Ádám ​és Éva naplója 459 csillagozás

Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója

A világhírű amerikai író két esszéjét – Ádám naplója, Éva naplója – szerkesztői lelemény társította igen találó módon a kitűnő francia művész, Jean Effel rajzaival. Mindketten sajátos humorral, mély emberséggel ábrázolják az első emberpár ismerkedését egymással, környezetükkel, a világ jelenségeivel. Jean Effel rajzai remekül egészítik ki a szellemes Mar Twain-i szöveget: mondanivalójá kiemelik, humorát felerősítik. A naplóforma különösen alkalmas arra, hogy feltárja a női és férfimentalitás legmélyebb titkait, s a kétféle látásmód különbözőségét finoman ütköztesse.

Eredeti megjelenés éve: 1906

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek, Helikon Zsebkönyvek, Irodalmi Fülbevaló

>!
Helikon, Budapest, 2016
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277233 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Eri, Budapest, 2001
56 oldal · ISBN: 9638090340 · Fordította: Greskovits Endre · Illusztrálta: Pavel Reisenauer
>!
Szukits, Szeged, 2000
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639344117 · Fordította: Szántai Zsolt · Illusztrálta: Kelemen István

5 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 52

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 76


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Hogy egy efféle komédiában (a tagadhatatlanul ott lévő komikum mellett) a keserűségnek és a szomorúságnak ilyen mélységei nyíljanak meg, ilyet csak a mesterek tudnak. Ádám és Éva története, a sztori, amit unásig ismerünk, tudjuk a végét túlnépesedés! de csitt – ám ez nem is baj, mert így jobban oda tudunk figyelni a szereplők sajátos szempontjaira és érzéseire. Látjuk, hogy haladnak útjukon, ami – hjaj, hjaj-ajjaj – jószándékkal van kikövezve. És tudjuk, az efféle út hová vezet – igen, oda. Aztán odaérünk, és azt látjuk, hogy ez Pokol is, meg Éden is. Egyszerre. Mert olyan is van.

Amúgy meg: a világirodalom egyik legszebb zárómondata itt található. Nem árulom el, a könyv mely részén.

7 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

„Ahol ő volt, ott volt az Éden.”
Ennek a könyvnek a terjedelme nincs arányban mondanivalójával: humorral átszőve finoman érzékelteti a férfi és nő viselkedése, gondolkodásmódja, világszemlélete közötti különbséget, két szemszögből – és nem utolsó sorban az első emberpár szemével – láttatja az örök igazságot: annak ellenére, hogy máshogy élünk meg dolgokat, teljesen eltérően látunk ugyan, de ettől még: a férfi nem élhet nő nélkül és a nő sem férfi nélkül ahhoz, hogy teljes lehessen az élete.

>!
Trudiz
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Az írói képzelet és a bibliai elemek találkozása révén megismerhetjük a két „főszereplőt”. Évában egy mélyen érző, naiv, csacsogó társas lényt láthatunk, aki szimbiózisban él környezetével, s az őket körülvevő állatokkal. Neki nem pálya a magány. És ott van Ádám, … a férfi, akit néha idegesít Éva és az ő viselkedése, de, amint a végső mondat megadja a nagy igazságot, -amikor is ezt írta Éva sírjára-: "Ahol Ő volt, ott volt a Paradicsom! Gyönyörű gondolattal befejezett mű. Twain női érzésekben is profizmust mutat. Kicsi könyvmérete miatt esett rá a választásom. :)

>!
Bélabá P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Mit is lehet ehhez a mini könyvhöz hozzáfűzni?

1) Még sosem olvastam ilyen kis méretű könyvet. Értsd 14*10 cm, lemértem. Akár Mao Vörös könyvecskéje vagy egy kisebbfajta notesz, telefonregiszter. Napló. Végül is ez a címe. Heuréka!
2) Jópofa, naiv, mosolyogtató sztori.
3) Nevezhetem trollkodásnak. Azért nem piskóta, hogy gúnyt űz a bibliai történetből.
4) Volt benne, amit elnagyoltnak éreztem. Lehetett volna picivel bővebb. Fogalmam sincs milyen apropó vagy megfontolás (terv) alapján írta meg Twain. Lehet, valami fogadásféle volt? Ez nem is reménytelen gondolat látva a fentebbi „kondíciókat”. Hogyan írjunk egy mini naplót olyan történetből, ami közismert és még csípje is egyesek szemét? Mark Twain megcsinálta!
5) Bizonyítványosztás: Végig ingadoztam a 4-es és 4,5-es között. Mert 5-ös az nem lehet. Azt nagyobb volumenű munkákra szoktam tartogatni, igazi remekekre. Szóval 4,5 csillagnál állapodott meg bennem a mérce mutatója. (4,3 pont).
6) Kellemes, pihentető olvasmány bármikor. Különösen „nehéz” könyvek után (lásd, mint most nálam.)

7 hozzászólás
>!
gybarbii
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni! Vicces volt, humoros és szerethető. Mark Twain nagyon jól ábrázolja Ádámot és Évát, és az ő karakterükön keresztül az egész emberiséget. :)
A rajzok is nagyon aranyosak és viccesek voltak, nagyon jól illettek a könyvhöz. Az utolsó két sor pedig zseniális! Egyszerű, de nagyszerű. Egyszerű, mert bárki papírra vethette volna, és nagyszerű, mert éppen ennek a könyvnek a végén olvasható. :)

>!
Officina Nova, Budapest, 1994
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 963477007X · Fordította: Thaly Tibor · Illusztrálta: Jean Effel
>!
bagie P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Munkahelyi olvasás, kikapcsolódásként :)
Zseniális— és a végére még két könnycsepp is kigördült.

„…AHOL Ő VOLT, OTT VOLT A PARADICSOM!…”

Tényleg ennyit képes beszélni egy nő? :D

>!
Sapadtribizli P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Kedves történet. „Semmi szédítő magasság, semmi feneketlen mélység”, de délutáni kikapcsolódásnak, megmosolyogtatásnak, kicsit belegondolásnak éppen megfelel.

>!
DaTa P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Twain zseniális író, ezt a könyvét meg kötelező olvasmánnyá tenném, ha oktatási miniszter lennék. Nem vagyok. Nem leszek :(

>!
Zzsófi
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Aranyos, vicces és rövid volt. Néha kicsit idegesített a tudatlanságuk, de hát ez van. :D Azt nem értettem, hogy mi lett Káinnal és Ábellel és hogy Éva szemszögéből miért nem volt róluk szó… Na mindegy.
Szórakoztató, rövid, kedves kikapcsolódás, bár nem hiszem, hogy többször is elolvasnám. :D

>!
diamondfox P
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Gyorsan olvasós és mosolygós kötetecske volt ez, a gyönyörű Helikon kiadással kaptam meg anno nővéremtől, de csak most kerítettem rá sort egy kellemes két órás buszozás alatt (nem tartott addig az olvasás, sh!, még a Burger Kingben is olvastam, mert közbe ékeltünk egy ebédet is).
Idézem a zavaró tényezőt párom mellettem ült és nagyon unatkozott:
„- Mik ezek az almák? Mit olvasol? Kik ezek?”
Megmutattam neki a címet és mindent értett, több szót amúgy sem akartam rá vesztegetni. A történet (?) egyszerű, a két szempont megvalósítása pedig zseniális. Éreztem Éva szemszögénél a pici fricskát a nőkkel szemben, és szívesen olvastam volna további fejezeteket is.

„Ahol ő volt, ott volt az Éden.”


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Ádám ezt írta Éva sírjára: Ahol ő volt ott volt a Paradicsom.

Kapcsolódó szócikkek: Édenkert
3 hozzászólás
>!
Marsie

Lassanként belátom, a hétköznapokat csak azért teremtették, hogy az ember a vasárnap unalmát kiheverje.

>!
padamak

Eleinte hiába törtem a fejem, sehogy sem tudtam megállapítani, tulajdonképpen mi végett teremtettek. Most már úgy hiszem, tudom: azért teremtettek, hogy ennek a gyönyörű világnak felfedezzem a titkait, hogy boldog legyek, és hogy mindezt megköszönjem az összes javak alkotójának, aki ezeket kigondolta.

69. oldal (Éva naplójának második része, szombat)

>!
imma AP

Amíg eszméletlen voltam, alighanem furcsa dolgok történtek velem, mert észrevettem, hogy bal mellemen valami forradás van. Egyáltalában nem fáj. De már pusztán az a körülmény, hogy az új teremtmény első bemutatkozása nem járt baj nélkül – nem sok jóval biztat a jövőt illetően.

5. oldal

1 hozzászólás
>!
Marsie

Az ilyen szeretetről egyszerűen azt kell elmondani: van, megvan, itt van, és senki sem tudja, honnan jött. Megmagyarázhatatlan. És így van jól.

>!
gybarbii

Igen, végeredményben megállapítom, hogy csak azért szeretem, mert az enyém, és mert férfi. Más okot nem látok rá.

75. oldal

>!
jevus

Az utóbbi időben néha olyan gondolatom támadt, hogy van valami vonzó Éva egyéniségében. Különösen egyes testrészei érdekelnek – éppen azok, amelyek az enyémtől különböznek.

20. oldal, Ádám naplója, 1. rész

>!
Dölfike

(…) egyik-másik madarat a csicsergéséért kedvelem, de Ádámot nem az énekéért szeretem. Nem, nem! Minél többet énekel, annál nehezebben tudom megszokni. Mégis gyakran kérem, hogy énekeljen, mert meg akarom tanulni, hogy mindent szeressek, ami Őt érdekli. Biztos vagyok benne, hogy meg is fogom tanulni, mert eleinte nem bírtam elviselni az énekét, most pedig már kibírom valahogy. Bár olyan hangja van, hogy a tej is megsavanyodik tőle, de nem baj! Meg lehet szokni a savanyú tejet is.

A Bűnbeesés után - Vasárnap

>!
kkori07

E sok év alatt beláttam, hogy az elején tévedtem Évát illetően; jobb vele élni a Kerten kívül, mint odabenn nélküle.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Jeff Kinney: Dupla para
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Sterling North: Barátom a mosómedvém, Rascal
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Rachel Renée Russell: Egy Zizi naplója
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
J. L. Armentrout: Origin
Jim Davis: Miért utálom a hétfőt?
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra