Ádám ​és Éva naplója 615 csillagozás

Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Végre megismerhetjük az első emberpár történetét a „leghitelesebb” forrásból. Ádám és Éva „saját” naplója szívhez szóló, derűs töprengés arról, hogyan próbál eligazodni a nő és a férfi a hétköznapok gondjai és örömei, valamint a társa és a maga érzelmei között. A művet Thaly Tibor fordításában nyújtjuk át. A történet Igó Éva és Rátóti Zoltán előadásában hangzik el, a kiadvány teljes játékideje 79 perc.

Eredeti megjelenés éve: 1906

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek Szukits · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Irodalmi Fülbevaló

>!
Helikon, Budapest, 2016
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277233 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Eri, Budapest, 2001
56 oldal · ISBN: 9638090340 · Fordította: Greskovits Endre · Illusztrálta: Pavel Reisenauer
>!
Szukits, Szeged, 2000
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639344117 · Fordította: Szántai Zsolt · Illusztrálta: Kelemen István

6 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 60

Most olvassa 5

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Hogy egy efféle komédiában (a tagadhatatlanul ott lévő komikum mellett) a keserűségnek és a szomorúságnak ilyen mélységei nyíljanak meg, ilyet csak a mesterek tudnak. Ádám és Éva története, a sztori, amit unásig ismerünk, tudjuk a végét túlnépesedés! de csitt – ám ez nem is baj, mert így jobban oda tudunk figyelni a szereplők sajátos szempontjaira és érzéseire. Látjuk, hogy haladnak útjukon, ami – hjaj, hjaj-ajjaj – jószándékkal van kikövezve. És tudjuk, az efféle út hová vezet – igen, oda. Aztán odaérünk, és azt látjuk, hogy ez Pokol is, meg Éden is. Egyszerre. Mert olyan is van.

Amúgy meg: a világirodalom egyik legszebb zárómondata itt található. Nem árulom el, a könyv mely részén.

7 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

„Ahol ő volt, ott volt az Éden.”
Ennek a könyvnek a terjedelme nincs arányban mondanivalójával: humorral átszőve finoman érzékelteti a férfi és nő viselkedése, gondolkodásmódja, világszemlélete közötti különbséget, két szemszögből – és nem utolsó sorban az első emberpár szemével – láttatja az örök igazságot: annak ellenére, hogy máshogy élünk meg dolgokat, teljesen eltérően látunk ugyan, de ettől még: a férfi nem élhet nő nélkül és a nő sem férfi nélkül ahhoz, hogy teljes lehessen az élete.

Ibanez P>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

„Amikor felébredtem, már nem voltam egyedül. Egy új teremtmény bukkant fel mellettem – a hosszú hajú!”

Hah, ez mekkora, ez de jól esett valahogy ma este :-D Jó időben is talált meg, de szerintem ez mindenkinek telitalálat lehet, nagyon humoros ám az egész! :-D Váltott „naplószemszögből” olvashatjuk az első emberpár „egymásra találását” és a másik megértését :-D Az első naplókból Ádám volt a nyerő, ahogy megjelenik a hosszú hajú (veszedelem, mondanák rá a Gárdonyi-rajongók) :-D Aki csak fecseg és a nyomában jár, bár, mint később kiderül Éva verziójából, a fára is felkergeti őÁdámságát :-D

„Ez a hosszú hajú teremtmény mindenütt az utamban van, mindig vár rám, vagy szalad utánam. Ezt nem nagyon szeretem. Úgy volna jó, ha ott maradna a többi állattal együtt.”

„Most meg egy kígyóval barátkozott össze! A többi állat igen örül ennek, mert eddig velük foglalkozott, és sohasem hagyta őket békében. Én magam is örülök, mert a kígyó tud beszélni. Így én egy kis nyugsághoz jutok.”

:-D Az első naplófejezetek egymást lefedik, a második részben Ádám a gyermekszületés viszontagságait taglalja inkább, mivel nem tudja eldönteni, hogy az Éva által „begyűjtött” állat vajon kenguru vagy medve… Éva mindeközben az almaevésre talál határozott magyarázatot:

„Letéptem sok virágot, csokrokat és füzéreket kötöttem belőlük, és evés helyett – ma almadiétát tartok – feldíszítettem magamat.”

A második részben Éva lett a viccesebb, ahogy szegény, butusnak tűnő, de talán fejlődőképes „urára” tekint: „Talán az intelligenciája? Azért szeretem? Nem, nem. Ámbár nem lehet neheztelni rá, hogy az intelligenciája csak olyan, amilyen, mert hiszen nem tehet róla. Isten teremtette ilyennek. De különben is, gondolkodása mélyén bizonyos bölcsesség lappang. Idővel majd kifejlődik, bár nem hiszem, hogy az ilyesmi gyorsan mehetne végbe.”

Összességében egy TÚL rövid kis kötet, én még szívesen olvastam volna kettejük csetlését-botlását, külön öröm volt amúgy, hogy férfi létére Twain Éva szavai által mennyire kifigurázta Ádámot :-D Jólesett, nah :-D

Trudiz>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Az írói képzelet és a bibliai elemek találkozása révén megismerhetjük a két „főszereplőt”. Évában egy mélyen érző, naiv, csacsogó társas lényt láthatunk, aki szimbiózisban él környezetével, s az őket körülvevő állatokkal. Neki nem pálya a magány. És ott van Ádám, … a férfi, akit néha idegesít Éva és az ő viselkedése, de, amint a végső mondat megadja a nagy igazságot, -amikor is ezt írta Éva sírjára-: "Ahol Ő volt, ott volt a Paradicsom! Gyönyörű gondolattal befejezett mű. Twain női érzésekben is profizmust mutat. Kicsi könyvmérete miatt esett rá a választásom. :)

Lunemorte P>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

„Ahol Ő volt, ott volt a Paradicsom!"

Olvastam már jobb könyvet is Mark Twaintől, igaz hogy az teljesen más jellegű írás volt, de nekem anno jobban átjött és mai napig emlékszem a teljes cselekményre. Erről a könyvről beszélek egyébként: Mark Twain: Koldus és királyfi. Aki most ismerkedik az íróval, az inkább az utóbbit válassza első olvasmánynak, ne ezt szerintem. Erősen gondolkoztam a hármas és négyes között, de egy sima fikciónak jó volt. A vége miatt mindenképpen levonok egy csillagot, amikor is Éva olyan kijelentést tesz, hogy ha verné is őt Ádám, ő akkor is ugyanúgy szeretné, mert férfi!

1 hozzászólás
Bélabá>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Mit is lehet ehhez a mini könyvhöz hozzáfűzni?

1) Még sosem olvastam ilyen kis méretű könyvet. Értsd 14*10 cm, lemértem. Akár Mao Vörös könyvecskéje vagy egy kisebbfajta notesz, telefonregiszter. Napló. Végül is ez a címe. Heuréka!
2) Jópofa, naiv, mosolyogtató sztori.
3) Nevezhetem trollkodásnak. Azért nem piskóta, hogy gúnyt űz a bibliai történetből.
4) Volt benne, amit elnagyoltnak éreztem. Lehetett volna picivel bővebb. Fogalmam sincs milyen apropó vagy megfontolás (terv) alapján írta meg Twain. Lehet, valami fogadásféle volt? Ez nem is reménytelen gondolat látva a fentebbi „kondíciókat”. Hogyan írjunk egy mini naplót olyan történetből, ami közismert és még csípje is egyesek szemét? Mark Twain megcsinálta!
5) Bizonyítványosztás: Végig ingadoztam a 4-es és 4,5-es között. Mert 5-ös az nem lehet. Azt nagyobb volumenű munkákra szoktam tartogatni, igazi remekekre. Szóval 4,5 csillagnál állapodott meg bennem a mérce mutatója. (4,3 pont).
6) Kellemes, pihentető olvasmány bármikor. Különösen „nehéz” könyvek után (lásd, mint most nálam.)

7 hozzászólás
Sapadtribizli>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Kedves történet. „Semmi szédítő magasság, semmi feneketlen mélység”, de délutáni kikapcsolódásnak, megmosolyogtatásnak, kicsit belegondolásnak éppen megfelel.

gybarbii >!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni! Vicces volt, humoros és szerethető. Mark Twain nagyon jól ábrázolja Ádámot és Évát, és az ő karakterükön keresztül az egész emberiséget. :)
A rajzok is nagyon aranyosak és viccesek voltak, nagyon jól illettek a könyvhöz. Az utolsó két sor pedig zseniális! Egyszerű, de nagyszerű. Egyszerű, mert bárki papírra vethette volna, és nagyszerű, mert éppen ennek a könyvnek a végén olvasható. :)

>!
Officina Nova, Budapest, 1994
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 963477007X · Fordította: Thaly Tibor · Illusztrálta: Jean Effel
bagie P>!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Munkahelyi olvasás, kikapcsolódásként :)
Zseniális— és a végére még két könnycsepp is kigördült.

„…AHOL Ő VOLT, OTT VOLT A PARADICSOM!…” Tényleg ennyit képes beszélni egy nő? :D

Zzsófi >!
Mark Twain: Ádám és Éva naplója

Aranyos, vicces és rövid volt. Néha kicsit idegesített a tudatlanságuk, de hát ez van. :D Azt nem értettem, hogy mi lett Káinnal és Ábellel és hogy Éva szemszögéből miért nem volt róluk szó… Na mindegy.
Szórakoztató, rövid, kedves kikapcsolódás, bár nem hiszem, hogy többször is elolvasnám. :D


Népszerű idézetek

tgorsy>!

Ádám ezt írta Éva sírjára: Ahol ő volt ott volt a Paradicsom.

Kapcsolódó szócikkek: Édenkert
3 hozzászólás
Marsie>!

Lassanként belátom, a hétköznapokat csak azért teremtették, hogy az ember a vasárnap unalmát kiheverje.

padamak>!

Eleinte hiába törtem a fejem, sehogy sem tudtam megállapítani, tulajdonképpen mi végett teremtettek. Most már úgy hiszem, tudom: azért teremtettek, hogy ennek a gyönyörű világnak felfedezzem a titkait, hogy boldog legyek, és hogy mindezt megköszönjem az összes javak alkotójának, aki ezeket kigondolta.

69. oldal (Éva naplójának második része, szombat)

kkori07>!

E sok év alatt beláttam, hogy az elején tévedtem Évát illetően; jobb vele élni a Kerten kívül, mint odabenn nélküle.

Marsie>!

Az ilyen szeretetről egyszerűen azt kell elmondani: van, megvan, itt van, és senki sem tudja, honnan jött. Megmagyarázhatatlan. És így van jól.

gybarbii >!

Igen, végeredményben megállapítom, hogy csak azért szeretem, mert az enyém, és mert férfi. Más okot nem látok rá.

75. oldal

jevus>!

Az utóbbi időben néha olyan gondolatom támadt, hogy van valami vonzó Éva egyéniségében. Különösen egyes testrészei érdekelnek – éppen azok, amelyek az enyémtől különböznek.

20. oldal, Ádám naplója, 1. rész

Dölfike>!

[…] egyik-másik madarat a csicsergéséért kedvelem, de Ádámot nem az énekéért szeretem. Nem, nem! Minél többet énekel, annál nehezebben tudom megszokni. Mégis gyakran kérem, hogy énekeljen, mert meg akarom tanulni, hogy mindent szeressek, ami Őt érdekli. Biztos vagyok benne, hogy meg is fogom tanulni, mert eleinte nem bírtam elviselni az énekét, most pedig már kibírom valahogy. Bár olyan hangja van, hogy a tej is megsavanyodik tőle, de nem baj! Meg lehet szokni a savanyú tejet is.

A Bűnbeesés után - Vasárnap

imma P>!

Amíg eszméletlen voltam, alighanem furcsa dolgok történtek velem, mert észrevettem, hogy bal mellemen valami forradás van. Egyáltalában nem fáj. De már pusztán az a körülmény, hogy az új teremtmény első bemutatkozása nem járt baj nélkül – nem sok jóval biztat a jövőt illetően.

5. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Swift: Gulliver utazásai
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Charley Long: Az elfelejtett erőd
Rick Riordan: Neptunus fia
Cassandra Clare: Aranylánc
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Maya Motayne: Oculta
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra