Többet ​ésszel 9 csillagozás

Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Hol ​rejtőzik a tudat?
Hogyan működik az agy?
Hogyan rendezi egységes világgá tapasztalatainkat?
Mely agyterületek felelősek a különböző érzésekért,
gondolatokért, késztetésekért, vágyakért?

Az agy működésével legtöbbször csak a szellemi teljesítmény vagy az intelligenciaszint vonatkozásában szokás foglalkozni. Mark Mieras azonban nem áll meg ezen a ponton: felhívja a figyelmünket arra, hogy agyunk az élet szinte minden mozzanatában szerepet játszik. Magyarázatot ad többek között az olyan érzelmekre, mint a szerelem, az ambíció, az élvezet vagy a boldogság, illetve az olyan bosszantó dolgokra, mint a túlsúly, az időeltolódáshoz való alkalmazkodás, a feledékenység vagy a premenstruális szindróma. Megismerteti velünk a különböző élet-
szakaszokban, például a gyermek-, a serdülő- vagy az öregkorban végbemenő agyi változásokat.

Ebben a könyvben minden elképzelhető dologról szó esik – és még annál is többről. A Többet ésszel mindenkiben… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pszichológia Nyitott Könyvműhely

Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
440 oldal · ISBN: 9789633100080 · Fordította: Bérczes Tibor

Sonnenschein>!

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Kit ne foglalkoztatna, hogy mi az oka annak, ha pl. leakar szokni a dohányzásról (vagy másról), fogyni szeretne, s sokadik nekifutásra sem sikeredik, vagy miért taglóz le minket a stressz, miközben másokat felturbóz, netán miért nem tudunk kellően összpontosítani akkor, amikor tudjuk, hogy nem is lenne nehéz és sokat “nyerhetnénk” vele. Az igazi fekete doboz nem más, mint az AGY.
Az agy kortól nemtől, hovatartozástól függetlenül fejleszthető. Csak tenni kell érte. A könyv pedig ehhez segítséget nyújt azáltal, hogy betekintést enged az agy kulisszatitkaiba.
Ez az egyik legjobb könyv, amit a témában eddig olvastam. A fülszöveget idézve, “akinek van egy csöppnyi esze, elolvassa!”

Bővebben és szubjektíven itt: http://byblosbookz.wordpress.com/2011/04/06/tobbet-esszel/

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Egy könyv az agyról, legbonyolultabb szervünkről, teljességgel érthetően, érdekfeszítően, izgalmasan, lebilincselően? Azt gondoltam ilyen könyv nem létezik. Egészen mostanáig. Hatalmas mennyiségű tény és adat agyunkról, megkerülve és kifejtve minden oldalról. Érződik a bőséges kutatómunka, ami kellett a megíráshoz, de szerencsére az olvashatóság mindvégig első számú célként lebeghetett a szerző előtt. Nem emelnék ki semmilyen témát, gyakorlatilag minden fejezet nagyszerű. Roppant hasznos könyv, bármelyik könyvespolc kihagyhatatlan tétele!

DAnna>!

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Teljesen osztom esőember véleményét.

Marismanka>!

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Érdekes, gondolatébresztő, meglepő és kellően érthető. Egyetlen „probléma” a könyvvel, hogy nagyon tömény.

S_E_Tünde>!

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Más nézőpontból mutatja azt amit eddig is tudtál, érthetően közelíti meg a tudományos részeket.

metahari P>!

Mark Mieras: Többet ésszel Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

van pár könyvem, amelyek azért landoltak a táskámban, mert maradt pár forintom határátlépés előtt és még ennél is több órám, amelyet mi mással is tölthetnék, mint olvasással, alig zavarva…
Ez a félig tudományos-ismeretterjesztő, félig komoly szakkönyv egy azokból, amelyek remek választásnak bizonyultak. Könnyű olvasni, nem túl nehezek a szakmai definíciók, érthető a tudományos logika, a végére úgy éreztem, hogy simán abszolváltam egy félévet agytudomány tantárgyból a légi egyetemen. Kíváncsi vagyok a szerzőre, a többi művére és műsejtjére is –

esőember>!

A borszakértők megtanulták, hogyan kell élvezni a bort. Az illatközpont észlelte illatokról a halántéklebeny kihalássza az egyes ízeket, és elemzi azokat. Az ínyencek tehát az értelmükkel kóstolnak.

esőember>!

Három másodperc – egy nőnek elég ennyi, hogy tudja, tetszik-e neki egy férfi.

esőember>!

A női agy egyszerűen másképp látja a világot, mint a férfié. A női agy beszélgetni, a férfiagy pedig cselekedni akar. A férfiagy a részleteket és a tényeket látja, a női viszont a viszonyokat és az alternatívákat. A női agy mindig saját érzelmeire, a férfi viszont saját törekvéseire összpontosít. A női agy empátiát keres, a férfiagy testi közelséget. A női agy vita közben tiszteletet és figyelmet keres, a férfi megpróbálja kisakkozni, kinek van igaza.

esőember>!

Az ember felhívja a másikat, akinek a hangja boldog meglepetésről árulkodik. A telefonban szinte izzanak a szavak. Kínoznak. Kihívást hordoznak. Néhány pohár sör valamelyik kávézó teraszán. A tavaszi nap végigsimogatja a másik arcát. És tiszta őrület: az az arc az előbb még egész másképp nézett ki. Ahogy hosszabbodnak az árnyékok, úgy változnak rajta a vonások. Úgy lesznek egyre szebbek, egyre kívánatosabbak; szinte már emberfelettiek. Ekkor jön a csók. Három pohár sör úgy hat a szerelmes lelkére, mint a vörös posztó egy dühödt bika agyára. Az alkohol lebontja a szerotonint és máris tetőzik a szerelem alkímiája. Minden arra az egyetlen személyre összpontosul, akinek képe egyre valószerűtlenebb arányokat ölt. Ez olyan, mondják a pszichológusok, mint amikor egy fényképet retusálnak és eltüntetik róla a foltokat és a pattanásokat. A kép pedig egyre tökéletesebb lesz.

esőember>!

Látni egészen mást jelent, mint nézni a szemünkkel. A látás a valóság agy révén történő rekonstrukciója. Azt látjuk, amiről az agy úgy véli, hogy látnia kell. Ami pedig hiányzik, azt hozzáteszi. A kérdés nem az, hogy van-e illúzió a dologban, hanem hogy hol ér véget a káprázat. Mi az, amit ténylegesen látunk?

esőember>!

Az anyák az anyatejen keresztül „örökítik” át a gyerekeikre étkezési szokásaikat. Amit esznek, hatással van az anyatej ízére, és az első hét hónapban az anyatej határozza meg, mit szeret és mit nem a csecsemő. Már amennyiben iszik anyatejet! Ha ugyanis tápszert kap, akkor a tápszerkészítő gyár teremti meg a kulináris ízlés alapját. Ez azt jelenti, hogy gyerekek egész generációi ugyanazokkal az íztechnológiákkal összeállított ízekkel vágnak neki az életnek.

esőember>!

Minden függőség, a kemény drogokat is beleértve, az agyban ugyanazokat az útvonalakat járja be. Mindegy, hogy dohányost, szerencsejáték-függőt vagy kábítószerfüggőt fektetünk a szkenner alá, az agyban ugyanazokkal a mintákkal találkozunk. A függőség a fejünkben fészkel.

esőember>!

Hol találjuk meg a boldogságot? Többnyire nem ott, ahol keressük. A kutatásokból az derül ki, hogy a boldogságnak alig van köze az egészséghez, a képzettséghez vagy az intelligenciához, illetve – a szegénységi határ felett – a jövedelemhez.

esőember>!

Az agy számára fontos a zene.

esőember>!

Mivel mindenkinek más az agya, mindenkinek másként jelenik meg a világ. Ez az egyik fontos oka annak, miért viselkednek annyira különbözően az emberek. Van, aki extrovertált és van, aki introvertált; van, aki törekvő és van, aki lusta; van, aki empátiával közeledik a másikhoz és van, aki csak önmagára figyel.