Artificial ​Condition (The Murderbot Diaries 2.) 26 csillagozás

Martha Wells: Artificial Condition Martha Wells: Artificial Condition

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Artificial Condition is the follow-up to Martha Wells's hugely popular science fiction action and adventure All Systems Red.

It has a dark past—one in which a number of humans were killed. A past that caused it to christen itself “Murderbot”. But it has only vague memories of the massacre that spawned that title, and it wants to know more.

Teaming up with a Research Transport vessel named ART (you don’t want to know what the “A” stands for), Murderbot heads to the mining facility where it went rogue.

What it discovers will forever change the way it thinks…

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Tor Books, New York, 2018
160 oldal · ASIN: B075DGHHQL
>!
Tor Books, New York, 2018
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250186928
>!
Tor Books, New York, 2018
96 oldal · ISBN: 1250186935

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Öldöklő · Murderbot


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Noro P>!
Martha Wells: Artificial Condition

GyilokBot második naplója már sokkal jobban hasonlít arra, ami a különféle ajánlók és kritikák ígérnek: egy programozásával meghasonlott MI énkeresését. Hősünk – egy emberforma testben élő biztonsági robot – meglép gazdáitól, hogy kinyomozza, mi az igazság a múltjában található sötét foltokat illetően. Mivel a memóriáját törölték, nem érzi magát igazán azonosnak azzal a korábbi, meghibásodott egységgel, de elég emberi módon gondolkozik ahhoz, hogy lelkifurdalása legyen az események miatt. Mi pedig végre megtudjuk, hogy mi áll ennek az egész lelki válságnak a hátterében, amelyre az első kötet csak frusztráló célzásokat tett. Az előadás humora is a helyére került: az itt megjelenő, visszafogott öngúny és szarkazmus sokkal inkább illik a figurához. Ráadásul még a sztori is érdekesebbé vált, már csak amiatt is, mert GyB ezúttal jóval aktívabb szerepet vállal az alakításában. Tulajdonképpen a legszívesebben azt mondanám, hogy az első részt :ignore:, és itt kezdődik a sorozat.

4 hozzászólás
ViraMors P>!
Martha Wells: Artificial Condition

Yes, the giant transport bot is going to help the construct SecUnit pretend to be human. This will go well.

Humans should really do more research. There were operating manuals that would have warned her not to fuck with us.

spoiler
Ez a rész nagyságrendekkel jobban tetszett, mint az előző. Valószínűleg azért, mert a kisregény nagyját kitöltő erőltetett szinte műmacsó attitűd helyett itt elég komoly szerep jutott az iróniának. Vagy legalábbis valami olyannak, amit én (ön)iróniaként értékelek.
Maga a történet kb onnan folytatja, ahol az előző abbahagyta: az önálló útra tért biztonsági egység egyrészt próbál beolvadni az emberek közé, másrészt próbál a saját múltjában vájkálni. Az eredmény mondjuk mindkét témában megkérdőjelezhető, de azért valamennyi sikert csak sikerül felmutatni.
Részemről a fénypont egyértelműen ART spoiler a kutatóhajó mesterséges intelligenciája, aki sokkal gyakorlatiasabban áll a dolgokhoz és sokkal inkább a realitás talaján mozog, mint főhősünk, ezért tökéletes a váratlan segítség szerepkör betöltésére. Rengeteget szórakoztam kettőjük interakcióin, nem mellesleg remek csapatot alkottak. A közös sorozatnézések pedig mindezeken túl is nagyon viccesek voltak.
A fennmaradó részek, a nyomozás és az álcázásként vállalt munka kevésbé szórakoztatott, ezeknél a részeknél azért vissza-visszatért az előző rész kissé erőltetett hangvétele, de azért határozottan érdekes volt, ami történt. Jót tett a sztorinak és a narrációnak is, hogy ezúttal több helyszínen mozogtak és többféle kommunikációra volt szükség. Most sokkal inkább érdekel a folytatás, mint az előző rész végén.

littlelinda>!
Martha Wells: Artificial Condition

Tetszett ez a rész is, igaz nem volt annyira vicces és izgalmas, mint az előző rész, de nekem nagyon tetszett, ahogy Murderbot apránként változni kezdett (külsőre is), és egyre emberibben viselkedik. Nagyon bírtam ART karakterét is, a kettejük között lezajló párbeszédek mindig nagyon viccesek voltak. Murderbot kutatása a múltjában történt gyilkolással kapcsolatban nagyon érdekes volt, és nekem nagyon tetszett a megbízatás is, amit elvállalt, hogy bejuthasson a bányászterületre; Tapan, Rami és Maro karaktere is egészen érdekes volt, főleg Rami, a tercera nemi identitásával. A felfedezés, amit a bányászterületen tett pedig kifejezetten érdekessé tette a befejezést, kíváncsi vagyok a következő részre.

aliaskriszti>!
Martha Wells: Artificial Condition

Ez a rész jobb volt, végre többet megtudtunk Murderbotról, de megint a terjedelem…
Nagyon rövidke, és emiatt sajnos semmilyen helyzetben nem tudunk elmerülni. Mintha egy (mini) sorozatot néznénk (ennek a véleménynek Murderbot biztos örülne).
ART karaktere nagyon tetszett, mint egy nagytesó kísérte végig Murderbotot.
Az új munka nem lett túl bonyolítva, kicsit reméltem, hogy összefűzi az előző részben történtekkel… Hát nem.
Ajánlom, jó volt egy kis kikapcsolódásnak. Pörgős, vicces, akciódús.

Lily_Poppy>!
Martha Wells: Artificial Condition

Ezt a részt még jobban szerettem mint az elsőt. Nagyon szórakoztató volt, hogy Murderbot talált magának egy másik öntudattal rendelkező mesterséges intelligenciát, akivel együtt tud rajongani a szórakoztató csatornák iránt. Nagyon szerettem ART grumpy-bossy viselkedését, és azt ahogy az embereiről gondoskodik spoiler és segít Murderbotnak az emberek között boldogulni.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Yes, the giant transport bot is going to help the construct SecUnit pretend to be human. This will go well.

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
ViraMors P>!

I’m used to humans wanting to do things that can get them killed.

ViraMors P>!

Yes, I often want to shake my clients. No, I never do.

ViraMors P>!

Humans should really do more research. There were operating manuals that would have warned her not to fuck with us.

ViraMors P>!

I had no reason to trust it. Except the way it kept wanting to watch media about humans in ships, and got upset when the violence was too realistic.

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
ViraMors P>!

I sighed again. I was having a lot of opportunities to do it and I think I was getting good at it.

ViraMors P>!

They didn’t give us an education module on human evolution, but I had looked it up in the HubSystem knowledge bases I’d had access to, in an effort to figure out what the hell was going on with humans. It hadn’t helped.

ViraMors P>!

Expecting it and having it happen were two different things, something I learned the first time I got shot to pieces.

Starlight97 P>!

Sometimes people do things to you that you can’t do anything about. You just have to survive it and go on.

Chapter 6

Kapcsolódó szócikkek: Murderbot
ViraMors P>!

In the creche, our moms always said that fear was an artificial condition. It’s imposed from the outside. So it’s possible to fight it. You should do the things you’re afraid of.


A sorozat következő kötete

The Murderbot Diaries sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: Artemis (angol)
J. D. Robb: Rapture in Death
Dean R. Koontz: One Door Away from Heaven
Daniel O'Malley: The Rook
Tom Sweterlitsch: The Gone World
Silent Night
J.D. Barker: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Blake Crouch: Upgrade
Marcus Sakey: Brilliance
A. G. Riddle: The Atlantis Gene