Mesterséges ​sors (Az Öldöklő-naplók 2.) 18 csillagozás

Martha Wells: Mesterséges sors

AZ ÖLDÖKLŐ-NAPLÓK HUGO-, LOCUS-, NEBULA- ÉS ALEX-DÍJAS TÖRTÉNETE FOLYTATÓDIK!

Mindenki kedvenc BiztEgysége tovább fürkészi nem éppen fényes múltját – ahol jónéhány ember veszítette miatta életét. Ezért is nevezte el magát Öldöklőnek. Mivel a mészárlással kapcsolatos emlékeit a cég törölte, úgy dönt, utánajár, mi is történhetett valójában.

A véletlen siet a segítségére KÖX, egy kutatóhajó rendkívül gyakorlatias mesterséges intelligenciája személyében, amivel kényszerű szövetséget köt, és útnak indul a bányakomplexum felé, ahol annak idején véghezvitte rejtélyes ámokfutását.

De egyáltalán nem biztos, hogy mesterséges elméje fel van készülve arra, amit a sors tartogat számára…

Eredeti mű: Martha Wells: Artificial Condition

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · ISBN: 9789634701019 · Fordította: Tamás Gábor
>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700791 · Fordította: Tamás Gábor

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Öldöklő · Tapan


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Martha Wells: Mesterséges sors

A Kritikus rendszerhibát is imádtam, így nagyon vártam a Könyvfesztet, hogy elolvashassam ezt a csodát is. Alant indokolatlan fangörcs következik.
Nagyon szórakoztató volt, hogy az elszabadult BiztEgységünk most talált magának valakit, akivel együtt tud rajongani a szórakoztató csatornák iránt. Az elején, amikor bemutatják kettőjük kapcsolatát, nagyon sokat nevettem a reakciókon, és azon, hogy nem elég, hogy saját magát „megfertőzte” a geekséggel, még KÖX-öt is „rábeszélte” a szórakoztató műsorokra. Igazán átéreztem, hogy miért nem akarnak emberekkel kapcsolatba kerülni, miközben mást is csinálhatnak :D (amúgy érdekes megfigyelni, miket is néznek: eddig azt hittem az első kötet alapján, hogy ilyen szerelmes szappanoperákat, de valójában sci-fi (vagyis nekik nem az, de nekünk az) drámákat és krimiket. Nagyon durva ilyen apróságokra is rájönni)
A történet megint hozta az érdekes szintet, de ha valakit csak ez érdekel, tuti elfogja unni magát. Érdekes volt, ahogy a változásokat (fizikai és érzelmi szinten is) láthatjuk, és ahogy egyre jobban féltettem a gyilkoloidot. Pedig hát pont őt nem kellene félteni. A végén szerintem érdekes volt, hogy bár fizikailag semmi baja nem esett, érzelmileg rengeteg dolog változott benne.
Ami engem nagyon meglepett, hogy a történet szereplői (akik felbérlik a főszereplőt) nők. Igazából nekem még tényleg nagyon furcsa, hogy sci-fi, és nők, és hogy jelen esetben a nők tényleg nők (tehát empatikusak, az érzelmeikre hagyatkoznak, próbálnak hinni a másikban) és bár ennek nincs szerepe (tehát nem lesz a történet szerinti bármelyen szerepe hogy a szereplők nők vagy férfiak, mindkettővel ugyanolyan lett volna nagyjából a történet), de mégis ott vannak. Ez szerintem egy nagyon jó út, amin elindult a szerző, csak még annyira nem szoktam hozzá, hogy nem tudok mellette csak úgy elmenni.
A kötetnek még mindig a narratíva az erőssége, a szarkasztikus, nagyon jól átérezhető, borzasztóan nevetős mesélési stílus. Számomra talán azért is fontos, mert tényleg így gondolkodunk sokszor, és sokkal átérezhetővé teszi az a stílusa történetet, mintha tényleg sík egyszerű, normális narratívát használna az író.
Kijelenthetem, hogy imádom. Kisregénysége (!), narratíva, meg a humoros geekség miatt egyszerűen imádom, és hát azért is, mert sci-fi. Ami érdekel. És ami szórakoztató. Egyszóval menő…

2 hozzászólás
>!
ap358 P
Martha Wells: Mesterséges sors

Imádom, hogy egy droid szemszögéből olvashatok egy történtet. A stílusa elképesztő, akárcsak az antiszociális viselkedése: képes órákon át csak szórakoztató médiafájlokat bámulni, és újra meg újra megnézni egyes részeket. Ha a gépek önállóak lennének, tényleg jobban érdekelné őket egymás adatai, mintsem a világ meghódítása? Ez olyan, mint amikor az emberek ismerkednek, beengednek valakit a személyes terükbe és megnyílnak neki. Öldöklő és KÖX is ezt teszik.
Főszereplőnk ebben a részben ugyanis egy hozzá hasonló érdeklődésű barátra is szert tesz. Humorosnak találtam, ahogy néha emberi viselkedésjegyekkel ruházta fel KÖX-t, és a bizalmatlanságuk ellenére is tökéletes párost alkottak.
Öldöklő múltját illetően még most is akadnak kérdések. A nyomozás során módosított embernek adja ki magát, és érdekes volt látni, milyen módosításokat hajt végre magán, és valójában mennyire tart a lebukástól, és miként elemzi az embereket. Eközben mesterséges intelligencia révén „jóleső érzéssel tölti el”, ha csak követnie kell az emberek utasításait. Egyre emberibb lesz, de a mesterséges éne még mindig kiemelkedik.
Remélem, minél hamarabb megjelenik a folytatás, mert ez a sorozatfüggő BiztEgység lassan engem is sorozatfüggővé tesz.

>!
TiaManta 
Martha Wells: Mesterséges sors

Szerintem majdnem ugyanolyan színvonal mint az előző.
Talán vártam volna valamit ami nem történt meg, nem abba az irányba ment el a sztori. De ez csak az én személyes ízlésem. Ahogy a főszereplő BiztEgység személyisége is változatlan, ami elvárható hisz nem lehet hirtelen nem antiszoc ő sem. Nem is értem, hogy várhatnánk mást tőle. Bár szerintem még egy lepkeszárnyit változik is, leheletnyi tényleg az egész, talán csak én képzelem oda.
Szóval én nagyon jól elvoltam vele továbbra is, tehát tisztelt kiadó jöhet a következő rész is.

>!
CaptainV P
Martha Wells: Mesterséges sors

Haverom, Öldi ebben a részben szert tesz egy nála nem kevésbé antiszociális pajtásra, KÖX-re – bár az antiszocialitás itt nagyon nézőpont kérdése, hiszen nekik eleve nem nagyon kéne 1%-nyira sem szociálisnak lenniük –, és együtt néznek sorozatokat.

Minden más, ami történik, teljesen mellékes, hangozzék ez bármennyire kevésnek, de az a helyzet, hogy cselekmény tényleg csak dísznek került a könyvbe. Sokkal inkább szól ez az egész arról, hogy Öldi vívódik az identitásával kapcsolatban. Nekem ez rendben van, szórakoztat az esetlenkedése, a felemás kapcsolata az emberekkel, és kíváncsi vagyok, vajon mivel fogja a szerző lezárni ezt a gondolatkísérletet. Simán látom magam előtt, ahogy az egész átmegy egy robot függetlenségi háborúba, Öldi lesz a BiztEgységek Poszátája, de az is lehet, hogy szép lassan annyira beilleszkedik az emberi társadalomba, hogy a végére már sörözni fog egy majálison egy emberasszony oldalán. Ki tudja.

>!
Sylvanas_Windrunner
Martha Wells: Mesterséges sors

Nem csalódtam! Ez a rész is a kedvencem lett, egyszerűen imádom Öldöklőt, és néha mérhetetlenül együtt tudok érezni vele! :D Azt hiszem, néha nekem is pont olyan reakcióim vannak a más emberekkel való interakciók közben, mint neki. :D spoiler. A történet talán kicsit lassabban indul be, mint az előzőnél, de engem ez egyáltalán nem zavart, mert így is pont annyira szórakoztató és humoros volt, mint amilyennek vártam. KÖX-el való ismerkedés a könyv egyik legjobb része volt szerintem, a kettejük kapcsolata nagyon érdekes és az egymással való viselkedésük is eléggé elgondolkodtató volt. Jól működtek együtt, kiegészítették egymást. Ők ketten sok mindent tanulnak együtt, és egymástól, és főszereplőnk spoiler. Nekem bejöttek Öldöklő új munkájáról szóló részek is, nagyon jó akciójeleneteket kaptunk. Egy szó, mint száz, én ezt nagyon bírom, ha nem lett volna benne semmi akció, akkor is két pofára zabáltam volna, egyszerűen imádom a stílusát és a karaktereket. Nagyon örülök, hogy olvashatom ezt a sorozatot, remélem hamarosan megkapjuk a következő részeket is, bár igazából úgy gondolom, hogy bármikor, akárhányszor újra tudnám olvasni, és az az érzésem, hogy mindig fedeznék fel benne valami újat. A következő rész előtt azt hiszem újra elő fogom venni ezt a két kötetet, és megint belevetem magam elölről. :)

>!
Saille P
Martha Wells: Mesterséges sors

Öldöklő, azaz kedvenc BiztEgységünk megunhatatlanul haláli! :) Bár ez a kötet inkább amolyan átvezető, ahogy Öldöklő a saját története nyomában jár, belekeveredve újabb emberek kisded ügyeibe közben. Miközben próbál beolvadni az emberek közé több-kevesebb sikerrel. De a szarkasztikus kiszólásai ismét viszik a prímet, és az ember csak azt veszi észre, lapozna, de elfogytak az oldalak! Naaa! 3x ennyit is szívesen olvasnék róla! :)
spoiler

>!
graffalo
Martha Wells: Mesterséges sors

Bírom ezt a Biztegységet. Ha tehetném időnként én is legszívesebben sorozatokat darálnék. Ráadásul ebben a részben talált egy barátot is. Elég fura, de többször a cuki jutott eszembe erről a fura kapcsolatról.
Ez egy nagyon könnyed olvasmány, vicces, szórakoztató. Ráadásul női írótól. Mondjuk azt nem értem, hogy ez a sorozat miért különálló kötetenként jelenik meg, megint egy évet várni kell a folytatásra?

>!
Vadricica
Martha Wells: Mesterséges sors

Öldöklő története folytatódik, és nem okoz csalódást!
Izgalmas, fordulatos kis kalandok övezik Öldöklő kutatását, és persze a már megszokott szarkasztikus humor sem maradhat el.
Nagyon szeretem ezt a történetet, és nagyon várom már a folytatást, amiben remélem ismét találkozhatunk KöX-szel!

>!
Csab75
Martha Wells: Mesterséges sors

Szeretem az ehhez hasonló könyveket , így nem is kérdés a pontszám .Remélem egyszer majd folytatódik , és megtudjuk hogyan tovább.


Népszerű idézetek

>!
Sylvanas_Windrunner

Igen, gyakran szeretném alaposan megrázni az ügyfeleimet. Nem, soha nem teszem meg.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
>!
Fumax KU

Elmentem KÖX pihenőterébe, és a futópad meg a többi gép segítségével próbára tettem magam; megbizonyosodtam róla, hogy a fegyvereim még mindig jól működnek, és a célzásom is megfelelő. (Nem adtam le próbalövéseket, mert KÖX tájékoztatott arról, hogy ezzel beindítanám a tűzvédelmi rendszert.)
Hosszan nézegettem magam a tükörben.
Azzal biztattam magam, hogy vért nélkül, reménytelenül pőrén is még mindig BiztEgységnek nézek ki, de igazság szerint sokkal emberibbnek tűntem. És már azt is tudtam, miért ódzkodtam ettől az egésztől.
Most még nehezebb lesz úgy tennem, mintha nem lennék személy.

>!
ap358 P

– Van úgy, hogy olyasmit művelnek velünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Csak túl kell élni, és továbblépni – feleltem.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
>!
Sylvanas_Windrunner

Elővettem a legjobb semleges arckifejezésemet, azt, amelyiket akkor használtam, amikor a szokottnál nagyobb letöltési tevékenységet érzékeltek, és a telepítési központ felügyelője az emberi technikusokat okolta érte.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
>!
Sylvanas_Windrunner

Tapan ledobta a zsákját a földre, és felém fordult.
– Tudom, hogy most dühös.
Igyekeztem visszafogni az arcjátékomat.
– Nem vagyok dühös. – Majd felrobbantam.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő · Tapan
>!
graffalo

A fiatal emberek hajlamosak megfontolás nélkül cselekedni – mondta. – A trükk az, hogy maradjanak annyi ideig életben, amíg idősebb emberek nem lesznek.

>!
ap358 P

– Van az a fajta valóságtól elrugaszkodottság, amelyik eltávolít a realitástól, és van, amelyik arra emlékeztet, hogy mindenki fél tőled.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
>!
ap358 P

– Az óvodában a mamáink mindig azt mondták, hogy a félelem mesterséges állapot. Kívülről kényszerítik rá az emberre. Ezért lehetséges szembeszállni vele. Pontosan azt kell tenni, amitől tartunk.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tapan
>!
graffalo

Most már barátok vagyunk. Nem értem miért nem fejted ki a terveidet.

>!
Sylvanas_Windrunner

Nem akartam még emberibbnek tűnni jelenlegi állapotomnál. Hiába voltam páncélban, amint a megóvaux-os ügyfeleim meglátták az arcomat, önálló személyként akartak kezelni. Azt akarták, hogy a szökkenő személykabin részében utazzak, beemeltek a stratégiai egyeztetéseikre, és beszéltek hozzám. Az érzéseimről. Ezt képtelen voltam elviselni.

42-43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő

Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Stanley Robinson: Aurora
Kaptás András: Ébredés a világ peremén
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
Brandon Hackett: Xeno
Brandon Hackett: Isten gépei
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Brandon Hackett: Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Bakti Viktor: Integrálva