Bajtársak (Frontvonalak 5.) 9 csillagozás

Marko Kloos: Bajtársak

Eljött az idő, hogy az emberiség visszahódítsa a nyurgáktól a Marsot.

A vörös bolygó több mint egy éve elesett. A földi erők azóta a hadseregük újjáépítésén, felszereléseik továbbfejlesztésén, valamint nemrég épített és többször bizonyított csatahajóik legénységének feltöltésén dolgoznak. A Marson ragadt emberek készletei és oxigénjük viszont már vészesen fogy, így nem várhatnak tovább: meg kell indulni a nyurgák ellen azzal, amijük van.

Grayson és Halley ismét frissen kiképzett katonák élén vonul csatába a Föld eddigi legnagyobb küldetésében. De ha valamit megtanultak az idegen fajjal vívott csillagközi háborúban, az az, hogy nincs az a haditerv, ami kitartana a művelet legvégéig. A legrosszabbra készülnek, hiszen a nyurgák már világossá tették, hogy minden áldozatot készek meghozni a Mars birtoklásáért. Úgy tűnik, a két faj legvéresebb összecsapása van kilátásban.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198765 · Fordította: Beke Cz. Zsolt
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789634198772 · Fordította: Beke Cz. Zsolt

Most olvassa 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Marko Kloos: Bajtársak

Egy-két lassabb átvezető jelenettől eltekintve a történet tömény akció. A Nyurgák egy éve foglalták el a Marsot, a földiek azóta készülnek a visszafoglalására. Vagy legalábbis kimenteni a bunkerekbe menekült lakosságot, és odapörkölni az űrlényeknek. Andrew és Haley is velük tart, és kapszulal8vasként A. természetesen az élvonalban harcol. Az ellenség azonban nagyon rafinált, és érik még a fiúkat meglepetések. A végét kicsit cliffhangeresnek éreztem, nincs lezárva cselekmény, viszont a szerző már végzett a hetedik rész megírásával is, úgyhogy lesz még kaland bőven.

Ruste>!
Marko Kloos: Bajtársak

Ez már a negyedik alkalomoff, amikor csontra ugyanazt az egyébként ügyesen művelt popcorn-mozi szórakozást kapom a szerzőtől, ami miatt szeretem a sorozatát.

Ennek ellenére remélem, hogy a következő részre bedob valami újat a receptbe, mert a korábbiakkal ellentétben most (már?) nagyon feltűnt mennyire erőltetettek a párbeszédek és az ismétlődés miatt off sokkal kevésbé voltak szórakoztatók az előző részekben még vigyorogva átélt deus ex machinák vagy a főbb szereplőket óvó plot armor miatt súlytalanná lett kulcsjelenetek.

spoiler

Sethy P>!
Marko Kloos: Bajtársak

A grönlandi eseményt leszámítva az eleje kicsit lassú és érdektelen volt számomra. A könyv másik fele viszont elég izgalmasra sikerült sok váratlan fordulattal. A többi rész sem volt hosszú, de ezt nagyon rövidnek éreztem, olvastam volna még tovább. Kár, hogy nem másztak be egy nyurga alagútba felderíteni. Gondolom most a folytatásokra éveket kell várni.

Syracusa>!
Marko Kloos: Bajtársak

Eredetiben megvolt régebben, de szerencsémre hamar felejtek, így most a magyar kiadást is elolvastam.
Sajnos elég gyorsan felidéződött, hogy ebben a kötetben igazából nem történik semmi, ami egy novellába ne férne bele. Kidolgozott új karakter nincs, a bemutatás kimerül nagyjából abban, hogy „ ez itt az új szereplőnk, John, szimpatikusnak kellene lennie, de most pont nem ér rá, szóval a következő oldalon már nem lesz róla szó”.
Eseményláncolatról most abszolút nem beszélhetünk, a dolgok túlzottan egyszerűek, a fő helyszínről és ok-okozatról az előző kötetekben több szó esik, mint itt. A nyurgák pedig még mindig valami marha nagy, homályos körvonalú izék, döngő léptekkel. Valamiért nem kell róluk többet tudni.
A magyar fordítás jó, mint mindig. Szerintem alapvetően olvasmányosabb, mint az eredeti, ami nekem picit túl száraz, hűvös. Nem a szerző felülírásáról van szó, inkább csak rárakódik valami a fordítóból is, és ez jót tesz a könyvnek. De ezúttal sokkal több a fura félrefordítás vagy a szövegben nyomot hagyó fordítói kávészünet – viszont ezek apró, elnézhető dolgok és inkább lektori hiányosságra lehet fogni, mint bármi másra.
Hát, ez ilyen. Nem hagytam ott a felénél, de volt már jobb is. ( Spoiler: és lesz is még jobb. Egy fokkal, kettővel. )

Ez most leginkább abban erős, hogy segít elaludni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Steve Perry: Lidérces utazás
David Guymer: Dorn utolsó fia
Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Dan Abnett: Az áruló
Graham McNeill: Mechanicum
William R. Forstchen: Egy másodperccel később