Orgonalányok (Orgonalányok 1.) 189 csillagozás

Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
618 oldal · ISBN: 9789635610815 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
618 oldal · ISBN: 9789635610822 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
618 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575085 · Fordította: Felföldi Edit

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Caroline Ferriday · Herta Oberheuser · Kasia Kuzmerick

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 17

Most olvassa 8

Várólistára tette 233

Kívánságlistára tette 206

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Idén már ez a harmadik könyv, ami a 2. Vh. – val foglalkozik. Ez rekord nálam, de egyik olvasást sem bántam meg. Mindig tud újat mondani, ami ebben az esetben Ravensbrück. A könyv központi cselekménye az egyetlen női koncentrációs tábor szörnyűségei körül forog. A szerző utószavában olvasható, hogy mennyi kutatómunkát végzett, hogy feltárja az igazságot. Caroline valós személy volt, és számomra a legszimpatikusabb szereplő az egész történetben. Ahogy Herta doktornő is, akinek a hozzáállása a történtekhez a szokásos gusztustalan náci kifogások tömkelege. És akkor ott van a rengeteg áldozat, akiknek a szenvedéseit a lengyel fiatal lány, Kasia szemszögéből tapasztalhattuk. Mai napig megdöbbentő, amik akkor és ott folytak. Ahogy a női smasszerek minden lelkiismeretüket sutba dobták, ellentétben a különböző nemzetiségű rabok összetartásával. Kicsit tartottam tőle, hogy sorozatként van feltüntetve, de a következő rész szerencsére egy teljesen különálló történet, C. anyjával a főszerepben.

8 hozzászólás
Nono_ P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Ne pazarold az energiádat a gyűlölködésre, mert az aztán biztosan végez veled.

Három különböző nemzetiségű nő. Három különböző életúttal. Mégis közös bennük a céljuk: túlélni a háborút bármi áron.

Minden adott volt, hogy szeressem ezt a könyvet, mégis csalódást okozott picit. Leginkább talán azért, mert a három főhősnő közül csak egyet tudtam megkedvelni, aki ráadásul egy kitalált szereplő volt. Mégpedig Keisa, a lengyel politikai fogly. Az ő részeit vártam, könnyeztem és váltott ki belőle olyan érzéseket, amik miatt érdemesnek tartom, hogy ebben a műfajban olvassak.
Viszont Caroline, a New Yorkban található francia konzulátuson dolgozó, ambíciózusos amerikai nő mindennapi megpróbáltatatásai, szerelme utáni aggódása nem igazán tudott lekötni. Pedig mint a könyv végén kiderült egy valós személyről van szó.
És Herta, a német orvos, akinek a legfőbb vágya az volt, hogy sebész lehessen. Na, ő borzalmasan ellenszenves volt számomra. Ki nem állhattam az ő részeit. Próbáltam, de végül nem sikerült megértenem, hogyan tudott olyan műtéteket végre hajtani a Nyulakon nyugodt szívvel. Szerintem egyszerűen alattomos és megalkuvó volt, aki tökéletes megtestesítője volt a náci eszméknek.
Ugyanakkor a történet különlegessége abban rejlik, hogy a háború utáni időszakot is megismerhetjük a főszereplők által, akiknek a sorsa szép lassan teljesen egymásba fonódik.

Összeségében az tetszett a legjobban a könyvben, hogy a gyász, csalódottság és meg nem bocsátás keveredik egyben a reménnyel, hogy a romok újjáépíthetők.♥

7 hozzászólás
DarknessAngel >!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Sose unom meg a háborús történeteket. A második világháborúról szólók pedig kifejezetten a kedvenceim. Mióta megvettem a könyvet, már el is felejtettem, hogy ez igaz történet alapján íródott. Ettől csak még közelebb éreztem magamhoz a karaktereket.
Bevallom, én még se Caroline-ról, se pedig Hertáról nem hallottam eddig, így egyszerre volt öröm és bánat velük megismerkedni. A történet mindjárt az elejétől kezdve nagyon lekötött, ahogy fokozatosan megismehettük a három különböző nőt. Legjobban Kasia részei kötöttek le. A 'szörnyű' nem elég kifejező szó ahhoz, amin neki és még több ezer lánynak kellett keresztülmennie Ravensbrückben. Undorító és embertelen, amit akkor tettek egy csomó ártatlannal. Hertát az elején még próbáltam megérteni, de később már nagyon nem ment. Hihetetlen, hogy mindazok után, amit tett, annyival megúszta. spoiler
Kasianak viszont szurkoltam, hogy túlélje és minden rendben legyen vele. Nagyon megszerettem őt és a tesvérét Zuzannat. Tetszett, hogy a nők mennyire összefogtak a táborban, hogy mennyit segítettek egymásnak. Igazán szívmelengető volt. Nagyon sokszor olvastam könnyes szemmel az ilyen jeleneteknél.
Caroline tényleg igazi filantróp volt, egy igazi csoda és reménysugár sokak számára. Az ilyen emberek miatt, mint ő, lehet hinni az emberiségben. Ő és az anyukája is megérdemeltek minden elismerést.
Az írónő első könyve nem is sikerülhetett volna ennél tökéletesebbre. Kíváncsian várom a folytatást is.

Mariann_ P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Sokféle történetet olvastam a második világháborúról, de amiről ebben a könyvben szó volt, az teljes mértékben újdonság volt számomra.
Arról, hogy mi történt Ravensbrückben….
Kemény dolgokról.
Kísérleti nyulaknak nevezték azokat a nőket, akiken különböző beavatkozásokat végeztek el az orvosok. Ők voltak a Nyulak. Igaz történet, így súlya van.
Olvashattam a lengyelekről, a tradíciókról , a hányattatott sorsokról, a könyv vége felé a lengyel esküvői rituáléról.
Talán a könyv első harmadát újra el kellene olvasnom, mert őszintén szólva nem voltam meggyőződve, hogy ebből ilyen jó könyv lesz.
A háborús időszak borzalmakkal teli, majd folytatódik a háború utáni, a „jóvátétel” időszakával. De bármennyire is igyekeznek a helyreállító műtétekkel, a háború a lelkeken ejtett sebei nehezen gyógyulnak.

6 hozzászólás
Csoszi>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Mindig nehéz világháborús könyvet olvasni, különösen ha az éppenséggel igaz történet alapján íródott, nem pedig fikció. Kicsit elhúzódott az olvasásom, mert nem voltam benne biztos, hogy képes vagyok-e megbírkózni a leírt szörnyűségekkel. Végül folytattam és nem bántam meg. Kifejezetten érdekes volt a három főszereplő szemszögéből követni a történéseket. A lengyel kamaszlány, Kasia és a német „orvosnő” off, Herta az érem két oldala: áldozat és kínzója. A ravensbrücki táborban játszódó részek döbbenetesek és dűhítőek voltak. Ezekhez képest Caroline fejezetei igazi felüdülést jelentettek. Társasági hölgy létére keményen kiállt az elesettekért, és felkarolta őket. Csodálatos személy lehetett. A könyvben még az is tetszett, hogy a szereplők sorsát nem csak a háború befejezéséig ismerhetjük meg, hanem 1959-ig, ezáltal lett teljesebb a kép.

kocybaba P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Milyen szép cím és milyen finom borító, egy rendkívül kemény, szívszaggató belbecshez. Három nő története, három oldal, a második világháború, akiket egy hely egyesít, a ravensbrücki egyetlen női koncentrációs tábor. Azon belül is a Nyulak, a nők, akiken kísérleteztek. Kasia, Herta doktornő és Caroline. Egy, aki megélte, egy, aki elkövette, egy, aki kívülálló. Egy, akiért elvérzett a szívem, egy, akitől a hányinger kerülgetett és egy, aki a felszabadító lélegzet volt.
Az olvasása felkavart, nehéz éjszakákat okozott és felért egy hideg zuhannyal. Mikor a kíméletlen borzalmakat, szörnyűségeket tárta fel, nem akartam hinni a szememnek. Annyira szerettem volna, hogy minden csak kitaláció legyen, hogy ebből szemernyi se legyen igaz. De mégis örültem, amikor tovább ment, nem engedte el a szereplőket és az utána lévő időszakkal is foglalkozott. Az újrakezdéssel, a maradandó testi és lelki sebekkel, megfejelve egy enyhet adó befejezéssel. Biztos, hogy egy darabig még kísérteni fog a könyvük, de mindazok, akik elszenvedték és túlélték, valamint az olyan szenzációs nők, mint Caroline, megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, és hogy ők és a történtek ne vesszenek a feledés homályába.

Detty89 P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

2019-ben vettem a könyvet, mondván hamarosan sort kerítek rá. 3 évvel később csak annyit kérdezek magamtól, miért nem olvastam korábban?

Erőteljes bemutatkozó regény egy tehetséges írónő tollából!
Az eredeti borító alapján 3 barátnőre gondoltam, akik együtt átvészelik a 2. Világháború borzalmait. Nagyobbat nem is tévedhettem volna!
3 (igazából 4) vadidegen nő útját meséli el ez a masszív kötet, ami valljuk be, kicsit elrettenti az olvasót a maga 618 oldalával!
Engem is megijesztett, de nagyon gyorsan lehet vele haladni.
Az elbeszélés és a karakterek ábrázolása is csillagos ötös, de ami a legjobban tetszett az az, hogy végre olvashattunk a háború utáni évekről; a különböző országok státuszáról, a rengeteg testileg, lelkileg és mentálisan is sérült lélekről, a továbblépés nehézségeiről.

Az írónő nagyon alapos munkát végzett! Olvasás közben rákerestem az említett személyekre, így még élethűbbé vált a kötet.

Csodálatos, elgondolkodtató, szívszaggató regény a reményről, hitről, újrakezdésről.

Köszönöm, hogy olvashattam!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
618 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575085 · Fordította: Felföldi Edit
1 hozzászólás
Iustitia >!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

El kell ismernem, ezzel a könyvvel a kiadó óriási meglepetést okozott. Valami habosbabos, rózsaszínebb történetre számítottam, amire jóformán csak a keret miatt tették rá a történelem és a háború címkéket. Ezzel szemben mi az Orgonalányok? Egy arculcsapással felérő, komoly történelmi mű. Egy óriási kutatómunkából született, szinte már dokumentumregény-részletességű mesélés, többek közt a ravensbrücki koncentrációs tábori életről. Többek közt, igen, mert ha csak erről szólna, könnyen száraz lehetne, de szerencsére nem az. Női szemszögből megírt, de annál kegyetlenebb beszámoló négy nő életének húszéves alakulásáról.
Minden szempontból üdítő sokszínűséggel ír Martha, ami folyamatosan fenntartotta a figyelmem. Három korszakon át követhetjük nyomon a nők megpróbáltatásait: a második világháború kezdete, az egész háború időtartama, majd a névleges „felépülés” időszaka, 1959-ig. Négy egyedi sors három elbeszélői szemszögből: egy lengyel testvérpár a ravensbrücki orvosi kísérletek alanyai közül, egy német orvosnő, a ravensbrücki tábor egyetlen női orvosa, aki tevékenyen részt vett a műtétekben és később sem érezte bűnösnek magát, és egy látszólag kívülálló „francia”-amerikai földre szállt angyal hatalmas szociális érzékkel és jótékony hajlammal, aki nem bír a háború szörnyűségeivel kibékülni, mindig tenni vágyik és ezáltal bekapcsolódik ő is az orvos és a „páciensek” láncolatába. Fejezetről fejezetre váltakozó érzésvilágok, egy ízig-vérig amerikai, zenés, fényűző jótékonysági társasági esemény után éhezés, emberkínzás, háború és halál, majd egy kevés szerelem, hogy újra felválthassa a fellélegzős részeket a náci kínzások tömkelege.
A hitelesség nemcsak a valóban létezett személyekben és helyekben rejlik. A leírások sem csak a tetvektől és a hullaszagtól érzékletesek. A kutatómunka nemcsak történelmileg óriási, hanem tűpontos korszakábrázolást is nyújt: széles skálán mozog a korabeli említett élelmiszer-, ruha- és parfümmárkáktól kezdve egészen a lengyel esküvői hagyományokon át a francia ételekig. Olyan egyedi sorsok szőttese, amelyeket egyenként is érdemes lett volna megismerni, ez a tökéletesen felépített történet pedig csak fokozza a felhasználói élményt.

Csibice25>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Nagyon jól megírt történet, igaz események alapján a második világháborúról, ravensbrücki táborról, a nyúl lányokról és a szabadulásuk utáni életükről.
Az írónő rengeteg kutatás és utánajárás után teljesen hiteles képet ad a korszakról. Remélem a folytatást is hamarosan eltudjuk olvasni magyar nyelven.

medizonka>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Lágy, könnyed cím egy nagyon szép, azzal harmonikusan öszeillő borítóba csomagolva kapjuk meg ezüst tálcán a borzalmakat. Igazán meglepett a tartalom egy ilyen külcsín után, de a történet köszönhetően a precíz és sok kutatómunkának hiteles tud lenni. Valószínű ebben nagy segítség az is, hogy az egyik szereplő Caroline valós személy volt. Született már több hiteles alapokon nyugvó történet, ami koncentrációs táborban játszódik, de talán ez az első, ami egy női tábor, Ravensbrück és az ott fogva tartott nők sorsát ábrázolja. Szépen megrajzolja a három főszereplő nő koncentrációs tábor felé vezető életútját a szerző, hogy Amerikából, Lengyelországból és Németországból érkezve összefussanak a szálak a ravensbrücki pokolban. Más élethelyzetek, más célok, más bizonyítási lehetőségek, kényszerek. Caroline önfeláldozó segítőkészsége, Kasia ellenálló magatartása érthető, elfogadható, példaértékűnek is nevezhető, de Herta választása, a rendszer meggondolatlan kiszolgálása már inkább sokkoló, feldolgozhatatlan, megmagyarázhatatlan. Az igaz történeten alapuló gördülékeny stílusú , fordulatokban gazdag, izgalmas történet letehetetlen olvasmány, bár néhol meg kellett álljak vele, hogy fel tudjam dolgozni a feldolgozhatatlant. Nehéz gondolatokba önteni egy ilyen komoly téma hatásait, így minden tiszteletem az írónőnek, hogy megpróbálta és ilyen gazdagon ábrázolt történetet írt belőle. Ami igazán felemelő, hogy nem a háború végével fejezi be a történetet, legalább megmaradt egy alternatív feloldás lehetősége.


Népszerű idézetek

Nono_ P>!

Ne pazarold az energiádat a gyűlölködésre, mert az aztán biztosan végez veled.

211. oldal

landi72 P>!

Ezek után úgy voltunk, mint a mézbe ragadt legyek: életben voltunk, de nem igazán éltünk.

91. oldal

landi72 P>!

A ház úgy emelkedett fölénk, mint egy hatalmas, fehér hajó a tövében hullámzó lila orgonák tengerében. Ilyen színű orgonákat még sosem láttam: a sötét, szinte feketés padlizsánszíntől a leghalványabb levendulaszínig mindenféle volt.

559. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orgona
landi72 P>!

– Legalább Franciaországnak ott van a Maginot-vonal – jegyeztem meg.
– A Maginot-vonal? Ugyan már! Egy betonfal meg pár megfigyelőállás? Hitlernek ez csak felhívás keringőre.
– De tizenöt mérföld széles.
– Ha Hitler akar valamit, semmi sem fogja eltéríteni – közölte Paul.

30. oldal

Jagika>!

Az öregember lerázta az esőt mustársárga kalapjáról, aztán ahogy mindig is szokta, csinált valamit, valami rendkívüli dolgot.
Meghajolt előttünk.

329.

Szösszenet P>!

Amikor láttam Marlene Dietrichet A kél angyalban a Kacér Lolát énekelni, meg kellett várnom, hogy az egész filmszínház kiürüljön, mire végre feltudtam állni.

Kapcsolódó szócikkek: Marlene Dietrich
theodora>!

– […] Apa imádta, hogy az orgona csak kemény tél után virágzik.
Caroline felém nyúlt, és finoman kisimította a hajamat a szememből. Vajon hányszor csinálta ezt az anyám?
– Csodálatos, hogy a sok szépség ennyi nehézség után lát napvilágot, nem gondolod?

560. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caroline Ferriday · orgona
Belle_Maundrell>!

– Csak neked rosszabb, ha ragaszkodsz a gyűlölethez.

554. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Szösszenet P>!

A foglyok különféleképpen birkóztak meg a halállal. Voltak, akik sírtak és dühöngtek. Mások elcsendesedtek és imádkoztak. Regina a priccse mellett állva a kedvenc sorait olvasta fel nekünk a Troilusés Kressidából. Sietett, hogy minél hosszabb részt sikerüljön felolvasnia, mielőtt Binz megérkezne.
Óh , dicső Troilus! Nézd meg jól húgocskám,; nézd, milyen véres a kardja s pánczélján
még több vágás van, mint Hektorén; aztán tekintete , aztán járása!.- Óh, bámulatos ifjú.
Még nem töltötte be a huszonhármat.

Szösszenet P>!

Amikor megérkeztem Párizsba, kölcsönkértem a gondnokunk régi Peugeot-ját, ami a hátuljára felszerelt fatüzelésű kályhával üzemelt.

Kapcsolódó szócikkek: Párizs · Peugeot

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Affinity Konar: Mischling
Gárdos Péter: Hajnali láz
Fábián Janka: Cholera-napló
Kristin Hannah: Fülemüle
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Diane Ackerman: Menedék
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Kate Quinn: Alice hálózata