Ezer ​nap Toszkánában 25 csillagozás

Keserédes kaland
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Újabb ​kóstoló az Ezer nap Velencében szerzőjének szenvedélyes életéből Marlena, az újdonsült velencei feleség életének ez az újabb ízes szelete a házaspár Toszkánába költözését meséli el. A két ember határtalan lelkesedéssel és igencsak behatárolt anyagiakkal indul útnak a lagúnák városából egy kétszáz lelket számláló falucskába, időtlen idők óta művelt olajfaligetek és etruszk hőforrások közé.
Beköltöznek egy félig-meddig renovált egykori istállóba, ahol se telefon, se központi fűtés, a konyha pedig csak talpalatnyi, és hamarosan összebarátkoznak Barlozzóval, a falu önjelölt elöljárójával. Barlozzo gazdag helyi folklórral átitatott elbeszélései betekintést engednek számukra – és számunkra is – Toscana lelkébe. Hőseink részt vesznek az évszakokhoz kötődő ünnepeken, megkóstolják a frissen sajtolt olívaolajat pirított házikenyérre csorgatva; a bundázott cukkinivirágot tengeri sós vízzel meghintve. Falusi osteriákban vacsoráznak, ahol az aznapi fogás vagy termés kerül az… (tovább)

>!
Kulinária, Budapest, 2006
248 oldal · ISBN: 9638695218 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

a kórházban felfaltam mindhárom kötetet, aztán megszületett a kisfiam :-)
a három kötet közül talán ez a legjobb
ebben pedig Florí csirkéje és a panzanella – kenyérsaláta

>!
msphant
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Jó könyv volt, nekem a Velencés jobban tetszett, de ez is bemutatta a Toszkánát, azaz inkább az embereket és az ételeket. Azokat viszont remekül! A könyv 99%-a kajákról szólt, úgyhogy én végig éhes voltam, amikor olvastam :-)

>!
majdmelinda
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Jó volt. Könnyed olvasmány tele receptekkel és leírásokkal. Magával ragadóan és elkápráztatóan mutatta be a toszkán vidék szépségét. Felébresztette az emberben a vágyat egy más, egy szerényebb, de boldogabb élet iránt… Bár erre már egy ideje magam is vágyom…
Külö tetszett, hogy azért folydogált egy történet is a sok gasztronómiai fogás mellett, ami életszagúvá tette az egészet és elvette a szakácskönyv jellegét.
Ajánlom a mediterrán konyha kedvelőinek és a türelmes embereknek, akik ki tudják várni míg egfő a tészta, vagy megsül a friss, házi kenyé, mert ez a történet is ilyen lassacskán alakul.

>!
Andaxin
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Ha ezt olvastam volna először ebben a témában, akkor biztos jobban tetszett volna, de úgy esett, az a másik vastag és napsárga színű került előbb a kezembe, és ez nagyon hasonlított rá, szóval untam.

>!
Sünike
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában

Érdekes volt megismerkedni a Toszkánában élő emberek mindennapjaival, szokásaival.
Sajnálom, hogy könyvtárunkban az írónő első könyve, az „Ezer nap Velencében” nincs meg, pedig azt is szívesen elolvastam volna.


Népszerű idézetek

>!
Gelso P

A gúny félelemből kovácsolt tőr.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
Gelso P

A sok édesség óhatatlanul keserűségbe fordul. Adagold egyformán az édeset és a sósat!
Ismertem egy francia asszonyt, egy szakácsnőt egy Poissy nevű falucskában, aki a mézes szilvás vagy fügés lepényen minden szem gyümölcsre egy pici durva szemcsés sót szórt, mielőtt betolta a sütőbe. A só kiemeli az édes ízt, mondta ilyenkor és az ujjait nyalogatta, mint egy macska.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
Gelso P

Ha párt választasz, vigyázz, hogy olyan legyen, akivel nemcsak életedet, de a halálodat is megosztanád.

Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

4 hozzászólás
>!
Gelso P

Vadcikóriát béltisztítónak, édesköményt és pitypangot általános csodaszerként, rucolát és bajuszos hagymát vértisztítóul, golgotavirágot, macskagyökeret és medvehagymát vérnyomáscsökkentésre, vadborágót bőrápoláshoz.

227-228. oldal (Kulinária, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: golgotavirág · macskagyökér · medvehagyma · pitypang
4 hozzászólás
>!
Gelso P

A legnagyobb üresség akkor tör ránk, ha arról, amit vagy akit érteni véltünk, kiderül, hogy egészen más.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
Gelso P

Azt hiszem, megtanulom, miként lehet szűkös körülmények között is ugyanolyan szépen élni, mint bőségben.

179. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
Gelso P

– Mire eléggé megöregszel, rájössz, hogy a fiaid olyanná váltak, mint a férjed, akit jobb szeretnél elfelejteni, a lányaid meg olyanná, mint anyád, akitől elszöktél. Az élet furcsa tréfák sorozata.
– Ne félj a gyerekeidtől! Ha megszeretnek, maguktól fognak megszeretni, nem kell hízelegned hozzá. Ha pedig nem szeretnek meg, akkor minden hiába.

234. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
Gelso P

A falusi ünnepek gyógyítanak. Megszakítják a monotóniát, amelyet az élet a parasztemberre kényszerít.

181-182. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

2 hozzászólás
>!
Gelso P

… az igazat megvallva nem félek a haláltól. Legalábbis azóta nem, hogy a gyerekek kicsik voltak, és összebeszéltem az istenekkel, egyezséget kötöttem velük, hogy rávegyem őket, tartsanak meg addig, amíg a csöppségek föl nem nőnek. Akkor megfogadtam, hogy soha többé semmit nem kérek magamnak. Őszintén hálás vagyok azért, hogy a dolgok alakultak, tisztelettel hallgatok a magam érdekeiről, noha időről időre mindmáig alkudozom azóta rég felnőtt csemetéim, és újabban Fernando javára.

201. oldal Kulinária Kiadó, Budapest, 2006.

>!
lauranne 

– A hagyományt a konyhában és az ágyban egyaránt a napi alkalmazás erősíti meg.

233. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Justh Szilvia (szerk.): Francia konyha
Dús Ágnes (szerk.): Le Cordon Bleu – Főzőiskola ínyenceknek – Francia Konyha
Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke
Julia Child: Életem Franciaországban
Joanne Harris – Fran Warde: A francia piac
Karen Blixen: Babette lakomája
Kay Halsey: Egy falat… Franciaország
André Dominé (szerk.): Francia kulinária
Julia Child: Mastering the Art of French Cooking
Rick Stein: Francia Odüsszeia