Hűvösvölgyi ​suli 7. (Hűvösvölgyi suli 7.) 77 csillagozás

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

A ​Hűvösvölgyi suli falai közt zajlik az élet. Míg egyesek – köztük a Kassai ikrek – épp az utolsó akadályokon szökkennek át, mások számára még csak most kezdődnek a gimnazista mindennapok. Dóri úgy dönt, hogy a búcsú érzését kihasználva tesz egy lépést az íróvá válás felé, és papírra (azaz monitorra… azaz egyelőre csak a fejében létező monitorra…) veti egy elsős hűvösvölgyis diák, Borbély Zsófi történetét.

A színésznőnek készülő Zsófi a háta közepére sem kívánja az új iskolát, az új osztálytársait, és egyáltalán, az egész témától kiütést kap. Ám aztán a semmiből feltűnik egy szép mosolyú fiú, és egy csapásra minden megváltozik: minden színesebb lesz, és persze bonyolultabb. Tizenhárom évesen a kamaszkor első nagy csatáit vívja a szüleivel, és egyre több időt tölt a lovakért rajongó Grétivel, aki megérti a szívügyeket, sőt tökéletes stílustanácsadónak is bizonyul. Együtt próbálják kideríteni azt is, ki lehet az a titokzatos férfi, akinek a telefonja miatt kisebb botrány… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155463952

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kassai Dóri · Lantos Károly (Karesz) · Kassai Nóri · Halmai Miklós · Borbély Zsófia · Andi


Kedvencelte 3

Most olvassa 20

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Könyvmolylány20 P>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Nagyon bánom, hogy ennyire rossz csillagozást kell adjak erre a kötetre, de sajnos ez most nagyon nem jött be nekem…. Végig 5 csillagos volt nálam az összes kötet, nagyon tetszett a sorozat, a cselekmény, a karakterek, minden! De ez a rész… Hát ez nagyon rosszul sikerült… Egyrészt már a tudattól ledöbbentem, hogy nem az ikrekről fog szólni ez a rész, hanem egy teljesen másik lányról, egy kilencedikesről, aki most ismerkedik csak meg az iskolával és a Hűvösvölgyi rendjével. Szerintem nem kellett volna ezt a sorozatot egy teljesen új karakterrel elvarrni…. Nekem hiányzott, hogy nem olvashattam közös élményeket, programokat a Dóri és Karesz kettőséről…. spoiler És Nóriról is olvastam volna még szívesen, az ő karaktere se lett igazán lezárva… Nagyon fáj a szívem egy rendes befejező kötet után! :(

nagara>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Nem volt annyira rossz, de nem erre számítottam. Az egész alapsztori nem tetszett, s nem igazán értettem, hogy miért kell egy új szereplővel bekavarni… Az eddig megismert ikrekről nem sok szó esett, helyette kaptunk egy történetet a 13 éves Zsófiról. Persze a szálak kicsit összefonódtak, de akkor is csalódást okozott. Mondjuk eddig sem voltam a sorozat nagy rajongója…

omam>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Eltelt egy „kis” idő, mióta kiolvastam a könyvet, de azért értékelem.
Szerintem jó lezárása volt a sorozatnak. Az írónő jól megoldotta a befejezést (már ha ez az volt, nem tudom, lesz-e még folytatás), nagyon ötletes módon, ugyanis nem Dóri, a megszokott kétbalkezes főhősnőnk, hanem a hetedikes Hűvösvölgyis gimnazista szemszögéből olvashatják a könyvet. Zsófi, eleinte utálja az iskolát, inkább lenne az általánosban, a Meggyesben. A gólyatábort kihagyta, így az első nap senkit sem ismer, és úgy tűnik, a többiek sem iparkodnak, hogy jóban legyenek vele.
Úgy éreztem, hogy Zsófi kicsit olyan típus, mint én. Még ha külsőleg nem is annyira, de a személyisége hasonló az enyémhez. Zárkózott, nem barátkozik olyan könnyen, csöndes, és még álmodozónak is nevezhető. Jobban megértettem őt, mint Dórit (de az utóbbiról is szívesen olvastam).
A hónapok végén mindig egy „riport” jött Dórival, így egy kicsit az ő végzős életébe is bepillantást nyerhettünk, még ha nem is ő volt középpontban. Igaz, nekem kicsit túlzás, hogy a lány így 12.-re hirtelen feltűnően érettebb lett… Annyira nem valószínű, hogy valaki ilyen gyorsan megváltozik.
Tetszett a történet, egy elsőéves gimnazista gondolatai, csetlés-botlásai. Lezárásnak tökéletes.

booksta_girl01>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Nem tipikus sorozatzáró kötet, el is tér az eddig megszokott vonaltól, mégis számomra egy különleges élményt nyújtott. Zsófi története szintúgy magával ragadó, akárcsak a Kassai-lányoké, az E/3-as mesélés sem vont le az értékéből. spoiler Az előbukkanó utalások is megszínesítették a sztorit, akárcsak a családi bonyodalmak és persze az a bizonyos serdülés. Meghatározó olvasmányélményem a sorozat, amit nem fogok egykönnyen elfelejteni, mindenkinek ajánlani fogom és természetesen idővel ismét terítékre kerül, ha újraolvasandó műveket keresek! ♥

>!
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155463952
1 hozzászólás
latinta P>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Egy kicsit furcsálltam, hogy az egyfolytában végigolvasott (és ezért nem is értékelt) 6 rész után ez a hetedik nagyot ugrott a cselekményvezetésben. Sőt! más szemszögből, de újrakezdve egy szintén hűvösvölgyisulis történetet – is – kaptam.

    Aztán rájöttem: ez is egyfajta regény-a-regényben technika, és ha másként nem, akkor legalább ilyen módon meg lehetne az ifjabb korosztállyal ismertetni ezt a szövegstruktúrát…

    És akkor már csak némi történelmet, kereszténység-filozófia-huszadikszázad-orosz-szovjet-kultúrtörténetet (stb…) kellene hozzá ismerni, hogy akár ezt a számomra kulcsfontosságú csodát is élvezni tudhassa.

Pcsenge100>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Fú! Nem is tudom hol kezdjem… na de az elejéről kezdem.
Már már olyan 2 éve bele törődtem abba hogy soha, de soha nem lesz lehetőségem elolvasni a sorozat befejezését.
6 éve elváltak a szüleim…na mindegy és így apukáméknál nyaraltam. Ott van egy húgom és egy öcsém. Ők havi egyszer elmennek könyvtárba és most úgy hozta a sors hogy velük mentem. Meg volt beszélve hogy én nem fogok ki venni egy könyvet se de mikor szét néztem annyi ismerős könyv volt ami tetszett, vagy ami a kívánság listámon van, ezért úgy döntöttem hogy hát akkor választok néztem a polcokat, nagyon nehezen tudtam dönteni, de amikor meg láttam a Hűvösvölgyi sulit tudtam hogy az kell, el kell olvasnom. Így jutott el hozzam a záró, egyben legjobb kötet.

Muszi_Nyuszi>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Hát, tényleg az első és az utolsó. Számomra legalábbis.
Az első könyv a sorozatban, amire tényleg azt merem mondani, hogy tetszett(!) és kicsit sajnáltam, hogy vége lett. Tehát megérte végig szenvednem magam a sorozaton. Persze, nem mondom, hogy tökéletes volt, sőt például ez a kamaszodósdi nagyon el van túlozva szerintem, és a megfogalmazás meg, hát… nem tudom, hogy cél volt-e, hogy elhitessék, hogy egy ezt egy 13 éves gondolja, és egy 18 éves írja, de ha igen, akkor ezt szerintem kicsit elnézték…
Az meg, hogy az utolsó… bárcsak ígérhetnék ilyet. Amilyen ragaszkodó vagyok, meg fogadalom betartó (igen igen, Újévi fogadalom, hogy nem hagyok félbe semmit) biztos vagyok benne, hogy tovább olvasom.

lena91>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

4 pontot tudok csak adni neki.
Nem volt rossz, de az előzőek közelébe se ér. Nem ilyen befejezést szerettem volna olvasni. Persze azért a főbb események kiderültek az ikrekről, de az egész alapsztori nem tetszett.
Azt mindenesetre elmondhatom, hogy Maros Edit jobban ír, mint Dóri.

readingfun>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

Hát, nem tudom… Nekem ez a sorozat a negyedik részig tetszett, talán az volt a kedvenc részem, utána véleményem szerint egy kicsit elromlott a sorozat színvonala (mondjuk, lehet, hogy nem tizenkét évesen kellett volna olvasnom a tizenhat-tizenhét éves lányokról szóló regényt ).Ebben az utolsó kötetben nekem nem tetszett annyira, hogy bár a Hűvösvölgyi suli-sorozat része, mégis jórészt egy tizenhárom éves lányról szól. Bár,tetszett Borbély Zsófi története, nekem jobban bejött volna, ha vagy csak róla szól a történet, vagy Dóriékról.

nemethliliana P>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 7.

A sorozat záró köteteként különlegesnek találtam ezt a fajta megoldást, tehát hogy nem az ikrek a főszereplők, de összességében tetszett. Jó volt, hogy az írónő elszakadt a korábbi problémáktól és új kompozíciót, konfliktusokat alkotott meg


Népszerű idézetek

omam>!

Az új barátság olyan, mint egy tiszta lap. Még bármi kerülhet rá. A lapot majd közös emlékek színezik, díszítik és írják tele.

107. oldal

Camelia>!

-Te a Mekiben akarsz dolgozni a nyáron?
-Dehogy én azt hittem, hogy te akarsz…
-Már miért akarnék? Honnan veszed ezt?
-Hát mert én nem jártam egyik meki irodájában. Sőt. Azt sem tudom mikor voltam utoljára mekiben. Azt hittem az a haver összekevert veled…
-Én sem jártam ilyen helyen mostanában. Szóval van belőlünk egy harmadik is… Különös apáék sosem mondták, hogy hármasikrek voltunk eredetileg.
-Tök jó,hogy még most is van kedved poénkodni!

315. oldal

Camelia>!

-Inkább őt küldtem, mert maga még képes és elárasztja a lakást egy pohár víz miatt – legyintett Halmai, de a szeme huncutul megvillant. Nos, igen okoztam már kis híján tűzkatasztrófát a konyhájában, mikor odaégettem a teafőzőt a tűzhelyre, és a perzsa szőnyegen éktelenkedő folthoz is volt némi közöm. Nem csodálom, hogy nem rám bízta a pohár vizet… – Amúgy pedig… szerettem volna beszélni magával.

258. oldal

Camelia>!

Épp hozzákészültem, hogy kommentálja a felvételen látható szalagtűzést, amikor…
…hirtelen azt sem tudtam hova süllyedjek kínomban.
-Ez most valami vicc, amit értenem kéne, de mégse értem? – kérdezte döbbenten Halmai.
A tévében ugyanis a fennkölt szalagtűzés helyett én voltam látható, méghozzá nagyjából négy évesen, cseresznyékkel a fülemben tök pucéran.

261. oldal

Camelia>!

Mikor megvolt a megfelelő flakon épp belekezdtem egy kisebb monológba hogy az előrelátás nem feltétlenül nagyi tulajdonság egyszerűen csak a mai világban tudni kell spórolni, és sok kicsi sokra megy mikor éreztem hogy Karesz böködni kezd a kocsival. Sajátos bocsánatkérés,de nekem ott nagyon tetszett hogy így próbál kiengesztelni ezért míg lendületből belehajítottam a kocsiba az illatosítót még heherészve nyávogtam mellé egy kicsit: Ne máhááháár! Te aztán tudod hogyan kell levenni a lábamról! Nos nem tudom ki nézett nagyobbat: Karesz aki négy méterrel odébb ácsorgott a telepakol kocsinkkal, és onnan figyelte a jelenetet amint évődök egy vadidegennel, vagy én aki döbbenten jöttem rá hogy nem a mi kosarunkba pakoltam, hanem…
-Rinci!!?? […]

285. oldal

Camelia>!

-Oké, akkor valamit tisztázzunk! – emelte fel a mutatóujját Soma, ami, tekintve, hogy egy nála jó ötven évvel idősebb férfival beszélgetett, felettébb udvariatlan mozdulatra sikeredett. – Ez itt egy egyetemi kolesz, nem?
-Nem.
-Neeeem? Hát akkor még is mi a fene? Nyuggerház?
-Több tiszteletet, kispajtás! – utasította rendre a feldúlt Somát a bácsi, majd hozzátette: – Mi nem nyuggerháznak hívjuk, hanem idősek otthonának. De a lényeg talán ugyanaz.

337. oldal

booksta_girl01>!

Tudja, én azt gondolom, minden könyvvel, amit elolvasunk, többek leszünk. Minden könyvnek megvan a maga funkciója. Nem kell feltétlenül tudományos ismeretterjesztő könyveket bújni, egy könnyed regény is adhat az ember lelkének pluszt.

258-259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halmai Miklós
Camelia>!

Halmainak igaza volt. A történelemre nem szabad úgy tekinteni mint egy tantárgyra. A történelem az életünk rész, a múltunk ismerete segít abban, hogy megértsük a jelenünket.

359. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Tavi Kata: Szívkeringő
John Green: Alaska nyomában
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Heniko Sakka: Édes tini élet
Szabó Tünde: Rácsok
Juhász Anikó – Juhász Dóra: Összetört tükör
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök