Tengerészek (Frontvonalak 3.) 13 csillagozás

Marko Kloos: Tengerészek

A ​nyurgák már a naprendszerünk szélén gyülekeznek. Megerősítették a pozíciójukat a leigázott Marson, a hajóik pedig a Föld felé fordulva állnak, készen állva az újabb hódításra. Eközben Andrew Grayson és a Nemzetközösség erői egy másik csillagrendszerben rekedtek az Új-Svalbardi kolónián. Az idegenek blokádja miatt már az éhezés és a végső pusztulás fenyegeti őket, ezért lehetetlen küldetésre vállalkoznak: a sinoruszok erőivel összefogva megpróbálnak keresztül lopakodni egyetlen űrhajóval a nyurgák által ellenőrzött űrben, hogy feltölthessék a készleteiket, és továbbra is fenntarthassák az emberiség legtávolabbi bástyáját az ismeretlen világokban. Utuk óriási veszélyekkel és kellemetlen meglepetésekkel teli, melynek során ismét rádöbbennek arra, hogy a háborúban nincsenek szabályok.

A Tengerészek az újkori katonai sci-fik egyik legjobban sikerült darabja. Marko Kloos ezután a kötet után vált végérvényesen a műfaj jelenlegi legjobbjává. Az izgalmas földi és… (tovább)

Eredeti mű: Marko Kloos: Angles of Attack

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195238 · Fordította: Farkas István
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
336 oldal · ISBN: 9789634195245 · Fordította: Farkas István

Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
abstractelf P
Marko Kloos: Tengerészek

A jó hír: Ezúttal nincs olyan brutális függővég, mint a Felderítők végén.
A „rossz” hír: Marko Kloos nem kímélte se a karaktereit, se az olvasóit.

A Frontvonalak legerősebb kötete lett a Tengerészek, minden szempontból felülmúlja az előző köteteket – írástechnikailag sokat fejlődött az író, a regény hangulata hasonlóan komor, mint a Felderítőké, a történet pedig még intenzívebb, mint eddig valaha.

A Tengerészek ott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért, és közel két hónapnyi időt ölel fel. Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni az eseményeket, ennyi lenne: szardíniák és cápák. spoiler A nyurgák fenyegetése egyre súlyosabb, az emberiség, élükön a szereplőink, egyre vakmerőbben és elkeseredettebben küzdenek ellenük.

Marko Kloos pedig egyáltalán nem kímélte a szereplőket! Folyamatosan egyre nehezebb döntéshelyzetbe kényszerülnek. Többször is a morális jó és az egyéni boldogulás lehetősége közt őrlődnek a karakterek. Olvasás közben hihetetlenül borzasztó volt átélni a döntéseik következményeit, belegondolni, hogy milyen mentális állapot kell ahhoz, hogy hasonló horderejű döntéseket képesek legyenek meghozni. Ez lett végül a fő oka annak, hogy ez a regény ilyen maradandó élményt nyújtott.

Az eddigi szereplőgárda új arcokkal bővült, akiket igen hamar a szívembe zártam. Főleg Dimitrijt, aki megtestesített minden orosz sztereotípiát, csak a melegítő hiányzott róla. Viszont üde színfoltja lett a történetnek, könnyen szimpatizálni lehetett vele.

Elsősorban Andrew és Dimitrij közös pillanatain keresztül az író kifejtette az emberek közti háborúk céltalanságát.

„A háború értelmetlensége; fiatal férfiak és nők arra kapnak parancsot, hogy valami ostoba ok miatt mészárolják le egymást, és ennyi. […] Leginkább csak azt éreztem, hogy az elmúlt öt év nagy részét eltékozoltam arra, hogy megöljek embereket, akiknek nem kellett volna meghalniuk[…]”

Tetszett az is, hogy ezzel a kijelentéssel együtt nem vált minden hirtelen vattacukorrá, egyszerűen csak megjelent ez a gondolat, és a történet szerves részévé válva elindított valamit – amitől sokkal hitelesebbé és jelentősebbé vált a gondolat.

Mindent összevetve a Tengerészek fantasztikus olvasmány volt. Pörgős, izgalmas és drámai. Egy pillanatig sincs megállás, a szereplők folyamatosan a határon vannak, és elég egy rossz lépés, pár másodperc, hogy minden összeomoljon. Imádtam olvasni, még ha a szívem többször is összeszorult. És bár nincs függővége ennek a résznek, alig várom, hogy ismét visszatérhessek ebbe a világba, s megtudjam, hova tovább innen.

2 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Marko Kloos: Tengerészek

Marko Kloos előtt nem.gondoltam volna, hogy valaha érdekelni fog a katonai sci-fi. Scalzinál inkább a fura humora fogott meg, de Kloos tudja, hogy miről ír. Profin mutatja be a hadmozdulatokat, a katonaságot, fegyvernemeket. És végig ott a tragédia lehetősége, mivel hőseink pengeélen táncolnak. Andrew és a többiek ott ragadtak a jégbolygón és lassan elfogy az élelmiszerük, hiszen a lakosság nincs felkészülve ennyi katona ellátására. Mindenki tudja, hogy a Föld nagy bajban van, de hogyan juthatnának haza a nyurga hajók mellett? A sinoruszok felajánlják a segítségüket, így Andrew egy Dimitri nevű tipikus ruszkival a lopakodó hajón újabb veszélyes küldetésre indul.
Letehetetlenül izgalmas sci-fi.

5 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Marko Kloos: Tengerészek

Örülök, hogy kiadták ezt a részt is remélem jön a folytatás is .
Továbbra is egy nagyon jó kis katonai sci-fi, nincs túl játszva. Lövök és lövök aztán menekülök és jó sokat menekülök. általában menekülök.
Tetszett, hogy gondolt a szerző arra , hogy az étel,ital, üzemanyag, lőszer nem csak úgy terem a légkörben.
A szereplők tökösek, kemények ahogy annak lenniük kel ez nem kérdés. Bírtam az oroszt jó arc volt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
abstractelf P

A háború értelmetlensége; fiatal férfiak és nők arra kapnak parancsot, hogy valami ostoba ok miatt mészárolják le egymást, és ennyi. De ettől persze nem éreztem nemesebbnek vagy megvilágosultabbnak magam. Leginkább csak azt éreztem, hogy ez elmúlt öt év nagy részét eltékozoltam arra, hogy megöljek embereket, akiknek nem kellett volna meghalniuk, és akik nem akartak meghalni, egy nagy és ostoba gépezet része voltam, amely egyszerűen felzabálta azokat az erőforrásokat, amelyekre szükségünk lett volna a nyurgák, a valódi fenyegetés elleni harchoz. Egy kis számozott fogaskerék voltam a nagy húsdarálóban, készen arra, hogy parancsra forogni kezdjek.

207. oldal, 16. fejezet - Kis fogaskerekek a darálóban


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Vének háborúja
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Kathleen O'Malley – A. C. Crispin: Feltámad a Halál
Orson Scott Card: Végjáték
Joe Haldeman: Örök háború
Michael A. Stackpole: Farkastörvény
Orson Scott Card: Ender száműzetésben
William C. Dietz: A testőr
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros
Lois McMaster Bujold: Maréknyi becsület