Kick-Ass (Kick-Ass 1.) 23 csillagozás

Mark Millar: Kick-Ass Mark Millar: Kick-Ass

The greatest super hero comic of all-time is finally here. WOLVERINE: ENEMY OF THE STATE's team of MARK MILLAR (CIVIL WAR) and JOHN ROMITA JR. (WORLD WAR HULK) reunite for the best new book of the 21st century. Have you ever wanted to be a super hero? Dreamed of donning a mask and just heading outside to some kick-ass? Well, this is the book for you--the comic that starts where other super hero books draw the line. KICK-ASS is realistic super heroes taken to the next level. Miss out and you're an idiot!

>!
Marvel, 2010
144 oldal · ISBN: 9780785134350 · Illusztrálta: John Romita Jr.

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Batman · Superman · James Bond · Elvis Presley


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

nagydviktor>!
Mark Millar: Kick-Ass

Mindenki arról álmodik, hogy egyszer szuperhős lesz. Dave Lizewski átlagosnál is átlagosabb tinédzser. Nincs érdekes előtörténete, sötét titka, szociális élete, egyszerű képregényrajongó geek, aki jobb híjján a tanárnője dekoltázsáról fantáziál és hasonszőrű haverjaival próbálja feloldani az életnek nevezett gubancot. Egyetlen (negatív) katarzisa is végtelen mindennapisággal telik el: az anyukáját nem valami menő maffiózó, vagy szupergonosz, hanem egy egyszerű értágulat öli meg. Dave rendelkezik azonban valamivel, amivel senki rajta kívül minden tinédzser: magányos, bizonytalan és mindennél jobban vágyik az elismerésre. Mások talán beállnának egy bandába, vagy valamilyen kerülőúton megpróbálnák túlélni a tinédzser kort, de nem így hősünk, akit különös anyagból gyúrtak. Ő búvárruhát rendel az eBayről, konditerembe jár és elhatározza, hogy szuperhős lesz, így megszületik… a fiú, aki hónapokat tölt kórházban és majdnem lebénul, miután annak rendje és módja szerint az első rosszarcú rommá veri. Dave persze nem nyugszik, és mihelyt lábra áll újra az utcákat járja, hogy újdonsült szupererejével (a koponyájában épített fémlemezek és idiotizmusba hajló belső erő) nomeg az internet segítségével világszerte ismertségre tegyen szert, mint a srác, aki mert tenni valamit. Dave élete fenekestül felfordul, és alteregóján, Kick-Assen keresztül a népszerűség is megtalálja, azonban a relatív nyugalom nem tart sokáig: mielőtt annyit mondhatna „Daredevil!” a tízéves szociopata Hit-Girlnek és apukájának, láncfűrésszel flangáló Big Daddynek köszönhetően belekeveredik egy véresen komoly maffia leszámolásba, aminek az ára talán sokkal nagyobb, mint azt egy gyerek fel tudja mérni.

Kick-ass óda és gúnyvers a szuperhősképregényhez és olvasóihoz. Ott simogatja az szubkultúra lelkét, ahol a legkellemesebb, és ott röhögi ki, ahol a legjobban fáj. Görbe tükröt tart az egész műfaj elé, hogy megmutassa mennyire lehetetlen lenne az idealista amerikai szuperhős képzete a való világban, de nem hagyja ki magát az olvasót sem. Mark Millar és John Romita Jr. hősei átlagos emberek, átlagos defektusokkal: ki az erőszakhoz való vonzódás miatt húz magára otthon összefércelt spandex gúnyát, ki azért mert közösségre és elismerésre vágyik, a messzire látszó erkölcsi fároszok, és a golyóálló idealizmus azonban nincs sehol. A tízéves Hit Girl végtagokat csonkol (és nem nagyon válogatja meg a célpontjait), Dave pedig pornót néz, finoman szólva sem egy szent és jobban foglalkoztatja az, hogy több MySpace követője legyen, mint a példája nyomán a földből is kinövő epigonoknak, mint tetteinek következményei.

A Kick-Ass fordulatos, brutális és szórakoztató történet, remek rajzokkal, ugyanakkor nem képes mindig felnőni a premisszájához. Az úton, amin egyszerre kell történetet mesélnie, és szatíraként is működnie néha óhatatlanul azzá válik, amit maga is parodizál: zavaróan irreálissá és enyhén didaktikussá. Bár ezek a hibák inkább a Kick-Ass 2 sajátjai, már az első kötetben is jelentkeznek, és emiatt sajnos a könyv nem tudja befutni azt az ívet, amelyre hivatott lenne. Ettől függetlenül, akik szeretik a szatírákat, vagy egyszerűen csak a mozgalmas képregényeket és akit nem zavar a brutalitás és a vulgáris rajzok annak nagyon ajánlott a könyv.

4 hozzászólás
Rémálom P>!
Mark Millar: Kick-Ass

Először úgy voltam vele, hogy visszasírtam a filmet. Hiába ugyanaz a történet (kivétel a Red Mist és a Katie szálat), hiányoltam a karaktereket, akikbe beleszerettem és akiknek szurkoltam. Persze, bírtam ám Red Mistet pszichopatának is, de hogy mindenki itt egy gyűlöletes, utálni való alak?

Aztán rájöttem, (aminek lehet köze van hozzá, de lehet nem, hogy beöltöztem Red Mistnek olvasás közben), hogy „fuck it,” ez csak simán fun. Itt mindenki beteg állat, akiknek nem kell sok, hogy a képzeletbeli világukban éljenek és szétverjék azt, aki nem tetszik nekik, csupán mert unatkoznak.

P.S.: Red Mist! ♥

tasiorsi>!
Mark Millar: Kick-Ass

Magáról a képregényről csak a filmadaptáció miatt tudok, amit többször is láttam, és nagyon szerettem, ezért azt hiszem, az értékelésem főleg a filmmel való összehasonlítást fogja jelenteni.
A képi világról az a (talán ellentmondásos) véleményem, hogy maga stílus nagyon tetszik, de a főbb karaktereket egyszerűen nem tudom befogadni, sőt, helyenként egészen bénának találom őket. Oké, tudom, hogy nem anatómiai pontosságot kell keresnem bennük, de helyenként egyszerűen erőtlennek éreztem a jeleneteket.
A történet… Nos, bár a magja közel azonos, a filmhez képest nekem nagyon kiábrándító volt, főleg a vége, az állítólagos „nagy leszámolás”. Talán a Red Mist-es vonal itt jobban bejött annyiból, hogy a belépése jobban fel lett építve, de a többi karakter, főleg a filmet elvivő Hit-Girl… valami nagyon hiányzott belőlük.
A film úgy lett felépítve, hogy értem, miért van benne a folytatás lehetősége, de a képregényben nem látom az értelmét. Minden elrendezettnek é véglegesnek tűnik. Az egyértelmű ok sem kapott szerintem elég hangsúlyt.
Annak ellenére, hogy most szinte csak negatív dolgokat írtam le róla, örülök, hogy elolvashattam, és igazából kíváncsi lennék a folytatására is.
(Igen, én is ellentmondásos vagyok.)

21 hozzászólás
johnjsherwood I>!
Mark Millar: Kick-Ass

Kellemesen B-filmeket idéző sztori sok humorral, jó párbeszédekkel, ezekhez illő véres-humoros képi világgal; egy este alatt végigrohantam rajta, mert olvastatja magát. A film sajnos gyengébbre sikeredett, mert pont azon a két-három részleten változtattak – hollywoodi igény szerint –, ami a képregény sava-borsát adta.

budaijoci>!
Mark Millar: Kick-Ass

Kedvenc képregényem Millartól. A képregény és a film is nagyon jó, over the top fun :)

Batus>!
Mark Millar: Kick-Ass

Azért nem 5 csillag, mert a vége nem tetszett, de összességében nagyon is élvezhető, a grafika pedig kifejezetten tetszett. Viszont majd ha láttam a filmet, tudok összehasonlító véleményt mondani (bár nem hiszem, hogy a filmben pozitívan csalódnék…)

2 hozzászólás
Sceurpien I>!
Mark Millar: Kick-Ass

Még a felhajtás előtt szereztük be eredeti nyelven Londonban. Zseniális mű, mind rajzilag, mind történetvezetésileg, nagyszerűen próbálja valóssá varázsolni a a szuperhősök világát, groteszk karakterekkel és durva szövegekkel. Nem kisgyereknek való, és nem is érzékeny lelkűeknek…


Népszerű idézetek

Sceurpien I>!

C'mon. Be honest with yourself.
We all planned to be a superhero at some point in our lives.

troublemaker>!

I'm your biggest fan. This is like meeting Elvis or something.

Kapcsolódó szócikkek: Elvis Presley
virrasztó>!

Jesus, man. Why do people want to be Paris Hilton and nobody wants to be Spiderman?

Kapcsolódó szócikkek: Paris Hilton
troublemaker>!

People just like taking sides, Dave. Is Batman cooler than Superman? Is Bourne better than Bond?

Kapcsolódó szócikkek: Batman · James Bond · Superman

A sorozat következő kötete

Kick-Ass sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Welcome to Lovecraft
Derf Backderf: My Friend Dahmer
Frank Miller: The Hard Goodbye
Ed Brubaker: Pulp
Mike Carey: Faker
John Layman – Rob Guillory: Chew 4. – Flambé
Enki Bilal – Pierre Christin: The Hunting Party
Neil Gaiman – Michael Zulli: The Last Temptation
Alan Moore: Batman: The Killing Joke
Rick Remender: Deadly Class 4. – Die for Me