Márkus Béla (szerk.)

Tanulmányok ​Kányádi Sándorról 2 csillagozás

Márkus Béla (szerk.): Tanulmányok Kányádi Sándorról

Kányádi ​Sándor hetvenöt éves. Az összegzés idejét éli, a számvetését, hogy szülőfalujából, Nagygalambfalváról, amelyik mindig is vonatkoztatási pontot jelentett számára, hova, mennyire jutott. A megtett út, a pályahossz méreteinek megállapításában, az életmű súlyának lemérésben immár két monográfia is segítheti. De hasonló célt igyekszik szolgálni ez a kötet is, benne nemcsak a költőről szóló, a lírai termést elemző írásokkal, hanem a drámaírót bemutató cikkekkel, a szerző munkásságának szerves részét képező színpadi művek értelmezésével is. Ugyanekkora, ha nem nagyobb részt kívánt volna a műfordító szerteágazó tevékenységének vizsgálata is. Nem utolsósorban pedig azoknak a kritikáknak a szemléje, amelyek a költő különböző idegen nyelveken megjelent versesköteteit értékelték.
Vagyis a filológusok, irodalomtörténészek számára van még feladat elég, noha ez a mostani válogatás se igen mondható szegényesnek. Éppen hogy a teljességre törekedett: egy – ahogy a nemzedéktárs,… (tovább)

Róla szól: Kányádi Sándor

>!
Kossuth Egyetemi, Debrecen, 2004
442 oldal · ISBN: 9634728006

Kiemelt értékelések

>!
csend_zenésze
Márkus Béla (szerk.): Tanulmányok Kányádi Sándorról

Persze, jó kis válogatás, szép vaskos tanulmánykötet – és persze, csaltam, mert a végét már idő hiányában tényleg csak átfutottam, mert már dugig voltam tisztelt K. S. művész úr munkásságával, de egyébként rendben volt, csak ugye egy huzamban picit sok. (De hát így jár, aki utolsó pillanatra hagy mindent.)

>!
Bogas P
Márkus Béla (szerk.): Tanulmányok Kányádi Sándorról

Egyszerre tömény, nyilván szemezgeti praktikusabb, de legalább változatos.


Népszerű idézetek

>!
Bogas P

Úgy gondolkodik, ahogy minden becsületes embernek gondolkodnia kell. Talán nem eléggé szemérmetlen költő, nem eléggé önleleplező. Vagy talán csakugyan hibátlan ember.

Székely János: Természetes költő


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Róbert Árpád: Dokumentumfilmes hatások a játékfilmben
Bleeding Bride: Fekete fivérek
Máté Angi: Mamó
Máté Angi: Volt egyszer egy
Száraz Miklós György: Lovak a ködben
T. Kiss Tamás: A tükörtestvér
Gion Nándor: Postarablók
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Dragomán György: Máglya
Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából