Rozsomák: ​Vén Logan 27 csillagozás

Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

Ötven évvel a jövőben Amerika egy hatalmas pusztaság, amit a szupergonoszok uralnak. Hogy mi történt a múltban Rozsomákkal, az a szuperhősök bukása óta rejtély, de mára már csak a vén Logan maradt belőle. Mikor új élete veszélybe kerül, hogy gondoskodhasson családjáról, Logan kénytelen átutazni ezen a furcsa, új Amerikán. Jövője megmentése érdekében pedig szembe kell néznie múltjával.

A gyűjtemény a Wolverine (3. széria) 66-72. és a Wolverine: Giant-Size Old Man Logan számokat tartalmazza.

Logan: Kíméletlen jövő címen is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény

>!
Hachette Hungary, Budapest, 2020
240 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Steve McNiven, Dexter Vines, Mark Morales, Jay Leisten

Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Razor SMP>!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

Most írhatnám, hogy nézzétek meg a korábbi kiadáshoz írt értékelésem, de mivel az akkor szépen elmaradt, így most pótlom a hiányt. Az emlékeim picit megkoptak már azóta, de túl nagy meglepetés már nem ért az olvasás során, a főbb fordulatokra emlékeztem.
Szóval, ha a Vén Logant röviden kellene jellemezni, akkor leginkább egy posztapokaliptikus világban játszódó western és road trip történet szerelemgyerekének mondanám. A nyitó képek a sivár pusztasággal, a farmmal, és a lóháton közlekedő Logannel mind-mind egy westernre hajaznak. Aztán jön a bonyodalom, a pénz reményében Logan a vak Sólyomszem társául szegődik egy, az Államokat átszelő útra. Mivel Logan hosszú ideje nem mozdult ki az otthonából, így vele együtt ismerhetjük meg a hősök veresége óta hogy és miként alakult az élet az egyes helyeken, na és persze pár mementóhoz is lesz szerencsénk ama végzetes napról. A fix terjedelem túl sok elidőzést nem tesz lehetővé, ksiebb vargabetűket leszámítva lényegében száguldunk egyik helyről a másikra, pedig néhány helyszín elbírt volna még pár számnyi bemutatást. Az út végén a történet pedig ismét visszavált a western jellegbe, ahol sor kerül a magányos hős és a rosszfiúk közt egy véres leszámolásra. Nagyon véresre. Bár Logan barátunk a történet nagy részében a többet ő nem harcol elvet vallja, véres jelenetekben így sincs hiány, de a finálé minden addigin túl tesz. Mondjuk egy fémkarmokkal hadonászó palit felvonultató sztoriban azt hiszem ez nem olyan meglepő, de azért volt egy pont, ami kissé túlzás volt.
Grafikailag szerintem jól sikerült megjeleníteni a történetet, ezen a téren nem találtam kivetnivalót. Külön érdekesek voltak a kötet végi vázlatok, a lepusztult farm helyett eredetileg tervezett XIX. századi stílusú épület volt tervben. Kíváncsi lennék, hogy ez a stílus mennyire ment volna végig a teljes történeten.
Pár szót ejtenék a fordításról is. Szerintem jó munkát végeztek GooBo-ék, bár itt-ott pár kisebb hiba feltűnt – Logan lányának neve egyszer elcsúszott, Fátum helyett Doom szerepelt – de ezek alapvetően nem rontották az olvasási élményt.

>!
Hachette Hungary, Budapest, 2020
240 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Steve McNiven, Dexter Vines, Mark Morales, Jay Leisten
fowler P>!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

A korábban a Kíméletlen jövő kapcsán elkövetett értékelésem (https://moly.hu/ertekelesek/2322695) minden szavát vállalom 3 év elteltével is. :)

Gunray>!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

Ritkán irok a mArvel képregénygyüjteményekből véleményt, de úgy éreztem ez a képregény megérdemli.
A történetünk ötven év után játszódik a apokaliptikus Amerikában , ami hát szinte csak pusztaság, a Bosszú Angyalai már csak egy fogalom, és a szupergonoszok irányitják az USA-t. Logan farmergazdálkodásból él kis családjával békében, jó majdnem békében,és egy végzetes dolog miatt nem használja soha többet cuki kis tüskéit.
A történet azzal kezdődik hogy felkeresi egy volt szuperhős Solyómszem aki megkéri Logant hogy kisérje el egy útjára ahol megkell védelmezni őt, és a szállítmányát, testőrt kell eljátszania .
A világleírás egyszerűen fantasztikus én nagyon éltem, utoljára ilyen világleírást a Setét Torony sorozatban olvastam és ott is gyönyörűen veszélyes volt számomra, csak itt a helyszín Amerika.
Gyorsan olvasható volt, voltak benne kemény részek, szegény Logant nagyon sajnáltam hogy mik történtek vele, szerethető szereplő lett, és a vége huuuuu egy Tarantino filmben vagy egy Ramboban tudtam elképzelni :D :) nagyon epic vége volt , kár hogy nem lesz belőle folytatás , kalandoztam volna még az öreg Logannel ebben a furcsa veszélyesnek , és egyben titokzatos világban.

FélszipókásŐsmoly >!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

807128-as Föld, a Halál Márkijának otthona
a szokott világhoz képest 50 évvel a jövőben

Egyszer olvashatónak gondoltam az első magyar nyelvű kiadását, de ilyen nagyalakú lapokon másodjára is élményt adott – a kötet végi galéria is pompás. Szép vaskos, ráadásul kerek egész, önmagában is olvasható. Emellett folytatásra nyitott a vége (a Kingpin állítólag tervezget is vele, ha már a Hulk jövőjét is bemutatják hamarosan), illetve lazán kapcsolódik a Marvel 1985 című hatrészes eseményhez és a Master of Doom című F4 történethez. Remek képi világ, pörgős cselekmény – egyszerre idézik Clint Eastwood westernjeit, a Mad Max kíméletlen világát és a Sziklák szeme horrorját, mindezt megvénült és/vagy elfajzott Marvel szereplőkkel. Ez bár különleges hangulatot teremt, egyes jeleneteit gyakran túl soknak, túl erős hatáskeltő eszköznek éreztem:

Több része 18 éven aluliaknak nem való véres-belezős groteszk erőszak.

Kétségtelenül végig erős, de nem marad el a humor és az akció sem. Változatos jelenetekkel juttatja az olvasó tudomására, hogy mivé váltak az egykori szuperhősök a világégés utáni világban. Ki hogy jutott a saját földi poklába, és mihez kezdhetnek, ha már ilyen a helyzet. Leginkább a vén Sólyomszem és a (Pók-)lánya tetszett, illetve az még roppant hatásos volt, ami Loganről kiderült. Itt-ott ötletes is, de a kifinomultság nem annyira jellemző rá (Millar hajlamos ilyesmire – ez a Polgárháborúból is kiderült).

A magyar szöveg tetszett (bár a korábbi is remek volt).

Morn>!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

Ez az kérem, ezt vártam! Végre egy jó Marvel sztori, más, a szokottól merően eltérő elképzéssel és egy olyan hőssel a középpontban, akit amúgy mindenki kedvel, forrófejű, és pont róla nem feltételeznéd, hogy szépen nyugalomba vonul és farmerkodásra adja a fejét. Nagyon tetszett, ahogy először célozgatásokkal, később pedig a vallomással megtudjuk, mi vezetett idáig, illetve hogy látjuk ezt az új Amerikát (nem a világot), ahol olyanok fordultak a másik véglet felé, akikről sejthettük, de nem feltétlenül feltételeztük volna (pl. Banner). Nagyon tetszett a sztori, hogy nem volt benne finomkodás, hozta az apokaliptikus hangulatot, és megmutatta, hogy a gonosz erők megint abban hibáznak, amiben mindig – alábecsülik az emberi érzelmeket.
Nagyon jó kötet volt, méltó lezárása (számomra) a Marvel sornak, örülök, hogy ezt még megkaphattam, még ha a többire nem is tartok már igényt.

>!
Hachette Hungary, Budapest, 2020
240 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Steve McNiven, Dexter Vines, Mark Morales, Jay Leisten
Panda>!
Mark Millar: Rozsomák: Vén Logan

Huh, hát ez valami elvetümelten brutálisan sötét is nagyszerű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Todd McFarlane – Grant Morrison – Tom Orzechowski – Andrew Grossberg: Spawn: Kezdetek 3.
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet
Grant Morrison: Batman: A Fekete Kesztyű
Grant Morrison: Batman és Robin 1. – Batman: Újjászületés
Nihei Cutomu: Rozsomák – SNIKT!
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 22. – Új kezdet
Frank Miller: Batman: Az első év
Chris Claremont: X-Men 4. – Próteusz
Jeph Loeb: Fenegyerek: Sárga
Robert Venditti: X-O Manowar 2. – Ninjak közbelép