A ​skarlát ég alatt 44 csillagozás

Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

A ​II. világháborús Olaszországban a szerelemért megérte kémnek állni.

Egy elfeledett hős igaz története. A USA Today és a #1 Amazon Charts bestsellere, A skarlát ég alatt egy fiatalember elképesztő bátorságának és alkalmazkodóképességének diadalmas, epikus története a történelem egyik legsötétebb időszakában.

Pino Lellát nem érdekli a háború, sem a nácik. Ő csak egy átlagos olasz kamasz, aki főként a zenével, a jó ételekkel és a lányokkal törődik, de ártatlanságának napjai meg vannak számlálva. Amikor milánói otthonukat lerombolják a szövetségesek bombái, Pino csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, és zsidókat menekít át az Alpokon keresztül Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el.

Hogy megvédjék a fiukat, Pinót szülei arra kényszerítik, hogy beálljon a német katonák közé – abban a reményben, hogy így távol tarthatják a harcoktól. De Pino megsebesül, és mindössze tizennyolc… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
568 oldal · ISBN: 9789635610617 · Fordította: Barthó Eszter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
568 oldal · ISBN: 9789635610624 · Fordította: Barthó Eszter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575948 · Fordította: Barthó Eszter

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

A recept ismerős lehet, de az egyedi ízek ismét betaláltak. Mark Sullivan elbeszélése a náci uralom alatt álló Olaszországban (1943-1945) játszódik, amely egy megtörtént eseményekre alapozott háborús regény. Az elmúlt években számos könyv készült a második világháború borzalmairól. Azonban kevés olyan regényt írtak, amely egy kamasz fiú szemén keresztül mutatja be az eseményeket. Pino szerepe a hadseregben, mint egy magas rangú német tábornok sofőrje, és ez a beosztás lehetővé teszi számára, hogy tanúja lehessen a háború alatt bekövetkező jelentős eseményeknek. A megszerzett információkat a partizánok szabotázs akcióinak megsegítésére használja fel. Vajon hogyan alakul a sorsuk, barát lesz-e az ellenségből, béke a háborúból, szerelemből házasság….? Vajon „hazajuthat”- e a szörnyű dolgokon keresztülment sofőr, és ismét együtt lehet özveggyé vált szerelmével, vagy a sors más végzetet tartogat számukra? Mindegyikük másként gondolkodik a szerepeikről, de egyvalamiben megegyeznek: mindannyian ragaszkodnak valamihez vagy valakihez. „Testközelből” mutatja be a háború borzalmait, az emberi természet sötét bugyrait, mindezt különleges egyedi módon, amire a koronát a lezárás teszi fel. Véres, szenvedéssel, halállal teli, mégsem feledhetjük. Mert, tetszik vagy sem, ez is az örökségünk.

1 hozzászólás
Rituga P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Meglepően jóra sikeredett könyv. A történet Olaszországban játszódik 1943–1945 között. Főszereplője egy 18 éves milánói fiú. Az ő szemszögéből nézhetjük és élhetjük végig a történelemnek ezt a szeletét. Nagyon rövid idő alatt válik egy gondtalan ifjúból érett, céltudatos férfi. Rendkívül izgalmas, sodró lendületű olvasmány. És ez esetben is igaz, hogy a legizgalmasabb és leghihetetlenebb történeteket mindig az élet szolgáltatja. Mert ez a történet nem fikció, valós alapokon nyugszik.

kocybaba P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Az ilyen könyvek után mindig egy sor hálaimát rebegek el azért, hogy egy olyan korszakban élek, amikor nem kell első kézből megtapasztalnom a háború szörnyűségeit. Pino Lella azonban nem volt ilyen szerencsés, a 17 éves fiatalember egycsapásra kénytelen volt felnőni. Az ő szemén át láthatjuk a náci megszállás alatt lévő Olaszországot, főleg Milánót, ahol fiúnak fel kell dolgoznia a feldolgozhatatlant, megélni a lehetetlen, látni az emberiség legrútabb oldalát, ahol az ember embernek farkasa, mikor a világ kifordul magából. Egy árnyalatnyit ezt könnyedebbé tette a szerelmi szál, de meg kell említenem nem véletlen nincs a könyvön romantikus címke. Nincs cukrozva, a kíméletlen háborút, a rideg valóságot tárja fel, azon belül is összepontosítva az egyház szerepére és egy különös német tábornokra. Nagyon alapos munka állt mögötte, amit minden egyes mondata tükrözött. Szívszaggató volt, hősies és igaz. A skarlát ég alatt egy megbújó kincs, ami sokkal több figyelmet érdemelne. Pino Lella pedig egy csendes hős volt, aki megérintett.

Mariann_ P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Egy kicsit hosszúra nyúlt az olvasása az amúgy letehetetlen , igaz történetnek.
Egy kedves családi esemény nem engedett annyit olvasni, mint általában szoktam, de a család az első, a könyv megvárt.
Rengeteg dolgot megtudtam a 2. világháborúról, az olaszországi eseményekről egy tizenéves kiskamasz szemszögéből.
A fiú korán felnő, szembe szál a nácikkal, a hegyekben zsidókat szöktet át Svájcba, majd kémként kell fontos információkat továbbítania.
Gyakran csak a szerencsén múlik„ hogy sikerül-e, hogy életben marad-e ?
Kaland, izgalom, szerelem, bánat, no meg sok-sok szörnyűség , a háború okozta sebek soha nem múlnak el.

buzavirág>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

II. Világháborúról olvasni olyan, mintha egy végtelen történetet olvasnál, akárhány szerző könyve akad is a kezedbe mindig találsz benne ismeretlen, sosem hallott történeteket, hisz a legtöbb valóban meg is történt. Ezekben a történetekben mindig van fájdalom, és mégis hajtja az olvasót a kíváncsiság, hogy mi történt akkor, hogyan élhették át az emberek a háborút, mi történt azután? Hisz, ha túlélted is magaddal cipeled egészen életed végéig, ahogy Pino Lella is, a fiatal olasz fiú, aki bár nem tartja magát hősnek, mégis sok emberi életet mentett meg, majd kémként sokat tett a hazájáért, népéért.

szofisztikáltmacska>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

A skarlát ég alatt két szempontból is különleges: egyrészt teljesen igaz történet, maga a főszereplő mesélte el életének ezen szakaszát a könyv írójának, másrészről pedig a helyszín miatt, hiszen Olaszországban játszódik, és ciki vagy sem, én nem voltam túlzottan képben az ország II. világháborús szerepével. Legalábbis ilyen mértékben semmiképp, és jó volt kivételesen nem Anglia, Lengyelország vagy éppen Magyarország szemszögéből olvasni erről.

A skarlát ég alatt nem az a tipikus II. világháborús történet. Persze, vannak benne elképesztően kegyetlen és szívszorító pillanatok, de a hangsúly Pino történetében inkább azon van, hogy hogyan élte meg mindezt egy 17-19 éves fiatalember – teljesen az ő perspektívájából szemlélünk minden borzalmat és minden szép pillanatot.

Akciódús, izgalmas, néhol szinte sokkoló fordulatokkal, és nem hiányzik belőle a romantika sem, mindez a háború árnyékában. Örülök, hogy megismertem Pino Lella történetét, aki megmutatta, hogy a hétköznapi hősök köztünk élnek.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/10/21/mark_sul…

tamaa_ra P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Kicsit félve vágtam bele a történetbe, mert a történelemmel elég felemás viszonyom van a tanórák kezdete óta. Viszont nagyon tetszett a könyv. A tetszett nem is igazán jó szó rá, mert szörnyű volt olvasni a leírt dolgokról. Az írói stílus viszont határozottan pozitívum a könyv kapcsán. Őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy Pino hogyan tudta ezeket végigcsinálni. Olvasás közben néha volt olyan érzésem, hogy ezt nem bírom tovább.. EZ már túl sok. Minden esetre összességében nem bántam meg, hogy elolvastam. Mint ahogy azt sem, hogy ez volt az első ilyen jellegű regény, amit olvastam.

BBetti86 >!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Már a regény előzménytörténete is érdekes. A szerző találkozott az igazi Pinóval, aki lassanként elmesélte neki az életét. Sullivan aztán neki látott, hogy tényekkel igazolja a történetet, és egyfajta memoárt írjon. Ám az olaszok sok mindent megsemmisítettek, kevés dokumentum maradt fenn. Így végül történelmi regény született, ami nem annyira a tényeken, inkább egy ember emlékein alapul.
A történet elején Pino 18 éves kamasz, akit a szülei egy kolostorba menekítenek a bombázások elől. Az ottani pap zsidókat, amerikai katonákat segít menekíteni, és erre kitanítja a fiút és az öccsét is. Másfél éven át életek tucatjait mentik meg, és szöktetnek át Svájcba. De a tevékenységre felfigyelnek, a fiúk hazatérnek. Hogy ne sorozzák be Pinót, sofőri állást szereznek neki egy német tiszt mellett. Pino ezt kémkedésre használja – lejelenti, mit látott és hallott. Közben a német szeretője mellett a szerelmére is rábukkan: Anna a szobalánya annak a nőnek, akihez a tiszt kijár. A fiatalok egymásra találnak, már a közös jövőt tervezik. Ám a háború vége még nem egy fordulatot tartogat.
Valahogy nincs egyensúlyban a regény terjedelme a tartalmával. Egy vastag könyvről beszélünk, és cselekmény nem sok van benne. Az is ismétlődő: egyik hegyi út a másik után. Egyik dokumentum meglesése a másik után. Egyik randi Annával a másik után. Hiába vannak érdekes részei, ezek miatt elég hamar sikerült beleunnom is.
A regény első fele volt az érdekesebb, a hegyi utakkal. Ott többféle embert megismernek, és változatos, melyik út milyen nehézséget tartogat. Amikor már Pino sofőr, egysíkúbbá válik a sztori.
Nem sikerült megkedvelnem a szereplőket sem. Mivel visszaemlékezés az alapja, Sullivan nem vett bele olyasmit, hogy ki mit és miért tett. Csak Pino esetében, ő van legalaposabban megírva. De Anna karaktere, vagy Leyers indokai jobban érdekeltek volna. Pláne Leyers, aki művészetté fejlesztette, hogy kis szívességeket tegyen kis szívességekért cserébe, Hogy ő mivel érdemelte ki a kegyelmet? Nem tudom, de nagyon érdekelt volna.
Elsősorban háborús memoár, a szerelmi szál kevésbé hangsúlyos. Mélyebb nyomokat nem hagyott bennem, ahhoz túlzottan sterilnek éreztem. Nem sodort magával, szinte fakón mondta el a történetet.

Utószó_blogger>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

Mark Sullivan regénye már abban a pillanatban megfogott, amikor elolvastam a fülszövegét, jóllehet ekkor még nem tudtam, hogy A skarlát ég alatt az egyik kedvenc II. világháborús könyvem lesz. A regény igaz történeten alapul – bár Sullivan bevallottan változtatott itt-ott az igazságon, – és egy elfeledett hőst, Pino Lellát állít a cselekmény középpontjába, aki a világháború alatt az olasz ellenállásnak és a szövetségeseknek kémkedett, egy nagy hatalmú német tiszt sofőrjeként. Pino ekkor mindösszesen 18 éves volt.
A történet kezdetén Pino Lella épp olyan, mint mint minden kamasz fiú: csak a lányok érdeklik, és bár követi a háború alakulását, nem igazán gondol bele, hogy a harcok milyen hatással lehetnek az életére. Egészen addig, míg el nem kezdik bombázni a szülővárosát, Milánót. Pino karaktere nagyon jól kibontakozik ebben a regényben, az eleinte naiv kamasznak hamar fel kell nőnie a rá váró fontos feladatokhoz. A szerelmi szál is nagyon izgalmas volt, egy sorsszerű találkozás, majd egy egyáltalán nem túlbonyolított háborús szerelem bontakozik ki a szemünk előtt, ami azonban az első pillanattól kezdve veszélyben van.
Bővebb értékelés a blogomon: https://utoszo.hu/2019/10/27/mark-sullivan-a-skarlat-eg…

dianna76 P>!
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt

A Blogturné által került figyelmembe ez a könyv. S ez a borító… Rá is pályáztam, de nem voltam szerencsés. Viszont annyira felizzott bennem a vágy a könyv iránt, hogy megvettem. Ahogy haladtam az olvasásával, elgondolkoztam, vajon figyelmetlen voltam a tartalmát illetően, vagy arra számítottam, hogy a regény nagy részét a zsidók menekítése teszi ki? Nekem sok volt a kémkedés és kevés az, ami miatt annyira olvasni vágytam. Ezt nagyon sajnálom! A hegyeken át vezető kemény utak leírását szerettem, és izgultam a szereplőkért. Ettől hamar – a könyv harmadánál – eltávolodott a történet. A többi rész kevésbé volt számomra érdekfeszítő, mert egyhangúnak éreztem az ide-oda autózást, habár volt közben egy szerelmi szál is. A zsidókkal történteket csak sejteti néhol a szerző, konkrétumokat nem igazán tár az olvasó elé. Ennek oka, hogy az anno 18 éves Pino Lella emlékeiből merítkezik. A fiú fejében pedig akkor sok volt a szürke folt a történelem eme borzalmát illetően. A regény vége ismét kezdte olvastatni magát, majd helyenként kicsit um. akciófilmbe illő jelenetekbe ment át, menekülés, lövöldözés ami nem tartozik a kedvelt műfajomhoz. Mindenképp pluszt adott az utószó, amiben a valós események, valós szereplőinek további sorsába kapunk betekintést.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575948 · Fordította: Barthó Eszter

Népszerű idézetek

mate55 P>!

– A hit különös jószág – (…). – Mint a sólyom, ami évről évre ugyanoda fészkel, aztán elszáll, néha hosszú évekre, hogy aztán újult erővel visszatérjen.

371. oldal

mate55 P>!

Zene. Bor. Egy jó szivar. Ezek az apró kis örömök segítenek túlélni a világ borzalmait.

81. oldal

mate55 P>!

2006 FEBRUÁRJÁBAN, NEGYVENHÉT ÉVESEN életem mélypontjára jutottam.

(első mondat)

mate55 P>!

Hiszen minden csodás dolog alapja a szerelem, nem igaz?

258. oldal

kocybaba P>!

Az élet állandó változás, és hacsak nem vagyunk elég szerencsések, hogy megtaláljuk benne a komédiát, a változás szinte mindig dráma, ha nem tragédia marad. De mindezek után, még ha az ég skarlátvörössé és fenyegetővé válik is, továbbra is hiszem, hogy ha elég szerencsések vagyunk, hogy megéljük, hálát kell adnunk minden nap, minden pillanat csodájáért, bármilyen tökéletlen legyen is. Bíznunk kell Istenben, a világegyetemben és a szebb holnapban, még ha ez a bizalom nem is mindig kiérdemelt.

559. oldal

evolett>!

– A legjobb, ha meggyászoljuk az elhunyt szeretteinket, aztán megnyitjuk a szívünket az újaknak, akiket az élet felénk sodor.

Anna

dianna76 P>!

– Egy szülő számára nincs nagyobb csapás, mint elveszíteni a gyermekét, főleg ilyen körülmények között.

117. oldal

kocybaba P>!

Egyszer egy nagyon okos ember azt mondta nekem, hogy ha kitárod a szíved, és felfeded a sebhelyeidet, attól emberivé, törékennyé és teljessé válsz.

282. oldal

dianna76 P>!

– De én hová menjek, ha…
– Ha látni szeretnéd? – kérdezte az apja. – Menj oda, ahol ti ketten a legboldogabbak voltatok, és ott mindig megtalálod őt. Ígérem, hogy így lesz.

496. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Ackerman: Menedék
Jim Shepard: Áron könyve
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Laurent Binet: HHhH
Jonathan Littell: Jóakaratúak
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Kate Quinn: Alice hálózata
Robert Merle: Mesterségem a halál
Markus Zusak: A könyvtolvaj