The ​Book Thief 62 csillagozás

Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief Markus Zusak: The Book Thief

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Here is a small fact:
You are going to die.

1939. Nazi Germany. The country is holding its breath.
Death has never been busier.

Liesel, a nine-year-old girl, is living with a foster family on Himmel Street. Her parents have been taken away to a concentration camp. Liesel steals books. This is her story and the story of the inhabitants of her street when the bombs begin to fall.

Some important information:
This novel is narrated by Death.

It's a small story, about:
a girl
an accordionist
some fanatical Germans
a Jewish fist fighter
and quite a lot of thievery.

Another thing you should know:
Death will visit the book thief three times…

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Penguin, Suffolk, 2018
554 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784162122 · Illusztrálta: Trudy White
>!
Black Swan, London, United Kingdom, 2016
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784162122 · Illusztrálta: Trudy White
>!
Random House USA, New York, United States, 2016
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 1101934182

8 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Liesel Meminger · Rudy Steiner · Hans Hubermann · Max Vandenburg


Kedvencelte 29

Most olvassa 16

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Markus Zusak: The Book Thief

Én is azok táborába tartozom, akiket teljesen elvarázsolt a könyv. Először még kissé furcsa volt a Halál narrátorként, de megszoktam, majd meg is szerettem a stílusát.. A legszebb az, amikor a színekhez való kapcsolatáról beszél, nem is hittem, hogy az eget ennyiféleképpen le lehet festeni.
Érdekes volt olvasni azt, hogyan élte meg egy átlagos közösség a második világháborút. Hogy felnőttek és gyerekek hogy birkóztak meg ezzel az egésszel, főleg Németországban. Liesel, a történet elején kilenc éves kislány a könyvekbe menekül, a szavakból épít magának biztonságos menedéket. Az író nagyon szépen jeleníti meg az olvasás szeretetét, a szavak erejét, amelyek világokat képesek felépíteni és lerombolni.
Ez a könyv is azok közé tartozott, amelynél csak befele tudtam sírni. Csordultig megtelt a szívem a könyv soraival, és ezért az élényért nem tudok elég hálás lenni az írónak.

tamaa_ra P>!
Markus Zusak: The Book Thief

Nagy reményekkel vágtam bele a könyv olvasásába, mert rengeteg jó értékelést láttam/hallottam. Aztán ahogy elkezdtem, jöttek is a problémák… Alapjáraton magával a cselekménnyel nem volt gondom, azon kívül nyilvánvalóan, hogy nem egyszerű a holokauszt témájáról olvasni. Még a Halált, mint narrátort is érdekes ötletnek tartottam.
Amivel viszont gondom volt, az maga a kivitelezés. Nekem egyszerűen túl darabos és kicsit száraz valószínűleg nem ez a jó szó, még erősen gondolkozok rajta, hogy eszembe jusson volt a szöveg. Abszolút nem éreztem nekem valónak a stílust, és egyszerűen a végére sem tudtam megbarátkozni vele. Ettől annyira vontatottan sikerült olvasni, hogy gondolkoztam a félbehagyásán is. Ami végül nem történt meg.
Ami pozitív volt még, az Liesel könyvek/olvasás felé irányuló szeretete. Összességében viszont engem nem fogott sajnos meg.

Rézangyal>!
Markus Zusak: The Book Thief

Színek, hangok, szagok… látomások, álmok, vágyak… vonatok, emberek, bombák… barátságok, kegyetlenkedések, remény… szőke fürtök, barna fürtök, sárga csillagok… meleg kuckók, hideg pincék, szabadság… szeretet, mosoly, féltés… halál, halál, halál. Könyvek.

Miamona>!
Markus Zusak: The Book Thief

A könyvtolvaj, aki nem csak könyveket lop… Hanem szíveket is. Az enyémet mindenesetre jól elcsente. És összetörte. Rátaposott, majd felemelte, letörölgette, felrajzolta a falra, hogy aztán onnan is leessen, összetörjön, és kezdődjön elölről…
Markus Zusak pedig még azt is elérte, hogy szánjam a halált. Sajnáljam, amiért ilyen kielégíthetetlen és könyörtelen főnöke van, és amiért ennyi rohangászni valója akad. Mi magunk ugráltatjuk minduntalan…

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2013/12/a-konyvto…

2 hozzászólás
adamaida>!
Markus Zusak: The Book Thief

Szívszorító történet. Szinte nincsenek rá szavak, mit éreztem a mű elolvasásakor. Eleinte a halál elriasztott a könyvtől… Most már tudom: bántam volna, ha kihagyom. A karakterek egyediek voltak, mulatságos vagy épp bosszantó tulajdonságokkal. Liesel és Hubermannék igazi kapcsolata fokozatosan bontakozott ki előttünk, miközben magamban én is átértékeltem eddigi életem, személyiségem. A vége, mint oly sok embernek, könnyeket csalt a szemembe!

OlvasóBari>!
Markus Zusak: The Book Thief

Szögezzük le már az elején. Ez a könyv tönkretett. Még nem volt olyan olvasmány a témában, aminek az utolsó részét ennyire végigbőgtem volna. Nem viccelek, 30 percig zokogtam az ágyon, a párom nem értette, mi bajom van.
És igen, ennyire jó. Annyi érzelem, gyermeki ártatlanság, szenvedés és jóakarás van ebben a könyvben, amivel nem gyakran találkozom.

Bővebb értékelésért katt ide: https://bari-olvas.blogspot.com/2021/01/amikor-mesel-ha…

ParaGirl>!
Markus Zusak: The Book Thief

Ez a könyv több mint gyönyörű, elvarázsoló és szemkápráztató. Ez a legszebb, legmegérintőbb legkegyetlenebb könyv a világon. Elrabolja a szívedet, dédelgeti majd apró darabokra zúzza, és a legrosszabb benne az, hogy amikor felemelted a könyvet tudtad, hogy ez lesz érezted az elejétől fogva, hogy zokogva fogsz a földön fetrengeni, mégis mikor megtörténik nem látod jönni. A nyelvezete csodálatos és az egésznek van egy olyan átható légköre, egyből beránt. Egy teljesen más szemszögéből ismerhetjük meg a II. Világháborút. Ezenkívül az egész szörnyen inspiráló. Meseszép történet. Mindenkinek elkéne olvasnia, csak legyen nálad kellően elég zsebkendő.

worsi P>!
Markus Zusak: The Book Thief

Mindig megállapítom, hogy szégyenletesen keveset tudok a második világháborúról, így mindig megörülök annak, ha ebben az időszakban játszódó regény akad a kezembe, ami még tetszik is. Ezt talán azért szerettem nagyon, mert egy kisvárosban játszódott (ami ugyan nem létezik a valóságban), a szereplői hétköznapi emberek. És nem zavart, hogy ki a narrátor.
Maga a könyv számomra egyszerre volt fekete-fehér (a történetet nem tudtam színesben elképzelni) és ezerszínű (mert mégsem lehet elsikkadni a rengeteg szín fölött, amit az elbeszélő használ).
Megérte elolvasni, örülök, hogy rám talált ez a könyv.

peters P>!
Markus Zusak: The Book Thief

Semmit nem tudok írni a könyvről anélkül, hogy (akaratlanul is) valakit plagizálnék.

Sokáig nem kezdtem neki, mert féltem a holokauszt történetek nyomorúságától, de ez a történet más, mint amit vártam: a német hátország regénye egy kislány, Liesel, és persze a narrátor, a Halál szemszögéből. Érdekes stílusú, rengeteg vidám rész van benne, annak ellenére, hogy nagyjából minden nyomorúságos: az eltűntetett/halott szülők és testvér, az éhezés, a náci ideológiát megtesítő gonosz karakterek, a bombázások, halálok és persze a holokausztot elszenvedő zsidók, közöttük egy főszereplő, Max. A szomorú részek nem tűnnek hatásvadásznak és a narrátor viszonylag keveset ítélkezik. Hitler csak említésekben van jelen (igaz folyamatosan), azért kiváncsi lettem volna, hogy mi történt az ő lelkével, ha már ennyire bennfentes a narrátorunk. És persze marad még egy nagy kérdés a végére…

>!
Knopf, New York, 2007
562 oldal · ASIN: B000XUBFE2
Juci P>!
Markus Zusak: The Book Thief

Eleinte nagyon idegesített az író stílusa. Hajlamos például minden mondatot új sorban kezdeni, hogy hangsúlyosabb legyen a mondandója, gondolom. És a Halál narrátorként való alkalmazása leginkább hatásvadásznak nevezhető, legalábbis így sikerült. De miután ezeket a modorosságokat megszoktam, bevonódtam a történetbe, és egyik-másik figurát nagyon megszerettem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

A snowball in the face is surely the perfect beginning to a lasting friendship.

pg.50 (Part One - The Kiss)

Miamona>!

A SMALL BUT NOTEWORTHY NOTE
I've seen so many young men
over the years who think they're
running at other young men.
They are not.
They're running at me.

pg.189 (Part Four - The Accordionist)

Miamona>!

One was a book thief.
The oher stole the sky.

pg.409 (Part Seven - The Sky Stealer)

Miamona>!

(By the way – I like this human idea of the grim reaper. I like the scythe. it amuses me.)

pg.79 - (Part One - The Heavyweight Champion of the Schoolyard)

Miamona>!

A SMALL PIECE OF TRUTH
I do not carry a sickle or scythe.
I only wear a hooded black robe when it's cold.
And I don't have those skull-like
facial features you seem to enjoy.
pinning on me from a distance. You
want to know what I truly look like?
I'll help you out. Find yourself
a mirror while I continue.

pg.329 (Part Six - Death's Diary: 1942)

Miamona>!

The human heart is a line, whereas my own is a circle, and I have the endless ability to be in the right place at the right time. The consequence of this is that I'm always finding humans at their best and worst. I see their ugly and their beauty, and I wonder how the same thing can be both. Still, they have one thing I envy. Humans, if nothing else, have the good sense to die.

pg.522 (Part Nine - One Toolkit, One Bleeder, One Bear)

Miamona>!

… Heil Hitlering. You know, it actually makes me wonder if anyone ever lost an eye or injured a hand or wrist with all of that. You'd only need to be facing the wrong way at the wrong time, or stand marginally too close to another person. Perhaps people did get injured. Personally, I can only tell you that no-one died from it, or at least, not phisically. There was, of course, the matter of forty million people I picked up by the time the whole thing was finished, but that's getting all metaphoric.

121. oldal (Part Two - 100% Pure German Sweat)

Miamona>!

I wanted to tell the book thief many things, about beauty and brutality. But what could I tell her about those things that she didn't really know? I wanted to explain that I am constantly overestimating and underestimating the human race – that rarely do I ever simply estimate it. I wanted to ask her how the same thing could be so ugly and so glorious, and its words so damning and brilliant.

pg.584 (Part Ten - The Handover Man)

Miamona>!

'When death captures me', the boy vowed, 'he will feel my fist on his face.'
Personally, I quite like that. Such stupid gallantry.
Yes.
I like that a lot.

pg.204 (Part Four - A Short History of the Jewish Fist-fighter)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Salt to the Sea
Lois Lowry: Number the Stars
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray
Alan Gratz: Prisoner B-3087
Celeste Ng: Everything I Never Told You
Robin LaFevers: Grave Mercy
Kate Morton: The Forgotten Garden
Jean M. Auel: The Clan of the Cave Bear
Marie Lu: The Kingdom of Back
Terry Deary: The Lady of Fire and Tears