44. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

The ​Subtle Art of Not Giving a F*ck 120 csillagozás

A counterintuitive approach to living a good life
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

In ​this generation-defining self-help guide, a superstar blogger cuts through the crap to show us how to stop trying to be „positive” all the time so that we can truly become better, happier people.

For decades, we’ve been told that positive thinking is the key to a happy, rich life. „F**k positivity,” Mark Manson says. „Let’s be honest, shit is f**ked and we have to live with it.” In his wildly popular Internet blog, Mason doesn’t sugarcoat or equivocate. He tells it like it is—a dose of raw, refreshing, honest truth that is sorely lacking today. The Subtle Art of Not Giving a F**k is his antidote to the coddling, let’s-all-feel-good mindset that has infected American society and spoiled a generation, rewarding them with gold medals just for showing up.

Manson makes the argument, backed both by academic research and well-timed poop jokes, that improving our lives hinges not on our ability to turn lemons into lemonade, but on learning to stomach lemons better.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
HarperCollins, New York, 2017
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062837509
>!
HarperAudio, New York, 2016
ISBN: 9781441711366 · ASIN: B01I29Y344 · Felolvasta: Roger Wayne
>!
HarperCollins, London, 2016
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062457714

2 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Charles Bukowski


Kedvencelte 7

Most olvassa 29

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

zsuzsyb I>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Egy nagyon hiánypótló, szókimondó, józan könyv, ami odamondogat a kényelmes élettől fel nem nőtt, önző és lelki rokkanttá vált, de attól még mosolygó és „pozitívan” gondolkodó társadalmunknak. Több mint felét románul olvastam, csak a végét angolul, így a moly felülete megúszta, hogy százával másoljak ki idézeteket.
Sok újat a legtöbb fejezetben nem mondott számomra, mivel mindig is leszartam a fogyasztói társadalom diktálta elvárásokat, pózolásokat (és az ebből fakadó mentalitással járó nyűgöket is megúsztam) és még tudatosítás nélkül is, eddigi életem legnagyobb részében szegénységből. De amikor akár kapaszkodhatnék is, már az élettapasztalat és beállítottság ott tart, hogy máshová kerül a fókusz, és legyintek olyasmikre, amikből más nők okos, praktikus blogposztokat ír. Viszont voltak olyan részek a könyvben, amelyekre szükségem volt, elgondolkodtató volt számomra a halál témája, beépült mindabba, amiket máshiol épp olvasok, valamint ilyen téma a tapasztalatok, élmények halmozása (mennyiség és minőség paradoxona) is. A szerző által elmesélt Jóreménység fokán megélt halálközeli élmény vagy mi nyomot hagyott bennem, biztosan emlékezni fogok rá, mert olyan volt olvasni, mintha én is ott lettem volna vele. Talán mert én is mindig arra vágytam, hogy egyszer az életben erre a helyre eljussak, úgy képzeltem mindig, olyan érzés lehet ott állni, mintha egy olyan végső, ártatlan pontra jutnál el, ahonnan délebbre már semmi sincs, és ami érintetlenül tanúja annak, hogy minden kerek. :)

Mariann_Czenema P>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Kérdezte tőlem valaki a fészbúkon, hogy milyen volt ez a könyv, és bevallom őszintén, nehezen tudok rá válaszolni.
Először is, nagyon sokáig tartott, amíg megszoktam a f*ck szó állandó használatát, magyarul körülbelül a leszarom (roppant csodálatos) fordítást lehet rá használni. De mikor megszoktam, rájöttem, Mark direkt használ ilyen mástól eltérő, kizökkentő stílust. És onnantól kezdve már élveztem is, hogy egyedi a műve.
Ha összefoglalóan kellene jellemeznem, talán nem tud ez a könyv semmi többet, mint amit a többi, hasonló önfejlesztő könyv. Csak éppen az írója őszinte, és hajlandó elmesélni, hogy mikor, miért volt padlón, mennyi munkába, fájdalomba került neki a változás, ami segítségével normális életet tudott magának építeni.
(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2018/03/mark-manson-subtle-a… )

1 hozzászólás
Morcant>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Nem vagy különleges. Sőt, mi több, átlagos vagy. És ez miért lenne baj? Manapság mindenki annyira egyedi, utánozhatatlan akar lenni, hogy mindent megtesz, nehogy átlagosnak sorolják be. Nyomot akarunk hagyni, hogy fizikai testünk megszűnése után legyen valami, amiről emlékezhetnek ránk. Ami nem baj, ha tényleg élvezzük azt, amit csinálunk. De, ha csak azért erőltetünk valamit, hogy maradjon valami utánunk, az nettó hülyeség. El kell engedni ezt a belső késztetést, és el kellene kezdeni élvezni az életet. Mert hiába hagyunk hátra valami rendkívülit, ha a készítése közben nem élvezzük, amit csinálunk.

A könyv nem arról szól, hogy magasról le kell tojni mindent. Arról szól, hogy meg kell válogatni, hogy mit tojunk le. Nem szabad fennakadni lényegtelen dolgokon, helyette az igazán fontosakra kell fókuszálni.

Nincs olyan, hogy folyton boldog ember. Ami nem is baj. Ha nem lennének nehézségek, akkor a vidám, felhőtlen pillanatokat sem értékelnénk annyira. Ez a mai világ kitalációja, hogy folyton száz wattos mosolyt kell ölteni, pozitívan kell gondolkodni stb. Ami elég mérgező.

Az a tudat, hogy mi csak egy pici porszemek vagyunk a gépezetben inkább ösztönzően, felszabadítóan hat. Természetesen felelősségünk még így is van, de próbáljunk ne annyira rágörcsölni a létezésre, inkább örüljünk a kis dolgoknak.

Persze ezt leírni rettentő könnyű, betartani már nem éppen. Ezentúl is ugyanúgy fogok görcsölni minden kis hülyeségen, de talán eszembe fog jutni ez a könyv, és akkor átgondolom a helyzetem. Talán.

littlelinda>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Nem különösebben szeretem az önsegítő könyveket, mert mindegyik ugyanazt a klisé tanulságot fogalmazza meg, a lehető legnyálasabb módon, természetesen az író egész életét bemutatva. Ez a könyv viszont teljesen más volt – sokkal szerethetőbben és emberhez közelibben fogalmazta meg az élet lényegét, és csak egy-egy történettel támasztotta alá az érveit a saját életéből. Imádtam a humorát és a nyíltságát, a könyv első pár fejezetét végig nevettem a vonaton, annyira találó és ironikus példákat hozott fel. Az után a pár fejezet után viszont sokkal komolyabb hangnemre váltott, és megmaradtak ugyan a viccek és a szabad nyelvezet, de jobban érződött, hogy az író komolyan gondolja, amit leír. Imádtam a nyíltan megfogalmazott társadalmi kritikát is, ahogy levezette, hogy mennyire befolyásolja – és tönkreteszi – az embereket a szociális elvárások és versengés, ahogy valaki mindig jobb a másiknál, és emiatt minden ember szarul érzi magát. Pont emiatt szerettem annyira a lényeget, ami megfogalmazott a könyvben: az ember maga választja, hogy mi érdekelje – saját magának tesz rosszat, ha túl sok mindennel/mindenkivel törődik és a legjobb akar lenni, mert mindez csak tönkreteszi, mert igazából a társadalom szörnyen indifferens mások sikere iránt, csak a sajátja érdekli. Ezért sokkal jobb érzés olyan vágyakat kitűzni magunk elé, amiket teljesíteni tudunk, és szeretjük azt. Számomra ez leginkább azt jelenti, hogy jó átlagosnak lenni – megosztani az életet egy olyan emberrel, akiben megbízhatsz, egy olyan helyen és egy olyan munkában, amit szeretsz. Kell ennél több?

IrodalMacska P>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Mielőtt bármit is mondanék a könyvről, óva intem Mark Manson lesz*rom gyorstalpalójától azokat, akik karba tett kézzel otthon ücsörögnek és várják, hogy gazdagok/sikeresek/szépek legyenek, de az élet úgyis sz*r, nem csengetnek be az ötös lottó nyerőszámai, a 90-60-90-es alak és az álommeló sem, de ez van, ez az ő formájuk, nincs mit tenni. Na, ők egész biztosan nem fognak visszaigazolást nyerni ebből a könyvből. Ellenben egy délutáni kikapcsolódásnak bőven megteszi, mert ugyan „f*ck Mark” nem találta fel a spanyolviaszt, de baromi jól csokorba szedett néhány klassz gondolatot és történetet az életéből, illetve a történelemből.

A könyv abból az alaptézisből indul ki, hogy a média azt sulykolja belénk, hogy csodálatosak vagyunk – vagy ha még nem, akkor azok leszünk –, de legalábbis mindenki különleges és ha összekeverjük a hygget, lagomot, sisut meg némi önterápiás baromságot, akkor boldog, problémamentes életet élhetünk. A válasz: N E M ! Ezzel a rózsaszín, eccarvús, szivárványos, a kényszerbetegség fellegvárát jelentő nettó hülyeséggel megy szembe Mark Manson, aki azt mondja, hogy a középszerű élet nem jelent bukást, a lét és magunk különlegessége abban áll, hogy megtanuljuk élvezni az élet apró örömeit, a problémákat nem tagadjuk, hanem megpróbáljuk kijavítani azokat, a csalódásokat, a negatív tapasztalatokat is beépítjük a mindennapokba, de ami talán a legfontosabb, hogy húzunk egy határt, ami alatt nem foglalkozunk bizonyos dolgokkal és az energiáinkat oda összpontosítjuk, ahová van értelme.

Maximálisan egyetértek azzal, hogy minél jobban törekszünk a tökéletes életre, annál nyomorultabbul érezzük magunkat. Már gyermekkorban megfigyelhető, hogy mennyire káros hatással van a kicsikre az állandó teljesítési kényszer, az összehasonlítgatás stb. Valamiért folyton azt sulykolják belénk, hogy akkor vagyunk értékesek, ha mindenki szeret minket, holott ez egyszerűen lehetetlen. Egyúttal Manson rámutat arra is, hogy a boldogság is lemondással, munkával jár, senkinek sem jár alanyi jogon.

Mint fentebb írtam, a könyv olvasása közben nem lettebb gazdagabb világmegváltó gondolatokkal, de abban mindenképpen segít, hogy rendszerezze az ember saját magával szemben felállított elvárásait, a külső nyomással kapcsolatos érzéseit és mankót nyújt ahhoz, hogy luxusnyaralások, kacsalábon forgó palota és hét számjegyű fizetés nélkül se érezzük magunkat csődtömegnek.

>!
HarperCollins, London, 2016
230 oldal · ISBN: 9780062457738 · ASIN: B019MMUA8S
8 hozzászólás
Nizaya>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Utoljára két éve hallgattam hangoskönyvet, ami nem volt a legjobb élményem, de ez most kedvet adott a további próbálkozásaimhoz.

Eleinte nagyon vicces és szórakoztató volt, jó tanácsokat adott. Az utolsó harmada felé kezdtem el érezni, hogy nem tudok mindennel egyezni. Felhozott példákat, emberi példákat, de sokszor sarkallatosak és túl különlegesek voltak, nem áltlagember-kompatibilisek; viszont annál érdekesebbek.
A másik meg, ami nem tetszett, hogy azt mondja, ne próbálj különleges lenni, mert nem vagy az, hanem találd meg a legegyszerűbb jelzőket magadra. Namost szerény véleményem szerint mindenki különleges (még ha nehéz is elképzelni sok esetben), és nem visz előre az a gondolat, hogy „csak” egy jó barát vagy jó testvér jelzőt tudhatsz magadénak.
Amikor pedig arról beszélt, hogy ne tűzz ki egy nagy célt magad elé, mert amint eléred, nem marad semmi motivációd az életben… nem volt túl életszagú. Az emberek előtt mindig vannak kisebb-nagyobb célok, sosem csak az, hogy például legyen egy saját házam és bumm, nem akarok innentől semmi mást. Értem mit akart ezzel mondani (legyenek kisebb céljaid a nagyok előtt), de nem fejtette ki értetően.

Ezt a könyvet egy férfi írta, és lássuk be, férfiként sokkal könnyebb lesz*rni bármit is. Ezzel nem átlagosítani szeretnék, viszont ezt nyilvánvalóan levonhatjuk a társadalmunkból. Érdemes elolvasni vagy meghallgatni (audio formában igazán élvezetes), utána mindenki eldöntheti, hogy ezentúl mit érdemes lesz*rni, és mit nem.

Mirk>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Remekül összefoglalja azokat a problémákat, amiket nagyon sok körülöttem lévő emberben látok. Ami a legszomorúbb az egészben, hogy számomra fontos személyek boldogtalanná teszik magukat a hülyeségükkel. Itt 40-50 éves meglett, értelmes emberekről beszélek, akiknek mindenük megvan. És én, 27 évesen ház, jó fizetés, gyerek és nagy reménységek nélkül sokkal, de sokkal elégedettebb és boldogabb vagyok.
Rettenetesen sajnálom a fogyasztói társadalom áldozatait, a nyugati „értékek” hajszolásában megkeseredett embereket.

A könyv minden fejezetében egy fontos gondolkodás- vagy viselkedésbeli problémára világít rá. Érdekes történetekkel és példákkal szemlélteti az emberi hülyeséget :-)
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne kicsit boldogabb, vagy akár jobb ember lenni.

Lahara IP>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Sok a rizsa, és nem kedvelem a trágár beszédet, még akkor is, ha ez bizonyos helyeken vicces vagy annak szánt. A lényeg átjött, asszem. Nekem is kéne ilyeneket írnom és kiadnom, asszem.

M_Lloris>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Én ehhez nem vagyok elég részeg.
Én ehhez nem vagyok elég részeg.
Én ehhez nem vagyok elég részeg.
Én ehhez nem vagyok elég részeg.
Én ehhez nem vagyok elég részeg…

peters>!
Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Rengetegszer gondlkoztam, amikor szembejött velem – az összes könyvesboltban, – kell-e nekem ez a könyv, mert bár címe nagyon imponált, féltem, hogy ez is egy tipikus self help borzalom. Hónapokkal később hangoskönyv formájában tolta elém (ki tudja mi okból) a Youtube, ami így tökéletes volt vezetés közben elnyomni a forgalom zaját, nem is kellett koncentrálnom, ami elterelte volna az útról a figyelmem.

Azt kell, hogy mondjam, hogy van benne valami, még ha nem is igazán örülök a mondanivalójának, ld. Disappointment Panda meg a halál elkerülhetetlensége. Aztán van, amivel annyira nem értek egyet, ez a házastársi hűséghez való töretlen ragaszkodása, ami számomra enyhén életszerűtlen. Rengetegszer, mintha egy buddhista tanítást hallgattam volna, de hittérítés rész nélkül. A sok személyes tapasztalat felhalmozása kicsit öncélú, de gondolom enélkül eladni egy önsegélyező könyvet lehetetlen. Abban egyetértek sok előttem szólóval, hogy túk sokszor terjengős, a vége pedig teljesen felesleges és nyálas, ott meg lehetett volna spórolni fél órát az életemből, pár erdő is megköszönte volna.

Összeségében azonban ajánlani tudom, kiváncsi vagyok Manson többi könyvére is, még ha a self help polcokat ezután is (mint eddig) messze elkerülöm a könyvesboltokban.

>!
HarperCollins, London, 2016
230 oldal · ISBN: 9780062457738 · ASIN: B019MMUA8S

Népszerű idézetek

Stitch>!

Who you are is defined by what you're willing to struggle for.

Chapter 2: Happiness Is a Problem - Choose Your Struggle

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Mirk>!

If you think about a young child trying to learn to walk, that child will fall down and hurt itself hundreds of times. But at no point does that child ever stop and think, „Oh, I guess walking just isn't for me. I'm not good at it.”

166. oldal

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

cmbyn>!

Charles Bukowski was an alcoholic, a womanizer, a chronic gambler, a lout, a cheapskate, a deadbeat, and on his worst days, a poet.

7. oldal

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Kapcsolódó szócikkek: Charles Bukowski
Stitch>!

Negative emotions are a call to action. When you feel them, it's because you're supposed to do something.
Positive emotions, on the other hand, are rewards for taking the proper action.

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

Cata15>!

The desire for more positive experience is itself a negative experience. And, paradoxically, the acceptance of one's negative experience is itself a positive experience.

9. oldal

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

szabreni>!

Wanting positive experience is a negative experience; accepting negative experience is a positive experience. It's what the philosopher Alan Watts used to refer to as „the backwards law” – the idea that the more you pursue feeling better all the time, the less satisfied you become, as pursuing something only reinforces the fact that you lack it in the first place.

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

littlelinda>!

Oh no! Doubly anxious! Now you're anxious about your anxiety, which is causing more anxiety. Quick, where's the whiskey?

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

budvigszandi>!

(Side Note: As a rule, people who are terrified of what others think about them are actually terrified of all the shitty things they think about themselves being reflected back at them.)

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

troublemaker>!

Who you are is defined by what you're willing to struggle for.

40. oldal

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life

szabreni>!

We suffer for the simple reason that suffering is biologically useful. It is nature’s preferred agent for inspiring change. We have evolved to always live with a certain degree of dissatisfaction and insecurity, because it’s the mildly dissatisfied and insecure creature that’s going to do the most work to innovate and survive. We are wired to become dissatisfied with whatever we have and satisfied by only what we do not have. This constant dissatisfaction has kept our species fighting and striving, building and conquering. So no — our own pain and misery aren’t a bug of human evolution; they’re a feature.

Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck A counterintuitive approach to living a good life


Hasonló könyvek címkék alapján

Giulia Enders: Gut
David Michie: The Dalai Lama's Cat
Nick Trenton: Calm Your Thoughts
Damon Zahariades: The Art of Finding Flow
Will Bulsiewicz: Fiber Fueled
Louise L. Hay: You Can Heal Your Life
James Clear: Atomic Habits
Gary Vaynerchuk: Crush It!: Why NOW is the Time to Cash in on Your Passion
Brené Brown: The Gifts of Imperfection
Kristin Neff: Self-Compassion