Vidd ​hírét az Igazaknak (Vidd hírét az Igazaknak 1.) 222 csillagozás

Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Egy ​amerikai orvosnő merész, páratlan kalandba keveredik, amikor elfogadja egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzs, az Igazak népe hívását, és velük megy négy hónapos vándorútjukra, keresztülszelve a távoli kontinens kietlen pusztaságát. A 2200 kilométeres út során nap mint nap bizonyítja kitartását, ezért nomád társai befogadják, és készséges türelemmel beavatják évezredes kultúrájukba – ő pedig megtanulja, milyen ereje van az őszinteségnek, megismeri az életben maradás rejtélyeit, megtapasztalja a test és a lélek összhangját, a tánc és az ének gyógyító hatalmát. Majd pedig teljesíti, amire kérik, és közvetíti az Igazak üzenetét, amely minden emberhez szól: fogadjuk el, hogy minden élőlény ugyanannak az univerzumnak a része, találjunk vissza a természetbe, és vigyázzunk a Földre. Belső világunkban pedig szabaduljunk meg az értelmetlen elvárásoktól, és találjunk értelmes célt az életünknek.

Marlo Morgan 1991-es regénye rögtön nemzetközi hírű bestseller lett; az azóta… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Partvonal, Budapest, 2019
200 oldal · puhatáblás · Fordította: Balázs Éva
>!
Partvonal, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639910874 · Fordította: Balázs Éva
>!
Partvonal, 2012
200 oldal · ISBN: 9789639910874 · Fordította: Balázs Éva

2 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 47

Most olvassa 18

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Hiszem és tudom, hogy most kellett találkoznom ezzel a könyvvel. tegnap korán lett volna, holnap későn. Azt hiszem van egy egyetemes tudás, ami ott van a Bibliában, a Yogában, a Taoban, az Iszlámban, a törzsek emlékezetében, Yung könyveiben, amit mi vagy nem látunk, vagy csak tükör által, homályosan, s ez által félreérthetjük. Ezt az egyetemes tudást adja át Marlo Morgan.
Mindenkinek el kell olvasni. De ha nem szippant be az első pár oldal után, tedd le. Még nincs itt az ideje a találkozásnak.

1 hozzászólás
>!
Trudiz
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Kivételes olvasmány egy boldog világról.
Marlo orvosnő mesél nekünk életének arról az időszakáról, melyet őszinte, csodálatos, szeretni való emberek között töltött. Az ausztrál őslakosok természettel harmonikus együttélését mutatja be: életmódjukat, mindennapjaikat, hitüket. Itt a perc, az idő fogalma átértékelődik. Ebben a világban nincs pletyka, hazugság, mindenkit olyannak fogadnak el, amilyen. De jó lenne…
Olvasni kell!

>!
sztimi53 P
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

A helyszín az maga a csoda, a végtelen ausztrál sivatag, ahol olyan távolságok vannak, amiket mi épp ésszel fel sem tudunk fogni, fantasztikus az élővilág, gyógyító növények élnek itt és emberek – bennszülöttek – tökéletes harmóniában a természettel. Mégis bajom van ezzel a könyvvel. Ott a kétely, hogy igaz-e vagy sem. A kiadó fictionként címkézte meg, semmi sem bizonyítja, hogy az író járt ott, és persze ha rosszindulatúak vagyunk, feltételezhetjük, hogy a fehér jó körülmények között élő asszonyság némi haszonért hozta létre. De hagyjuk is ezt. Üzenete van, méghozzá jó az üzenete. A csúf rasszizmus ellen szól, az elanyagiasodott világunkról, hogy a tárgyak birtokba vesznek minket, , hogy leromboljuk a bolygót, és térjünk vissza természethez. Ez így rendben van, de a kivitelezés szerintem pocsék. Hatásvadásznak érzem, valamint a bennszülöttek hitvilágát érdekesnek találom, de ez a spoiler. Szóval igaz, nem igaz, nem számít, nem tetszik. Olvastam már erről a témáról sokkal jobban megírt könyvet. Engem nagyon érdekel Ausztrália. És őslakosai is. De ha erről van szó, akkor inkább szívesebben emlékszem vissza egy filmélményemre, amit legtöbben szerintem halálosan unalmasnak találnának. Mégis az egyik legjobb film (Ten canoes), amit valaha láttam, és ha Ausztrália őslakosaira gondolok, azt akarom, hogy ez a kép éljen bennem, ne ez a könyv.
http://www.youtube.com/watch…

22 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Nos hát, nem minden, önmagát igaz történetnek mondó mese az, Marlo Morgan könyvei pedig az ausztrál bennszülöttek szerint nem azok.
Szerintem jóval jobban járt volna, ha fikciónak próbálta volna előadni a művét, mert akkor simán lehetne Paulo Coelho Alkimistájához hasonlítani.

A történet lényege, hogy a főhős kalandokba keveredik a sivatagban, és átélt élményei során megtalálja önmagát, megtapasztalja azt, hogy részese a Világmindenségnek.
Könnyű, gyors olvasmány, mint írtam, a Coelho, vagy a természetfölötti, fantasy rajongóknak javaslom az olvasását.
(Bövebben:
https://czenema.blogspot.com/2019/02/marlo-morgan-vidd-…)

>!
MrClee IP
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Tudom, nem mondok újat, ha azt mondom: két féle ember létezik. Most azonban mégis ezt teszem. Van, (mint én), akinek feltételek nélkül tetszett ez a könyv, és van, aki felháborodik olyan kicsinyességeken, minthogy igaz történet-e vagy sem, vagy hogy mennyire rasszista megnyilvánulásokkal tűzdelt a történet, mely csupán azért volt szembetűnő, mert éppen mi voltunk a célkeresztben, mi voltunk a „mutánsok". Így hát az önérzetesség, az egoizmus győzött, hiszen minket mégsem kritizálhat senki! Nem vagyunk mi olyan rosszak, nem gyilkolunk senkit vallási meggyőződésből, nem vásárlunk még akkor is, ha nincs szükségünk rá, ha meg van minden, nem vagyunk a fogyasztói társadalom rabja: nem, ezek a vádak teljesen képtelenek.
Szerintem egy remek tulajdonság az, ha az ember szembe tud nézni saját magával, és rá tud jönni, hogy hibázott; majd ebből képes tanulni. De ha ezt elutasítjuk, akkor ebben a könyvben leragadunk ott, hogy hazugság.
De vissza magára a könyvre. Lehet, hogy egy fikció, de valami biztosan igaz belőle. Egyrészt az Igazak tanítása (még akkor is, ha ez csak egy utópikus gondolat) lenne a megfelelő életszemlélet. Másrészt nem fikció az, ahogyan a „civilizált" emberek pazarolnak, gyarlóan élnek. Ez a szomorú igazság. De ha az ember elolvassa ezt a könyvet, legalább szembe kerül egy másik felfogással, ami talán megindítja egy jobb élet felé. Tehát ez az üzenete a könyvnek, próbál megindítani egy megtisztult élet felé, és nem csupán azt mondja el, hogy mennyire rosszul élsz, de másik alternatívát mutat!
Az ötlet tehát remek, a természetfeletti tulajdonságokról pedig (gondolatolvasás) csak annyit, hogy ami ma misztika, holnap lehet tudomány!
Személyes kedvencem a szülinapokkal kapcsolatos elmélkedés bizonyult, mely szerint az öregedés természetes folyamat, nem kell hozzá erőfeszítés, megy magától is. Azonban ha valaki fejlődik, bölcsebb, érettebb emberré válik, azt megünneplik, ellenben a szülinapokkal.

Végül a könyv elején idézett indián jóslatot szeretném megemlíteni: Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni. Ez a gondolat szorosan kapcsolódik ehhez a remek számhoz: https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
>!
dezirel
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

A mondanivalója csillagos ötös, de a körítés finoman szólva is kiábrándító.
Mindegy hogy egy könyv hiteles, vagy kitalált, a lényeg, hogy egyértelmű legyen melyik. Emlékszem, amikor először találkoztam vele, az igaz történet címke alatt nézelődtem, és megtetszett az új kiadás borítója, a címe izgalmas, a fülszöveg érdekes volt. Majd lebeszéltem magam róla az értékelések miatt, ahol arról volt szó, hogy az írónő átvert mindenkit, mert megtörtént esetként írta meg a könyvét, pedig egyértelműen fikció.
Ez az emlék szépen elhalványult, én meg megvettem a könyvet. Örülök, hogy elolvastam, mert most és itt szükségem volt a mondanivalójára, de ennél több csillagot nem tudok adni rá, mert nem szeretem, ha megpróbálnak átverni. Enélkül a hamis fogás nélkül is eladható lett volna a könyv, sőt! Kár érte, hogy ilyen ellentmondásba keveredett az írónő, egyre kevésbé szeretném olvasni a folytatást.

>!
Leánykökörcsin
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Elgondolkodtató. Nehezen tudok bármit is írni, mert ezen el kell gondolkodni. Nekem is itt motoszkál a fejemben, és mióta olvastam, többször is eszembe jutott a legváratlanabb szituációkban: a reggeli kapkodás, hogy elérjem a vonatot, késő esti tanulás, gyomorgörcs témazáró előtt, mogorva emberek a metrón, az internet előtt eltöltött rengeteg óra… Mi is a fontos? Boldog vagyok? Boldogak az emberek? Okozok másoknak boldogságot? Milyen is a világunk?

Úgy szeretnék úgy élni, mint ők. Olyan szép, bátor, tiszta gondolataik és elveik vannak. És igazuk van. Teljes mértékben.

>!
Magdaléna
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Szenzációs ez a könyv . Az ember kénytelen átértékelni az életét a világban ,létezését a földön. Már ha van füle hozzá,hogy meghallja a könyv üzenetét . De szimplán is egy szórakoztató történet,érdemes elolvasni.

>!
tshehip
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Szerintem ez az a könyv, amit nem kell fellángolásomban mindenkinek ajánlanom, hagyni kell, hogy mindenki maga találjon rá, s ha a leírása felkeltette az érdeklődését akkor olvassa el és hagyja, hogy szép lassan munkálkodjanak benne az olvasottak.

Gondolatébresztő, motiváló, szemléletformáló.

>!
mandris
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

Ajánlották a könyvet, így elolvastam. Már most leszögezem, valószínűleg azért sikerült végigolvasni, mert ajánlották, így kötelességemnek éreztem. Aki ajánlotta, neki nagyon sokat mondott, mint egy másik ismerősömnek is. Nekem sajnos nem annyira.
Kétségtelen van benne néhány gondolat, amit érdemes megfontolni, ugyanakkor a könyv egésze számomra inkább csalódás volt. Azt erősen kétlem, hogy ez valóban igaz történet alapján íródott. De ez alapvetően lényegtelen, az 1984 sem az, mégis az egyik kedvencem. (Csak akkor ne akarjuk úgy eladni.) De a probléma inkább az, hogy mint regény se igen nyűgözött le. Számomra túl szájbarágós, és a stílusa sem az igazi. Azért a néhány érdekes gondolatért kár erre ennyi oldalt áldozni. Szóval amellett, hogy szívből örülök annak, ha valaki épülni tud ennek a könyvnek elolvasásából, számomra ez sajnos elég felejthető élmény volt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Chöpp

Az Igazak népe szerint a hang nem beszédre való. Az ember szívével és gondolataival fejezi ki magát. Ha a beszédet fecsegésre használjuk, szétszórjuk magunkat apró-cseprő, felületes társalgásokban. A hang éneklésre, ünneplésre, gyógyításra szolgál, és csak arra méltó.

Kapcsolódó szócikkek: beszéd
>!
Dora P

Az Igazak szerint testük nem véletlenül válik valamely betegség áldozatává, hiszen testi valóságunk csupán eszköz, amelyen keresztül az örökkévaló tudat kapcsolatot tart a személyes tudatunkkal. Testünk figyelmeztet, és ekkor legjobb alaposan körülnéznünk, megvizsgálni, hogy vannak-e gyógyítandó sebeink: sérült kapcsolatok, megrendült bizalom, csontosodó félelem.

106. oldal

>!
Chöpp

Most már kezdtem érteni: mindenkinek, akivel találkozunk, adunk valamit, ám amit adunk, azt mi magunk választjuk meg. Szavainkkal, cselekedeteinkkel tudatosan teremtjük meg a színteret, amelyen élni akarunk.

>!
Chöpp

Mindenki meg tud változni, ha akar. Nincs megszabva, hogy mit vetkőzzünk le és mit szerezzünk meg. Másra csak a saját életünkkel tudunk hatni, azzal ahogy és amit cselekszünk.

>!
Gulliver_HUN P

Eszembe jutott egy eset. Évekkel e ezelőtt St. Louisban jártam, s egy kora reggel, úgy hét körül a Soutshwestern Bell telefontársaság előcsarnokában álltam. A gondnok épp a márványpadlót súrolta, s beengedett, hogy ne kelljen odakint áznom az esőn. Egyszercsak egy hosszú, fekete autó állt meg az ajtó előtt, és belépett a telefontársaság elnöke. Amint észrevett biccentett a felém, a takarítónak pedig jó reggelt kívánt. Aztán megdicsérte a férfi munkáját, elmondta, hogy ebbe az épületbe bárki beléphet, a legmagasabb beosztású kormányhivatalnok is, itt mindig minden csillog a tisztaságtól. Érezhetően komolyan gondolta, amit mondott, nem a levegőbe beszélt. Én csupán szemllője voltam az esetnek, de láttam felragyogni a büszkeséget a gondnok arcán. Rájöttem, hogy a jó vezetők nem félnek átlépni a határokat. Apám mindig azt mondta: A dolgozók nem a munkahelyen dolgoznak, hanem a többi embernek. Most tapasztalhattam, hogy ugyanez a vezetői magatartás nyilvánul meg az ausztrál törzsfőnök cselekedeteiben is.

65. oldal

>!
Trudiz

Okosan válassz, mert amit kérsz, azt meg is kapod.

36. oldal

>!
Gulliver_HUN P

Az Igazak, legalábbis Ooota szerint, azért képesek a gondolatátvitelre, mert soha nem hazudnak, még kis dolgokban sem; sosem mondanak féligazságokat, nem állítanak valótlanságot. Mivel eleve nem ismerik a hazugságot, nincs titkolnivalójuk sem. Gondolataikat nem rejtegetik egymás elől, és bátran közreadják őket.

62. oldal

>!
Dora P

Egész eddigi életemet azzal töltöttem, hogy biztos állásom legyen, védekezzem a drágaság ellen, tárgyakat gyűjtsek és takarékoskodjam öreg napjaimra. És itt a világ végén, egyedül a naponta ismétlődő, hajnaltól napnyugtáig tartó körforgás nyújtott számunkra biztonságot. Nem győztem csodálkozni, hogy a földkerekség leghátrányosabb helyzetű népcsoportjában, legalábbis ahogy én láttam, senkit sem gyötör gyomorfekély, magas vérnyomás vagy érrendszeri megbetegedés.

68-69. oldal

1 hozzászólás
>!
Gulliver_HUN P

Szerettem volna bemutatni nekik egy játékot. Azt javasoltam: Álljunk egy vonalba és fussunk, amilyen gyorsan csak tudunk. Aki a leggyorsabban fut, az lesz a győztes. Gyönyörű, hatalmas barna szemükkel először csak rám meredtek, aztán egymásra. Végül megszólalt az egyik: – Ha egyvalaki győz, akkor az összes többi veszít. Mi ebben a mulatságos? A játék arravaló, hogy jókedvre derítsen.

109. oldal


A sorozat következő kötete

Vidd hírét az Igazaknak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
Sherman Alexie: Junior
Tommy Orange: Sehonnai
Charles Frazier: A tizenhárom hold
Sherman Alexie: Menekülés
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a prérin
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1-2.
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Catherine Anderson: Indián hold