Tiétek ​az életem 15 csillagozás

Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Marlene ​Dietrich önéletrajzi írása a művésznőről rajzolt portrék között az egyetlen hiteles dokumentum – hű krónikája a hollywoodi filmcsillag és énekes világsztár eseménydús magánéletének és színészi pályájának; izgalmas háborús történetek sorozata, sajátos színpad, melynek szereplői híres pályatársak, művészek, politikusok. Barátai: Hemingway, Remarque, Noel Coward, Jean Gabin, Giacometti, Piaf, rendezői: von Sternberg, Orson Welles, zongorakísérője: Burt Bacharach mind szerették vagy szerelmesek voltak belé. „Azért határoztam el, hogy megírom e könyvet – mondja ő maga – ,hogy a saját személyem körüli félreértéseket tisztázzam, s hogy ezentúl ne találgassák, mi a valóság és mi hazugság. …Szeretném őszintén ábrázolni életem néhány epizódját.”
A magyar közönség a Kék angyal, a Marokkó, a Sanghaj Express, A vád tanúja hősnőjét eddig csak a mozivászonról és néhány világsikert aratott számból ("Hová tűnt a sok virág?") ismerhette. Ebben a fényképekkel is illusztrált… (tovább)

>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1985
274 oldal · ISBN: 9633305748 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Mély, őszinte,de nem kitárulkozó. Nem a magánéletével van tele. Igazi díva, művésznő, minden értelemben. Teljes odaadással, átéléssel játszott,énekelt, varázsolt el. Minden tiszteletem az övé.A lázadása a nácizmus ellen példaértékű. Aki mert nemet mondani a „nagyvezérnek.”
Nagyon szeretem a filmjeit.

20 hozzászólás
>!
monalisa
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Szerintem lenyűgöző. Igaz, hogy maradtak kétségeim a leírtak valóságtartalmáról illetve kérdéseim bizonyos kevésbé részletes „kapcsolatokról”, de az egész könyv úgy megdöbbentő, ahogy van. Szerintem hiteles képet kapunk egy világháborúkat átélt nő sorsáról és hányattatásairól, egy színésznő illetve énekesnő felemelkedéséről, a hollywoodi álomgyárról és mindezt rendkívül rokonszenves megközelítésből, legalábbis a hétköznapi emberek számára.

1 hozzászólás
>!
lauranne
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Noha utólag azt olvastam az önéletrajzzal kapcsolatban, hogy talán a fele sem igaz, tetszett a könyv. Főleg a háború alatt teljesített szolgálat, de összességében is. A könyv után napokig Lili Marleen lázban égtem, és számtalanszor meghallgattam a Sag mir wo die Blumen sind című dalt is.

>!
tanko_erika
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Az ember azt hinné, hogy igy megismerheti Marlene igazi arcát, de szerintem ez szinte lehetetlen………igazi művésznő….!!!!!

>!
csilla0923
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Aki a magánéletére kíváncsi, az ne olvassa el ezt a könyvet. :D Itt főleg a szakma van (rendezők, rendezői trükkök pl.)

>!
Norbert_Lieszkovszky
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Hát igen… ha már arra szánta magát, hogy ír az életéről, akkor elégedjünk meg ennyivel. Tárgyilagos, de azért személyes is – személyes, de azért tartja a 3 lépést, sokszor érezhetően elhallgat bizonyos eseményeket. Sokszor viszont egy rövid utalásból is tudni lehet mindent. Amúgy nagyon szép.

>!
szodav
Marlene Dietrich: Tiétek az életem

Aki megnézi Maximilian Schell Marlene című filmjét, elolvas egy pár könyvet Marlene életéről, belepillant a youtube-on is megtekinthető dokumentumfilmbe (köztük a No angel címűbe, ahol exkluzív interjú is elhangzik Maria Rivával, Marlene lányával), ráöbben, hogy a könyvben leírtak 80-90 százaléka nem más, mint szépítgetés.

Marlene 1930-ban kiválóan játszotta Lola szerepét, és ez a karakter (bájoló és a valós tényeket eltussoló) itt kiválóan érvényesül.


Népszerű idézetek

>!
szanes1

Barátság… Kevesen értik e szót. A barátság olyan, mint az anyai, a testvéri, az örök, a megálmodott, a várva várt szeretet. Nem szerelem búvik a szeretet álcája mögé. Tiszta, sose követelőző, ezért örökké tartó. A barátság erősebb kapocs, mint a szerelem; értékes és szent.
Számomra mindennél fontosabb. A barát, akiben csalódunk, örökre leszerepelt, emléke kitörölhető. Ha a barátság áldását élvezzük, szent feladatunk, hogy betartsuk előírásait, bármi történjen.
Jóbarátnak lenni nem egyszerű feladat.
Néha emberfeletti erőfeszítéseket igényel a szabályok betartása. De a barátság a legfontosabb kapcsolat két ember között; tartósabb, mint a szerelem. Az egyik szerelmet könnyen pótolhatja a másik. De a baráti kézszorítás olyan fogadalom, amely többé nem feledhető.

221. oldal

>!
Almost_Zed

Immanuel Kant írta: „Olyan legyen az a szándék, amely szerint cselekszel, hogy általánosabb törvényként is megállhassa a helyét.” Továbbá: „Az erkölcs nem arra tanít, hogy boldogok, hanem hogy boldogságra érdemesek miként legyünk.”

169. oldal

>!
Almost_Zed

Hadd hangsúlyozzam teljes hévvel: ha elmúlik az első, viharos szerelem, semmi sincs, ami annak boldogságához hasonlítható – csakis a nagy írók könyvei!
„Menj haza és olvass egy jó könyvet!” – ez egy mai ifjú fülének komikusan hangzó tanács. Ezért a nagyon fiataloknak nem is mondom. De azoknak igen, akik kissé felnőttebbek már s akikben kifejlődött az igaz szavak iránti vonzalom.

271. oldal

>!
lauranne

[…] semmi sem avul el gyorsabban, mint a „legújabb divat”.

Zeneműkiadó, 1985, 219.

>!
lauranne

„Majdnem minden művelt ember számára, aki nincs képzelőerő híján, az élet tartogat egy Párizzsal való találkozást. Ez néha sikerül, néha nem. Minden attól függ, kinek milyen a szerencséje. De még ha nem is jön létre a találkozás, s az ember meghal anélkül, hogy Párizst látta volna, mégis, képzeletben vagy álmaiban járt már ott, nem is egyszer” – írja Pausztovszkij.

Zeneműkiadó, 1985, 274.

>!
Almost_Zed

A hadseregben egy teljes texasi hadosztály szolgált. Büszkék voltak magukra: amikor elfoglaltunk egy várost, megmagyarázták az iskolás gyerekeknek, hogy az Egyesült Államok csupán egy része Texasnak. Büszkék és szemtelenek, de úgy harcoltak, mint az ördögfiókák. Ritka férfiak. Gyakran megkísérelték híven ábrázolni a texasiak vonzerejét. Lehet, hogy nekem se sikerül, de megpróbálom.
– Maga jóképű fiú – mondtam egyszer egy texasi katonának.
– Ilyet nem szabad mondani egy férfinak – válaszolta.
– Hanem mit?
– Texasban csak annyit mondanak: jól áll magán a nadrág!

168. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Doll: Marilyn élete és legendája
Kelly Sheena – Váczy András: Hollywoodi varázslat
Mercedes Reinberger: A tükörben: Marilyn Monroe
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams
Michael J. Fox: Szerencsés ember
Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban
Andrew Morton: Angelina
Mara Reinstein – Joey Bartolomeo: Brad és Jen
Pamela Anderson: Star
Norman Mailer: Marilyn