Tom ​Sawyer kalandjai (Tom Sawyer & Huckleberry Finn 1.) 636 csillagozás

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

„…az életből lestem el, mégsem egy bizonyos fiúról mintáztam – három jól ismert gyerek vonásait egyesítettem benne, a regényszerkesztés szabályai szerint” – így ír a szerző e történet egyik főszereplőjéről, ám jóval többet tett ennél. Mindenkiről szól, tehát mindenkinek szól, ezért örök életmű a Tom Sawyer kalandjai, amely már megírása (1884) idején hatalmas sikert aratott. Az ifjúsági irodalom sok szép alkotása között egyike a legkiválóbbaknak. Mark Twain, Amerika nagy klasszikus írója 1910-ben halt meg, halála óta sok kiadást megértek páratlan humorú, érdekes művei, legnagyobb sikere mégis ifjúsági regényeinek van. Nincs olyan felnőtt, aki gyerekkorában legalább egyszer ne olvasta volna a Tom Sawyer kalandjait, a Huckleberry Finnt vagy a Koldus és kirlyfit.

Eredeti megjelenés éve: 1876

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak, Klasszikus Ifjúsági Regénytár, Jonatán Könyvmolyképző, Ifjúsági kiskönyvtár, Az én könyvtáram, Minden gyermek könyve, Kincses Könyvek, Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2020
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794462
>!
Holnap, Budapest, 2018
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491386 · Fordította: Bartos Tibor · Illusztrálta: Kass János
>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
puhatáblás · ISBN: 9786068638584

34 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Huckleberry Finn · Tom Sawyer · Becky Thatcher


Kedvencelte 56

Most olvassa 24

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Érdekes felismerni, hogy miközben maga Twain is világosan tetten érhető közvetlen hatásként több magyar írólegenda munkásságában (Rejtő, Karinthy, hogy csak a nyilvánvalóbbakat nézzük), a Tom Sawyer kalandjai fix előképe még az Indul a bakterháznak is – hiszen bár gyermekekről, gyermekeknek szól elsősorban a konkrét történet, a konfliktus már jellegzetesen felnőttes, komolyabb társadalmi kérdésekre fókuszál. Igaz, Twain még nem megy olyan mélyre, mint mondjuk Rideg (akinek a szándékait sokszor fel sem ismerik az olvasói), de azért Tom kalandjait követve elég hamar rádöbbenhetünk, hogy a konfliktus végpontjában a főhős valóban a felnőtté válás küszöbére lép – sőt, szigorúan élményei alapján akár még koravénnek is nevezhetnénk…

Nem kell ugyanis minden gyermeknek olyan kalandokat kiállnia, mint neki, modern szemüvegen át nyugodtan mondhatnánk: a szöveg következetes jó kedélyűsége dacára minden jel arra utal, hogy Tomnak nehéz gyerekkora volt, kalandor lelke folyamatosan bajba vitte, és sikerült is előbb-utóbb a halál torkába lökdösnie magát. Találékonysága és talpraesettsége kiviszi a bajból, és láthatóan Twain is úgy tekint rá, mint egy jövőbeni pozitív értelemben vett kalandorra. Ezzel együtt a szövegben végig elbagatellizál bizonyos motívumokat, amiknek normál körülmények között erőteljesebben kellett volna hatniuk Tomra. A szerző optimizmusa talán abból táplálkozik, hogy Tom egy jó ember csírája, aki már gyermekkorában is bukdácsolva ugyan, de sikerrel vesz minden elé görgetett, avagy magának megtalált akadályt. Fontos ebben a kérdéskörben a fizikai és az erkölcsi, majd érzelmi helytállás is – van itt minden, mint a búcsúban.
Szerkezeti szempontból feltűnő, hogy Twain talán menet közben kapott rá igazán a főhősre – az első fejezetek önálló novelláknak tetszenek, amiket akár újságokban is lehetne közölni. Tom ekkor még valóban átlagos gyermek gyermekekre jellemző kalandokkal és csínyekkel, például a klasszikus kerítésfestős epizóddal. Később a szerelem, a nagy szökés, majd a gyilkossági ügybe történő belekeveredés, a barlangi eltévedés hatására az egész írás szellemisége sötétebb árnyalatot kap – a játék immáron nem babra megy, a kalózos-robinhoodos játszadozást beárnyékolja az egyre komolyabb, az ártatlan fiatalságtól egyre jobban elszakadó élmények és tapasztalatok sora. A szöveg ezzel együtt lesz egyre komplexebb, a fejezetek pedig koherensek. Végül Tomnak egy utolsó erkölcsi erőfeszítéssel sikerül Huck barátja útját is terelgetnie, ami szép, kerek lezárást eredményez: a felnőtt Tom Sawyernek is helye lenne az irodalomtörténetben, kár is, hogy őt nem ismerhettük meg.

Nagyon klassz könyv, vérbeli klasszikus, ami az idő múlásával is megőrizte frissességét, humorát, megcélzott korosztálya (noha ilyen valójában nincs is) számára is maximálisan élvezetes maradt. Tipikus darabja az „ezzel szerettesd meg az olvasást tíztől százéves korig” jellegű műveknek.

>!
Helikon, Budapest, 2020
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794462
2 hozzászólás
sztimi53>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Úgy jártam, mint a Winnetou-val. Hát ezt is akkor kellett volna, amikor kisfiú voltam. Miért is nem olvastam akkor? Pedig a bátyó meg a nővérje is kardoskodott mellette. Mondjuk feltehetőleg azért nem olvastam, mert ezen időben hasonlóságokat csináltam, mint Tom, bár ennyire rongykölyök azért nem voltam. Az iskolakerülési módszereivel szimpatizálok. Kerestem én is a rejtett kincset, bár én csak olyat találtam, amit én magam ástam el. Huck Finn is rokoni lélek, egészen megsajnálni való, amikor olyan körülmények közé kerül, ahol viselkedni kell. Mark Twain Önéletrajzát olvasva és bízva őszinteségében, úgy sejtem ez a könyv róla szól. Hát kisfiú szeretnék megint lenni, de nem olyan, aki egész nap a gép előtt ül, olyan kisfiú akarok lenni, mint Tom Sawyer.

61 hozzászólás
Hoacin>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Ez a könyv visszavarázsolt gyerekkoromba. No nem mintha én körbeforgatás céljából hosszú madzagra kötött döglött patkánnyal játszottam volna én madzag nélkül tettem :D amúgy egyszer tényleg játszottam eggyel, de szüleim még időben közbeléptek., de kölyökként nagy élvezettel olvastam mindig, és szerettem volna Tom Sawyer haveri körébe tartozni. Bár hasonszőrű cimborákból limitált volt a készlet, és hajmeresztő kalandoknak tökéletesen híján voltam, de azért megvolt a magam féltve őrzött, elásott kincsestára, ami expedíciók során lelt rozsdás szögeket, furcsa formájú vasdarabokat, csudaszép kavicsokat, és fő régészleletemet, egy vörös képkeret csücskét ölelte föl. Némelyikért cserébe biztos kaptam volna egy fél szájharmonikát, netán nyakörvet kutya nélkül. :) Lány létemre bizony szívesebben játszottam Robin Hoodosat, bár kevéssé sikerült legyártani az orgonaágakból a működő íjat. A nyílvesszőre celluxszal ragasztottuk a tollseprűből tépett tollakat, és leginkább az ember háta mögé szeretett repülni. De kardoztunk botokkal, és rendszerint ostromot indítottunk a farakás elfoglalásáért.
Vadregényes nosztalgia volt ez a kiskori képzeleteimbe. És valahányszor elolvasom, szeretnék kerítést meszelni, majd rárablok a saját almakészletemre. :)

"- Na, most hozzuk ki a puskákat és a többit ismondta Huck.
Nem, Huck, hagyjuk csak szépen ott őket, hiszen éppen ilyesmire lesz szükségünk, ha rablók leszünk. Mindig itt fogjuk őket tartani, és itt lesznek az orgiáink is. Ez a hely csuda alkalmas orgiákra.
Te, mi az az orgia?
Én nem tudom. De a rablók mindig tartanak orgiákat, így természetes, hogy nekünk is kell tartani."

4 hozzászólás
Lipe>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Háziolvasmány volt ez egyszer és most másodszor is az, csak kicsit másképpen. ;) spoiler
Akkor is imádtam, akárcsak most. Teljesen PUF és Légy jó mindhalálig kategória.
Jöhet Huckleberry Finn. ;)

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Néha picit unalmaska volt, néha meg nagyon dühítő, mert én is párszor felpofoztam volna Tomot :-D Okés, hogy sajnálja – nagynéha szívből – amit elkövet, de egy perccel később már újabb rosszaságot csinál, szóval… persze azért Becky-nél és az eltépett könyvnél is megmutatkozik, hogy rendes gyerek, csak valahogy úgy el van kanászodva :-D Sokkal jobban úgy éreztem, hogy rosszcsont, mint Finn… de azért sokszor mosolyt csalt az arcomra, mert akármilyen kópé is, azért ravasz a javából, hát a kerítés meszelésének története, nem semmi volt :-D Közben a horgászással, fürdéssel és csínytevésekkel töltött napokba beépül egy helyi gyilkosság, ráadásul egy igazi kincsvadászat is, így a fiúkra vár a szálak kibogozása… Érthető, ha a mai gyerekek ezt nem értik és nem méltatják, valószínűleg ők ebben a korban (de talán még korábban sem) nem bogarakkal és golyókkal játszanak, és valahol ez szomorú is, mert míg Tomék a fantáziájukat kellett, hogy használják, hogy csudajó mulatságokat találjanak ki maguknak, a mai gyerekek nagy része valószínűleg elmerül a telefonos játék nyomkodásában…

"…hagyjuk csak szépen ott őket, hiszen éppen ilyesmire lesz szükségünk, ha rablók leszünk. Mindig itt fogjuk őket tartani, és itt lesznek az orgiáink is. Ez a hely csuda alkalmas orgiákra.
– Te, mi az az orgia?
– Én nem tudom. De a rablók mindig tartanak orgiákat, így természetes, hogy nekünk is kell tartani."

vorosmacska>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Rémlik, hogy gyerekkoromban olvastam, a könyvben található illusztrációkra mindenesetre élesebben emlékszem, mint Tom kalandjaira. Most felolvasásként került elő, ami nem a legszerencsésebb választás volt, hossza miatt több hétig kitartott a könyv és felerősödött a széttagoltság érzet.
Több történetet is megismerünk Tomról, ezek lazán kapcsolódnak össze, nincs igazán íve a regénynek. Tom kiskamasz fiú, imádja a kalandokat és mindenféle csínyekkel lázadozik nénikéje és a kor merev gyereknevelési elvei ellen. Egyszer például világgá megy két barátjával (egyikük az alkesz felmenőkkel rendelkező Huckleberry Finn) egy közeli szigetre, majd, amikor az egész falu halottnak hiszi őket, hazaslisszannak megnézni a saját gyászszertartásukat. spoiler Vagy éjjel kiosonnak a temetőbe egy (talált) macskatetemmel, – ami a korabeli gyerekek között jelentős csereeszköznek számított – és szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak. Tom mindenesetre több alkalommal hőssé válik a falu szemében, mert bármennyire is rossz fiú, a szíve a helyén van. Szóval, jópofa fiú ez a Tom. Időnként rettentően aprólékos leírásokat is találhatunk a könyvben, amik annyira részletesek voltak, hogy unalmasság helyett csak szórakozni lehetett rajtuk.
Maradt egy olyan érzésem a könyvvel kapcsolatban, hogy eljárt felette az idő.
Kíváncsi lennék, a mai gyerekek olvassák-e egyáltalán. spoiler

>!
Ion Creangă, Bukarest, 1972
312 oldal · Fordította: Karinthy Frigyes · Illusztrálta: St. Nastac
1 hozzászólás
latinta P>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

    Úgy látszik, nekem ehhez a könyvhöz fel kellett nöm.
    Gyerekként talán éppen ez volt a bajom, és most egy kicsit furán veszi ki magát az előző mondat főnévi igenévi alanya, amit ki is emeltem: merthogy ez egy nagyon is fiús-férfiskönyv.
    Igen, annak idején elkezdtem olvasni, de nem szerettem. Most azért visszajött spoiler, meg még arra is emlékeztem, hogy spoiler, de az ott-történteket már nem olvastam tovább.
    Hogy miért is ifjúsági regény ez a mű, azt akkoriban nem tudtam – de úgy látszik, én még most is ifjúságnak számítok.

Lulu88 I>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Gyermekként nem olvastam, de az egyik kedvenc rajzfilmem volt a videókazin sokszor megnézett Tom Sawyer kalandjai (https://www.youtube.com/watch…), amire a mai napig is emlékszem részleteiben. :) Ezt a könyvet viszont gyermek fejjel sem élvezhettem volna jobban szerintem! Egyszerűen lenyűgöz, ahogyan Mark Twain megteremti a hangulatot, visszarepít az időben érzékek és érzések terén egyaránt, újra gondtalan, csíntalan gyerekké tesz. Ezt egyszerű és könnyed eszközökkel éri el, nem beszél túl semmit, remek humort bujtat bármelyik sorba és cselekménybe, a sok párbeszéddel folyton zajlik a történet, amihez fantasztikusan szerethető karaktereket és helyszíneket ad, miközben minden szavából kicseng a melegség és a szeretet érzése. Tom és Huck kalandjainak olvasása színtiszta öröm volt, ezért is szeretek olvasni Mark Twaintől. Jellegzetes hangneme van mindenféle műfajban, közérthető, melegszívű, bölcs, játékos, de ha úgy akarja, komoly mondandója mellett nem lehet elmenni.

>!
Holnap, Budapest, 2016
keménytáblás · ISBN: 9789633491386 · Fordította: Bartos Tibor · Illusztrálta: Kass János
Könyvmoly33>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Tetszett a könyv, de nem bánom, hogy hamarabb nem olvastam. Voltak benne vicces jelentek azok nagyon jók voltak. De voltak benne dühítő pillanatok is amikor szívem szerint felpofoztam volna Tomot. De összeségében nem volt olyan jó mint amire számítottam.

Zizzer>!
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Én voltam olyan rissz-rossz gyerek, hogy nem igazán olvastam akkoriban, így elég sok minden ki is maradt, mint ez is. De jobb későn, mint soha! Nagyon szép másfél napot töltöttünk el együtt, sokszor könnyesre röhögtem magam, néhol én is meg voltam sértődve, mint Tom, és izgultam, nagyon izgultam, mikor éjszakánként Huckleberryvel csatangoltak. De jó lett volna velük együtt mezítláb poroszkálni a homokban, piszkos ruhában járkálni és nem félni a bogaraktól!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Csoszi>!

Nem olyan nagy szerencsétlenség, ha ártatlanul is kaptál egy pofont. Vedd úgy, mintha valami más komiszságért kaptad volna.

24. oldal

8 hozzászólás
sztimi53>!

– Nem, Huck, hagyjuk csak szépen ott őket, hiszen éppen ilyesmire lesz szükségünk, ha rablók leszünk. Mindig itt fogjuk őket tartani, és itt lesznek az orgiáink is. Ez a hely csuda alkalmas orgiákra.
– Te, mi az az orgia?
– Én nem tudom. De a rablók mindig tartanak orgiákat, így természetes, hogy nekünk is kell tartani.

227. oldal, Ciceró, 2007.

1 hozzászólás
Zizzer>!

Mert mi igazán szeretjük ám a jól tanuló kisfiúkat! Biztosan tudod a tizenkét apostol nevét. Ugye? Mondd meg szépen, hogy hívták az első kettőt. Tom egyik kabátgombját csavargatta szégyenlős arccal, aztán elpirult, és lehunyta szemét. Walters igazgató úr lelke is elcsüggedt. Arra gondolt, teljes képtelenség, hogy Tom akár a legelemibb kérdésre is válaszolni tudjon, miért is kérdezte hát a bíró úr. Mégis, úgy érezte, kötelessége biztatni, és megszólalt:
– Ne félj, Tom! Na, felelj szépen a bíró úrnak!
Tom csak irult-pirult.
– Ugye, nekem megmondod? – kérdezte a hölgy. – Mondd meg szépen, hogy hívták az első apostolokat!
– Dávid és Góliát!
Borítsuk a felelet további fejleményeire a feledés könyörületes fátyolát.

21. oldal

2 hozzászólás
darkfenriz>!

Tom belépett a Mértékletes Ifjak Szövetségébe, mert vonzotta az új alakulat díszes jelvénye. Fogadalmat tett, hogy amíg a rend tagja, tartózkodni fog a dohányzástól, az ivástól és általában mindenféle világi hiúságtól. Ezzel új felfedezést is tett; rájött arra, ha az ember fogadalmat tesz, hogy tartózkodni fog valamitől, akkor biztos, hogy éppen arra a valamire vágyik leginkább. Nemsokára mérhetetlen vágy fogta el az ivás után, és minden percben káromkodni szeretett volna…

160. oldal

sztimi53>!

Minden egészséges fiú életében van egy időszak, amikor az után vágyódik, hogy elrejtett kincsek után kutasson. Ez a vágy egy szép napon Tomot is elérte. Azonnal megbeszéléseket akart folytatni a dologról Joe Harperral, de nem találta otthon, aztán Ben Rogerst kereste, az meg éppen halászni ment. Véletlenül belebotlott Huck Finnbe, a Véres Kezűbe. Huck is megfelelt a célnak. Tom elvitte Huckot egy magányos helyre, és bizalmasan beavatta tervébe. Huck azonnal beleegyezett, mert mindig kapható volt minden olyan vállalkozásra, amely szórakozást ígért, és nem igényelt tőkebefektetést. Neki tudniillik mérhetetlen fölöslege volt olyan időből, amely nem ért pénzt.

164. oldal, Ciceró, 2007.

robinson >!

– Nem szeretem az olyan embereket, akik azt hiszik, hogy mindig valami „hőstettet” kell véghezvinniük.

95. oldal

1 hozzászólás
darkfenriz>!

Ezek után Tom már nem tartotta reménytelennek az életet. Tudtán kívül felfedezte az emberi cselekedetek egyik örök rugóját. Nem kell mást tenni, ha kívánatossá akarunk varázsolni valamit – akár felnőttekről, akár kisfiúkról legyen szó –, mint nehézségeket gördíteni kívánságuk elé. Ha Tom bölcselkedő kedély lett volna – mint például ennek a könyvnek az írója –, hamarosan megérti a „munka” és a „szórakozás” közti különbséget. Minden munka: amit meg kell tenni, és minden szórakozás: amit önként vállal az ember.

11. oldal

darkfenriz>!

– Richárd? Mi annak a másik neve?
– Nincsen másik neve. A királyoknak csak egy nevük van.
– Nem igaz.
– De igaz.
– Hát ha nekik jó, nekem mindegy. De én nem lennék király, hogy csak egy mocskos keresztnevem legyen, mint akármelyik négernek.

173. oldal

sztimi53>!

Nénje aggódott érte, megkísérelt mindenféle orvosságot. Polly néni azok közé az emberek közé tartozott, akik minden új orvosság és gyógymód iránt azonnal fellelkesülnek, hogyha azok egészséget vagy gyógyulást ígérnek. Fáradhatatlanul kísérletezett mindenféle gyógyszerrel. S ha valami ilyesfajta újdonság piacra került, azonnal tűzbe jött, és igyekezett minél előbb kipróbálni – nem önmagán, mert hiszen ő sohasem volt beteg, hanem bárkin, aki éppen kéznél volt. Előfizetője volt minden Az egészség vagy hasonló című folyóiratnak és egyéb gyógyszerészeti címmel induló csalásnak, s ezeknek a „tudományos” folyóiratoknak ünnepélyes és nagyképű ostobaságait kéjjel szívta magába. Mindent szentírásnak tartott, amit ezekben olvasott a helyes szellőztetésről; arról, hogy kell felkelni, lefeküdni; mit kell enni, inni; mennyit kell mozogni; milyen kedélyállapotban kell lenni, milyen ruhát kell viselni. És sohasem vette észre, hogy egészségügyi lapjai rendszerint az ellenkezőjét ajánlották mindannak, amit az előző hónapban tanácsoltak. Olyan egyszerű és becsületes lélek volt Polly néni, mint a színarany, és így természetesen könnyű áldozata lett újságjainak. Bűvös lapjait és orvosságait magához véve, felfegyverezte magát a halál ellen, és ment a maga gyógyító útjaira. Angyali egyszerűségében persze sohasem gondolt arra, hogy a szomszédok számára nem mindig ő a gyógyítás angyala és az Úrnak vigasztaló balzsama.

87. oldal, Ciceró, 2007.

robinson >!

Úgy látszik, mégiscsak igaz, hogy mentül öregebb valaki annál kevesebb az esze. Nemhiába mondják: vén kutya nem tanul már újat.

8. oldal


A sorozat következő kötete

Tom Sawyer & Huckleberry Finn sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Eragon
James Fenimore Cooper: Vadfogó
Rick Riordan: A szörnyek tengere
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Jules Verne: Kétévi vakáció
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Philip Pullman: Az arany iránytű
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
Scott Westerfeld: Behemót
Michael Ende: A Végtelen Történet