Nagyszerű ​nők 61 csillagozás

A feminizmus rövid története
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

A könyv izgalmas dologra vállalkozik: röviden, képregényes formában mutatja be az egyenjogúságért folytatott küzdelem 150 éves történetét, a női választójogért vívott harctól egészen a #metoo-mozgalomig.
A két norvég szerző, Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor humorral átszőtt, inspiráló könyve hatalmas sikert aratott az egész világon.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cser, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785738 · Fordította: Molnár Kata · Illusztrálta: Jenny Jordahl

Most olvassa 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Deidra_Nicthea IP>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Nem volt ez rossz, csak valahogy nem jött át.

Számomra nem volt elég:
– szerintem túl sok esemény és karizmatikus karakter hiányzott a kötetből,
– emiatt jó pár összefüggés is hiányos, bukfences
– amit indokolna, hogy képregény, de
– nekem ez nem képregény volt, hanem inkább hosszadalmas infografika.

A beírásban voltak olyan csúfos hibák, amiken a tarkómig szökött a szemöldököm, és valahogy a kedves szerkesztői üzenetet sem éreztem indokoltnak.

Illetve a végén, ahol arról megy a témázás, hogy feminizmus=egyenlőség, akkor egy kicsit hiányosnak éreztem a dolgot. Igen, nagyon sok nőt erőszakolnak meg, magas látenciával. De nagyon sok férfit/fiút is, még magasabb látenciával. Igen, tárgyiasítják a női testet. De a férfit is! Igen, értem én, hogy itt a nőkről volt szó, csak ha épp az egyenlőségre törekvésről beszélünk, akkor a mindkét nemet érintő problémákat szerintem érdemes lenne jobban a helyükön kezelni (relativizálás nélkül, persze).

Mindenesetre nem egy rossz kötet ez, csak valahogy tényleg nagyon kevés.

2 hozzászólás
pável >!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Kétségtelenül szükséges ezekben a témákban (a nők emberi alapjogaitól messzire jutunk, egészen az lmbt-ig) az ismeretterjesztés, és kétségtelenül ne várjunk sokat egy ismeretterjesztő képregénytől, ezért nem szívesen húzza le az ember, bár halkan megjegyzi, hogy az első felében, a történeti felvezetésben erősen torzít: a nők nem azért nem kapták meg sokáig a polgári jogokat (szavazati, stb.), mert a „férfiak” (általánosításból öt csillag) nem akarták megadni – hanem mert a férfiak világa is erősen megosztott volt, lásd pl.: osztálykülönbségek, és a férfiak zöme is éppúgy küzdött ezekért a jogokért… lásd: „történelem”.
Nem véletlenül az első világháború után került sor világszerte a jogkiterjesztésre: mert a sok millió feltrancsírozott pasi helyére nők álltak – kényszerből, kenyérkeresőkké válva – a gyárakban. Ez a helyzet lett az érdekérvényesítés terepe, és nem a képregénybeli bambafejű, csipás férfiak eszméltek a semmiből, hogy na jó, kapjatok jogokat, ha már sebeket kötöztetek a fronton. (Érdemes szemügyre venni Svájcot, mely kimaradt a háborúkból – amiképpen a svájci nők is a történetből.) De ez már kétségtelenül messzire vezet és kipukkanna tőle minden képregénybeli szövegbuborék, szóval nem akadékoskodom, hajrá, népművelés.
Amúgy az új Deadpool-ban már van női alterego is, de hogy Lady Deadpool amilyen becenevet kap Wade-től, azt nem merem ideírni… :P spoiler
Ja és ha már a rajzok világa: épp az az eset, amikor nem tudod eldönteni, hogy szándékosan ilyen bénácscskák-e az alakok, vagy ennyi tellett a grafikustól. Talán a bumfordi a legmegfelelőbb jelző rájuk.

Molymacska P>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Ezt a könyvet már a kiadása óta kerülgetem, mert egyedi könyv és annyira nekem találták ki, de valahogy nehezen tudtam leülni olvasni: mert ha elolvasom, odavész a varázsa is.
De nem veszett oda. Ez a könyv nagyon jó történelemkönyv arról, amit a történelemórán nem tanulunk: kik azok a feministák, hogyan kezdődött az egész, milyen pontokat hoztak, amelyekkel egyenlőek lehetnének a férfiakkal, és mégis hol tartunk most…
Nagyon tetszett, hogy a vége viszonylag friss információkat tartalmazott: úgy éreztem, tényleg nekem szól, a mostani nőnek, aki tudni akarja, mi a helyzet a női egyenlőséggel.
Kifejezném azt, hogy ez a könyv tényleg nem az egyenlőséggel, mint egy hatalmas fogalommal foglalkozik, hanem a női egyenlőséggel. Ennek vannak visszás részei is, illetve néhol hiányzott számomra a támogató férfi, de valahol tényleg meg tudom érteni, hiszen a történelem legfontosabb pillanatit próbálja átadni.
A rajzolása zseniális szerintem, nem csak a stílus, a nők (és férfiak) megjelenítése, de a kétszínű (fekete-fehér+egy szín) kifejeződése is: minden történetnél váltottak színt is, ami megpróbált rávezetni még valamire, kiemelni egy fontos dolgot. Nekem nagyon bejött ez a stílus, iszonyúan üdítő volt, még a nehéz téma mellett is.
Képregényrajongók azért olvassák el, mert zseniális, feministák meg azért, mert jól kifejezi az egész problémát. Mindenkinek ajánlom, de csak módjával, érdemes ezt a képregényt kiindulópontnak használni, és ezek után foglalkozni a feminizmussal. Erre viszont baromi jó ez a kötet.

HA86>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Alcím: „A feminizmus rövid története”. Rövidnek tényleg rövid, mert alig 120 oldalas, ráadásul képregény, így a szövegnél lényegesen hangsúlyosabb az illusztráció.
Mivel a feminizmusról igencsak hiányosak az ismereteim, sajnos nem tudom megítélni, hogy ez a könyv szakmailag rendben van-e, és elég-e, de az biztos, hogy az én fejemben sok fogalmat helyretett. Végre tudom, pontosan kik is azok a szüfrazsettek, segít folyamatában látnom a nők egyenjogúságáért vívott küzdelmet, és árnyaltabbá vált a feminizmusról alkotott képem is (már nem hiszem azt, hogy a feminizmus „a ló túloldala"). Ráadásul mindeközben, hála a humoros illusztrációnak, tök jól szórakoztam :) , az pedig külön öröm, hogy az utolsó oldalakon "szembetalálkoztam” egyik személyes kedvencemmel, Malala Yousafzai-val* is. Szóval, ötcsillagos, mert a kitűzött célnak megfelel.
(Azt pedig ünnepélyesen megfogadom, hogy kiverem a fejemből ezt, és a többi hasonszőrű mondatot: „A ló halálra taposta Emilyt, aki belehalt sérüléseibe”. :) )

* Az Én vagyok Malala című könyvről bővebben itt: https://moly.hu/ertekelesek/2155733

cintiatekla P>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Az áttekintésen és az információn kívül nekem az tetszett a Nagyszerű nőkben, hogy a szerző nem gondolja azt, hogy 2018-19-re mindent elértünk, sőt! Abszolút pozitív az üzenet, amit akár a könyv egészében, akár a vége hordoz, hogy az egyenjogúságért folytatott küzdelemnek még valószínűleg jó ideig nem lesz vége, noha a legalapvetőbb harcainkon már túl vagyunk. Tarstunk ki, küzdjünk, és soha ne adjuk fel.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/03/marta-breen-jenny-jo…

Teetee>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Még sok ilyet!

Minden komoly témáról így kellene beszélni, humorosan, szellemesen, ötletesen. Ez a képregény úgy mutatja meg a feminizmus történetét, hogy egyetlen pillanatig sem válik patetikussá, rengeteg poénos részletet rejt, de közben olyan könyörtelenséggel tárja elénk a valóságot, hogy a fekete képkockán meredező kötőtűk látványát utána nagyon nehéz kiverni a fejekből.

V_Szilvió IP>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Mióta Szederkényi Olga a Cser Kiadó közelében van, fél év alatt két nagyszabású könyvet hoznak ki a nőséggel és a feminizmussal kapcsolatban. Az első egy felnőtt mesegyűjtemény volt az És boldogan éltek? címmel, amiben 10 kortárs női hang szólaltatja meg egy-egy klasszikus mesének a vége utáni részét, így nagyon eltérő, sokszor rendkívül sötét mesehátteret kaptunk, Szabó Imola Julianna szuper illusztrációkkal bővítette, így az olvasó egy állati klassz kompakt könyvet kapott. És most itt van ez. Fontos könyvnek tűnik, kapós, jogos döntés lehetett, hogy lefordítják. Ráadásul én üdvözlöm a témát a könyvpiacon, és ha még több ilyet hoznak, akkor azt is üdvözölni fogom. Csak ez most több mindenért nem működött.

Először is az itthoni dolog. Szederkényi Olga ír előszót a magyar kiadáshoz, amiben 12 pontot kínál (gusztustalan és nem hiszed el, hogy ezt valaki leírja: #kedveskisasszony! hashtag kezdettel) a célcsoportul vett kiskamasz lányoknak ahhoz, hogy olyan nővé váljanak, akiket nem tesz zsebre a világ. Alapvetően ezek nem voltak annyira formabontóan új gondolatok, de szerencsére elfért, látszólag nem sok vizet zavart. De persze mutatom az elsőt:

Sose veszítsd el az önbizalmad. A magabiztos, kiegyensúlyozott és nyugodt nő vonzó, és jót tesz a saját, valamint környezete egészségének.

Vonzó. Süsse meg. Egy feminista könyvet adott a lány kezébe, amiben arról beszél, hogy nem a férfiak felől kell meghatároznia magát, és nem egy rohadt kéjedény, és azt bírta leírni, hogy vonzó. Az első pontba. Majd azt, hogy

Állj ki magadért, ha bántanak.
De ezzel a lehetőséggel ne élj vissza.

És én már erre nem is regálok, mert van gondja a kötetnek magában is.

A könyv alcíme, hogy a feminizmus rövid története, de ahogy az első egységben is többször említettem, a könyv néhány kósza iszlám példán kívül a nyugati civilizációról, elsősorban az USA-ról és Nyugat-Európáról beszél. Mert máshol ugye nem is volt feminizmus. Nyilván nem. Amúgy ez baromira metaforája annak, ahogy a kultúráról is gondolkodunk, és elkeserít megint.

Tovább keserít, hogy a könyvnek nem sikerült egy tisztább szervező elvet adni. Nem feltétlenül kronológiát követ, nem is csak a feminizmus fő törekvéseit mutatja be tárlatszerűen, és nem is a feminista mozgalom fő hullámai alapján tagolja a könyv magát. Valami ilyesmi alapján, hiszen a társadalmi berendezkedésekből vállnak ki a feminizmus fő kérdései, amik óhatatlanul kronológikusak, de azt hiszem itt nem volt egy szerkesztési elv kiválasztva, ami néhol zavarossá teszi az egészet.

Ha pedig a feminizmus fő hullámai. Én ennek a felvetését, lehet, hogy kihagytam volna, vagy jobban elmagyaráztam volna, mert a felsőoktatási tanulmányaim segítettek képbe kerülni, ami valószínűleg nem áll minden olvasó rendelkezésére. A felemelt ököl Vénusz tükrével kombinálva pedig nem tudom miért a feminizmus jele, mert a könyv csak annyit mondd el, hogy ez a feminizmus jele, és úgy érzem a megfelelő google kulcsszavakat sem találom hozzá. És akkor még nem beszéltünk a testi integritásról sem, amiről én nyilván tudom, hogy mit jelent, de egy 12 éves olvasó vajon hogy van ezzel?

És végül a lap alján a feszült, dühös nők, akik beolvasnak, mert nekik nem elegek a feminizmus eddigi eredményei (hangsúlyozom, nyilván nem elegek, teljesen egyet értek velük), annyira férfiasra sikerültek, hogy az antifeministák szakállat rajzolhatnának rá, és zászlójukra tűzhetnék, hogy na ilyenek nem akarunk lenni.

És rühellem, de ezzel együtt értem, hogy miért készült el ez a könyv, és magamat méginkább rühellem érte, de még mindig azt gondolom, hogy ez egy fontos szöveg lehet. Nagyon okos és bölcs beszélgetések indulhatnak általa, nevelhető vele egy jobb és tudatosabb nő generáció. De ehhez értő olvasás, sok bizalom és rengeteg egymásra figyelés kellene, mert egyedül szerintem nem érdemes feldolgozni. Abban bízom, hogy jönni fognak még jobb könyvek erről a témáról ennek a célcsoportnak, akár ebben a formában, mert tényleg baromi fontos volna.
Itt írtam a könyvről bővebben, írtam benne a könyvben vázolt feminizmus történetről: https://melegkonyvek.blog.hu/2019/07/10/martha_breen_je…

MortuusEst>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Vegyes érzéseim vannak. A kötet képi világát nagyon szeretem. A szellemisége is tetszik, viszont nagyon nem szeretem a didaktikus dolgokat. Márpedig itt a mondanivaló nagyon didaktikussá lett kanyarítva. Az akkor is visszatetsző, ha értem, hogy a feladat nem hálás. Eleve nehéz (izgalmasan a történetiségében megragadni egy eszme vagy mozgalom, etc.fejlődését. Ráadásul itt igazából igazi „sztori” sincs, pedig sokat segítene. Nem egyszerűen olvasmányosabb lenne(izgalmasabb), de valami keretbe is rakná a dolgokat.
A végén pedig a pamfletszerű zárlat…
Kicsit olyan Mackey bácsi szövegre emlékezetet: A drog rossz, értem?- A feminizmus jó, értem? Persze. Jó. De lehetne egy kicsit meggyőzőbben/érdekesebben/szórakoztatóbban?

HoneyBunny>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Határozottan tetszett. A rajzok a poénok rendben voltak, és olyan dolgok voltak a legérdekesebbek most nekem, amik felett máskor könnyedén siklok át, a szám adatok. Hogy mikor és hány fővel kezdődött a folyamat, a különböző országokban mikor lett szavazó jog stb., és milyen rövid idő telt még csak el azóta, hogy lassan már a ló túloldalán vagyunk. (persze van ahol még/már a lovon sem, értem én)…és hoppá én nem emlékszem ezekre a töriórákról(persze régen volt az nekem), de valahol itt kezdődne, ne kelljen ennek külön könyv, legyen a nagy egész része!

nyolcadikutas>!
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Ötletes és információ gazdag.
Hogy van-e a képregényeknek helyük a könyvkiadási palettán, nem kérdés.
Férfiként olvasni a feminizmusról? Ugyan már! De képsorokba szedve a nőiség történetét, már más megközelítés. És ebben van eme kiadvány nagyszerűsége.
A nőt tisztelni, óvni és a férfinak a „tenyerén hordani” születési miliő, közeg, nevelés és intelligencia kérdése.
Még Jókainál is olvastam a nőre utaló asszonyállat kifejezést, ami értelmezés szerint nem is emberszám. Ergo: van az a mélység ahonnan kötelező volt elindulni. Az elért állomás egy folyamatos hegymenet egyik megállója, de messze a vége még ma 2019-ben is. Mert vannak még rendkivül sötét foltok a világon, ahol csonkítanak, erőszakolnak, uralnak, rabságban tartanak és kivégeznek nőket.
Sajna, azokon a helyeken ez a könyv tabu téma.
Van még hová fejlődnie a világnak!


Népszerű idézetek

Kasztór_Polüdeukész >!

A lány dolgairól
az apja döntött,Egészen addig,
Amíg férjhez nem ment.

Most
már
a tied!

Aztán a férje vette át
a szerepét.

Feleségként
engedelmességet kellett
fogadnia a férjének.

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Kasztór_Polüdeukész >!

A filozófusok Megkérdőjelezték A Nemesség És Az Abszolutizmus
Ideáit Is A Cél Az Volt, Hogy Egy Jobb Társadalmat Hozzanak Létre Azáltal,
Hogy Meghallgatják A Népet.

( De persze csak férfiakat!)

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

zn0>!

A nőjogi mozgalmak és a rabszolgaság elleni harcok között természetes kapcsolat van, mivel mind a nők, mind a feketék társadalmilag elnyomott helyzetben voltak.

18. oldal

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

zn0>!

Akik nem mozdulnak, nem is veszik észre láncaikat.

69. oldal

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Kasztór_Polüdeukész >!

Gondoltál már arra hogy 60 éve nem hordhattál volna mini szoknyát? 110 éve nem lett
volna jogod szavazni? 125 éve pedig nem jelentkezhettél volna egyetemre?

Előszó a magyar kiadáshoz

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Kasztór_Polüdeukész >!

Temérdek dolgot értek el a nők az XIX. század óta, de még sok feladat vár ránk.

Íme 12 tanács,hogy olyan nő váljon belőled amit nem tesz zsebre a világ.

1. Sose veszítsd el az önbizalmadat. A magabiztos, kiegyensúlyozott és nyugodt nő
vonzó,jót tesz saját, valamint környezete egészségének.

2. Legyél olyan nő aki a jogaival és kötelezettségeivel is tisztában van.

3. Neked is jár ugyan az a fizetés. Ha ugyanolyan munkát végzel, mint egy férfi, akkor
kapj ugyanolyan bért is.

4. Jogod van dönteni. Családot vagy karriert szeretnél? Esetleg mindkettőt? Eldönt-
heted. De tudd, egy ponton túl előfordulhat, hogy nem gondolhatod meg magad.

5. Ragaszkodj a világmegváltó terveidhez. Ne érdekeljen, ha kinevetnek lehetsz akár
Magyarország miniszterelnöke is.

6. Háztartás nem csak a nő dolga. Mosogathat, porszívózhat,főzhet, pelenkáz-
hat más is.

7. Értékeld a jót. Becsüld meg azokat a férfiakat, akik mellett nő lehetsz, mert megbe-
csülnek téged.

8. Állj ki magadért,ha bántanak. De ezzel a lehetőséggel ne élj vissza.

9. Ha nincs elég időd, csinálj magadnak. Mondjuk érd el a cégnél, hogy részmunkaidő-
ben dolgozhass, hogy a gyerekeidre több időd jusson. Meg tudod csinálni.

10. Ne zsörtölődj. cselekedj!

11. Tegyél azért, hogy jobban érezd magad az az asztalnál, munkahelyeden tükör előtt,
vagy férfi mellett.

12. Élvezd az életet. Minden nap tegyél magadért valamit, ami feltölt, és örömet sze-
rez. Valamint, ami nem virtuális. Találkozz a barátaiddal, olvass egy jó könyvet, sétálj.

Előszó a magyar kiadáshoz

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története

Kasztór_Polüdeukész >!

A Korszak Egyik
Vezető Gondolkodója
Rousseau volt.

Az Emberi Jogokról
És A Demokráciáról
Megfogalmazott Gondolatai
Inspirálták A Francia
Forradalmat 1789- ben.

Jean Jacques Rousseau
( 1712- 1778)

Radikális Gondolatok Voltak
A Nevelésről, Fő művében,
Az Emil, Vagy Nevelésben Vitatta
A Korszak Halomelvű Oktatási
Módszereit.

KHM!

Azt Is Leírta, Hogy A Lányokat és Fiukat
Külön kell Nevelni,Mivel A Nők és A Férfiak
Alapvetően Különböznek.

A Nemek Kiegészítik Egymást, A Férfi
Aktív és Erős, A Nő Passzív És Gyenge.
A Nők Az Érzékenységet testesítik meg,
A Férfiak Az Értelmet.

Rousseau Szerint a Lányokat
Fel Kell készíteni Életük
Legfontosabb Szerepére, Arra
Hogy A Férfiakat támogassák.

Hogy örömet szerezzenek,
Hasznosak Legyenek,
Szeressék és megbecsüljék
Őket, Tanítsák Őket Fiatal
Korukban Gondoskodjanak
Róluk Felnőtt Korukban,
Adjanak Tanácsot, Vigasztalják
meg Őket, Tegyék Kellemessé
Az Életüket…

… Ezek A Nők Kötelességei
Mindenkor , És Erre Kell Őket
Nevelni Csecsemő Koruktól
Kezdve.

Az Ismert Német
Filozófusok, Kant És Hegel
Teljesen Egyetértettek
Rousseau-val A Nők
Alárendeltségét Illetően.

28. - 29. oldal

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők A feminizmus rövid története


Hasonló könyvek címkék alapján

Salamon Konrád: A csonka ország
Vaszilij Zaharcsenko: Utazás a jövőbe
Szabó Imre: A II. világháború képes atlasza
E. H. Gombrich: Rövid világtörténet fiataloknak
Ordasi Ágnes – Vasadi Zsanett (szerk.): Császári ötletek, királyi fiaskók
Tóth Dóra (szerk.): Magyar történelem gyermekeknek
Julia Bruce: Tengeri küldetés
Barcy Zoltán – Somogyi Győző: Magyar huszárok
Philip Dixon: Lovagok és várak
A tudomány és a technológia története