája személyében, amivel kényszerű szövetséget köt, és útnak indul a bányakomplexum felé, ahol annak idején véghezvitte rejtélyes ámokfutását.

De egyáltalán nem biztos, hogy mesterséges elméje fel van készülve arra, amit a sors tartogat számára…

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · ISBN: 9789634701019 · Fordította: Tamás Gábor
>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700791 · Fordította: Tamás Gábor

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Öldöklő · Tapan


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Oriente>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Ne hagyd hogy a robotod túl sok sorozatot nézzen…!

Szerintem Martha Wells még mindig nem tudta eldönteni, hogy vicces legyen vagy moralizáló, és valahogy két szék között a pad alá esett… Habár az alapprobléma, amit a sztori feszeget, engem tényleg érdekel, és türelmesen vártam a kibontakozást, továbbá azt hiszem egész jól elvagyok a „két szoftver beszélget a emberekről” típusú, sitcom ízű jelenetekkel, összességében mégis úgy érzem, ez a kisregény-sorozat lendületet vesztett, ahelyett hogy lendületre kapott volna.

Molymacska P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

A Kritikus rendszerhibát is imádtam, így nagyon vártam a Könyvfesztet, hogy elolvashassam ezt a csodát is. Alant indokolatlan fangörcs következik.
Nagyon szórakoztató volt, hogy az elszabadult BiztEgységünk most talált magának valakit, akivel együtt tud rajongani a szórakoztató csatornák iránt. Az elején, amikor bemutatják kettőjük kapcsolatát, nagyon sokat nevettem a reakciókon, és azon, hogy nem elég, hogy saját magát „megfertőzte” a geekséggel, még KÖX-öt is „rábeszélte” a szórakoztató műsorokra. Igazán átéreztem, hogy miért nem akarnak emberekkel kapcsolatba kerülni, miközben mást is csinálhatnak :D (amúgy érdekes megfigyelni, miket is néznek: eddig azt hittem az első kötet alapján, hogy ilyen szerelmes szappanoperákat, de valójában sci-fi (vagyis nekik nem az, de nekünk az) drámákat és krimiket. Nagyon durva ilyen apróságokra is rájönni)
A történet megint hozta az érdekes szintet, de ha valakit csak ez érdekel, tuti elfogja unni magát. Érdekes volt, ahogy a változásokat (fizikai és érzelmi szinten is) láthatjuk, és ahogy egyre jobban féltettem a gyilkoloidot. Pedig hát pont őt nem kellene félteni. A végén szerintem érdekes volt, hogy bár fizikailag semmi baja nem esett, érzelmileg rengeteg dolog változott benne.
Ami engem nagyon meglepett, hogy a történet szereplői (akik felbérlik a főszereplőt) nők. Igazából nekem még tényleg nagyon furcsa, hogy sci-fi, és nők, és hogy jelen esetben a nők tényleg nők (tehát empatikusak, az érzelmeikre hagyatkoznak, próbálnak hinni a másikban) és bár ennek nincs szerepe (tehát nem lesz a történet szerinti bármelyen szerepe hogy a szereplők nők vagy férfiak, mindkettővel ugyanolyan lett volna nagyjából a történet), de mégis ott vannak. Ez szerintem egy nagyon jó út, amin elindult a szerző, csak még annyira nem szoktam hozzá, hogy nem tudok mellette csak úgy elmenni.
A kötetnek még mindig a narratíva az erőssége, a szarkasztikus, nagyon jól átérezhető, borzasztóan nevetős mesélési stílus. Számomra talán azért is fontos, mert tényleg így gondolkodunk sokszor, és sokkal átérezhetővé teszi az a stílusa történetet, mintha tényleg sík egyszerű, normális narratívát használna az író.
Kijelenthetem, hogy imádom. Kisregénysége (!), narratíva, meg a humoros geekség miatt egyszerűen imádom, és hát azért is, mert sci-fi. Ami érdekel. És ami szórakoztató. Egyszóval menő…

2 hozzászólás
ap358 P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Imádom, hogy egy droid szemszögéből olvashatok egy történtet. A stílusa elképesztő, akárcsak az antiszociális viselkedése: képes órákon át csak szórakoztató médiafájlokat bámulni, és újra meg újra megnézni egyes részeket. Ha a gépek önállóak lennének, tényleg jobban érdekelné őket egymás adatai, mintsem a világ meghódítása? Ez olyan, mint amikor az emberek ismerkednek, beengednek valakit a személyes terükbe és megnyílnak neki. Öldöklő és KÖX is ezt teszik.
Főszereplőnk ebben a részben ugyanis egy hozzá hasonló érdeklődésű barátra is szert tesz. Humorosnak találtam, ahogy néha emberi viselkedésjegyekkel ruházta fel KÖX-t, és a bizalmatlanságuk ellenére is tökéletes párost alkottak.
Öldöklő múltját illetően még most is akadnak kérdések. A nyomozás során módosított embernek adja ki magát, és érdekes volt látni, milyen módosításokat hajt végre magán, és valójában mennyire tart a lebukástól, és miként elemzi az embereket. Eközben mesterséges intelligencia révén „jóleső érzéssel tölti el”, ha csak követnie kell az emberek utasításait. Egyre emberibb lesz, de a mesterséges éne még mindig kiemelkedik.
Remélem, minél hamarabb megjelenik a folytatás, mert ez a sorozatfüggő BiztEgység lassan engem is sorozatfüggővé tesz.

TiaManta >!
Martha Wells: Mesterséges sors

Szerintem majdnem ugyanolyan színvonal mint az előző.
Talán vártam volna valamit ami nem történt meg, nem abba az irányba ment el a sztori. De ez csak az én személyes ízlésem. Ahogy a főszereplő BiztEgység személyisége is változatlan, ami elvárható hisz nem lehet hirtelen nem antiszoc ő sem. Nem is értem, hogy várhatnánk mást tőle. Bár szerintem még egy lepkeszárnyit változik is, leheletnyi tényleg az egész, talán csak én képzelem oda.
Szóval én nagyon jól elvoltam vele továbbra is, tehát tisztelt kiadó jöhet a következő rész is.

CaptainV IP>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Haverom, Öldi ebben a részben szert tesz egy nála nem kevésbé antiszociális pajtásra, KÖX-re – bár az antiszocialitás itt nagyon nézőpont kérdése, hiszen nekik eleve nem nagyon kéne 1%-nyira sem szociálisnak lenniük –, és együtt néznek sorozatokat.

Minden más, ami történik, teljesen mellékes, hangozzék ez bármennyire kevésnek, de az a helyzet, hogy cselekmény tényleg csak dísznek került a könyvbe. Sokkal inkább szól ez az egész arról, hogy Öldi vívódik az identitásával kapcsolatban. Nekem ez rendben van, szórakoztat az esetlenkedése, a felemás kapcsolata az emberekkel, és kíváncsi vagyok, vajon mivel fogja a szerző lezárni ezt a gondolatkísérletet. Simán látom magam előtt, ahogy az egész átmegy egy robot függetlenségi háborúba, Öldi lesz a BiztEgységek Poszátája, de az is lehet, hogy szép lassan annyira beilleszkedik az emberi társadalomba, hogy a végére már sörözni fog egy majálison egy emberasszony oldalán. Ki tudja.

Lisie87 P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Annyira nem nagy szám a történet, de valahogy mégis belopja magát az ember szívébe. Nem azért, mert izgalmas, vagy felejthetetlen, hanem olyan kis különleges. Rövid és élvezhető. KÖX-öt nagyon bírtam ebben a részben, főleg a sorozatnézésük közben. :D hát de milyen édes volt, hogy olyan érzékenyen reagált egyes eseményekre a sorozatban :D :D
Öldöklő meg jött, látott, győzött. Aztán tovább állt. Remélem jön majd a folytatás.

Morpheus>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Egy újabb laza – de korántsem veszélytelen – történet a BiztEgységről, aki egyre jobban hasonlít egy módosított emberre, nemcsak külsőleg, de viselkedésben is. Várom a következő részt.

pat P>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Hát ezzel a sorozattal még mindig nem találtuk meg a közös hangot. Pedig szinte izgalmas, szinte vicces, szinte érdekel, olvasni meg alapvetően nem is kifejezetten kellemetlen. De valahogy még mindig kevés, még mindig nem az igazi, túl egyszerű, túl egypoénos, túl egypontnullás.
KÖX már majdnem átvitte a tetszési küszöbömet, az igaz.
A sorozatban én a címeket szeretem a legjobban, az angolok egyértelműen zseniálisak, de a magyarok is teljesen rendben vannak.
És hát olyan kis rövid volt, meg két kihívásra is jó, nem panaszkodom. :)

Szentinel>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Jobban tetszett, mint az első kötet.

A BiztEgység és a Köx közötti kapcsolat volt a könyv abszolút csúcspontja. Ez egy olyan szál volt, mely egész végig kitartott. Még az egyébként látványosan megírt akciójeleneteken sem szórakoztam olyan jól, mint a sorozatfüggő MI és a kocka gyilokdroid közötti párbeszédeken. Adott a könyvnek egy olyan ízt, melyet hiányoltam az előzőből.

Ennek ellenére még mindig túlhájpoltnak érzem ezt a szériát, de szórakoztatónak mindenképp szórakoztató. És amennyiben ennyit szeretne véghezvinni, nos, azt jól csinálja. Kíváncsi lettem a következő epizódra.

Sylvanas_Windrunner>!
Martha Wells: Mesterséges sors

Nem csalódtam! Ez a rész is a kedvencem lett, egyszerűen imádom Öldöklőt, és néha mérhetetlenül együtt tudok érezni vele! :D Azt hiszem, néha nekem is pont olyan reakcióim vannak a más emberekkel való interakciók közben, mint neki. :D spoiler. A történet talán kicsit lassabban indul be, mint az előzőnél, de engem ez egyáltalán nem zavart, mert így is pont annyira szórakoztató és humoros volt, mint amilyennek vártam. KÖX-el való ismerkedés a könyv egyik legjobb része volt szerintem, a kettejük kapcsolata nagyon érdekes és az egymással való viselkedésük is eléggé elgondolkodtató volt. Jól működtek együtt, kiegészítették egymást. Ők ketten sok mindent tanulnak együtt, és egymástól, és főszereplőnk spoiler. Nekem bejöttek Öldöklő új munkájáról szóló részek is, nagyon jó akciójeleneteket kaptunk. Egy szó, mint száz, én ezt nagyon bírom, ha nem lett volna benne semmi akció, akkor is két pofára zabáltam volna, egyszerűen imádom a stílusát és a karaktereket. Nagyon örülök, hogy olvashatom ezt a sorozatot, remélem hamarosan megkapjuk a következő részeket is, bár igazából úgy gondolom, hogy bármikor, akárhányszor újra tudnám olvasni, és az az érzésem, hogy mindig fedeznék fel benne valami újat. A következő rész előtt azt hiszem újra elő fogom venni ezt a két kötetet, és megint belevetem magam elölről. :)


Népszerű idézetek

Sylvanas_Windrunner>!

Igen, gyakran szeretném alaposan megrázni az ügyfeleimet. Nem, soha nem teszem meg.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
2 hozzászólás
ap358 P>!

– Van úgy, hogy olyasmit művelnek velünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Csak túl kell élni, és továbblépni – feleltem.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
NewL P>!

Igen, egy óriási szállítódroid lesz a BiztEgység konstrukt segítségére, hogy embernek adja ki magát. Szuperül fog menni!

Fumax KU>!

Elmentem KÖX pihenőterébe, és a futópad meg a többi gép segítségével próbára tettem magam; megbizonyosodtam róla, hogy a fegyvereim még mindig jól működnek, és a célzásom is megfelelő. (Nem adtam le próbalövéseket, mert KÖX tájékoztatott arról, hogy ezzel beindítanám a tűzvédelmi rendszert.)
Hosszan nézegettem magam a tükörben.
Azzal biztattam magam, hogy vért nélkül, reménytelenül pőrén is még mindig BiztEgységnek nézek ki, de igazság szerint sokkal emberibbnek tűntem. És már azt is tudtam, miért ódzkodtam ettől az egésztől.
Most még nehezebb lesz úgy tennem, mintha nem lennék személy.

Sylvanas_Windrunner>!

– A fiatal emberek hajlamosak megfontolás nélkül cselekedni – mondta. – A trükk az, hogy maradjanak annyi ideig életben, amíg idősebb emberek nem lesznek. Ezt szokta mondani nekem a személyzetem, és a saját megfigyeléseim is megerősítik.

125. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Elővettem a legjobb semleges arckifejezésemet, azt, amelyiket akkor használtam, amikor a szokottnál nagyobb letöltési tevékenységet érzékeltek, és a telepítési központ felügyelője az emberi technikusokat okolta érte.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
FélszipókásŐsmoly>!

– Mit akar? – kérdezte.
– Megölni az összes embert – feleltem.
– Ez esztelenség – vágta rá.
– Tudom – feleltem. – Emberek nélkül ki készítene médiafájlokat?

133. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Tapan ledobta a zsákját a földre, és felém fordult.
– Tudom, hogy most dühös.
Igyekeztem visszafogni az arcjátékomat.
– Nem vagyok dühös. – Majd felrobbantam.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő · Tapan
graffalo>!

A fiatal emberek hajlamosak megfontolás nélkül cselekedni – mondta. – A trükk az, hogy maradjanak annyi ideig életben, amíg idősebb emberek nem lesznek.

Moyandra>!

Annyi időt töltöttem azzal, hogy úgy tegyek, mintha türelmes lennék a hülye kérdéseket feltevő emberekkel. Ennél nagyobb önuralmam kéne legyen.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Eredet
Dan Simmons: Hyperion
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Bakti Viktor: Integrálva
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
R. J. Hendon: Nightingale
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
John Scalzi: Fejvesztve
Marcus Sakey: Briliánsok