Megjelenésének várható időpontja: 2023. október 9.

Tom ​Sawyer kalandjai (Tom Sawyer & Huckleberry Finn 1.) 767 csillagozás

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

„…az életből lestem el, mégsem egy bizonyos fiúról mintáztam – három jól ismert gyerek vonásait egyesítettem benne, a regényszerkesztés szabályai szerint” – így ír a szerző e történet egyik főszereplőjéről, ám jóval többet tett ennél. Mindenkiről szól, tehát mindenkinek szól, ezért örök életmű a Tom Sawyer kalandjai, amely már megírása (1884) idején hatalmas sikert aratott. Az ifjúsági irodalom sok szép alkotása között egyike a legkiválóbbaknak. Mark Twain, Amerika nagy klasszikus írója 1910-ben halt meg, halála óta sok kiadást megértek páratlan humorú, érdekes művei, legnagyobb sikere mégis ifjúsági regényeinek van. Nincs olyan felnőtt, aki gyerekkorában legalább egyszer ne olvasta volna a Tom Sawyer kalandjait, a Huckleberry Finnt vagy a Koldus és kirlyfit.

Eredeti megjelenés éve: 1876

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Klasszikus Ifjúsági Regénytár Új Ex Libris · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Ifjúsági kiskönyvtár · Az én könyvtáram Móra · Minden gyermek könyve · Kincses Könyvek · Helikon Zsebkönyvek Helikon

Helikon, Budapest, 2023
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636203320 · Fordította: Koroknay István · Megjelenés időpontja: 2023. október 9.
Helikon, Budapest, 2020
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794462 · Fordította: Koroknay István
Holnap, Budapest, 2018
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491386 · Fordította: Bartos Tibor · Illusztrálta: Kass János

Huckleberry Finn · Tom Sawyer · Becky Thatcher

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Úgy jártam, mint a Winnetou-val. Hát ezt is akkor kellett volna, amikor kisfiú voltam. Miért is nem olvastam akkor? Pedig a bátyó meg a nővérje is kardoskodott mellette. Mondjuk feltehetőleg azért nem olvastam, mert ezen időben hasonlóságokat csináltam, mint Tom, bár ennyire rongykölyök azért nem voltam. Az iskolakerülési módszereivel szimpatizálok. Kerestem én is a rejtett kincset, bár én csak olyat találtam, amit én magam ástam el. Huck Finn is rokoni lélek, egészen megsajnálni való, amikor olyan körülmények közé kerül, ahol viselkedni kell. Mark Twain Önéletrajzát olvasva és bízva őszinteségében, úgy sejtem ez a könyv róla szól. Hát kisfiú szeretnék megint lenni, de nem olyan, aki egész nap a gép előtt ül, olyan kisfiú akarok lenni, mint Tom Sawyer.

Zsuzsanna_Makai>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Nálam a Mark Twain kontra Jules Verne csatából eddig Verne került ki győztesen.
Nem azt mondom, h nem volt jó, csak nem nekem íródott ez a könyv, szerethetőnek se tudtam tartani.
Azt hiszem, ha 20 éve olvastam volna, talán…
Polly néni szeretete mindig hazavitte végül, ezért Ő jobban megmaradt nekem, mint Tom, akit az egyfajta gyökértelensége mindig hajtott valamerre.

juanito_b192 P>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Tizensok éve tervezem elolvasni Twain eme regényét, de csak most került rá sor. Nagyon tetszett! Olvastatja magát, humoros, szórakoztató, ilyen lehet az igazi, „szabad” gyerekkor. Tom minden csintalansága ellenére szerintem szerethető figura, Huck egy igazi vadóc, és persze ott van az imádnivaló Polly néni, akit Tom is szeretett (bár ezt be nem vallotta volna soha.)

Hoacin>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Ez a könyv visszavarázsolt gyerekkoromba. No nem mintha én körbeforgatás céljából hosszú madzagra kötött döglött patkánnyal játszottam volna én madzag nélkül tettem :D amúgy egyszer tényleg játszottam eggyel, de szüleim még időben közbeléptek., de kölyökként nagy élvezettel olvastam mindig, és szerettem volna Tom Sawyer haveri körébe tartozni. Bár hasonszőrű cimborákból limitált volt a készlet, és hajmeresztő kalandoknak tökéletesen híján voltam, de azért megvolt a magam féltve őrzött, elásott kincsestára, ami expedíciók során lelt rozsdás szögeket, furcsa formájú vasdarabokat, csudaszép kavicsokat, és fő régészleletemet, egy vörös képkeret csücskét ölelte föl. Némelyikért cserébe biztos kaptam volna egy fél szájharmonikát, netán nyakörvet kutya nélkül. :) Lány létemre bizony szívesebben játszottam Robin Hoodosat, bár kevéssé sikerült legyártani az orgonaágakból a működő íjat. A nyílvesszőre celluxszal ragasztottuk a tollseprűből tépett tollakat, és leginkább az ember háta mögé szeretett repülni. De kardoztunk botokkal, és rendszerint ostromot indítottunk a farakás elfoglalásáért.
Vadregényes nosztalgia volt ez a kiskori képzeleteimbe. És valahányszor elolvasom, szeretnék kerítést meszelni, majd rárablok a saját almakészletemre. :)

„- Na, most hozzuk ki a puskákat és a többit ismondta Huck.
Te, mi az az orgia?

Lipe>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Háziolvasmány volt ez egyszer és most másodszor is az, csak kicsit másképpen. ;) spoiler
Akkor is imádtam, akárcsak most. Teljesen PUF és Légy jó mindhalálig kategória.
Jöhet Huckleberry Finn. ;)

Ibanez P>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Néha picit unalmaska volt, néha meg nagyon dühítő, mert én is párszor felpofoztam volna Tomot :-D Okés, hogy sajnálja – nagynéha szívből – amit elkövet, de egy perccel később már újabb rosszaságot csinál, szóval… persze azért Becky-nél és az eltépett könyvnél is megmutatkozik, hogy rendes gyerek, csak valahogy úgy el van kanászodva :-D Sokkal jobban úgy éreztem, hogy rosszcsont, mint Finn… de azért sokszor mosolyt csalt az arcomra, mert akármilyen kópé is, azért ravasz a javából, hát a kerítés meszelésének története, nem semmi volt :-D Közben a horgászással, fürdéssel és csínytevésekkel töltött napokba beépül egy helyi gyilkosság, ráadásul egy igazi kincsvadászat is, így a fiúkra vár a szálak kibogozása… Érthető, ha a mai gyerekek ezt nem értik és nem méltatják, valószínűleg ők ebben a korban (de talán még korábban sem) nem bogarakkal és golyókkal játszanak, és valahol ez szomorú is, mert míg Tomék a fantáziájukat kellett, hogy használják, hogy csudajó mulatságokat találjanak ki maguknak, a mai gyerekek nagy része valószínűleg elmerül a telefonos játék nyomkodásában…

„…hagyjuk csak szépen ott őket, hiszen éppen ilyesmire lesz szükségünk, ha rablók leszünk. Mindig itt fogjuk őket tartani, és itt lesznek az orgiáink is. Ez a hely csuda alkalmas orgiákra.
– Te, mi az az orgia?
– Én nem tudom. De a rablók mindig tartanak orgiákat, így természetes, hogy nekünk is kell tartani.”

vorosmacska>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Rémlik, hogy gyerekkoromban olvastam, a könyvben található illusztrációkra mindenesetre élesebben emlékszem, mint Tom kalandjaira. Most felolvasásként került elő, ami nem a legszerencsésebb választás volt, hossza miatt több hétig kitartott a könyv és felerősödött a széttagoltság érzet.
Több történetet is megismerünk Tomról, ezek lazán kapcsolódnak össze, nincs igazán íve a regénynek. Tom kiskamasz fiú, imádja a kalandokat és mindenféle csínyekkel lázadozik nénikéje és a kor merev gyereknevelési elvei ellen. Egyszer például világgá megy két barátjával (egyikük az alkesz felmenőkkel rendelkező Huckleberry Finn) egy közeli szigetre, majd, amikor az egész falu halottnak hiszi őket, hazaslisszannak megnézni a saját gyászszertartásukat. spoiler Vagy éjjel kiosonnak a temetőbe egy (talált) macskatetemmel, – ami a korabeli gyerekek között jelentős csereeszköznek számított – és szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak. Tom mindenesetre több alkalommal hőssé válik a falu szemében, mert bármennyire is rossz fiú, a szíve a helyén van. Szóval, jópofa fiú ez a Tom. Időnként rettentően aprólékos leírásokat is találhatunk a könyvben, amik annyira részletesek voltak, hogy unalmasság helyett csak szórakozni lehetett rajtuk.
Maradt egy olyan érzésem a könyvvel kapcsolatban, hogy eljárt felette az idő.
Kíváncsi lennék, a mai gyerekek olvassák-e egyáltalán. spoiler

Ion Creangă, Bukarest, 1972
312 oldal · Fordította: Karinthy Frigyes · Illusztrálta: St. Nastac
Francesca>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

A múltkor a férjemmel a gyerekkori kedvenceinkről beszélgettünk. Ekkor derült ki, hogy számára Tom Sawyer és a Huckleberry Finn könyvek több mint kedvencek: viszonyításpontok az időben. Voltak a Huckleberry Finn előtti idők és az utána következők.
Mi egy lányos család voltunk lányos könyvekkel, nem hatolt be a világunkba Tom Sawyer. De most pótoltam, és jól szórakoztam. Kislányokkal olvastuk (8 és 10 évesek, és egyébként nagyon csajosak), és meglepett, hogy időnként mennyire azonosultak Tommal. A mai felnőtt agyammal alig hiszem el, hogy Mark Twain idejében egy gyerekekkönyvbe belefért egy ilyen gyilkosság.

korneliak>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Igazi klasszikus regény, minden értelemben. Jó értelemben azért, mert mindig érvényesek az értékei, “rossz “ értelemben már régi, nem a mai ifjúságnak, inkább a kisiskolás korúaknak való. A mai ifjúságot már más dolgok hozzák lázba, nem ezek a tom sawyer-i huncutságok, a humoros részek is inkább megmosolyogtatók, mint hangosan nevettetők.
Az én gyerekkoromból teljesen kimaradt ez a történet, pedig sok hasonlóságot fedeztem fel, mintha a mi húzásainkat írta volna meg a szerző. Ha kicsiként olvastam volna, nagyon jól szórakoztam volna már akkor. Most is szórakoztató volt. Komolyra akkor váltott, amikor megtörtént az a bizonyos éjszaka Indián Joeval.
Polly néni nevelési elveivel nem tudok kibékülni, mégha ez volt az akkor szokásos is. Ez a ha szeretsz, jó fiú vagy hosszú távon nem tartható fenn.
Különösebben egyik szereplő se nőtt hozzám.

Az író stílusa kiváló, emiatt folytatnám a sorozatot és mást is szívesen olvasnék tőle.

latinta P>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Úgy látszik, nekem ehhez a könyvhöz fel kellett nöm.
    Gyerekként talán éppen ez volt a bajom, és most egy kicsit furán veszi ki magát az előző mondat főnévi igenévi alanya, amit ki is emeltem: merthogy ez egy nagyon is fiús-férfiskönyv.
    Igen, annak idején elkezdtem olvasni, de nem szerettem. Most azért visszajött spoiler, meg még arra is emlékeztem, hogy spoiler, de az ott-történteket már nem olvastam tovább.
    Hogy miért is ifjúsági regény ez a mű, azt akkoriban nem tudtam – de úgy látszik, én még most is ifjúságnak számítok.

Csoszi>!

Nem olyan nagy szerencsétlenség, ha ártatlanul is kaptál egy pofont. Vedd úgy, mintha valami más komiszságért kaptad volna.

sztimi53>!

– Nem, Huck, hagyjuk csak szépen ott őket, hiszen éppen ilyesmire lesz szükségünk, ha rablók leszünk. Mindig itt fogjuk őket tartani, és itt lesznek az orgiáink is. Ez a hely csuda alkalmas orgiákra.
– Te, mi az az orgia?

227. oldal, Ciceró, 2007.

Zizzer>!

Mert mi igazán szeretjük ám a jól tanuló kisfiúkat! Biztosan tudod a tizenkét apostol nevét. Ugye? Mondd meg szépen, hogy hívták az első kettőt. Tom egyik kabátgombját csavargatta szégyenlős arccal, aztán elpirult, és lehunyta szemét. Walters igazgató úr lelke is elcsüggedt. Arra gondolt, teljes képtelenség, hogy Tom akár a legelemibb kérdésre is válaszolni tudjon, miért is kérdezte hát a bíró úr. Mégis, úgy érezte, kötelessége biztatni, és megszólalt:
– Ne félj, Tom! Na, felelj szépen a bíró úrnak!
Tom csak irult-pirult.
– Ugye, nekem megmondod? – kérdezte a hölgy. – Mondd meg szépen, hogy hívták az első apostolokat!
– Dávid és Góliát!
Borítsuk a felelet további fejleményeire a feledés könyörületes fátyolát.

darkfenriz>!

Tom belépett a Mértékletes Ifjak Szövetségébe, mert vonzotta az új alakulat díszes jelvénye. Fogadalmat tett, hogy amíg a rend tagja, tartózkodni fog a dohányzástól, az ivástól és általában mindenféle világi hiúságtól. Ezzel új felfedezést is tett; rájött arra, ha az ember fogadalmat tesz, hogy tartózkodni fog valamitől, akkor biztos, hogy éppen arra a valamire vágyik leginkább. Nemsokára mérhetetlen vágy fogta el az ivás után, és minden percben káromkodni szeretett volna…

sztimi53>!

Minden egészséges fiú életében van egy időszak, amikor az után vágyódik, hogy elrejtett kincsek után kutasson. Ez a vágy egy szép napon Tomot is elérte. Azonnal megbeszéléseket akart folytatni a dologról Joe Harperral, de nem találta otthon, aztán Ben Rogerst kereste, az meg éppen halászni ment. Véletlenül belebotlott Huck Finnbe, a Véres Kezűbe. Huck is megfelelt a célnak. Tom elvitte Huckot egy magányos helyre, és bizalmasan beavatta tervébe. Huck azonnal beleegyezett, mert mindig kapható volt minden olyan vállalkozásra, amely szórakozást ígért, és nem igényelt tőkebefektetést. Neki tudniillik mérhetetlen fölöslege volt olyan időből, amely nem ért pénzt.

164. oldal, Ciceró, 2007.

robinson P>!

– Nem szeretem az olyan embereket, akik azt hiszik, hogy mindig valami „hőstettet” kell véghezvinniük.

darkfenriz>!

Ezek után Tom már nem tartotta reménytelennek az életet. Tudtán kívül felfedezte az emberi cselekedetek egyik örök rugóját. Nem kell mást tenni, ha kívánatossá akarunk varázsolni valamit – akár felnőttekről, akár kisfiúkról legyen szó –, mint nehézségeket gördíteni kívánságuk elé. Ha Tom bölcselkedő kedély lett volna – mint például ennek a könyvnek az írója –, hamarosan megérti a „munka” és a „szórakozás” közti különbséget. Minden munka: amit meg kell tenni, és minden szórakozás: amit önként vállal az ember.

robinson P>!

Úgy látszik, mégiscsak igaz, hogy mentül öregebb valaki annál kevesebb az esze. Nemhiába mondják: vén kutya nem tanul már újat.

darkfenriz>!

– Richárd? Mi annak a másik neve?
– Nincsen másik neve. A királyoknak csak egy nevük van.
– Nem igaz.
– De igaz.
– Hát ha nekik jó, nekem mindegy. De én nem lennék király, hogy csak egy mocskos keresztnevem legyen, mint akármelyik négernek.

sztimi53>!

Nénje aggódott érte, megkísérelt mindenféle orvosságot. Polly néni azok közé az emberek közé tartozott, akik minden új orvosság és gyógymód iránt azonnal fellelkesülnek, hogyha azok egészséget vagy gyógyulást ígérnek. Fáradhatatlanul kísérletezett mindenféle gyógyszerrel. S ha valami ilyesfajta újdonság piacra került, azonnal tűzbe jött, és igyekezett minél előbb kipróbálni – nem önmagán, mert hiszen ő sohasem volt beteg, hanem bárkin, aki éppen kéznél volt. Előfizetője volt minden Az egészség vagy hasonló című folyóiratnak és egyéb gyógyszerészeti címmel induló csalásnak, s ezeknek a „tudományos” folyóiratoknak ünnepélyes és nagyképű ostobaságait kéjjel szívta magába. Mindent szentírásnak tartott, amit ezekben olvasott a helyes szellőztetésről; arról, hogy kell felkelni, lefeküdni; mit kell enni, inni; mennyit kell mozogni; milyen kedélyállapotban kell lenni, milyen ruhát kell viselni. És sohasem vette észre, hogy egészségügyi lapjai rendszerint az ellenkezőjét ajánlották mindannak, amit az előző hónapban tanácsoltak. Olyan egyszerű és becsületes lélek volt Polly néni, mint a színarany, és így természetesen könnyű áldozata lett újságjainak. Bűvös lapjait és orvosságait magához véve, felfegyverezte magát a halál ellen, és ment a maga gyógyító útjaira. Angyali egyszerűségében persze sohasem gondolt arra, hogy a szomszédok számára nem mindig ő a gyógyítás angyala és az Úrnak vigasztaló balzsama.

87. oldal, Ciceró, 2007.

Tom Sawyer & Huckleberry Finn sorozat · Összehasonlítás