Breviárium 4 csillagozás

Mart Kivastik: Breviárium

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Breviárium Észt Intézet, Pluralica

>!
Észt Intézet / Pluralica, Budapest, 2017
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158014762 · Fordította: Kőhalmy Nóra, Patat Bence, Márkus Virág, Segesdi Móni, Tóth Viktória, Lengyel Tóth Krisztina · Illusztrálta: Anne Pikkov

Enciklopédia 1


Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

csucsorka IP>!
Mart Kivastik: Breviárium

Ez az ötödik Breviárium-kötet, amit a kiadói sorozatból rövid időn belül olvastam,
és pontosan ez volt az a hang, amire számítottam, mikor belekezdtem ebbe az egészbe.
Arra számítottam, hogy az észt irodalom valami egészen más, mint a miénk, mert más az észjárás, más a megközelítés, más a hőmérséklet, más a táj, más a közélet, más a történelem, mások az emberek – szóval mások az írók és másmilyen az irodalom is.

Az előző négynél arcon csapott egy nagy adag groteszk, amit kötetről kötetre egyre nehezebben fogyasztottam (akinek kenyere, egye, ez csak én vagyok!).
És akkor végre megérkezett Mart Kivastik, akiről már a könyv végén található interjúból (ezzel kezdtem az olvasást) érződött, hogy más lesz, mint a kollégái. Ő egy
Promenaad nevű klub (=pub, ahol kiállításokat és koncerteket, filmvetítéseket is szerveznek) vezetője. (Külön érdekesség, hogy már a nagyapja is kocsmáros volt.) A történeteiben ezért sok helyen visszaköszön a kocsmapult, az alkohol… és persze hétköznapi emberek történetei, amikből talán a figyelmes pultosoknak van a legtöbb.
Történetei persze mindenkinek vannak, Kivastik-nak azonban jó tolla is mellé – a kettő pedig csak együtt ér valamit, de ha ez megvan, akkor nyerhet csak jó novellákat az olvasó.

Egy mondat a káromkodásról: papíron trágárkodni olyan, mint színpadon meztelenkedni – ha művészileg indokolt és nincs túltolva, hadd szóljon. Ha kilóg a lóláb, kényelmetlenül kezdem érezni magam tőle és prűd leszek. Sajnos most is ez történt, volt olyan írás, amit egy az egyben átugrottam (The Rolling Stones – milyen jó cím, milyen kár értünk! Ráadásul megint az egyik kedvenc fordítóm fordítását buktam ezzel.) … Ezzel az ugrással tudtuk megőrizni azt a szép viszonyt, ami erre a rövid időre kialakult köztünk.

”Boldognak lenni mindig unalmasabb? Csak mert a novelláinak hősei »hétköznapi«, a boldogságot még kereső figurák. Az egyik párkapcsolatra vágyik, a másik egyszerűen csak arra, hogy felhívják, vagy hogy megfelelő kilátása legyen egy hotelszobából. Miközben nevetünk az esetlenségükön, nagyon apró mozzanatokban kifejeződik az ember szomorúsága is. Mégsem értelmetlen vagy lehetetlen a létezésük, de amikor jóra fordulhatna az életük (például megismerkednek valakivel vagy lesz egy telefonjuk), hirtelen elhallgat a szöveg, és a többi az olvasóra van bízva. Ott maradunk ezzel a helyzettel.” – Gondolkodik hangosan a kérdező Gáborják Ádám és Lőrincz Gergely szerzővel készített interjújában, és ezzel olyan hajszálpontosan megfogalmazta, miről szólnak a kötet novellái, hogy rám már nincs is szükség.

Ő az első észt szerzőm, akitől határozottan olvasnék még mást is.

Deneveréb>!
Mart Kivastik: Breviárium

Teljesen véletlenül került hozzám ez a könyv és úgy voltam vele, hogy ha már megvan, akkor elolvasom. Anovellákat tekintve számomra teljesen vegyes a felhozatal, volt, ami nagyon tetszett és olyan is, aminek alig vártam, hogy vége legyen, esetleg lehetett volna még gyúrni.
Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy ezen a könyvön keresztül jobban megismertem az észt kultúrát.


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

– Hogy mi? Rák?! Én már nem is akarok orvoshoz menni!
– Ez egy kivétel volt, egy a millióból, veled semmi ilyesmi nem fog történni!
– De ha én is kivétel vagyok?
– Te nem lehetsz az, hisz épp most volt egy, a legközelebbi kilencszázkilencvenkilenc ezer év múlva lesz. Az baromi soká van. Nincs is annyi észt, hogy két kivétel lehessen. Kínában viszont lehetséges.
– Kösz, hogy elmesélted…

134. oldal, Amikor a legkevésbé várod

Corinna>!

Akkor hát mi a megfelelő pillanat?
– Azt felismeri az ember – jelentette ki. – Én felismerem. Úgy kell gondolkodni, mint egy horgász. Nem szabad folyton rángatni a horgot. Csak akkor, amikor látod, hogy eljött a megfelő pillanat!

92. oldal (The Rolling Stones )

Corinna>!

Avkának elég gyakran kellett az ajtó előtt dideregnie, mivel Mikk nem akart egyedül dohányozni. Így hát együtt dideregtek, amikor hideg volt. Persze mondani sem kell, hogy mindig hideg volt. Elvégre hideg országban élünk, nem? Észtország ellenséges a dohányosokkal.

93. oldal (The Rolling Stones)

Kapcsolódó szócikkek: Észtország

Hasonló könyvek címkék alapján

Mehis Heinsaar: Pál úr krónikái
Mudlum: Breviárium
Arvo Valton: A hurok és más elbeszélések
Jávorszky Béla (szerk.): Éjszakai ügyelet
Arvo Valton: Végjáték
Urmas Vadi: Breviárium
Fehérvári Győző (szerk.): A szélőrlő
Maarja Kangro: Breviárium
Nagy Katalin (szerk.): Repülés a mélybe
Ella Steel: Az egyezség