Több ​mint ember (A Különítmény 1.) 75 csillagozás

Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy mutáns terroristavezér kis híján végez az Egyesült Államok elnökével a Fehér Ház előtt… Egy álruhás tinédzser felhőkarcolók között hálóhintázik New Yorkban… Egy magát Hulknak nevező zöld óriás porig rombol egy teljes városrészt… Különös, emberfeletti erővel bíró lények özönlötték el a Földet… és a számuk egyre csak nő.
A régi világrend felborulni látszik, és az átlagemberek rettegésben élik mindennapjaikat.
Nick Fury, az egész világot behálózó kémszervezet, a S.H.I.E.L.D. feje, egyedi megoldást kínál: a szuperképességekkel bíró lények ellen állítsanak fel egy szuperemberekből álló katonai osztagot! Egy alacsony létszámú, de ütőképes különítményt toboroz, melynek feladata megvédeni az embereket a szuperbűnözők fenyegetésétől.
A tagok: Amerika Kapitány. Vasember. Thor. Az Óriás. A Darázs. És persze Bruce Banner… a Hulk!
Ők az Újvilág univerzumában a Bosszú Angyalai, avagy a Különítmény – az Újvilág leghatalmasabb és legkeményebb hősei!

Eredeti mű: Mark Millar: The Ultimates (vol. 1) 1. – Super-Human

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény

>!
168 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Bryan Hitch, Andrew Currie
>!
Fumax, Budapest, 2008
128 oldal · ISBN: 9769639861053 · Fordította: Kvaszta Ádám · Illusztrálta: Bryan Hitch

Kapcsolódó zóna

!

Marvel

579 tag · 653 karc · Utolsó karc: 2019. május 20., 17:15 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Amerika Kapitány (Steve Rogers) · Darázs (Janet van Dyne) · Dr. Henry "Hank" Pym · Nick Fury · Thor (képregénykarakter)


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Ez a képregény is megvolt már a korábbi magyar kiadásban, mivel azonban ez a verzió eggyel több fejezetet tartalmazott, úgy gondoltam, hogy érdemes lesz az egészet egyben újra végigolvasni, hogy lássam, az idő és a plusz fejezet hozzáadott vagy elvett az élményhez.
Összességében nem változott a véleményem, s ennek megint az író, Millar a fő oka. Azt hiszem értem, hogy mi volt a célja azzal, hogy az egyes szereplőknek olyan jellemet adott, amit láthatunk, de nekem nem igazán jött be, amit művelt (bár még mindig messze jobban toleráltam, mint az Old Man Logan-es ámokfutását.

Értékeltem ugyan, hogy a fő cselekményvonal érzékelhetően az eredeti Bosszú Angyalai eredettörténet XXI. századivá modernizált változata, de amit Millar a karakterekkel művelt igazából elég otrombának éreztem.
Amerika Kapitány egy agresszív, arrogáns seggfej, az a fajta katona, aki csak a harcmezőn érzi magát elemében. Egyáltalán nem oltalmazó hazafi, (lásd: https://moly.hu/idezetek/915089) hanem egy idejét múlt zárvány, aki Republikánus Eszme inkarnációjaként keménykedik akár az egész világgal szemben. spoiler
Nehéz eldönteni, hogy Banner/Hulk énjei közül melyik viszolyogtatóbb: az önmagának is folyton hazudó, alattomos és gerinctelen tudós, vagy a tudatalattijából előtörő vérengző spoiler pszichopata zöld pöcsfej…
spoiler Óriás és spoiler Darázs pedig egy durván abuzív párkapcsolatban élő házaspár, akik között működik ugyan a kémia, spoiler de rohadtul nem az, amit értékelni lehetne. Arról nem is beszélve, hogy mind a ketten képmutatóan takargatják a saját – nem is olyan kicsi – szennyes titkaikat.
Thor meg van ugyan győződve a saját isteni eredetéről, ám mégiscsak egy spoiler szökevényről beszélünk, aki kvázi megzsarolja az USA-t, és csak akkor hajlandó segíteni, amikor azok teljesítik a – mégoly jó szándékú – követelését. spoiler
Vasember viszonylag könnyen megúszta ehhez képest: megmaradt zseniális mérnöknek és iparmágnás playboynak, spoiler.
A mellékszereplők sem jártak jobban: Betty Ross egy beképzelt és korlátolt liba, Jarvis egy felfuvalkodott hólyag, Fury meg egy manipulatív szennyláda.
Szó se róla: ezek a jellembeli és egyéb defektek az eredeti szereplőkben is ott voltak kisebb-nagyobb mértékben, és nyilván semmi értelme nem lett volna egy full idealizált csapatot útjára bocsátani, de Millar egyszerűen nem bír mértéket tartani, ezért muszáj volt eltolnia az összes szereplőt a falig. Ehhh…
Ami menti a képregényt az az, hogy mikor Millar épp nem trollkodik, akkor megmutatkozik, hogy tud jó jeleneteket, és értelmes, sőt szellemes párbeszédeket is írni, és még némi valódi érzelmet is tud vinni az egyes panelekbe. Nem véletlen, hogy egy rakás dolgot átvett a MCU is ebből a képregényből.
A grafika pedig nekem kimondottan bejött: látványos, tényleg filmszerű beállításokkal dolgozik, de realisztikus, és még nem nyomja agyon az a steril digitális színezés, ami miatt nekem az újabb képregények időnként totál műanyagnak hatnak.

21 hozzászólás
>!
ViraMors P
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Szinte tökéletes, bár kissé kiszámítható első kötet, sajnálom, hogy magyarul végül nem jelent meg több rész.
A csapa összegyűjtése határozottan szórakoztató lett, a poénokat nagyon élveztem, és a többség felkeltette annyira a figyelmemet, hogy kíváncsi egyek az éppen aktuális háttértörténetükre.
A kötetet záró harc pedig kellemesen ütős lett, bár a konfliktusra gyakorlatilag az elejétől kezdve lehetett számítani.

>!
Dominik_Blasir
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Millarnál mindig félek, hogy éppen mennyire fog tetszeni az aktuális írása, de ez A különítmény kötet simán bejött. Meglepően jól működik a csapatösszeszedés (az első négy-öt füzet gyakorlatilag csak erről szól), érdekesen mutatja be a karaktereket (akik azért nem pont olyanok, mint amihez hozzászoktunk korábban), még az első Hulk-összecsapás is korrekt érzelmi megalapozást kapott (noha értelemszerűen a „lényeg” most sem több, mint harc). Plusz pont a poénokért. A történet arányai nem mindig jöttek be, én néha már sokallottam: szinte ugyanazt mondja el, amit mindenki ismer, és a változtatáshoz képest sok oldalba telik. De ennyi baj legyen.
Hitch rajzait eddig nem ismertem, de itt nagyon tetszik ez a kvázi-hagyományos szuperhős-stílus, ami emellett azért pont annyira kidolgozott és szép, amennyire kell.
Szóval egész jól indult ez a sorozat – kár, hogy több nem lesz itthon belőle.

>!
The_General
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Sajnos ez minden szempontból túl lett tolva. De szerencsére nem kell rendes értékelést írnom, aki a véleményemre kíváncsi az szórol szóra megtalálja @vicomte értékelésében.

>!
Dávidmoly
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Hát, maradjunk annyiban, hogy ez most nem jött át…
A történet rettenetesen arány- és ritmustalan, a rajzok csúnyák nem tetszenek, ami pedig a hősök kiskamaszos módon kivitelezett keményebbé formálását illeti: nos, ami nem megy, azt nem kéne erőltetni. Mondjuk az anarchista hippi Thor legalább vicces, de a többiek elég gyászosak.
Két és fél lerombolt város az ötből.

>!
zsof
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Az első magyar kiadást nem sikerült beszereznem, így nagyon örültem, hogy kijött a gyűjteményben.
A sztori jó, a színek és színhasználat jó (lsd: előszó).
A színezés utalások viccesek.
Kíváncsian várom a folytatást!

>!
girion
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Uram atyám hogy mekkora hatással volt rám ez a képregény, pontosabban inkább a folytatásokat is magában foglaló sorozat. Igazán nagy kár hogy azok nem kerültek kiadásra magyarul. (Habár aki okos az ingyen is megtalálja magyarul.)
Egy csapásra megkedveltette velem az Avenger és úgy eleve a szuperhős csapatok koncepcióját. Még ha ilyen formátumú csapatból alig találni még egyet.

Mark Millar az Authorityn megedződve elhozta a Marvelnek is a brutális, kompromisszum mentes, szélesvásznú képregényt. Egyesek szerint meggyalázza a karakterek némelyikét, szerintem soha nem látott élettel és tökösséggel ábrázolja őket. Ennek fényében elég szomorú hogy az Avengers filmben ugyanennek a történetfolyamnak csak a kicsontozott Disney verzióját kaptuk.

>!
LoneWolf
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Valamiért az Ultimate univerzum tudott engem legjobban megfogni a Marvel-től, hisz ezek a modern, átértelmezett történetek már nem azok a klasszikus, biztonságra játszó sztorik voltak, mint általánosan a szuperhős műfaj többsége. Hasonlóan a DC Injustice szériájához, szereplőink itt sincsenek biztonságban. Bárki bármikor meghalhat brutális körülmények között, ráadásul senki nem az a hiteltelenül hibátlan 'ember', ahogy a többi történetben ábrázolják őket.
Bruce egy reménytelen lúzer, akit kb. mindenki lenéz és utál, igazi kívülálló, Hulkkal együtt pedig amolyan igazi Jakyll / Hyde elegyet alkotnak, Tony ismét visszatér az alkoholista gyökereihez, aki emellett haldoklóként próbál könnyíteni a lelkén azzal, hogy hősnek állt, Thor pedig egyfajta idegen hippiként küldetésének tekinti, hogy megtisztítsa a Földet a rossztól, amit az emberiség szabadított önmagára. Persze a legdurvább példa itt a Hank Pym és Janet páros, hiszen velük kapcsolatos fordulat eléggé kicsapta a biztosítékot az olvasók körében, ami nem is csoda. Összességében tehát nem egy „Hűde szerethető” csapatról van itt szó, mint mondjuk az MCU filmjeiben, bár Pókember és a Fantasztikus Négyes szerencsére még ebben a változatban sem lett annyira szélsőséges, legalábbis a karakterek szempontjából. Nekem itt Steve is furcsa volt picit, mégis sajnáltam őt a betöréses ügy kapcsán.
Összegezve: Erős kötet tehát, jóval komolyabb, mint azt az átlag Marvel fan megszokhatta, de pont ettől különleges, az élményt pedig csak tovább fokozták a minőségi, részletes rajzok, melyek végig egységesek maradtak. Ha valaki a Bosszúállók érettebb oldalára kíváncsi, annak csak ajánlani tudom az Ultimates-t, de a klasszikusok kedvelői is tehetnek vele egy próbát, mivel rengeteg ötletet / design-t felhasználtak belőle az MCU-ban is és már itt tudták, hogy Samuel L. Jackson lehet majd Nick Fury egy filmes próbálkozásban.

>!
Morn
Mark Millar: A Különítmény – Több mint ember

Újabb Avengers (vagyis arra hajazó) történet, csak a keménymaggal és az ízeltlábú népséggel. Jól szórakoztam, lekötött, bár picit nekem lassú volt, elvégre a csapat formálódásáról szólt az egész. És arról, hogy Banner milyen kis szerencsétlen. Ez elég rosszul esett, nem tetszett, hogy itt ennyire esendő. Kiszámítható is volt maga a sztori. A vége pedig egy olyan „lezárás”, ami folytatásért kiált. Már csak ki kell várni, hogy a gyűjtemény 45. részét hozza a postás…

>!
168 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Bryan Hitch, Andrew Currie

Népszerű idézetek

>!
TribeBubu 

[Amerika Kapitány]: Kétszázötven dolcsi egy nadrágért? Mikor beléptem a seregbe, még hat hónap alatt sem kerestem ennyit.

84. oldal (Fumax, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Amerika Kapitány (Steve Rogers)
>!
TribeBubu 

[Nick Fury]: Hé, azt hallották már, hogy mozifilmet akarnak készíteni rólunk? Betty Rosstól tudom, hogy már meg is kezdték a tárgyalásokat Brad Pitt-tel, aki három részen át alakítaná Amerika Kapitányt.
[Amerika Kapitány]: Ki az a Brad Pitt?
[Jan Pym]: (…) Mit gondol, ki fogja játszani Önt, Nick?
[Nick Fury]: Természetesen Mr. Samuel L. Jackson. Ez nem is lehet vita tárgya, doktor Pym. És ha engem kérdeznek, az egyetlen élő ember, aki hitelesen vissza tudná adni Tony Starkot, az A pokolból Johnny Deppje.
[Jan Pym]: Mi? Depp túlságosan szépfiús típus. Stark inkább afféle őrült Howard Hughes-figura. Szerintem az ő megformálásához jóval excentrikusabb személyiség kellene.
[Nick Fury]: Ne becsülje alá Deppet, Mrs. Pym. Sokan elkönyvelik őt szépfiúként, de jelen pillanatban ő Hollywood egyik legkiválóbb színésze. Képzelje el, amint Ed Woodot játszik egy Vasember-páncélban, és máris kész Tony Stark figurája, aranyom.
[Hank Pym]: Igen, van benne valami. Úgy látom, van tehetsége a szereplőválogatáshoz, Nick. Ön szerint engem ki tudna jól eljátszani?
[Nick Fury]: Ó, ez könnyű. A roppant állkapcsú Matthew McConnaughey, természetesen.
[Jan Pym]: Na és engem?
[Nick Fury]: Ugyan, ki más, mint Miss Lucy Liu?
[Jan Pym]: Ó, hát persze. Annak ellenére, hogy egy fikarcnyit sem hasonlít rám, mégis őt választaná, csak mert az ázsiaiak mind ugyanúgy néznek ki, igaz? Na és ki lenne a tartalék, tábornok? Talán Bruce Lee?
[Amerika Kapitány]: Ki az a Bruce Lee?
[Hank Pym]: Várjanak, tudják, ki lenne tökéletes Bruce Banner szerepére? Az a fickó, aki olyan sikeressé tette a dülledt szemű, neurotikus fazon figuráját, hogy az már szinte művészet.
[Jan Pym]: Várj, hadd találgassak: Woody Allen, ha leadna pár kilót? Vagy az az ijesztő kiskölyök a Hatodik érzékből?
[Nick Fury]: Nem, nem, inkább az az egér, akit Geena Davis fogadott örökbe. Az a hogyishívják a golfgatyában… Stuart Little?
[Hank Pym]: De most komolyan, emberek. Tudják, ki játszhatná el jobban Bannert, mint maga Banner…?
[Jan Pym]: Ööö, Hank, most már inkább fogd be…
[Hank Pym]: Steve Buscemit akartam mondani. Mi olyan sértő ebben?

93-95. oldal (Fumax, 2008)

>!
TribeBubu 

[Nick Fury]: Azt hittem, azért jött, hogy megmentse a világot.
[Thor]: Ó, valóban azért jöttem, Fury tábornok. Hogy megmentsem a maga fajtájától.

92. oldal (Fumax, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Nick Fury · Thor (képregénykarakter)

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Michael Bendis: Újvilág: X-Men – Új mutánsok
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Nihei Cutomu: Rozsomák – SNIKT!
Brian K. Vaughan: Saga 1.
Mike Mignola: Hellboy 1.
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit
Carl Barks: Donald kacsa kalandjai 1. – A nagy fogás és más történetek