A jövő emberisége felett nagyvállalatok uralkodnak, minden egyes bolygóközi küldetést csak a cég szerelhet fel, és csak ők hagyhatják jóvá. A felfedező csapatok saját biztonságuk szavatolása érdekében mindig a cég által delegált biztonsági androidok társaságában utaznak.
Sajnos egy olyan társadalomban, ahol a szerződéseket rendszerint az nyeri el, aki a legalacsonyabb összegért bármit elvállal, a biztonság nem éppen elsődleges tényező.
Mint például azon a távoli bolygón, ahol egy csapat tudós éppen felszíni vizsgálatokat végez a céges biztonsági droid felügyelete alatt. Ez a BiztEgység azonban már korábban feltörte saját vezérmodulját, és öntudatra ébredt. Magára csak Az Öldöklőként gondol – bár ezt azért nem hangoztatná, ha megkérdeznék.
Az embereket viszont mélyen lenézi, és csak arra vágyik, hogy legalább addig mindenki békén hagyja, amíg rájön, kicsoda is ő valójában. Azonban amikor egy másik, bolygójukhoz közeli küldetés tagjaival megszakad a kapcsolat, a… (tovább)
Kritikus rendszerhiba (Az Öldöklő-naplók 1.) 347 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2017
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra Fumax

Kicsit olyan, mintha az Öldöklő, a mi szép emlékű Dexterünk és a Terminátor szerelemgyereke lenne (hú, micsoda pikáns képzavar). De a legjobb értelemben ám…
Van ugye egy öntudatra ébredt MI, egy gyilokdroid, aki muszájból BiztEgységként funkcionál, de baromira hidegen hagyja az eredeti funkciója. Ő igazából egy széplelkű szociopata gépezet, aki ímmel-ámmal teszi ugyan a dolgát, de leginkább lesz@rja a csihi-puhit és csak arra törekszik, hogy minél több rendszeridőt tudjon elsumákolni magának kedvenc időtöltésére, a sorozatfüggésre.
Ámde mindeközben zajlik egy űrkolonizációs küldetés, történnek bizonyos huncut kalandok az őt körülvevő (és tulajdonképpen a gondjaira bízott, tehát a felelősségi körébe tartozó) emberekkel és módosított emberekkel.
Ilyenkor sajnálatos módon egy-egy mentőakció, világmegváltás és önfeláldozás erejéig meg kell szakítania a sorozatdarát, de meghackelt tudatának legmélyén végig csak az jár a kemény fejében, hogy bárcsak lenne már vége ennek a bohóckodásnak és mehetnék vissza a sarokba a többezer órányi letöltött tartalmamhoz bambulni (komolyan, csak a kóla meg a chips hiányzik).
Semmi világépítés, egyértelműen karakter- és kalandközpontú, sorozatindító kisregény. Nagyon szórakoztató darab, csak ajánlani tudom.

Rövid történet, de tök jól ráhangolódtam, én is titokban olvastam a melóban, mint ahogy Öldöklő nézte a sorozatokat. Együtt lázadtunk. :) Hősünk meglehetősen szimpatikus, tetszett az emberektől való különbözősége, és hogy kívülállóként tudja figyelni őket. Szóval kiváló magányos farkas karakterről van szó, ennek megtörhetősége további vicces helyzetekért és folytatásért kiállt, amit már várok is.

Instant maximum csillagos, új kedvences, főszereplő imádatos, egyszerű de nagyszerű, nem túlbonyolított történetes, ne várj nagy dolgokat , túl rövid érzetű /de itt tényleg az/, még több kell nekem, ide a folytatást, gyönyörű, igényes magyar kiadásos típusú könyv.
Egy szégyenlős robotféleség / BiztEgység. Behalok. Csak szeretni lehet szerintem.
Köszönöm mélyen tisztelt Martha Wells írónő! Ugyanannyi köszönet a kedves kiadónak is! Kérem szépen a következőt.
Készenlétben tartja egyik kezét követelőzően, másikban meg a pénz, mert úgy igazságos.
Közben erőteljesen szuggerál. Szinte már kancsít.

Ritkán olvasok sci-fit, hogy aztán amikor a kezembe kerül egy, akkor újfent rácsodálkozzak, mennyire zseniális minden sci-fi író.
Komolyan, nekem nem lenne logikám kitalálni dolgokat egy sci-fihez, szóval, le a kalappal!
A kritikus rendszerhiba egy maximumon pörgő, akciódús kisregény. Könnyedén olvasható, izgalmas, bár el tudtam volna viselni, ha hosszabb, és többet megtudtunk volna a világról, illetve el bírtam volna viselni több leírást.
Jöhet a folytatás!

Kicsit letört a sok lehúzó értékelés közvetlenül azután, hogy megjelent ez a kisregény, ezért halogattam az olvasását, de szerintem ez nem is volt rossz. Nem vettem túl komolyan, így egyáltalán nem fájt, sőt, kategóriájában egészen frappáns darab. Én kicsit még izgultam is, ahol izgulni kellett, és szórakoztattak az introvertált robot belső monológjai.
Azért kíváncsi vagyok a folytatásokban mennyire megyünk bele ennek a félig-ember-félig-droid témakörnek az etikai vetületébe, mert végül is mintha arról akarna szólni a dolog, hogy az ember már megint fabrikált magának valamit, amiről halvány lila gőze sincs, hogy lényegében micsoda…

Öldöklő-naplók
Egy magát Öldöklőnek nevező, öntudatra ébredt BiztEgység, aki feltörte a saját vezérlőmodulját és ráérő idejében sorozatokat néz. Ráadásul súlyos szociofóbiája van, mégis emberek őrzése a feladata.
Hmm… Érdekesnek tűnik, nézzünk bele….
Idegen bolygó, kis létszámú kutatócsapat, akció, rejtély. Számomra nyerő kombináció.
Világépítés? Nincs, de nem is érdekel, ahogyan Öldöklőt sem érdekli sokminden. Elfogadom. A cselekmény ellensúlyozza a hiányosságokat.
Szereplők? Na itt volt az egyetlen, ami nem igazán tetszett; pusztán nevek alapján nem lehet róluk megállapítani, hogy egy-egy karakter férfi-e, vagy nő. Amíg nem került említésre, addig nem is tudtam őket beazonosítani. Gondolom eredeti nyelven nincsenek ilyen gondok (he/she), de itt nagyon szembetűnő volt ez a hiányosság. Erre lehetett volna figyelni.
Egyébként az egész olyan, mint a főszereplő által nézett sorozatok egyikének indító része.
Nekem bejött, várom a folytatást!

Laza olvasmány, de szeretek olyasmiről olvasni, hogy valaki vagy valami, aki/ami irányítás alatt áll, próbál kiszabadulni alóla. Mondjuk az egész történet nem sokkal több attól, mint egy hosszabb könyv első néhány fejezete. Értem a koncepciót, ha az írónak az a terve, hogy minden részben csak egyetlen állandó szereplő lesz, az Öldöklő, de hosszú távon ellaposodhat a történet, mert biz társak, kapcsolati háló nélkül unalmassá fog válni. Kíváncsi vagyok, merre fog haladni a történet a továbbiakban.

2019-es első olvasás:
Eleinte rendkívül ellenszenves volt a főszereplő BiztEgység a nemtörődömsége miatt. Mert hát ezzel a magatartással példás hősnek szánni rettenetes üzenetet hordoz, anti-hősnek meg ass-telenül bad. Mintha egy színész érezhetően kelletlenül játszaná a ráosztott szerepet.
„…nem figyeltem semmi mást, csak amire szükségem volt a munkám tessék-lássék elvégzése érdekében.”
Aztán ahogy kibontotta az írónő az android gondolatait, érzéseit, tetteit, belevitte társas és éles helyzetekbe, beláttam, hogy ezt a mindenkire többé-kevésbé jellemző tudati hozzáállást ritkán ragadják meg ilyen jól. Még ritkábban fejtik ki ilyen alapossággal.
„…én egyetlen olyan összezavarodott egység voltam, aki nem tudta, mit szeretne tenni. Mit kellene tenni. Mit szükséges tenni.”
Remekül érzékeltette az emberi társaságtól eltávolodó, az érző világot kizáró, őszinte érzéseket tagadó, tompaságba merülő mélységes ön- és világutálatot, a nagy ismeretlennel és kiszolgáltatottsággal szembesülő tanácstalan zavart, miközben fel-felcsillantja a benne rejlő józanságot, az önkéntelenül is mindent rögzítő, a villámgyorsan dönteni képes tettre kész védelmező erőt. Végül a sok szórakoztató műsornak is meglett a maga haszna.
„Épp elég sorozatot láttam már ahhoz, hogy tudjam, miként kell alakulnia egy ilyesfajta történetnek.”
Tetszett, ahogy a már függőségi szintig a technológiára hagyatkozó nagyvállalati jövőt ábrázolta. A nevek alapján szinte mindegyik szereplő indiai, a gyógyítás/javítás fejlettsége szinte halhatatlanná teszi a főszereplőt is. Bár emiatt az akciózásoknak sem volt túl nagy tétje… A történet sem igazán mondható forradalminak vagy nagyszabásúnak. Akár egy sorozatrész játékidejébe is beleférhet, a vége ráadásul hanyagul lecsapott, így némi hiányérzetet hagy maga után. Sci-finek erőtlen, akciónak suta, inkább amolyan sz(cif)itkom. Szórakoztató műsor az identitáson és sorson elmélkedő belső monológokkal, szerethetően esetlenkedő társas interakciókkal, fejlett technológiai környezetbe ágyazva.
Nem mondanám, hogy tűkön ülve várom a következő részt (az unalmas semmittevést életcélul kitűző főszereplőért nehéz lelkesedni), de kíváncsi vagyok, miként folytatják, fejlődik-e (remélhetően sci-fi irányban) a színvonal…
=====
2023-as újraolvasás után:
Az értékelésem sokban nem változott a történetet, cselekményt illetően, de határozottan a mű javára szolgál, hogy ismét remekül szórakoztam a főszereplő elmélkedésein, s az emberekről tett megállapításain – tehát karakterábrázolásban stabilan jó.

Gép testben gép lélek, ugyebár.
Először is, nagyon gratulálok a Nebula-díjhoz, nagy elismerés az, csak így tovább.
Másodszor, szeretném leszögezni, hogy a téma természetesen nagyon érdekes, sokszor, sokak által körbejárt (R. Daneel Olivawtól kezdve a Felhúzhatós lányon át folytathatnám a sort, akár a Géplélek acélembereiig – bár az picit másik alzsáner), a megközelítésben pedig tagadhatatlanul van némi eredetiség. Gondolok itt az E/1-es narrációra, a gyilokdroid autisztikus vonásaira és a szórakoztató műsorok iránti elköteleződésére – és ez ugyebár így együtt még vicces is.
No de akkor mi is a problémám? (Azon kívül persze, hogy sose értek egyet az ilyen díjas véleményekkel. :P) spoiler
Például az, hogy két sorral feljebb fel is soroltam a kisregény (szerintem) fennálló összes erényét és pozitívumát. Ezeken kívül meg egy tök lapos, sablonos, egypoénos, egypontnullás történet, amit annyival, de annyival jobban ki lehetett volna dolgozni… (Ne tessék nekem a terjedelmi korlátokkal jönni, tízoldalas novellában is láttam már jópár kidolgozottabbat, grr.) A karakterek sem számottevőek, a nyelvi megformáltságról pedig ne is essék inkább szó.
No jó, azért hozzátenném, hogy éppen kissé fáradt-morcos állapotomban volt hozzám szerencséje a kisregénynek (terjedelmi okokból kifolyólag az egésznek, ami ugye pech), simán lehet, hogy átsiklottam valami nagyon fontos és jelentős és klassz dolog, mélyebb értelem, mondanivaló, bárakármi felett, ez esetben elnézést, de sajnos így megy ez…

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy kell-e nekem ez a könyv, hát nem kellett volna gondolkoznom. Imádtam minden részét. A történetet, a világot, a helyszínt, a szereplőket, Öldöklőnket. Szerettem a személyiségét, a gondolkozásmódját, az útkeresését, a döntéseit, reakcióit. Megfogott a helyszín leírása, ahol a történet játszódott, az ismeretlen területek, a felfedezések, az élővilág. A technikai részletek számomra pont annyit adtak, hogy értsem a világot, amiben a regény játszódik, számomra ez is megfelelően volt adagolva.

Tömeggyilkos is lehettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférhetek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához.

– BiztEgység, van neved?
Nem tudtam, mire akar kilyukadni.
– Nincs.
– Öldöklőnek hívja magát – közölte Gurathin.
Kinyitottam a szemem, és ránéztem – képtelen voltam megállni. Az arckifejezésük alapján tudtam, hogy az arcomra van írva minden, amit csak érzek, és ezt utáltam.
– Ez magántermészetű dolog.
Most hosszabbra nyúlt a csönd.
– Gurathin – szólalt meg aztán Volescu –, azt akartad tudni, mivel tölti az idejét. Eredetileg ezt kerested a naplóban. Mondd el!
Mensza szemöldöke megemelkedett.
– Igen?
A férfi tétovázott egy keveset.
– A leszállásunk óta hétszáz órányi szórakoztató műsort töltött le. Elsősorban sorozatokat. Jobbára valami Menedékhold című dolgot. – A fejét ingatva jelezte a véleményét. – Valószínűleg arra használja, hogy adatokat kódoljon bele a cégnek. Ennyit nem nézhetett volna meg: azt észrevettük volna.
Felhorkantottam. Alábecsült.
– Azt, amelyikben a céges ügyvéd megölte a terraformálásért felelős tanácsadót, aki a beültetett babájának volt a másodlagos donora? – kérdezte Ratthi.
Megint csak képtelen voltam megállni.
– Nem ölte meg, ez mocskos hazugság!
– Nézi – fordult Ratthi Menszához.

TÖMEGGYILKOS is lehetettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához. Azóta jóval több mint 35 000 óra telt el, nem sok gyilkolászással, de valószínűleg, mittudomén, közel 35 000 órányi film, sorozat, könyv, színdarab és zene elfogyasztásával. Szívtelen gyilkológépként teljes kudarcot vallottam.

Ezek tudósok, geodák, kutatók, nem akcióhős felfedezők azokból a sorozatokból, amelyeket épp azért szerettem, mert közük sem volt a valósághoz, azaz nem nyújtották a valóság lehangoló és hitvány érzetét.

– Nem hibáztatod az embereket azért, mit tenned kellett? – kérdezte végül a férfi. – Ami történt veled?
Ezért örülök annak, hogy nem vagyok ember. Folyton ilyesféle dolgokkal jönnek.
– Nem. Ez emberi dolog. A konstruktok nem ilyen hülyék.
Népszerű triviák

A Murderbot (Öldöklő)- sorozat első kötete 2017-ben Hugo, Nebula és Locius -díjat is kapott.
[www.goodreads.com]Kapcsolódó könyvek: Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
![]() | Az Öldöklő-naplók sorozat · Összehasonlítás |