Egy ​álom vége 10 csillagozás

John Lennon utolsó évei
Marsi József: Egy álom vége

John ​Lennon szólóéveinek második felét talán még a rajongói sem ismerik elég alaposan, hiszen egy olyan időszakról beszélünk, amikor John visszavonulva a nyilvánosságtól, idejének nagy részét második fia nevelésének szentelte. A történet úgy tartja, hogy
1975 elején, amikor a „Rock ’n’ Roll” album a boltokba került és Yoko Ono bejelentette, hogy állapotos, John nem kötött új lemezszerződést, hanem fejest ugorva a „háziférj” szerepbe, pelenkázott, kenyeret dagasztott és ki sem mozdult a Dakota-házból egészen
1980-ig. Öt év elteltével azonban úgy érezte, hogy elég inspirációt szerzett arra, hogy feleségével kiadjon egy „heart play” albumot, megénekelve ezzel az elmúlt évek eseményeit. Szerencsére a valóság azonban jóval részletgazdagabb ennél. John 1976-tól, a zöldkártya kézhezvételének évétől többet utazott, mint egy felfedező. Kóborolt Szingapúrban, kirándult Fokvárosban, bulizott David Bowie-val Hongkongban, részt vett egy titkos régészeti ásatáson Egyiptomban, nyolc… (tovább)

Róla szól: John Lennon

>!
Könyvműhely, Budapest, 2021
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150107226

Kedvencelte 2


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

Egy újabb könyv Lennonról, ráadásul magyar szerző tollából. Naná, hogy kíváncsi lettem rá, és bár nem egyszerű a könyv beszerzése, de végül is sikerült.
Miközben olvastam, végtelenítve szólt a Double Fantasy, Lennon (és kedves felesége) lemeze, Lennon hattyúdala, vagyis az album, ami életében az utolsó volt.
És most – láss csodát, nem ugrottam át a Sárkányanya dalait…, öregszem, vagy mi. De inkább a nosztalgia okán magyarázható ez a gikszer, meg az olvasottak miatt…
Hisz a könyv, mint az alcímből is látható, John Lennon utolsó éveit dolgozza fel: az ismert tényeket, mikor a zenetörténelem legnagyobb rocksztárja kiszállt a buliból, és behúzódva a Dakota-ház luxusbörtönébe, pelenkázással, gyerekneveléssel, kenyérsütéssel, tévébámulással, meg legfőképpen a kiégett rocksztár leépülésével töltötte korántsem boldog éveit.
Eddig legalábbis így szólt a fáma, és bár fentiek is igazak, azért a kép sokkal árnyaltabb és összetettebb ennél.
Mert mikor ezeket a részeket olvastam, az fogalmazódott meg bennem, hogy ha mindent (is) meg akarsz tudni Lennon utolsó éveiről, akkor ez a te könyved.
Én mindent (is) szeretnék tudni, és ezt a mindent (is) meg is kaptam. Hisz vég nélkül sorakoznak az ismert (eddig is tudott) részletek, és ezeken kívül az eddig egyáltalán nem köztudottak. Pletykálkodás és bulvársztorik szintjén (is), meg szakmai nüanszokkal, főleg, mikor az utolsó fejezet felé fordul Lennon sorsa: hogyan alakul és formálódik a Double Fantasy, hogyan lesz egy bermudai nyaralásból a zenei feltámadásként is értelmezhető utolsó nagylemez, bár ekkor persze ezt senki nem sejtette, hogy ez lesz az utolsó.
És ez a legfájdalmasabb, mert John Lennon ekkor tele volt tervekkel, zenei ötletekkel, erős volt és egészséges, fiatalos és feltehetően boldog.
Jött volna a következő közös lemez Yokóval, (ami majd évek múlva jelenik meg, Lennon félkész állapotban lévő dalaival), jött volna a Beatles Reunion, jöttek volna az új Beatles-lemezek (?), meg még ki tudja mennyi csoda-dal a zsenitől…
És az élet átírta ezt a forgatókönyvet. Hiszen tudjuk: jött egy, a Zabhegyezőt olvasgató őrült, meg a pisztolya.
A Double Fantasy kitárgyalásáig oda meg vissza voltam a könyvtől, mert tényleg hiánypótló, legalábbis magyar nyelven ilyen részletességgel és pontos szabatossággal sehol nem olvashatunk erről az időszakról.
Aztán jött a végkifejlet az összeesküvés elméletekkel, és az FBI-ról és CIA-ról, meg Nixonról meg Reagenről meg programozott gyilkosról olvashatunk, meg Kennedy-összeesküvés-szerű elméleteket ízlelgetünk…
Én magam az ilyen jellegű dolgokat soha sem tudtam komolyan venni, bár én biztos naív vagyok. Meg csak egy egyszerű Lennon-, meg zenerajongó.
Nem szeretnék részleteket boncolgatni, de én igazán el lettem volna ezek nélkül.
Na mindegy is, csak ezért nem maximális a csillagozás, de a könyv kétharmada annyira bejött, hogy nem volt szívem lejjebb húzni.
Még hozzátehetném, hogy rajongóknak kötelező, de ez evidens, (meg már biztos olvasták), úgyhogy hozzá se teszem.

maccaera>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

Minden betüjét imádom. Minden Beatles rajongónak kötelező olvasmány.
Bármikor,bárhol. Nagy rajongója vagyok a szerzőnek. Remélem hamarosan újabb könyvet olvashatunk tőle.

viktor_molnar_531>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

Nem kis túlzással mondhatom, hogy életem eddigi egyik legjobb könyve. Nem azért mert szimplán szeretem a Beatlest, vagy mert érdekel a 60-as évek, vagy mert muzikális beállítottságú vagyok, hanem mert Marsi József olyan izgalmasan ír, hogy a könyv egy „sima” regénynek is elmenne, de azért ez annál mégis több.
Nem csak korrajz Lennon utolsó éveiről, de az akkori USA és könnyűzenei iparba is betekintést kaphatunk.
Mégis, az igazán izgalmas számomra a könyv végi csattanó. Őszintén szólva, napokig kellett emésztenem, hogy ez vajon tényleg így történt-e meg, s ha igen, akkor miért? Vagy mindez csak összeesküvés elmélet lenne? Olvasd el, és foglalj állásponot saját magad!

Klobo>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

A könyvre a neten bukkantam rá és tartalmat olvasva már kerestem is rá. Inkább online vásárolható, mint fizikailag, de úgy vélem, hogy ennyire részletes John Lennon könyvet még életemben nem olvastam (már ami az utolsó évről, évekről szól). Az utolsó fejezet olyannyira sokkolt a Lennon gyilkossággal kapcsolatos részletekkel, teóriákkal, hogy napokig a hatása alatt voltam. Úgy vélem, hogy a könyv minden Beatles és John Lennon rajongónak kötelező olvasmány!

TJRobi>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

Marsi József készülő új könyvéről már megjelenése előtt hallottam. Tudtam, hogy John Lennon életének utolsó, általam kevésbé ismert éveit dolgozza fel, így elvárásom meglehetősen nagy volt.
A kész könyvet jó érzés volt kézbevenni, a kemény borító, és a borítón lévő fotóról készült rajz éreztette, hogy igényes kiadásról van szó, a szerző tehát szereti, tiszteli alanyát.
Természetesen kicsit félve kezdtem az olvasásnak, hiszen John Lennon 14 éves korom óta meghatározó személyiség számomra. Úgy éreztem, mindig pontosan értem mit, miért csinál, akkor is, amikor valami elsőként egyébként elítélendőnek tűnt a viselkedésében. Segített rálátnom, értelmeznem azt a kort, amelyben éltünk. Ne feledjük, az ötvenes-hatvanas évek – nyugaton különösen – a “Dühöngő ifjúság” évei voltak, a filmekben a férfiak nem ritkán pofozták a nőket, a gyerekek lekezelt, harmadrendű figurák voltak a családban.
Innen kellett érzelmileg, értelmileg felemelkedni egy magasabb szintre, miközben – különösen egy zseni – mindig harcban áll/t saját magával is.
Tehát elkezdtem a könyvet és már az Intró-ból kiderült, jó lesz. Az eltunyultnak gondolt Johnnak 1980 nyarán erős, határozott elképzelései vannak, és nem utolsó sorban, kedves a környezetével!
Tudtuk, hogy Yoko Ono nagy hatással volt rá, üzletasszonyként intézte ügyeiket, lehetőleg úgy, hogy várható válásuk esetén ő a legjobban jöjjön ki a dologból. John pedig, ahogy mindig is, kicsit szégyellte a gazdagságát, tehát kevéssé törődött a pénzek elszállingózásával.
A könyvben könnyen eljutottam 1980 decemberéig, hiszen olyan különlegességeket tudhattam meg, melyeket csak azok ismerhettek, akik alaposan utánanéztek az eseményeknek.
Öröm volt John Lennonnal eltölteni néhány napot, tanúja lenni az új lemez alakulásának. Itt is olvashatunk egy-két jó sztorit a zenészekről, Yoko-ról, kiadókról.
Aztán erőt vettem magamon, és gondoltam, túl leszek azon a rettenetes éjszakán is.
Itt is többet kaptam a vártnál, hiszen a könyv vége egy kiváló összefoglaló a fellelhető tényekről.
Aki szereti az összeesküvés elméleteket, az tökéletesen ki lesz elégítve!
Aki nem, az kap egy átfogó ismertetést a kor visszásságairól.
Fontos felismerés lehet, hogy a “szabadság földje” pontosan addig volt az, amíg valaki egyetértett az aktuális politikai irányvonallal. Ismerős ugye? Itthon mi is addig lehettünk szabadok, amíg nem kritizáltuk a rendszert.
(Amúgy szívesen megnéznék Tarantino-tól egy Lennonról szóló filmet, amelyben egy ismeretlenül maradt, autogramot kérő 25 éves fiú, miután lemezét aláiratta, büszkén hazatér feleségéhez.)
A könyv végén még egy pontos, részletes ismertető van a Double Fantasy és a Milk and Honey c. lemezek zenészeiről és a kiadatlan dalokról, demókról.
Akinek jelent valamit a Beatles és John Lennon, annak jó szívvel ajánlom ezt a tartalmas, kitűnő könyvet!

Bonca69>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

A Beatles történetében mindig hemzsegtek a pontatlan fordításból, vagy csak a közbeszéd torzításából eredő pontatlanságok, nehezen elfogadható és feldolgozható kijelentések. Nekem mindig ilyen volt a Lennon utolsó 5 évére ráhúzott „kenyérsütő családapa” legenda.
Az ez ügyben első szemfelnyitó olvasmányom Sebők János: A Dakota-ház fantomja c. könyve volt, amelynek oldalait faltam, mert Lennont végre olyannak ábrázolta, amilyen tényleg lehetett: embernek. Sok mindenről kiderült, hogy nem pont úgy volt, mint ahogy azt a legendárium megőrizte.
Aztán jött a Beatles-ügyben mindent tudó Marsi József könyve, az Egy álom vége.
Hasonló gondolkodás mentén halad az író, mint korábban Sebők, és számomra nagyon megnyerő, ahogyan próbálja a legendás történeteket (helyenként hihetetlen részletinformációk közreadásával) életre kelteni, ezáltal végre visszaadni azok valóságillatát.
Ezért jó ez a könyv!
Nem ajánlom azoknak a rajongóknak, akiket zavar, ha a bálványuk dolgai végre valóban érthetővé válnak!

MikiS>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

A legjobb könyv John Lennonról, a személyiségének ábrázolásáról, az utolsó évekről, napokról. Letehetetlen! Alapmű!

Tony3>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

John Lennon életének utolsó 5 éve. Borzasztóan kíváncsi voltam rá, hiszen Magyarországon nem volt érhető el erről az időszakról szinte semmi információ és a világháló sem bővelkedett túl sok adattal ezzel kapcsolatban. Egészen eddig. Olvasva nem azt kaptam, amit vártam, hanem jóval többet! Elképesztő részletgazdag információkkal ellátott könyv, rengeteg eddig ismeretlen sztorival. A könyv olvasása során szinte együtt lélegeztem John Lennonnal, annyira közel éreztem magam hozzá. Az író nagyon olvasmányosan, szórakoztatóan ír. Olyannyira lekötött a történet, hogy észre sem vettem és a könyv kétharmadán már túl voltam. A végkifejlet hátborzongatóan érdekes, faltam a betűket a konspirációs téma magyarázása során. Szívesen olvastam volna még tovább is, csak hát vége lett. 252 oldal tömény érdekesség arról, hogy a „pszichésen szétzuhant” John hogyan szedi össze magát Bermudán és fog bele az új, Double Fantasy című lemezébe pár héttel később. Csillagos ötös a könyv!!!

mcsziszi>!
Marsi József: Egy álom vége

Marsi József: Egy álom vége John Lennon utolsó évei

A könyv egy olyan hiánypótló mű, amely minden John Lennon és Beatles rajongó számára kihagyhatatlan olvasmány. Ez a könyv valóban a letehetetlen kategóriába tartozik és olyan olvasmányos, lehengerlő stílusban íródott, hogy aki most ismerkedik a Beatles, illetve John Lennon megunhatatlan történetével, bizton állíthatom, hogy már csak emiatt is egy élvezetes és örök életre meghatározó story lesz. Nemcsak azt tudjuk meg, amit általánosságban eddig is olvashattunk arról, hogy éveken keresztül John csak háztartásbeli volt, kenyeret sütött és gondozta a gyermekét, hanem azt is, hogy valójában hogyan is teltek ezek a bizonyos évek, milyen tartalmasan, mennyi szenvedéssel vagy éppen örömmel élte napjait. Olyan mesterien leírt módon követhetjük bálványunk életét az utolsó években, mintha együtt töltöttük volna Vele azokat a napokat. Én, személy szerint hálás vagyok a szerzőnek, hogy felkutatta és elénk tárta ezt az eddig rejtve maradt időszakot. Szinte megelevenednek azok a napok, amiket a Bermudákon töltött, behatárolhatóvá vált például, hogy honnan is hajózott ki a bermudai kalandra, milyen koktélt ivott anno és kikkel, hol találkozott, milyen zenéket hallgatott. Faltam a sorokat és nem egyszer, hanem egyelőre kétszer olvastam végig a könyvet. Úgy gondolom, hogy a Beatles Biblia után megszületett a mi John Lennon Bibliánk! Maximális, öt csillagos mű, köszönet érte, kedves Marsi József!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bob Spitz: A Beatles teljes története
The Beatles – Get Back
Seán O'Hagan: Freddie Mercury
Bob Batchelor: Stan Lee
Lemmy Kilmister – Janiss Garza: Lemmy – Fehércsíkláz
Robin Eggar: Tom Jones
J. Randy Taraborrelli: Michael Jackson
Kate King: Michael Jackson
Steven Isserlis: Miért hordott póthajat Haydn hajdanán?
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry