Özséb 102 csillagozás

Egy öngyilkos Miskolcon
Márta Alex: Özséb

Ebben a könyvben többször olvasható az a szó, hogy pénisz; csak mondom, hogy nehogy meglepődjenek.

Szóval, Özséb egy nem átlagos panelproli, akinek mégis átlagosan kell élnie, amit egyébként marhára gyűlöl. Ki akar átlagosan élni? Különben is, a bejelentés – és ezzel a szóval is sokat találkozunk majd a regényben – nagyon felzaklatja őt. Ezért úgy dönt, úgy ébred, hogy megöli magát: véget vet földi életének.

Hogyan telik az utolsó napja? Önnek hogyan telne? Biztosan nem így, mint ahogyan neki… Különben is, hogy lehet valakinek ilyen hülye neve, hogy Özséb?

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
126 oldal · ISBN: 9789633831915

Enciklopédia 3


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

raczlilian>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Szeretem, ha valami más és nem tartozik a mainstream kategóriába, mert a dolgok az egyediségük által lesznek különlegesek. Így volt ez az Özsébbel is.
Kérem szépen, hölgyeim és uraim, ez nem más, mint egy botrányosan jó művészkönyv, egy gondolattérkép, egy kis filozófia, valami undorító nyelvezettel. Az igazi XXI. századi magyar szóhasználatot reflektálja, véleményem szerint igen-igen sikeresen, és ez egyrészt gusztustalannak hat leírva, másrészt viszont tényleg így van. Igaz. És ez az egész könyv gondolatvilágának megfeleltethető: leírva elborzaszt és megbotránkoztat, belegondolva azonban nem mondhatod azt, hogy semmi esetre nem adnál az írónak legalább valamelyest igazat. Élvezet volt olvasni a kifejtett, indokolt állításokat minden olyan témáról, amelyekről az emberek ritkán beszélnek, mert nem mernek vagy nem akarnak, öröm volt látni a sajátos véleményt, ezzel együtt pedig azt, hogy még nem mindenki gondolkozik úgy, ahogy az elő van írva.
Igen, vannak undorító részek, vannak megdöbbentő oldalak, amikor csak kapkodja a fejét az ember, hogy ez mi már megint? De aztán szinte azonnal bebizonyítja, hogy érdemes olvasni. Érdemes, mert minden furcsasága ellenére a maga, és talán a nem maga nemében is tökéletesen egyedülálló és eszméletlenül fura. Kihívó. Lenéző. Egy igazi olyan könyv, amely szembeköp, és utána még az olvasó mond érte hálás köszönetet.

2 hozzászólás
sztinus>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Annyira nem akasztott ki, de azért nem kellett volna ezt a könyvet megírni. Vagy nem így.

PappDóra IP>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Na, ez érdekes volt.
Özséb a társadalom legfőbb kritikusa szeretne lenni, ugyanakkor ő maga a megtestesült képmutatás. Önellentmondásos, szarkasztikus, képmutató, csak egy teljesen másik szinten, egy másik „dimenzióban”, ahogy ő fogalmaz.
Ezt a történetet egy hatalmas oximoronnak tartom, de igazából mégsem.
Amikor Alexet arról kérdeztem, kinek ajánlaná az írását, kihez szól pontosan, azt válaszolta, senkinek és mindenkinek. Tényleg valahogy így van: ez a kisregény semmiről és mindenről szól.
Egyszer mindenképpen megéri elolvasni.

1 hozzászólás
AdriiV>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Izgatottan vettem kézbe ezt a könyvet, mert nagyon szeretem ByeAlex zenéit, és úgy gondoltam, ha már ismerem Alex lírikusabb énét, akkor itt az ideje a prózai oldalát is lecsekkolni.
Habár a fülszöveg alapján is sejtettem, hogy ez a történet nem éppen átlagos, sőt, egyenesen prosztó lesz, nem számítottam rá, hogy olyan kérdéseket is feltesz a könyv, (vagy a főszereplő, Özséb), ami így 17 évesen is elgondolkodtatott.
Azért is volt érdekes ezt olvasni, mert hol alpári volt a stílusa a történetnek, hol pedig filozófiaibb, végül nekem mégis bejött. Így könnyebben el tudtam képzelni a főszereplő „nyomorult kis” életét.
Kicsit zavart engem, hogy habár csak 100 oldalas a könyv, irtó sok volt benne az ismétlés, illetve volt egy-két gusztustalan rész, aminél rendesen felhúztam olvasás közben a szemöldököm.
Összességében noha néhol polgárpukkasztó volt a történet, valamilyen szempontból tanultam is belőle. Kár, hogy végül nem jelent meg a folytatása.

Horváth_Evelyn>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Üres. Mûvészieskedô. Öncélú. Buta. Képmutató(skodó). Önkritikától mentes.

Minden tisztelettel mondom. Alexszel semmi bajom, kedvelem. Nem tartom ostobának sem. De még nincs ott ez az írás dolog, ahol lennie kéne. A könyv tele van üres társadalomkritikával. Viszont nulla az önreflexió. A fôhôs magatartása ugyanazt a mentalitást tükrözi, amit elítél. Ezért hiteltelen az egész. (Minimális azért van, de nem tart sehova a szöveg). Plusz néhol inkoherens.

2 hozzászólás
V_Szilvió IP>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Összességében tetszett. :)
Nagyon távoli, és nagyon bölcsész volt, viszont, ha vevő vagy rá épp, nagyon jól olvastatja magát. Érdekes társadalomkritikát akar adni, és bizonyos pontokon bűntudatom volt, hogy tudtam azonosulni az egyébként lenéző, akár sznob nézőpontjával.
A feszültséget egy dologra építette fel, a nagy bejelentésre, ami tegnap érkezett, bizonyos pontokon egy kissé sokalltam, de meg volt a bája, és folyamatosan visszarántott abból, hogy túl egyetértsek egy sznob halára készülő miskolci palival, akit Özsébnek hívnak. :D

Szédültnapraforgó>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Valami mást vártam. Bár nem kell csodálkozni, ByeAlex egy egyéniség és a könyve is ilyen lett. Azt hiszem, hogy lehet botránykönyvnek is hívni. Tele szexuális töltettel, és szó szerint sz@rral.
Időnként sok igazságot írt, de ha az egészet nézem, nem szól semmiről, csak egy lüke pasiról, aki össze-vissza b@szik mindenkivel, majd megöli magát egy hülyeség miatt.

Ami számomra fontos:
„Az emberélet célja, hogy mindenki enyhítse a maga nyomorát.”
„Keresitek az igazit. Mámoros érzelmekben akartok fürdeni. A szerelem viszont újra és újra elmúlik. A szeretetet meg senki sem értékeli, csak karácsonykor hallunk róla nagy eposzokat.”
„Tele vagytok irigységgel, rosszindulattal és frusztrációval. A legtöbbeteknek átlagos, unalmas és szar élete van.”

mcborzaska>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Nem tudtam eldönteni, hogy hogyan csillagozzam, így a középutat adtam. Ez az a könyv, ami szélsőségesen megosztja az embereket, lesz akiknek nagyon tetszik, mások meg utálni fogják. Én nem tudom még melyik leszek. Úgy gondolom, hogy egyszerre volt taszító és zseniális.

Adrirawia>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Pozitívumok amit fel tudok sorolni?
– Az a valami a könyvön simogatós.
– Színes könyv.
– Vannak érdekes dolgok benne, amik tényleg úgy na, megmondja a tutit az életről.
– Csak 490 forintot dobtam ki rá.
– VÉGE LETT.
Azt hiszem mindent elmondtam.
Sajnos, nem tetszett.

pöttyös>!
Márta Alex: Özséb

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

No. Megvettem a könyvet, de csak azért, mert le volt árazva egy boltban 1000 forintra; egyébként nem adtam volna ki rá 3500 forintot. Ez kb. megmutatja a könyvhöz való viszonyom: nem ér annyit szerintem, mint amennyiért adják.
Mármint tök nagy elvárásokkal indultam neki a könyvnek, ami egyébként nem is volt rossz, csak bevallom: engem totálra untattak a filozófiai részek, és az első 80 oldalon lelkesen (túlzás, na :D) rágtam át magam ezeken, de aztán az utolsó lapokon átlapoztam a … nem is tudom, melyik részt, mert átlapoztam. Egyébként nem volt olyan rossz, tényleg. Pl. nagyon tetszett benne Özséb lélekről való elmélkedése; én személy szerint szilárdan hiszek abban, hogy van lelkünk, de 21 éves életpályám során komolyan nem találkoztam még ilyen intelligens érveléssel a kételkedésről, csak olyan véleményekkel, melyek vagy csuklóból elutasítják ezt a dolgot, vagy teljesen hisznek benne. Nyilván filozófiát végzett itten Özséb is meg Alex is. Itt jutott eszembe, hogy nekem megvolt a véleményem a szerzőről, ami kb. annyiból áll, hogy a muzsikát, amit csinál, azt nagyon szeretem, a személyisége meg azt hiszem, távol áll tőlem, mert megközelíthetetlen. Na de ezt a vonalat azért hoztam be ide, mert – tudom, rossz dolog, hogy nem választom szét az írót a művétől – nekem nagyot emelkedett a szememben Alex e könyve miatt. És talán nem az okozza ezt a változást, hogy írt egy könyvet, hanem az, hogy miket írt bele ebbe a könyvbe: a homoszexuálisokról alkotott eszmefuttatása nekem nagyon adta! Ez sem ide tartozik, de ahogyan a regényben a melegházasságot az egyházi esküvő aspektusát vizsgálta, azzal totál egyet tudok érteni, komolyan! És azért jólesik egy embernek, hogy nem olyan hülye (mármint én, az egyén), hogy ostoba, vállalhatatlan nézőpontot képviseljen, elvégre benne van egy könyvben ugyanez, mint amit én gondolok, kérem!

Az értékelésem is olyan filozofikusra sikeredett, mint maga a könyv, de talán ez nem is baj, elvégre ezt gondolom a regényről. Láttam a hátulján egy másik kis könyvet is, azt hiszem, Özséb egyik barátjáról van, na azt is olvasnám! Már csak kíváncsiságból, hátha találok még egyezéseket egy tök elvontnak hitt művész meg az én bugyuta gondolataim között.

Ja meg a Miskolc-dolog… nem is tudom, mit gondolok erről a városról… a legjobb barátaim onnan jönnek, én is errefelé lakom, elfogult vagyok északkelet-kelet-Magyarországgal. volt egy mondat, amiben megemlíti Sopront, azt hiszem, kb. annyi volt a lényeg, hogy ott minden sokkal egyszerűbb, meg lehet kortyolgatni a hideg serecskénket, és én is ezt gondolom AMÚGY. :D mármint nyugaton tényleg könnyebb az élet, mifelénk azért kisajtol a sors pár cifra dolgot az életünkből, ami nem olyan fínom és kellemes.


Népszerű idézetek

Dorka_>!

Azonban a haldoklás aktusa felnagyítja-e a fájdalmat? Egy térdlövés fájdalmasabb lenne-e, ha halálos kimenetellel bírna? Maga a tudat, hogy meghalunk pár perc múlva, nagyítja vagy enyhíti a fájdalmat?

54. oldal, Négy

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Corvus_CoRex>!

Nincs itt értelme semminek.

17. oldal

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

1 hozzászólás
Júlia2005 P>!

Egy érzékeny cérnaszál az életünk. Azon sétálunk. Azt tapossák az emberek is, akik az életünk során az utunkba kerülnek. Az emberek nem törrődnek azzal, hogy mennyire érzékenyek ezek a szálak, és hogy milyen könnyen foszlanak. Az enyém, azt hiszem, tegnap elpattant. Most épp az egyik végébe kapaszkodom, de nincs miért átlendülni vele, megfogni a másik véget és összecsomózni őket. Elengedem. Zuhanni szeretnék.

115. oldal, Kilenc

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

brtskata>!

A normális az, amit a társadalmi játékban már elfogadtunk hétköznapinak…

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Dorka_>!

Továbbra is október volt, és a varjak továbbra is marhára lezserül nyomták a témázást a betondzsungel tetején.

56. oldal, Négy

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Kapcsolódó szócikkek: október · varjú
Dorka_>!

„Mire gondoltál akkor, amikor filozófiatanulásra adtad a fejed?” Nos… Épp anyádra gondoltam, azt hiszem.

75. oldal, Hat

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

diamondfox P>!

De nem zárta ki, hogy több dimenzió létezik, és minden dimenziónak eltérő igazságai lehetnek, amelyek az adott dimenzióban logikusak. A logikusság mikéntjei azonban dimenziónként változhatnak.

26. oldal/Kettő

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

diamondfox P>!

A dohányzás gusztustalan. Megint kezded? Folytatom.

41. oldal/Három

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Christine_>!

Gyűlölte, hogy kollegái minden étkezéskor jó étvágyat kívántak neki. Ha nem lenne jó az étvágya, hanem mondjuk, gyomorrontása miatt nem kívánna étkezni, akkor nem enne. Semmi szükségét nem érezte tehát ennek a formulának.

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon

Christine_>!

Emberiség!

Nem voltam oda értetek. Képmutatóak vagytok. Az irántatok érzett megvetésem persze nem lett volna elegendő ahhoz, hogy megöljem magam, de, sajnos, ki kell jelentenem, hogy a veletek eltöltött közel harminc évem nem győzött meg arról, hogy érdemes élnem miattatok, vagy veletek.
Szerelem. Ezzel a szarral kábítjátok az agyatokat. Zsebkönyveket vesztek, hogy szerelmes idézeteket köphessetek szerteszét mindenhol. Keresitek az igazit. Mámoros érzelmekben akartok fürdeni A szerelem viszont újra és újra elmúlik. A szeretetet meg senki sem értékeli, csak karácsonykor hallunk róla eposzokat. A szeretetek korlátozott, egyirányú. Viszonylag szűk réteget vagytok képesek kedvelni, meg magatokat. A gyermek az egyetlen emberi lény, amely még értékelhető. Őszinte, és még tud szeretni. De ahogy nővünk, fertőzzük egymást, és a szeretet egyre zsugorodik, egyre értéktelenebbé válik, végül korlátozódik, nagyjából öt-tíz emberre, vagy kevesebbre.

Márta Alex: Özséb Egy öngyilkos Miskolcon


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyitray György: A fátyolon túl
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
R. J. Hendon: Nightingale
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
B. E. Belle: Megtörtek
Réti László: Budapest Boulevard
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Bán Mór: A Csillagösvény hídja
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Virág Emília: Sárkánycsalogató