Kick-Ass ​– Ha/Ver 2. (Kick-Ass – Ha/Ver 2.) 31 csillagozás

Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

„MINDEN ​IDŐK!”
„LEGDÖGÖSEBB!”
„SZUPERHŐSKÉPREGÉNYE!”

Most jön a buny…
Nem, ez nem lesz jó. Másik történet. Bunyót azonban itt is ígérhetünk, dögivel. Kis Dögivel.

Ugyanis Ha/Ver és a világ legirgalmatlanabb (egyben legcukibb) halálosztója, Kis Dög, azaz Mindy McCready története folytatódik!

Mindy, aki az előző történetben Ha/Verrel szövetkezve leszámolt New York egyik legrettegettebb bűnbandájával, visszavonult a bűnüldözéstől, és teljesen „átlagos” életet él anyukájával és nevelőapjával. Márpedig a nevelőapja rendőrnyomozó, aki pontosan ismeri Kis Dög sötét múltját, és hatalmi szóval tilt mindennemű szuperhősködést.

Mindy eddig arra használta képességeit, hogy maffiózókat, szuperbűnözőket és más hasonszőrű gazembereket takarítson el az útból. Most azonban merőben új helyzettel szembesül: szót kellene értenie a középiskola népszerű csajaival, s könnyen lehet, hogy ez – vérontás nélkül túlélni a sulit – élete eddigi legkeményebb… (tovább)

Eredeti mű: Mark Millar – John Romita Jr.: Hit-Girl

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Fumax, Budapest, 2019
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700524 · Fordította: Sepsi László · Illusztrálta: John Romita Jr.

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Az első részhez képest annyi változás történt, hogy kicsit rövidebb lett és ez az összes hibája is egyben.

A történet folytatódik, Vörös Köd bosszúra készül, a még ki sem hűlt maffiatrónra új ember kerül, aki ellen a főszereplő titkos hadjáratot indít, mert otthon nem nézik jó szemmel ha anyu szeme fénye baltás gyilkosságokkal üti el az estét.
Ez a kötet is felteszi a klasszikus kérdést, hogy melyik énünk is a valódi, amelyiket élnénk vagy amit mutatnunk kell, ha szeretnénk beilleszkedni. Mindy olyan a bosszú szőke angyalkájának szerepében, mint akinek John Wick a titkos nagybácsija. Bár könnyen lehet, hogy John Wicket éppen kisdögről mintázták. Akit tizenkét évesen Fox News nézése közben jobban aggaszt a bűnözés mértéke és az Obama kormány knagy államháztartási hiánya, mint a korosztályához tartozó lányok által preferált Doktor szöszi vagy bármi ami vámpíros, és itt nem Bram Stoker művére céloznak. Haver pedig, aki kicsit kevesebb szerepet kap ugyan és saját elmondása szerint is régi vágású jótevő, aki inkább viccelődne bunyó közben és kevéssé szeretné ha az utána beleket takarító személyzet miatt napokig csuklania kellene, és bevetés előtt cikket ír arról, hogy milyen kevés új szuperhőst találtak ki az elmúlt negyven évben az azt megelőző negyvenhez képest, remekül ellenpontozza kisdög vérgőzös ámokfutásait.
Szóval minden klappol, karakterek, történetvezetés, hangulat.
A második rész, ahogy az első is, önreflexív, tele popkulturális utalásokkal, véresen szórakoztató, remek a humora és ahogy az előszóban is írják, van szíve. A rajz stílusa pedig olyan, hogy ne tudjuk eldönteni komoly vagy karikatúra. Már alig várom a folytatást.

>!
Solymár_András IP
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Azt kell mondanom, hogy teljesen más dolgot kaptam, mint amire számítottam. Az első kötet bugyuta bája helyett itt egy komoly kötetet kapunk, hol az akciójelenetek bár nem kevésbé irreálisak, a szereplők legalább annyira élethűek, mint az első kötetben.

Itt ugye főhősünk háttérbe szorul és keményebb társa, Kis Dög kerül az előtérbe, kinek az élete teljesen a feje tetejére fordul: bekerül egy átlagos családba. És ismét megkaptam azt, amire kis szívem vágyott és a Batman Beyond animációs sorozat remekül megmutatta: szuperhősnek lenni teher, életveszélyes és nem kifizetődő nehány mániákust leszámítva.

Nem mondhatom, hogy a kedvencem, de mindenképp el kell ismerni, hogy minőségi munka. A rajzstílusa zseniális, a jelenetek tervezése csodálatos, részletessége gyönyörködtető, a színek káprázatosak.

Paródia, viszont úgy tud nyúlni a vicchez és az iróniához, hogy az tanítson, hogy az komoly üzenetet hordozzon. Talán ez a legnagyobb ütőereje, hogy egyszerre könnyed, vicces és szórakoztató és mégis képes értelmes dolgokat mondani, elgondolkodtatni, tanítani.

Kellemes kikapcsolódás az egész családnak.

>!
pável P
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Ha címszereplőnkön múlna, nem lenne több egy pizsipartinál ez a rész. A Kis Dög viszont ellopta a showt tőle, neki aztán van vér a pucájában (meg minden kerti szerszámán). A kicsike olyan, mint egy korhatáros republikánus esti mese (lásd a halálsoros jelenet). De akkor fajul el a helyzet igazán, mikor az uzija mellé már sminkkészletet is pakol… A Vörös Köd nevű csórikám sztoriján meg sérversre röhögöd magad.

>!
LRn
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Ebben a kötetben Mindy, azaz Kis Dög kerül rivaldafénybe – nem is csoda, hiszen már az első kötetnek is ő volt a közönségkedvence, nagyon hatásosak voltak a jelenetei: a kontraszt a kislány ábrázolása és az elvárásaink között, ami egyszerre borzasztja el és szórakoztatja az embert bizarr humorforrásként. S miközben továbbra is kéjes izgalommal gyönyörködhetünk a parodisztikusan durva vérfürdőben, Kis Dög merőben újfajta ellenséggel találja magát szembe…

Ez az új ellenség pedig sokkal keményebb dió számára, mint eddig bármi, hiszen nem használhatja a jól megszokott eszköztárát ahhoz, hogy felülkerekedjen rajta. Hiába, nincs keményebb ellenfél egy csapat elkényeztetett kiskamasz lánynál: Mindy ugyanis új családba kerül, iskolába kell járnia, be kell illeszkednie a „normális” emberek közé. Fel kell adnia az életet, amelyet az apja kreált neki, hogy hétköznapi tinédzser lehessen, vagy legalább meg kell próbálkoznia szinkronba hozni valós identitását egy újfajta szereppel (és egyáltalán eldönteni, hogy melyik szerep legyen a valós). Ha/Ver pedig – itt csupán mellékszereplőként – a segítségére lesz ebben, elvégre neki volt gyerekszobája, cserébe pedig Kis Dög is kezelésbe veszi őt, hogy használható társ legyen az újraszerveződő maffia elleni bosszúhadjáratához.

A kötet egyik fő cselekményszála a tréning; hőseinkkel párhuzamosan Vörös Köd is felkészíti magát a jövőbeli összecsapásokra. Edzése kifigurázza a szuperhős (és harcművész) történetek klisés, misztikus-ázsiai-harcosképzős jelenetét (Batman, Kill Bill, stb.), hiszen az ő mesterei sokkal praktikusabb (és kapitalistább) elvek szerint végzik a kiképzését, mint a klasszikus történetek méltóságteljes, szigorú morál szerint élő öregapói.

Szórakoztató volt ez a kötet is, bár kicsit rövidebb lett, mint kellett volna – egy-két jelenet összecsapottabbnak tűnt a kelleténél. Azért túl nagy hiányérzetet nem hagyott, mind a sztori, mind a rajzok hozzák az eddigi színvonalat, és plusz fűszerként megismerhetjük Mindy emberibb(?) oldalát. Akinek tetszett az első kötet, ebben sem fog csalódni, ráadásul tanulhat pár nem hétköznapi konfliktuskezelő technikát.

>!
MortuusEst
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Nagy kérdés volt számomra, hogy az első kötet 'meglepetés' tényezője után mennyire marad érdekes a folytatás. Úgy tűnik, hogy sikerül. Továbbra is meghökkent, megnevettet, szórakoztat.

>!
GreggDoUrden
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

A Ha/ver első része nagyon belopta magát a szívembe, ezért mondanom sem kell, hogy mennyire vártam a sorozat második részét. Ugyan annyiban eltér ez a kötet, hogy itt nem Ha/ver kerül fókuszba, hanem Mindy, azaz Kis Dög. Már az előző részben is nagyon kedveltem a karaktert, de most sikerült még jobban megszeretnem, hiszen ez a képregény nagyobb teret adott neki; valamint gondoskodott emellett arról a hangulatról és részletes karakter központúságról, amit korábban már megismerhettünk.

Sok könyvnél, filmnél vagy képregénynél lehet tapasztalni azt a hibát, hogy a folytatás kevésbé lesz egyedi, és inkább a korábbi rész népszerűvé vált elemeit dolgozza fel újra, azonban ennél a résznél a lehető legötletesebben lett megoldva a folytatás! A „főszereplő cserés” megoldás tökéletesen működik – persze Dave is kap bőven szerepet –, hiszen ennek a módszernek a segítségével, sokkal jobban megismerhetjük a sorozat egyik legizgalmasabb szereplőjét; több különböző aspektusból.

John Romita rajzai még mindig zseniálisak! Minden képkockában végig ott volt az a bizonyos „plusz”, ami a szimpla jóból tökéletest alkotott!

Összességében kilehet jelenteni azt, hogy a Ha/ver második fejezete egy egyedi, zseniálisan felépített képregény. Mark Millar története még mindig magával ragadó! Még pedig annyira, hogy konkrétan maga a cselekmény képes annyira lekötni, hogy fel se tűnik olvasás közben az idő múlása! Csupa pozitívat tudok mondani róla! Várom a folytatást!

>!
cyrussmith
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

New York már soha többet nem lesz olyan, mint az első Ha/Ver-kötet előtt: az utcákon hülye jelmezekbe öltözött, pattanásos, mutáló szuperhősök grasszálnak.

Egy kicsit felcserélődtek a szerepek az első részhez képest – most Kis Dög a főszereplő és Lizewski úr fékezhetetlen monológjai kissé háttérbe szorultak. Igazából valahol már az első kötet is a tinédzserkori beilleszkedésről szólt, most viszont megkapjuk a másik nézőpontot is: az előző kötet pasis volt, ez meg inkább csajos. Kis Dög éjszaka a harcművészetek és a különleges halálnemek professzora, nappal viszont meggyűlik a baja a suli elkényeztetett ribijeivel, de szerencsére a társadalmi beilleszkedésben segítségére lesz Dave, aki a téma avatott szakértője.

John Romita Jr. ezúttal is lubickol a vérben, a zsigerekben, a belekben, Millar pedig továbbra is zseniálisan állítja pellengére a szuperhőskultuszt, a geekséget és egy kicsit az egész világot is. A leghülyébb rosszfiúk, a legszebb káromkodások, a legcukibb republikánus kislány és a legnagyobb poénok. Nem merném megkockáztatni, hogy a Kick-Ass eddig a legviccesebb magyarul megjelent képregény, de a dobogón tuti ott van.

Követelem Mark Millar további képregényeinek a kiadását is! Lehetne folytatni például a Secret Service-szel, ha már Kis Dög példányait úgyis elkobozta a mostohaapja.

>!
Lanti18
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

1-2 képregény értékelésnél már megjegyeztem ugyanazt a hibát mint itt. Elsőre nem tűnik nagy hibának de mégis… Egyszerűen túl rövid és letehetetlen ez a kötet is. Az ember elkezdi olvasni, és egyszer csak azt veszi észre, hogy vége van…
Zseniális folytatás, remek történet. A Batman-es easter egg zseniális benne. (Igen, több is van, de tudni fogod melyikre gondolok, ha már ott tartasz benne.) De minek is ragozzam? Ha az elsőt olvastad, ezt is biztosan fogod Ha/Ver…

>!
Renáta_G
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Az első könyvet imádtam, ott több Ha/Ver, kevesebb Kis Dög volt, ebben a kötetben fordítva. És a regényeknél tapasztaltam már, hogy a második rész már kevésbé ütős. Már nincs ott az újdonság varázsa, stb. Na, ebben az esetben ezzel nem volt gond. Ez a rész is simán beszippantott. Ismét kellő mennyiségű humorral tálalta tinik problémáit és a gyilkolászást is.

És azt kell mondanom, imádtam Mindy-t a suliban. Oké-oké, kicsit elborult csaj, de azért azt ne mondja nekem senki, hogy nem volt legalább egy olyan nagyszájú seggfej a sulijában, akit szívesen lelógatott volna a lábánál fogva a tetőről, hogy a frászt hozza rá. Csak az a gond, ha valakinek Kis Dög az alteregója, akkor nem csak fantáziál róla. :D

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/04/10/kis_dog_verszomja…

>!
jardo
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.

Ugyanolyan elborult, véres és trágár, mint az előző rész (ez továbbra is jól áll neki), de sajnos kevesebb az abszurd humor, és megpróbáltak a sztorinak is adni valami mélységet és drámaibb vonalat, ez a két dolog pedig így valahogy kevésbé tetszett. Pont az az esszencia hiányzott, amitől az első rész olyan fantasztikus volt.


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

De az American Idolt, meg a Kardashianokat, meg a korombeli lányokat nézve, ahogy festik magukat meg mobiloznak… megértem, hogy apám mitől próbált engem megóvni.
Hála az égnek hogy ez csak a titkos személyazonosságom.
Pár hétig szoktam az új életemet, de ma éjjel újra Kis Dög leszek.

>!
cyrussmith

– Mi legyen az Ölyvvel? Túl dagadt, hogy bevegyük?
– Egyértelműen….és az sem teszik, hogy Tarantulának kint van a polgári neve a Facebook-oldalán. Aki elárulja a saját titkos személyazonosságát, az a tiédet is simán beköpi.
– Na és Éjlotyó?
– Dave, ez egy szupercsapat. Nem bordélyház. Az a jelmez, amelyik ennyi testrészt fedetlenül hagy, teljességgel helytelen.

>!
cyrussmith

– Sál meg télikabát? Te most szívatsz?
– Ezt most miért mondod? Odakint fagy.
– Akkor öltözz rétegesen, seggfej! Mikor láttál hidegben sapkát a Megtorlón? Egy szuperhős számára minden sebezhetőség pszichológiai hátrányt jelent. Ráadásul büszkén kellene viselned a jelmezt.
– Büszkén viselem. Csak éppen majd lefagyott a tököm.


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Frank Miller: Sin City – A sárga rohadék
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 4.
Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Mark Waid: Kingdom Come – A te országod
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Garth Ennis – John McCrea: A Megtorló – Balfékek Szövetsége