A ​nulladik nap (Jeff Aiken 1.) 28 csillagozás

Mark Russinovich: A nulladik nap

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​utasszállító gép műszerei váratlanul felmondják a szolgálatot az Atlanti-óceán felett. Egy olajszállító hajó megfeneklik Japán partjainál, miután a navigációs rendszere hirtelen leáll. A kórházaknak le kell mondaniuk számítógépes adatbázisaikról, mert a nyilvántartott adatok alapján több beteg meghal gyógyszer-túladagolás miatt. Az USA közép-nyugati részén egy atomerőműben csaknem bekövetkezik a következő csernobili atomkatasztrófa, amikor a hűtőrendszerek meghibásodnak. Első pillantásra ezek véletlenszerű eseményeknek tűnhetnek, amelyeket nem lehet egymáshoz kapcsolni. De Jeff Aiken, a volt kormányzati elemző, akit mélységesen felháborítottak a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz vezető súlyos hibák, másként gondolja. Jeff gyanúja szerint egy jóval komolyabb támadás fenyegeti az Egyesült Államok számítógépes infrastruktúráját. Ahogy a világ több pontján egyre vészjóslóbb meghibásodások keletkeznek, amelyek közül néhány halálos áldozatokat is követel, Jeff felismeri, hogy… (tovább)

Eredeti cím: Zero Day

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Szak, Bicske, 2012
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639863255 · Fordította: Kis Balázs

Kedvencelte 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mandarina>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Kíváncsi voltam, hogyan zajlana le a kiberdzsihád. Örülök neki, h mindez csak írói fantázia.

shadowhunter1975 P>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Nem az évszázad krimije, de nekem tetszett. Kicsit szájbarágós, de úgy gondolom ebben a témában annyira tudatlanok és felelőtlenek a felhasználók (internet), hogy minden figyelmeztetés jól jöhet. Látszik, hogy a szerző überprofi a programozás terén és szerencsére könnyedén írja le a különböző (kacifántos) számítógépes szakzsargont.
Kiberdzsihád – érdekes volt ezt a vonalat végigkövetni a két főhőssel. Azt hiszem nem lehet elfelejteni a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás képeit, szinte a retinánkba égtek. Ebben a könyvben Aiken önmagát is okolja, jóval hamarabb jelzéseket találtak az interneten a támadásra, ő jelentette azt a CIA-nál, a csoportjával kidolgoztak egy lehetséges célpontokat jelző térképet (ami később be is következik) és a Cég mégsem tett semmit. Sőt, hol vannak a felelősök? Kik azok, akik a fiókba söpörték a figyelmeztetéseket és akik nyugodt szívvel a helyükön maradtak a támadás után?
Dühítő, felkavaró olvasni erről, még ha csak regény is.
Mivel szeretem az összeesküvés-elméletes történeteket gyorsan elolvastam a könyvet. Sablon karakterek, belső árulás és arab kiberterroristák, eddig a szokásos. A számítástechnikai rész izgalmas, valahogy hiszek az írónak abban, hogy baromi könnyű kárt okozni annak, aki felelőtlenül netezik.

Ibanez P>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Úgy látom, kap ez a könyv hideget és meleget is, valahol én mindkét résszel egyetértek. Nekem is gyorsan kezdődött, magával ragadott a könyv, aztán egy kicsit, úgy az 50-150-ig oldalakig belassult, „unalmas” lett, mert nem volt mozgás, akkor inkább a háttérsztori felépítése és a víruskódok megtalálása zajlott. Aztán megint beindult és onnantól nem volt megállás, azt már befalta az ember. Nekem összességében tetszett, nem is tudom, hányszor gondolkodtam el azon, hogy basszus, ha most tényleg ebben a pillanatban leállna minden, mennyi ismerősöm például nem tudnám elérni, mert nincs kiírva a telefonszámuk egy könyvbe és csak neten tartjuk igazán a kapcsolatot (és ott van leírva valahol a címük is). A kórházas részen mondjuk megdöbbentem. Az európai kórházakban mai napig minden megvan kartotékban (is) és pontosan ezek miatt is fontos a lázlap ugye, amire mindent felvezetnek (bár ma már – itt legalábbis olaszban – nem teszik az ágy végébe a személyiségi jogok miatt, nem mintha bármikor is láttam volna valakit a másik beteg lázlapját olvasgatni, hát nem?). De azért tényleg rémísztő belegondolni, nem csak abba, hogy az egyes emberek (akik azért annyira nem fontosak) otthon nem védik magukat, hanem a nagyobb cégek, kormányzati szervek sem fordítanak kellő figyelmet ezekre a dolgokra. Nem vagyok számítógépes szakember, de az nekem egy kicsit fals volt, hogy a vírust csak amerikai és európai számítógépekre „alkalmazták”. Nem tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy pl. amerikában élő arabokat ez ne érintsen (főleg, ha ott vette a laptopját ugye). Szerintem egy ilyen vírust nem lehetne blokkolni „nemzetiség” szerint. De nem vagyok hekker, így nem tudhatom :-D Csak nekem ez a rész nem volt reális (meg ugye a repülőgépen is ülhetett volna xy arab sejknek a lánya mondjuk, vagy akár maga a terrorista. Az lett volna a szép egyébként, én tutira így nyírnám ki a regénybeli gonoszt :-D)

luckyluke>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Nagyon lassan indul, de kb. a felétől nem tudtam letenni. Ismerem Russinovich munkáit, és őszintém szólva nem számítottam rá, hogy emlékezeteset tud alkotni olyasmiben is, aminek semmi köze a számítógépek lelkivilágának buherálásához. :) Azért egy gyakorlott író utólag kicsit rendbeszedhette volna a dolgokat, de a sztori nagyon tetszett.

talisen>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

A teki rész kifejezetten jó volt, de az ügynöki terepmunka témát nem igazán kellett volna erőltetni. Ezzel együtt egy elég jó könyvet sikerült elolvasni, külön jó pont, hogy ugyanazzal a problémával szembesülök nap mint nap, mint a főhös – hogyan lehet megértetni laikusokkal, hogy mekkora veszély fenyegeti a kritikus informatikai infrastruktúrákat? Mit tehetünk, ha egészen egyszerűen nem hallgatnak az észérvekre?

zergusz>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Az IT rész nekem tetszett, habár sok volt benne az ismétlés és kicsit szájbarágós volt, de mindenképp tetszett. Ami többi részt illeti, inkább szóba se hozzuk. Egyszer kibírható, de nem az évszázad története. Azért megér egy 'misét' szerintem. :)

Csiper>!
Mark Russinovich: A nulladik nap

Volt egy elképzelésem a történetről, hogy talán azt a világot is kicsit leírja, ami a számítógépek és internet összeomlása után következne, de ehelyett kaptam egy krimit happy end-del. Persze ezért nem hibáztatom az írót, mert én nem néztem eléggé utána.
Sajnos a könyvön érződik, hogy a szerző nem született író, azonban a fő célját szerintem így is elérte: belesulykolni az olvasóba az internetre kötött társadalmunk, életünk sebezhetőségét. Kár, hogy egy másik fontos szempont, a szórakoztatás nem sikerült: az egész történetnek nem volt meg a lendülete/üteme kb. a könyv 70%-áig, aztán pedig mindent nagyon gyorsan lerendezett (ráadásul túl sokszor hívta hősei segítségére Fortunát). Ezeken az arányokon lehetett volna javítani, például a többször is (feleslegesen) elismételt számítástechnikai biztonsági okfejtések rovására. Összességében egy tanulságos, nem annyira rossz könyv ez.


Népszerű idézetek

mandarina>!

A rootkiteket nemcsak kártevők használták. 2005-ben a Sony kiadott néhány CD-t, amelyeket védeni akart a másolások ellen. A hozzájuk csatolt felhasználási szerződésben nem volt benne, hogy a CD rootkitet telepít a felhasználók számítógépére. Több mint kétmillió CD-t adtak el, amelyeken rajta volt a rootkit. A számítógépes szakemberek, akik észlelték, azonnal kártevőnek tekintették. Több mint félmillióan telepítették ártatlanul a rejtett kódot a számítógépük operációs rendszerére. Az eset a Sony számára teljes kudarccal végződött. A rootkit eltávolítására tett első próbálkozások hatására a számítógépek nem tudtak többé CD-t lejátszani, rosszabb esetben el sem indultak. Ez a rootkit nem volt különösebben gondos munka, azonban a hekkerek csakhamar vírusokat tudtak kapcsolni hozzá. Ezek a Sony szoftverét használták arra, hogy észrevétlenek maradjanak. A közfelháborodás nyomán a Sony visszahívta a CD-ket és közzétett egy javítást, amely eltávolítja a rootkitet. De az ügy sokat ártott a cég jó hírének. Egy jelentős nemzetközi cégről derült ki, hogy hekkerkódot alkalmaz. A hosszú távú következmények beláthatatlanok voltak.

mandarina>!

Meddig lesz még szerencséjük? Lehet, hogy ebben a percben is van olyan gík – Szingapúrban? Kínában? vagy egy amerikai egyetemen? –, aki olyan vírust fejleszt vagy bocsát ki, amely valamilyen újonnan felfedezett, nulladik napi hátsó ajtót használ ki. Ez a vírus természetesen nem szerepel a mindig hátul kullogó víruskereső programok szignatúrái között, nincs ellene megfelelő védekezés, és semmiféle szuperhőstett nem tudja tőle megmenteni a világot.

k4g3>!

– Hová? – kérdezte a sofőr franciául.
Daryl gondolkodott egy percig.
– A Hiltonba.
Jeffre nézett, aki vállat vont. Biztos van egy Hilton valahol.
– Van öt is – mondta a sofőr. – Melyikbe?
Daryl megint gondolkodott egy kicsit.
– A reptéribe.
A sofőr jól hallhatóan sóhajtott.
– Melyik reptéribe? Két reptéren is van Hilton.
– A Charles de Gaulle-hoz.
Daryl úgy gondolta, az elég messze van.

328-329. oldal

shadowhunter1975 P>!

A számítógép képernyőjén minden a kódból származott. Akik magas szinten tudtak kódot írni, ők voltak a teremtők; egy maroknyi ember a maga módján olyan volt, mint valami isten, mert amit írtak, az csodákat művelt.

49. oldal, 8. fejezet (Szak kiadó, 2012)


A sorozat következő kötete

Jeff Aiken sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Duncan Shelley: Az elme gyilkosai
Chris Land: Jaguár árnyéka
Tom Clancy: Utolsó parancs
Ken Goddard: Máglyatűz
Duncan Shelley: A leszboszi cápa
James H. Cobb: Sarkvidéki küldetés
John le Carré: Kettős szerepben
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Robert Ludlum: Az Aquitánia hadművelet
Dan Brown: A Da Vinci-kód