Hűvösvölgyi ​suli 1. (Hűvösvölgyi suli 1.) 465 csillagozás

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Kamasznak lenni nem könnyű. Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről, illetve ha megfelelően élénk a fantázia – arra az esetre, ha feltétlenül ki kell találni, mondjuk egy kamu pasit cikis helyzetek megoldására. És sokszor jól jön egy ikertesó is.
A Hűvösvölgyi suli tizennégy éves ikrei a kamaszkor útvesztőiben barangolnak, néha kéz a kézben, néha nemszólokhozzád hangulatban, olykor pedig egymást kirángatva a csávából. Mikor mire van szükség.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Studium Plusz, Budapest, 2012
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638873569

Kapcsolódó zóna

!

Hűvösvölgyi suli

17 tag · 16 karc · Utolsó karc: 2016. november 15., 16:10 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kassai Dóri · Kassai Nóri · Bíró Dávid


Kedvencelte 28

Most olvassa 84

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Julos>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Most így olvasgatom az értékeléseket, és csak döbbenten nézek, hogy mennyire lehúzták ezt a könyvet.
Ennyire azért nem rossz. Igaz, hogy nem egy zseniális irodalmi alkotás, nem lesz belőle világsiker, és mély gondolatokat sem tartalmaz, de szerintem nem is ez volt a cél. Ez egy könnyed, néhol idegesítő (mondjuk engem melyik könyv nem idegesít?), de aranyos történet, olyan egyszerolvasós fajta, nekem egészen tetszett.

Sokan írták, hogy a SzJG gyenge hasonmása. Szerintem nem. Attól még, hogy ez is egy iskolában játszódik, a cím alapján nincs ember, aki ne a SzJG-re gondolna, valamint a főszereplőnkből, Dóriból süt a szerencsétlenség (bár a SzJG-ben Reni inkább jellemtelen, mint szerencsétlen), nem feltétlenül annak az utánzata. Ha van két azonos műfajú könyv, és amiatt az egyik a másiknak a koppintása, akkor műfajonként csak egy egyedi könyv van? Nem is értem.

Ugye a főszereplőink ikrek (,eleinte ezért kezdtem bele ebbe a könyvbe), és meg kell hogy mondjam, az írónő ekég jól ráérzett, milyen is ikernek lenni, pedig ezzel a témával nehéz úgy írni, hogy hiteles legyen. (Lásd: Egy ikerpár titkos naplója)

Viszont annyit hozzátennék még, hogy nem feltétlenül ilyen egy tizennégy éves és sajnos sokan az ilyenek miatt jönnek az „ezek a mai fiatalok…” szöveggel.

Amúgy tényleg nem volt rossz, egy olvasást mindenképp megér.

pikkupilvi P>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Nem volt ez annyira vészes, ahogy azt az első oldalak alapján vizionáltam.
A hasonlítgatást az SzJG-vel nem látom megalapozottnak, azon túl, hogy mindkettő lányregény budapesti színtérrel, nem különösebben emlékeztetnek egymásra. Az SzJG-hez képest kicsit kislányosabb, butácskább, ártatlanabb, szerintem 12-13 éves koromban zabáltam volna a sorozatot. Eléggé Bravo, Százszorszép és még ki tudja milyen újságokat flesseltem a megosztott fiúzási praktikákkal kapcsolatban :D
A teljesen egyoldalú információáramlás Lilla és Dóri között nagyon zavart, életszerűtlennek tűnt, szerencsére erre a könyv végén adódik egy nagyjából elfogadható magyarázat. A szexszel kapcsolatos jótanácsok a buli keretében didaktikusak, de látom a jó szándékot mögöttük az írónő részéről.

Lili98>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Szintén SZJG rajongó vagyok… És amikor elkezdtem olvasni a könyvet valami annyira piszkált… Tényleg nagyon hasonlított az SZJG-re… Végül is elolvastam… De valami még mindig nem megy a fejembe! KÖNYÖRGÖM 14 ÉVESEN???? Ez a Dávid vagy hogy hívják nem normális!
14 évesen nem kell komplett sminkkészlettel járkálni az arcodon! 14 évesen még gyerek vagy és örülj neki!
Én elolvastam… És a szalagavatós résznél… és a szilveszternéél… alkoholt inni??? komolyan…
Nagyon SZJG hasonmás lett…

13 hozzászólás
Lilla>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Atyaég! Mi ez? Most komolyan!….
Nem szoktam értékelést írni úgy, hogy félbehagytam a könyvet, de most fogok, emellet nem lehet elmenni szó nélkül.
60 oldalig bírtam (ami elég siralmas, tekintve, hogy korosztályban nekem való könyvről van szó)!
Lehet, hogy elhamarkodtam a dolgot, de kénytelen voltam abbahagyni, szeretném remélni, hogy a következő fejezetekben nem lesz, de beleolvastam és sajnos de… „hahóhahó! itt vagy? über-brutál gáz van!!!” – ez most komoly?? És nem csak 1-2 ilyen mondat van ebben a könyvben.
Nem…ezt még értékelni sem lehet rendesen, sajnálom…
Megyek és olvasok valami olyat, amivel nem csak az időmet pazarlom, olyan sok jó könyv van a világon.
» » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »

„ Amilyen makacs és kitartó vagyok, adtam neki mégegy esélyt…,hogy miért, azt nem tudom. Talán azért, mert utálok könyvet félbehagyni. :D Nem tehetek róla, inkább szenvedek, de ki tudja, lehet, hogy jobb lesz… :/ nem hiszem, de "a remény hal meg utoljára"” – modtam ezt, pár órával az utám, hogy elküldtem a francba a könyvet, írónőstül együtt.
Azóta befejeztem, és azt kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam. (azért negatívumok nagyban voltak itt is, de már kidühöngtem magam akkor, amikor abbahagytam és értékeltem)
Igaz, hogy az eleje nagyon nyögvenyelősen és „én ezt nem fogom végigolvasni” hangulatban folyt, a közepe felé rendesen megszerettem a könyvet, hozzászoktam Dóri bénázásaihoz, Nóri lázadásához és a sok idegesítő mondathoz is. Dórit, nem mondom, hogy kedvenc szereplőnek tituláltam, de megkedveltem.
A közepétől a történet pörgő, izgalmas és már-már nagyon jó lett. spoiler
Bevallom…a végére már faltam… :D
A kedvenc szereplőm Attila lett, nagyon bírtam és remélem, hogy a többi kötetben is találkozhatunk majd vele. Mert bizony…folytatni fogom! :) :'D

Nem lett a kedvenc könyvem, de azt meg kell hagyni, hogy örülök, hogy megsajnáltam szegényt és adtam neki mégegy esélyt.

38 hozzászólás
Camelia>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Kezdetben azt hittem hogy egy SZJG kopi és nem akartam elolvasni, de a barátnőm egyszer a kezembe nyomta, hogy neki nagyon tetszett olvassam el én is, és akkor elolvastam. Nagyon tetszett, főleg az hogy bemutatja milyen ikernek lenni. Már nagyon várom hogy kijöjjön a 7.rész, bár azt mondják az kicsit más lesz…

2 hozzászólás
Szimirza P>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Már mindent elmondtak az előttem szólok .. szóval csak annyi, hogy kitartó vagyok és kíváncsi, hogy tud-e emelni a színvonalon, ezért folytatom :))

Naniii>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Az eleje kicsit nehezen indul. Tetszett a könyv könnyed szórakoztató olvasmány.

Az ikrek közül Dórit kedvelem a legjobban. Egyszerű lány lehet rajta röhögni, a történet a fantom pasiról aki Szegeden tanul, Szolnokon van kollégiumba de Pécsen lakik szenzációs. (Öhm tanítanak ezeknek földrajzot?) Lila aranyos lány nagyon szimpatikus karakter.

Ami nagyon nem jött be az a könyv borítója. Elégé giccses a hátulján a tartalom pedig olvashatatlan.

Edmond>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Túl sok „pofon” ért a könyv olvasása során a környezetemben.
Annyiszor elmondták nekem, hogy egy béna Szent Johanna Gimi másolat az egész könyv, és nem érdemes elolvasni. Hát hogy ne lenne érdemes elolvasni?!
Az a mondanivaló, amit megtanultam az Szjg 8 kötete alatt, azt a tudást magaménak tulajdonítottam a Hűvösvölgyi suli első részében is.
A szereplőket imádtam, tökéletesen tudtam azonosulni Dórival, pont olyan bolond és szerencsétlen, mint jómagam. Tetszettek a beégései és az egész jelleme. Öröm volt a szemszögéből végig olvasni a regényt. Azt nem értem, hogy miért kell Rentai Renihez hasonlítani…Mi a különbség? Az, hogy Reninek nincs személyisége?
Mielőtt letámadna valaki, közlöm, hatalmas SzJG fan vagyok és faltam a köteteket. De azért valljuk be, Reni reménytelenül unalmas volt elég sokszor és mindenki csak az osztálya miatt szerette a köteteket. Az meg a másik, hogy vagy velem van a baj, rossz korszakban születtem vagy én nem tudom, de Leiner Laura könyvbeiben megemlített dalok 80%-át sosem ismerem, ami néha jó, mert sok új dolgot megismerek, de azért szerintem mindenki úgy van vele, hogy jobban szeretek olyanokról olvasni, amikben képben van.
Zárójel bezárva, beszeljünk magáról a regényről.
Nem mondom, hogy hibátlan volt, de egy egyszeri kis könnyed olvasmánynak, mély, tanító mondanivalóval tökéletesen megfelel. Látszik, hogy kamaszoknak íródott, aki olvasta, az tökéletesen érti, hogy mire gondolok. ÉS még, ha voltak benne kevésbé élvezhető részek, vagy olyan szövegek, amik mintha egy elcsépelt iskolai fogalmazások lennének, még igenis imádni való volt ez a könyv.
Olvastam egy olyan kommentet, amiben azt írták, hogy a mai kamaszok nem ilyenek, mint a HV suliban. Ha olvasod az értékelésem, akkor tisztán kijelentem: A MAI KAMASZOK TÖKÉLETESEN OLYANOK, MINT AMILYENEK A REGÉNYBEN!
Nem bántásból mondom, figyelem.
Saját, személyes tapasztalataim vannak a mai kortársaimat illetően és van, mikor rosszabbak, és hamarabb elkezdik, mint ahogy a könyvben le van írva. Sajnos ez van, a szomorú valóságot írja le a mű, amit hiába próbálunk megtagadni.
A borítót illetően nekem túl csajos, de a készítőre bízom, ha az a szándéka, hogy fiúk rá se merjenek nézni, akkor tökéletesen úton halad:)
A fél csillag levonás azért van, mert már sok könyvet olvastam és érezhető, hogy kinek van az íráshoz tehetsége és kinek kevésbé. De ez nem lehúzás, építő kritika, és nagyon remélem a folytatásokban minél többet fejlődik az írónő és az utolsó részre már egy kifogástalan, kidolgozott könyvet foghatok a kezemben.
Köszönöm, hogy elolvashattam:))

4 hozzászólás
OMajaAlexa>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Már harmadjára olvastam ezt a könyvet és harmadjára is olyannyira jó volt mint elsőre! Imádom ezt a részt!

Nusy>!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Rengetegen mondják, hogy SZJG koppintás, nos én nem osztom ezt a nézetet. Miért ne szólhatna ezernyi könyv is az iskoláról? Külföldi íróktól a szerelem téma elcsépelt ismétléseit szívesebben lapozgatjátok kedves olvasók? Millió meg egy könyv íródott már a hiper-szuper képességekkel rendelkező szépfiú, és a tesze-tosza, ügyetlenke lány tipikus esetéről. Azokra is egyből rávágjátok, hogy „koppintás”?!Gondolkozzatok kedves olvasók, mennyi-mennyi könyvre tudjátok ráhúzni ezt a sablont!
Szeretem az SZJG-t, viszont nagyon is érdekel mi zajlik a Hűvösvölgyi suliban! :) Ez az első kötet kicsit nehézkesen indult, viszont rövid időn belül meg már éheztem minden kis apróságra. Mindent összevetve aranyos történet. Meg kell szereznem a 2. kötetet! :)


Népszerű idézetek

Suzana>!

Nekem csak olyan pasim lesz, aki soha nem eszik hagymát.

287. oldal

Krenai>!

– Szia!
– Szia! Dávid vagyok…
– Szia, én meg Dóri.
– Igen, tudom, téged hívtalak…

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bíró Dávid · Kassai Dóri
6 hozzászólás
Suzana>!

A felnőttek sem tudnak mindent… pedig szeretnek úgy csinálni.

25. oldal

Rhyen>!

Ó, hogy az a…! Már megint lekéstem a villamost. És ilyenkor óránként jár. Jó, nem óránként, csak húszpercenként, de akkor is.

82. oldal

Lillsz>!

Még mielőtt szétvetne az izgalom, észbontóan szexi Dávidot nem láttam, ma valahogy nem lófrált a folyosón, vagy csak előlem bujkál.

50. oldal

Rosie16>!

Ui: Ma a virtuális barátnőm és fantom Attila is testet öltött. Olyan boldog vagyok!… :)

Fleur_Rouge_Cerise>!

Aztán mindannyian ünneplőbe öltözünk, és suttyomba kipakoljuk az előre becsomagolt ajándékokat […], anya felkapcsolja a fán az égőket, megráz egy kis csengőt, mi pedig ihletetten bevonulunk az elsötétített szobába, hogy végighallgassuk a Mennyből az angyalt. Énekelni egy ideje nem énekelünk, mert mindig az jut eszünkbe, amikor egyszer apa a „barmok közt fekszik” sornál felvihogott […]

267. oldal

Suzana>!

Lehet az, hogy a szerelem gyűlöletté alakul?

185. oldal


A sorozat következő kötete

Hűvösvölgyi suli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Tavi Kata: Szívkeringő
Leiner Laura: Egyszer
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Szabó Tünde: Gázolás
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szakítópróba
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Ég veled
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad