Orgonalányok (Orgonalányok 1.) 134 csillagozás

Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
618 oldal · ISBN: 9789635610815 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
618 oldal · ISBN: 9789635610822 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
618 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575085 · Fordította: Felföldi Edit

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Caroline Ferriday · Herta Oberheuser · Kasia Kuzmerick

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 15

Most olvassa 10

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Idén már ez a harmadik könyv, ami a 2. Vh. – val foglalkozik. Ez rekord nálam, de egyik olvasást sem bántam meg. Mindig tud újat mondani, ami ebben az esetben Ravensbrück. A könyv központi cselekménye az egyetlen női koncentrációs tábor szörnyűségei körül forog. A szerző utószavában olvasható, hogy mennyi kutatómunkát végzett, hogy feltárja az igazságot. Caroline valós személy volt, és számomra a legszimpatikusabb szereplő az egész történetben. Ahogy Herta doktornő is, akinek a hozzáállása a történtekhez a szokásos gusztustalan náci kifogások tömkelege. És akkor ott van a rengeteg áldozat, akiknek a szenvedéseit a lengyel fiatal lány, Kasia szemszögéből tapasztalhattuk. Mai napig megdöbbentő, amik akkor és ott folytak. Ahogy a női smasszerek minden lelkiismeretüket sutba dobták, ellentétben a különböző nemzetiségű rabok összetartásával. Kicsit tartottam tőle, hogy sorozatként van feltüntetve, de a következő rész szerencsére egy teljesen különálló történet, C. anyjával a főszerepben.

8 hozzászólás
DarknessAngel>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Sose unom meg a háborús történeteket. A második világháborúról szólók pedig kifejezetten a kedvenceim. Mióta megvettem a könyvet, már el is felejtettem, hogy ez igaz történet alapján íródott. Ettől csak még közelebb éreztem magamhoz a karaktereket.
Bevallom, én még se Caroline-ról, se pedig Hertáról nem hallottam eddig, így egyszerre volt öröm és bánat velük megismerkedni. A történet mindjárt az elejétől kezdve nagyon lekötött, ahogy fokozatosan megismehettük a három különböző nőt. Legjobban Kasia részei kötöttek le. A 'szörnyű' nem elég kifejező szó ahhoz, amin neki és még több ezer lánynak kellett keresztülmennie Ravensbrückben. Undorító és embertelen, amit akkor tettek egy csomó ártatlannal. Hertát az elején még próbáltam megérteni, de később már nagyon nem ment. Hihetetlen, hogy mindazok után, amit tett, annyival megúszta. spoiler
Kasianak viszont szurkoltam, hogy túlélje és minden rendben legyen vele. Nagyon megszerettem őt és a tesvérét Zuzannat. Tetszett, hogy a nők mennyire összefogtak a táborban, hogy mennyit segítettek egymásnak. Igazán szívmelengető volt. Nagyon sokszor olvastam könnyes szemmel az ilyen jeleneteknél.
Caroline tényleg igazi filantróp volt, egy igazi csoda és reménysugár sokak számára. Az ilyen emberek miatt, mint ő, lehet hinna az emberiségben. Ő és az anyukája is megérdemeltek minden elismerést.
Az írónő első könyve nem is sikerülhetett volna ennél tökéletesebbre. Kíváncsian várom a folytatást is.

Mariann_ P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Sokféle történetet olvastam a második világháborúról, de amiről ebben a könyvben szó volt, az teljes mértékben újdonság volt számomra.
Arról, hogy mi történt Ravensbrückben….
Kemény dolgokról.
Kísérleti nyulaknak nevezték azokat a nőket, akiken különböző beavatkozásokat végeztek el az orvosok. Ők voltak a Nyulak. Igaz történet, így súlya van.
Olvashattam a lengyelekről, a tradíciókról , a hányattatott sorsokról, a könyv vége felé a lengyel esküvői rituáléról.
Talán a könyv első harmadát újra el kellene olvasnom, mert őszintén szólva nem voltam meggyőződve, hogy ebből ilyen jó könyv lesz.
A háborús időszak borzalmakkal teli, majd folytatódik a háború utáni, a „jóvátétel” időszakával. De bármennyire is igyekeznek a helyreállító műtétekkel, a háború a lelkeken ejtett sebei nehezen gyógyulnak.

6 hozzászólás
Csoszi>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Mindig nehéz világháborús könyvet olvasni, különösen ha az éppenséggel igaz történet alapján íródott, nem pedig fikció. Kicsit elhúzódott az olvasásom, mert nem voltam benne biztos, hogy képes vagyok-e megbírkózni a leírt szörnyűségekkel. Végül folytattam és nem bántam meg. Kifejezetten érdekes volt a három főszereplő szemszögéből követni a történéseket. A lengyel kamaszlány, Kasia és a német „orvosnő” off, Herta az érem két oldala: áldozat és kínzója. A ravensbrücki táborban játszódó részek döbbenetesek és dűhítőek voltak. Ezekhez képest Caroline fejezetei igazi felüdülést jelentettek. Társasági hölgy létére keményen kiállt az elesettekért, és felkarolta őket. Csodálatos személy lehetett. A könyvben még az is tetszett, hogy a szereplők sorsát nem csak a háború befejezéséig ismerhetjük meg, hanem 1959-ig, ezáltal lett teljesebb a kép.

kocybaba P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Milyen szép cím és milyen finom borító, egy rendkívül kemény, szívszaggató belbecshez. Három nő története, három oldal, a második világháború, akiket egy hely egyesít, a ravensbrücki egyetlen női koncentrációs tábor. Azon belül is a Nyulak, a nők, akiken kísérleteztek. Kasia, Herta doktornő és Caroline. Egy, aki megélte, egy, aki elkövette, egy, aki kívülálló. Egy, akiért elvérzett a szívem, egy, akitől a hányinger kerülgetett és egy, aki a felszabadító lélegzet volt.
Az olvasása felkavart, nehéz éjszakákat okozott és felért egy hideg zuhannyal. Mikor a kíméletlen borzalmakat, szörnyűségeket tárta fel, nem akartam hinni a szememnek. Annyira szerettem volna, hogy minden csak kitaláció legyen, hogy ebből szemernyi se legyen igaz. De mégis örültem, amikor tovább ment, nem engedte el a szereplőket és az utána lévő időszakkal is foglalkozott. Az újrakezdéssel, a maradandó testi és lelki sebekkel, megfejelve egy enyhet adó befejezéssel. Biztos, hogy egy darabig még kísérteni fog a könyvük, de mindazok, akik elszenvedték és túlélték, valamint az olyan szenzációs nők, mint Caroline, megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, és hogy ők és a történtek ne vesszenek a feledés homályába.

medizonka P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Lágy, könnyed cím egy nagyon szép, azzal harmonikusan öszeillő borítóba csomagolva kapjuk meg ezüst tálcán a borzalmakat. Igazán meglepett a tartalom egy ilyen külcsín után, de a történet köszönhetően a precíz és sok kutatómunkának hiteles tud lenni. Valószínű ebben nagy segítség az is, hogy az egyik szereplő Caroline valós személy volt. Született már több hiteles alapokon nyugvó történet, ami koncentrációs táborban játszódik, de talán ez az első, ami egy női tábor, Ravensbrück és az ott fogva tartott nők sorsát ábrázolja. Szépen megrajzolja a három főszereplő nő koncentrációs tábor felé vezető életútját a szerző, hogy Amerikából, Lengyelországból és Németországból érkezve összefussanak a szálak a ravensbrücki pokolban. Más élethelyzetek, más célok, más bizonyítási lehetőségek, kényszerek. Caroline önfeláldozó segítőkészsége, Kasia ellenálló magatartása érthető, elfogadható, példaértékűnek is nevezhető, de Herta választása, a rendszer meggondolatlan kiszolgálása már inkább sokkoló, feldolgozhatatlan, megmagyarázhatatlan. Az igaz történeten alapuló gördülékeny stílusú , fordulatokban gazdag, izgalmas történet letehetetlen olvasmány, bár néhol meg kellett álljak vele, hogy fel tudjam dolgozni a feldolgozhatatlant. Nehéz gondolatokba önteni egy ilyen komoly téma hatásait, így minden tiszteletem az írónőnek, hogy megpróbálta és ilyen gazdagon ábrázolt történetet írt belőle. Ami igazán felemelő, hogy nem a háború végével fejezi be a történetet, legalább megmaradt egy alternatív feloldás lehetősége.

Szösszenet P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Kedvenceim közé sorolom , mert igaz történeten alapszik, és azért is, mert az író komoly kutatómunkájának eredményét adta kezünkben. Kevesen foglalkoztak a Ravensbrükben lévő táborról, ahol a „ Nyulak ” orvosi kísérlet elszenvedői, áldozatai lettek. Elég részletesen olvashatunk a tábor életéről, és itt eszembe jutott Csíkszentmihályi Mihály Flow c. könyve annak kapcsán, ahogy lányok különbözőképpen próbáltak élni- túlélni.
A szépséges út… olvasás közben dühöt, haragot éltem át, hogy a fiatal lányok a kivégzésre vezető utat így nevezték el.
– Tudjátok, mi volt az első dolog, amit a halálraítéltek kivégzésük előtt csináltak? –
kérdezte Regina. -Megcsináltatták a hajukat.
Janina kioldotta Regina piszkos kendőjét…..

Regina az ajtóhoz sántikált, mert a lába még nem gyógyult meg teljesen. Az ajtóban odaadta Zuzannának az olvasószemüvegét, hátrafordult és , és ránk mosolygott. Az egész lénye valami újfajta ragyogással sugárzott, az arca erősen kipirult.
Semelyik fogolynak nem maradt szárazon a szeme, aki látta Reginát elmenni. Milyen bátran vonult! A Regina név „ királynő ” -t jelent, és illet is rá a név, mert aznap fejedelmien nézett ki.

No itt kicsit le kellett tennem…

Szerencsére voltak olyan foglyok, akik megmenekültek, életben maradtak, viszont mindegyikük örökké hordozta a múlt fizikai és lelki sebeit.
Megbocsátás… erről is szó van a könyvben, nagyon elgondolkodtatja az embert, hisz a mi, ehhez képest gondtalan életünkben képesek vagyunk-e a megbocsátásra?

Összességében nagyon a szívemhez nőtt ez a regény, sok tanulsága van mély érzelmekkel dúsítva.

Szem nem marad szárazon….

4 hozzászólás
pjutko >!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Nagyszerű könyv!
A legjobban az tetszett benne, hogy megtörtént eseményeken alapul.

Három főszereplő életét követhetjük nyomon 20 éven keresztül, mégpedig a II. világháború alatt. Sorsuk összefonódik.

Caroline Amerikában szervezi a segítséget a francia árvák számára és közben megéli élete nagy szerelmi csalódását.
Kasia Lengyelországban próbálja ki magát ellenállóként, végül egész családjával Ravensbrückben köt ki.
Herta pedig fiatal német orvosnőként szeretne helytállni a náci világban.

Már ez a pár mondat is nehéz élethelyzeteket sugall! Az írónő fantasztikusan szövi a szálakat, mert ez a történet bizony letehetetlen! Számomra több újdonság volt történelmileg; izgalmas, fordulatos, jól olvasható. Minden megvolt benne, amitől számomra jó egy könyv! Ajánlom!

theodora P>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Nagyon szeretem a valós történelmi eseményeket feldolgozó könyveket, bár nem olvasok olyan sokat, de mindig tanulok mindegyikből. Ez a regény egy új nézőpontot adott a II. világháború egy szeletéhez, érződik rajta a kutatómunka. Erről a már említett szerzői jegyzet is beszámol, ennek külön örültem, mert mindig szeretek így bepillantani a könyv készítésének folyamatában. Az egész könyvben egyedül Caroline és Paul kapcsolatát éreztem gyengének, vagy épp feleslegesnek. Caroline nem a legjobb oldalát mutatta meg szerintem a franciaországi időszakban, a hisztis lány attitűdje nem illett ahhoz amennyire jótékony, elszánt lélek volt/lehetett.

Ettől függetlenül megfogott ez a könyv, látszik abból is hogy a mai nap alig tettem le – muszáj volt a végére érnem. 600 oldal, de ne ijesszen meg senkit, mert az első néhány után repülnek az oldalak!

Ha szeretnétek a II. világháborúról, a táborok egy másik változatáról olvasni viszonylag könnyed formában, akkor ajánlom ezt a regényt.

2 hozzászólás
fanna75>!
Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Gondolom nem írok meglepőt, ha azt állítom, teljesen lesokkolt ez a könyv, annak ellenére, hogy az orvosperekről illetve a borzasztó kísérletekről már olvastam. Kerülöm a második világháború borzalmairól szóló könyveket, pont azért, mert ez nem fikció, nem egy kis volumenű esemény felfújt verziója, hanem nagyon is a valóság, száz év sem telt el azóta. Végigültem a történelem órákat, az iskolánk évente szervez utat Auschwitz-be, mindenki ismeri a borzalmakat, de ilyen részleteibe menően belemerülni egy ilyen alapos kutatómunkán alapuló regénybe igazi érzelmi megpróbáltatás, és fejbe kólintja az embert. Rájöttem, hogy ez közelebb van hozzánk (időben, térben, a társadalmunkban), mint a tankönyvünk huszadik századról szóló fejezete vagy a késő esti dokumentumfilmek.
Három teljesen különböző nő áll a regény központjában. Eltérő nemzetiségűek, eltérő oldalon állnak, eltérő tapasztalataik vannak, mégis mindannyian ugyanolyan emberek, vágynak a társas kapcsolatra, a túlélésre, a családjuk támogatására, akár bármi áron. Jó volt olvasni arról, a világon Európán kívül máshol hogyan élték meg ezt a háborút, és kellett ez a kitekintő Herta fejébe is, nagyon-nagyon visszataszító, idegen, de gondolatébresztő volt olvasni, ahogyan a propaganda teljesen kifordította a gondolkodásmódját és szép lassan vált szörnyeteggé ő is.
Örülök, hogy a regény nem csak a táborból való megmenekülésig vagy a háború végéig követte a szereplőket, hanem bemutatta mekkora maradandó traumát okozott az egész az áldozatoknak, megnyomorította őket fizikailag és lelkileg, és láthattunk valamennyit a – kicsit sem kielégítő – felelősségre vonásból is.
Nagyon könnyen olvastatta magát, a stílusa igen gördülékeny, persze a témája miatt gyakran le kellett tennem. Nem tudom újra tudom-e valaha olvasni.
A borítója meg gyönyörű, az orgonán megcsillanó arany szirmok elképesztőek.
5/5


Népszerű idézetek

landi72>!

Ezek után úgy voltunk, mint a mézbe ragadt legyek: életben voltunk, de nem igazán éltünk.

91. oldal

landi72>!

A ház úgy emelkedett fölénk, mint egy hatalmas, fehér hajó a tövében hullámzó lila orgonák tengerében. Ilyen színű orgonákat még sosem láttam: a sötét, szinte feketés padlizsánszíntől a leghalványabb levendulaszínig mindenféle volt.

559. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orgona
landi72>!

– Legalább Franciaországnak ott van a Maginot-vonal – jegyeztem meg.
– A Maginot-vonal? Ugyan már! Egy betonfal meg pár megfigyelőállás? Hitlernek ez csak felhívás keringőre.
– De tizenöt mérföld széles.
– Ha Hitler akar valamit, semmi sem fogja eltéríteni – közölte Paul.

30. oldal

Szösszenet P>!

Amikor láttam Marlene Dietrichet A kél angyalban a Kacér Lolát énekelni, meg kellett várnom, hogy az egész filmszínház kiürüljön, mire végre feltudtam állni.

Kapcsolódó szócikkek: Marlene Dietrich
theodora P>!

– (…) Apa imádta, hogy az orgona csak kemény tél után virágzik.
Caroline felém nyúlt, és finoman kisimította a hajamat a szememből. Vajon hányszor csinálta ezt az anyám?
– Csodálatos, hogy a sok szépség ennyi nehézség után lát napvilágot, nem gondolod?

560. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caroline Ferriday · orgona
Jagika P>!

Az öregember lerázta az esőt mustársárga kalapjáról, aztán ahogy mindig is szokta, csinált valamit, valami rendkívüli dolgot.
Meghajolt előttünk.

329.

Belle_Maundrell>!

– Csak neked rosszabb, ha ragaszkodsz a gyűlölethez.

554. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Szösszenet P>!

A foglyok különféleképpen birkóztak meg a halállal. Voltak, akik sírtak és dühöngtek. Mások elcsendesedtek és imádkoztak. Regina a priccse mellett állva a kedvenc sorait olvasta fel nekünk a Troilusés Kressidából. Sietett, hogy minél hosszabb részt sikerüljön felolvasnia, mielőtt Binz megérkezne.
Óh , dicső Troilus! Nézd meg jól húgocskám,; nézd, milyen véres a kardja s pánczélján
még több vágás van, mint Hektorén; aztán tekintete , aztán járása!.- Óh, bámulatos ifjú.
Még nem töltötte be a huszonhármat.

Szösszenet P>!

Amikor megérkeztem Párizsba, kölcsönkértem a gondnokunk régi Peugeot-ját, ami a hátuljára felszerelt fatüzelésű kályhával üzemelt.

Kapcsolódó szócikkek: Párizs · Peugeot
Belle_Maundrell>!

A szomorú dalok nem tűnnek olyan szomorkásnak, ha az embernek van valakije, aki szereti.

393. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Affinity Konar: Mischling
Gárdos Péter: Hajnali láz
Kristin Hannah: Fülemüle
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Diane Ackerman: Menedék
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Jim Shepard: Áron könyve
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Kate Quinn: Alice hálózata
Bernhard Schlink: A felolvasó