Civil ​War (Black Panther (vol. 4) 3,5.) (Civil War) 8 csillagozás

Mark Millar: Civil War

The landscape of the Marvel Universe is changing, and it's time to choose: Whose side are you on? A conflict has been brewing from more than a year, threatening to pit friend against friend, brother against brother – and all it will take is a single misstep to cost thousands their lives and ignite the fuse! As the war claims its first victims, no one is safe as teams, friendships and families begin to fall apart. The crossover that rewrites the rules, Civil War stars Spider-Man, the New Avengers, the Fantastic Four, the X-Men, and the entirety of the Marvel pantheon! Collects Civil War #1-7 and Marvel Spotlight: Civil War.

>!
Marvel, 2008
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780785121787 · Illusztrálta: Steve McNiven
>!
Marvel, 2007
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780785121794 · Illusztrálta: Steve McNiven

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
nagydviktor P
Mark Millar: Civil War

Elég régen érdekelt a Civil War sztorivonal, most pedig, hogy volt lehetőségem elolvasni kicsit csalódott vagyok. Előrebocsátom, hogy kizárólag a törzscselekményt olvastam, és nem a teljes Civil War folyamot a kismillió tie-innel és spin-offal.*
A felütés (legkésőbb a nem rég bemutatott filmből) többé-kevésbé minden érdeklődő számára ismert: a szuperhős hype hátán felépített szuperhős reality „New Warriors” csapata egy elfoserált rajtaütés során sarokba szorítja Nitrot, ami a Marvel univerzum élő bombájának esetében nem kifejezetten szerencsés húzás. Nitro annak rendje és módja szerint felrobbantja magát, a New Warriorst, meg a háztömböt. A katasztrófában meghal vagy nyolcszáz ember (nagy részük gyerek), a világ pedig annak rendje és módja szerint felbolydul, a szuperhős közösséget okolva a hibákért és követelve, a szuperhősök feletti kontroll biztosítását.
Na ebből a feszült alapötletből sikerül kihozni egy olyan sztorit, aminek mintha semmi más célja nem lenne azon kívül, hogy ismert karakterek jól összeverjék egymást (hasonló érzésem volt az Avengers vs. X-Men esetében is). Ez az eladások növelése szempontjából érhető fogás, viszont a történethez nem tesz hozzá.
Az egész Civil War képregényt olyan érzés volt olvasni, mintha folyamatosan kihagyott ziccereket néztem volna. Az alapfelütés utána a sztori – amely nyilvánvaló analógia az amerikai fegyvertartási vitára és nyilván helyben közelebb rezonál az emberekhez – aprópénzre váltja magát, és már a képregény derekán nyilvánvaló, hogy a legtöbb konfliktus nagyjából következmények nélkül múlik majd el. A rajzok jó minőségűek (hozzák a fővonalas Marvel képregények színvonalát), de semmi több. A karaktereket, mintha valami kezdő RPG-s kalandmester mozgatná: Captain America ebben a mikro-univerzumban egy félreértett idea megtestesítője (a legrosszabb értelemben vett amerikai, ahogy egy külföldi látja), aki először üt, aztán még mindig nem kérdez, amikor pedig már minden ég körülötte akkor lehorgasztja a fejét és megbánja bűneit tördelemesen. Paradox módon az egyetlen hitelesen mozgatott karakter az erősen szociopata Punisher, ami sokat elmond a történet minőségéről. Minden más szereplő kicsit úgy viselkedik a két erős főszereplő – Iron Man és Captain America – körül, mintha valami súlytalan gyermek játékba keveredett volna bele. Ennek megfelelően a sztori csavarjait azok az alkalmak jelentik, amikor egyik vagy másik karakter átáll vagy beáll a „másik oldalra”. Mivel a szereplők motivációi egyáltalán nem tisztázottak, a csavarok nem ütnek, nem váratlanul történnek, néha inkább kifejezetten logikátlanok. Olyan érzés, mintha az írók csak azt tudnák, hogy „no ide kell egy csavar”, de azt nem, hogy mennyivel fontosabb a koherens történetvezetés.

A három és fél csillag egyébként nem rossz eredmény: azt jelzi, hogy ez egy az átlagosnál kicsivel jobb Marvel képregény. Ha nem most olvastam volna a Marvel 1602-őt, vagy nem most kezdeném a Sandmant és a Preachert, akkor lehet, hogy jobban tetszett volna, így csak sajnálni tudom a kihagyott ziccert.

*Ennek fényében fenntartom a lehetőségét annak, hogy a fent felsorolt hibák egy vagy nagy részét a felsoroltak, vagy esetleg a Secret Wars crossover javítja vagy árnyalja. (bár úgy lenne)

3 hozzászólás
>!
MoonTiger
Mark Millar: Civil War

Sokáig úgy éreztem, hogy biztos nagyon túlzó amit írnak róla, hogy túlhypeolták. Sikerült végül 30%-os leárazáson beszerezni, és mivel képregényidőszakom élem, beszereztem. Nos, nem túlhypeolt, valóban nagyon szórakoztató történet két, nem feltétlenül rossz gondolkodásmód összeütközéséről. Vannak benne csavarok szép számmal, és az első halálnál még kicsit én is lesokkolódtam. Mindenképpen megéri elolvasni.


A sorozat következő kötete

Black Panther (vol. 4) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Snyder: The Batman Who Laughs
Skottie Young: The Marvel Art Of Skottie Young
Javier Grillo-Marxuach – Dan Abnett – Andy Lanning: Annihilation: Conquest 2.
G. Willow Wilson: Ms. Marvel 1. – No Normal
Dan Slott: The Superior Spider-Man 3. – No Escape
Geoff Johns: Aquaman (vol. 7) 2. – The Others
Geoff Johns: Green Lantern Omnibus 2.
Mark Gruenwald – Ron Lim: Captain America Epic Collection 15. – The Bloodstone Hunt
Tim Seeley: Nightwing – Rebirth Deluxe Edition 1.
Jeff Lemire: Hawkeye 6. – Hawkeyes