23. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

A ​„Lesz*rom” rafinált művészete 135 csillagozás

A tökéletes élet tökéletlen megközelítése
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Több évtizede már mást sem hallunk, csak azt, hogy a gazdag és boldog élet titka a pozitív gondolkodás. „Dugják fel a pozitivitást – mondja Mark Manson, a szupersztár blogger. – Lássuk be, az élet tele van szarral, és ezt tudomásul kell venni.” Ha valami rossz, akkor így is-úgy is az. És ha az ember valamit nem tud, azt vállalnia kell. A szerző mindvégig kíméletlenül osztogatja a pofonokat olvasóinak, mindeközben nyers őszinteséggel, obszcén humorral és látszólagos nyegleséggel kifejti legfőbb elvét: az ember esendő és korlátolt – „nem lehet mindenki különleges, a társadalomban vannak győztesek és persze vannak vesztesek, ami valahol tényleg tisztességtelen, és nem a te hibád.” Ha valaki elfogadja a korlátait, akkor megtalálja azt az erőt, amire szüksége van. Hisz olyan sok minden van, amivel felesleges törődnünk. Csak rá kell jönnünk, mire érdemes az energiát fordítani, és mi az, ami teljesen lényegtelen. Így lehet átgondolni saját értékeinket és legfontosabb dolgainkat.

>!
Maxim, Szeged, 2018
208 oldal · ISBN: 9789634990697 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632618395 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 13


Kedvencelte 11

Most olvassa 38

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 167

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

„A negatív érzések hozzátartoznak az érzelmi egészséghez. Ha tagadod a negatív dolgokat, nem oldod meg a problémákat, hanem állandósítod őket.”

Ez a kiadvány olyan a gombamód szaporodó önfejlesztő könyvek között, mint a friss, hűsítő víz a trópusi sivatagban, szembemenve a pozitív gondolkodással és a tökéletes élet hajszolásával. A pozitív guruk fensőbbséges és lenéző „én mindent tudok, te pedig mindent rosszul csinálsz”-stílusa helyett egy igazán közvetlen, saját hibáit elismerő, és azokból merítkező ember szavait olvashatjuk, aki az amerikai Bihari Viktóriaként nem köntörfalaz, és élettapasztalatait felhasználva, laza stílusban igyekszik segítő kezet nyújtani nekünk.

A könyv, címével ellentétben, egyáltalán nem arról szól, hogy magasról tegyünk mindenre, hanem arról, hogy válasszuk szét, mi lényeges és mi lényegtelen. A boldogság kergetésével és a mindenható státusz elérésével szemben végre egy írás, amely a hétköznapiságot élteti, és segít elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ahelyett, hogy kizárólag hibáinkra irányítaná a figyelmet. Természetesen nem biztat arra, hogy ragadjunk meg a posványban, a „mindig csinálj valamit” elvet hirdetve felhívja a figyelmet az egyén felelősségvállalására. Hangsúlyozza az emberi elme pontatlanságát és ledönti a tökéletesség képzeletbeli dicsszobrát. Példái végre nem kitalált okító történetek, hanem a való életből vett, sokszor hírességekkel megtörtént dolgok, miközben erős, ám találó fricskákat dob a pozitív gondolkodóknak. spoiler

Mark Manson kiadványa kiemelt jelentőséggel bír abban a korban, amikor a sokszor ártalmas pozitív gondolkodásnak ekkora kultusza van, és amikor birkamód követjük az üres szólamokat hangoztató megmondóembereket. Kiváló gondolatok tárháza, azonban a többi könyvhöz hasonlóan ez sem fogja megváltoztatni az életünket, viszont segítségével átgondolhatjuk saját értékeinket.

5 hozzászólás
Neelah>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Ez a könyv még véletlenül sem azt adta, amire számítottam. A cím, a borító és úgy általában a fülszöveg alapján úgy gondoltam, hogy kapunk durván 200 oldalnyi „szar a világ, hát kakkantsd le magasról” monológot lehetőleg humoros formában. Hááát… nem jött be. Rögtön a könyv elején leszögezésre kerül (a macska meg fel van mászva a fára, bizony-bizony), hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy legyünk közönyösek a világgal szemben, sokkal inkább arról, hogy ügyesen válasszuk ki, hogy mivel szemben leszünk azok. Miközben nonstop kalapálja a fejedbe, hogy nem vagy különleges, de ez tök jó, nincsenek előjogaid a világgal szemben és ez is tök jó, hogy hogy úgy általában ne picsogj, ha nem megy az élet, mert akkor magadnak cseszted szét – és amúgy ez is tök jó, mert akkor rajtad múlik, hogy helyreáll-e. Rengeteg a példa és némelyik példa nagyon is komoly (érintőlegesen még egy gyerek halála is megjelenik), úgyhogy azt sem mondhatom, hogy egy kifejezetten könnyű olvasmány, vagy hogy elviccelhető lenne az egész. Persze nem is nehéz, mély vagy filozofikus, amit nehéz lenne olvasni és állandóan meg kéne állni elmélkedni, mert a stílus visz magával, az író pedig nem fél bevallani, hogy mennyi mindent elcseszett ő is, mire eljutott (agyilag) oda, ahol tart. Lényegében egy önsegítő könyv, de bizton állítom, hogy nem a szokásos formájában, mert akkor már a harmadik oldal után letettem volna. Nekem tetszett. Sokáig esélyes volt a kedvenc címre is – az egyelőre nem kapta meg, de talán majd a második/harmadik olvasásra. Mert, hogy veszem még a kezembe, az biztos.

ppeva P>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Alapjaimban nem rengetett meg, talán mert ahogy írta, az emberek egy része jó esetben a korral eljut ugyanezekre a következtetésekre. Korral ugyan nem dicsekszik az ember (lánya), de ebben az esetben vállon veregethetem magam…
A felvetésekkel, javaslatokkal egyetértek, szívemből beszélt. Szívesen ajánlanám is egyes ismerőseimnek. Csak a stílus taszított, de az nagyon. Azzal nem tudtam azonosulni. Nemcsak a káromkodások, azok még helyenként viccesek és nyomatékosítók voltak. Mondhatnám, helyénvalók. De a nyegleség, a szétszórtság, a túlbeszélés, saját maga előtérbe tolása rontott rajta sokat.
Szóval ajánlom olvasásra, de fenntartásokkal. Mindenesetre üdítő kivétel a sok borzalmas önsegítő könyv között.

2 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Sok okos gondolat van benne de egyik sem jelent óriási újdonságot. Viszont a szokásos önsegítő ötletek viccesen vannak megfogalmazva nem pedig amerikai halál komoly stílusban.

Poufsouffle>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Mark Manson fogta az elfogadás és elköteleződés terápia valamint a tudatos jelenlét alapjait, nyakon öntötte egy jó adag káromkodással, pakolt mellé rengeteg anekdotát és néhány pszichológiai tanulmányt, mindezt megfűszerezte néhány jól ismert – mondhatni, közhelyes – bölcsességgel („Tedd vagy ne tedd, de sose próbáld!”, „Nagy hatalom, nagy felelősség.”), majd összerázta az egészet, és piacra dobott egy sikerkönyvet.

Látom az értékeit, és azt is, hogy miért lett akkora siker – a sok önjelölt coach és életmódtanácsadó bullshit-áradata mellett valóban felüdülés olvasni, azonban ez a könyv lényegében a korábban már említett két módszer meglehetősen lebutított változata, Mark több fontos dolgot is kihagyott. Továbbá számomra az sem volt szimpatikus, hogy a szerző kvázi saját találmányaként adja el mind a mindfulnesst, mind az EET-t (még új nevet is ad nekik: „a lesz*rom rafinériájá”) – egy szót sem ejt arról, hogy ezek valójában évtizedek óta használatos, egyébként rendkívül hatékony pszichoterápiás eszközök.
A stílus csapongó, a színvonal hullámzó, vannak nagyon erős részek (például az első fejezet, azt szívem szerint mindenkivel olvastatnám) és nagyon gyengék is, a közepénél elkezdődik egy mélyrepülés, a vége pedig kifejezetten unalmas.
Egyszer el lehet olvasni – bár arra mindenki számítson, hogy tényleg rengeteg benne a káromkodás –, sok hasznos gondolatot tartalmaz, viszont annak, aki el szeretne mélyülni a témában nem ajánlom, vannak ennél sokkal jobb könyvek is, ez sajnos csak felületes ismereteket ad.

pjutko>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

A címe alapján ezt a könyvet sem vettem volna a kezembe! :o)
Valahogy véletlen mégis rámtalált. De milyen jó!

Roppant szórakoztató módon, sok humorral ír Mark Manson! Hitelesnek tartom, mert a saját példájából beszél és ezt nem is titkolja.

Ő pont az ellenkezőjét tanácsolja az eddigi berögzött jótanácsoknak, mint pl. a „Járt utat a járatlannal fel ne cseréld!” A jelenleg belénk súlykolt pozitív gondolkodással ellentétben azt állítja, igenis vannak a negatív gondolatainknak is létjogosultságuk, sőt, ezek visznek előre!
A legfontosabb a helyes értékrend kialakítása, mert ez dönti el, minek érdemes- és minek nem jelentőséget tulajdonítani. Ennek a helyes értékrendnek a kialakítása nem is olyan könnyű feladat, a felnőtté válás talán egyetlen és legfontosabb kihívása!

Részemről már éppen elegem volt a sok okos pozitív gondolkodós coach-ból, tréningből, a „műbájos közlésmódból”, ami tulajdonképpen őszintétlenség.
Ajánlom mindenkinek a könyvet, akinek ez a dolog már szintén eszébe jutott.

2 hozzászólás
Hencsulátor>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Alapból nem állnak közel hozzám az önsegítő könyvek, de annyi jót hallottam erről a könyvről, hogy muszáj volt megvennem.
Abszolút pozitív csalódás volt, az elején nagyon rákattantam és úgy éreztem, hogy ezt a könyvet nekem írták.
A vége talán egy picit unalmasabbra sikerült, szerintem egy picit jobban elhúzták mint kellett volna, de az összkép így is nagyon jó maradt.
Barátnőm azóta le is nyúlta tőlem. :D

Baráth_Zsuzsanna P>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Kiváló útmutató arra vonatkozóan, hogyan kell bevenni a lesz*rom tablettát. A vége egy picit túl lett tolva, de amúgy úgy jó, ahogy van.

Aysa P>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Nem volt előre semmilyen komolyabb elvárásom a könyvvel szemben, teljesen nyitottam kezdtem neki és nem bántam meg hogy elolvastam. Sőt!
Azzal a nyers őszinteségével és a reális életképével megfogott magának. Nem fogalmazott fontoskodóan, nem tért ki felesleges részekre, csak a lényeget fejtette ki. Pont elegendő példán keresztül fejezte ki a mondanivalóját, amelyek célzottan odavágtak, így biztosan tud hatni az olvasóra. Sok közülük saját életéből merített tapasztalatok alapján született meg, ezzel sokkal személyesebben sikerült megírnia.
Olyan témákat feszeget, amely mindenki életének a szerves részét képzi és észre sem vesszük, hogy ez mennyire ártalmas. Nem azt magyarázza az élet milyen szép és rózsaszín, hanem azt, hogy olyan problémákkal nézzünk szembe, amelyekkel szerintünk megéri foglalkozni. Mert nem kerülhetőek ki a problémák, csak olyan ügyért merüljenek fel, amelyek számunkra igazán fontosak.
A címéből kiemelném a rafinált szót, mert tényleg nem mindegy, mit tojunk le magasról. Túl sok időt és energiát pazarlunk el, hogy egy csomó felesleges dolgon parázunk nap, mint nap. Szerinte ezeket mellőzve, egy élethető értékrend mellett élve lehet teljesebb az életünk.

Nem szokásom életmód könyveket bújni, nem tudom őket komolyan venni. Ez viszont egészen kitűnik a megszokott sémából. Ajánlom mindenkinek, akár annak is, aki csak mosolyogni akar egy jót, vagy alapvetően változtatni szeretne az életén értelmes tanácsokkal :))

még is csak akad kivétel: aki érzékeny a káromkodásokra, annak kevésbé adnám a kezébe

lzoltán IP>!
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

memento mori

>!
Maxim, Szeged, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632618395 · Fordította: Sóvágó Katalin

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Sok embernek annyira mániája lesz a „helyes” élet, hogy egyszerűen nem marad ideje élni.

120. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

1 hozzászólás
>!

Charles Bukowski alkoholista volt, szoknyabolond, idült szerencsejátékos, bunkó, faszari, rakás szerencsétlenség és a legrosszabb napjain költő. Valószínűleg az utolsó ember, akitől életvezetési tanácsot kérnél, vagy arra számítanál, hogy egy önsegítő könyvben találkozol vele.
Éppen ezért ő a tökéletes kezdet.

7. oldal (Maxim, 2018)

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Kapcsolódó szócikkek: Charles Bukowski
2 hozzászólás
_natalie_néven_ I>!

A világ nem csak rózsamezőkön legelésző egyszarvúkból áll.

43. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Málnika P>!

(…) azzal, hogy megkíméljük magunkat a fájdalomtól, elszakadunk az élet valóságától.

34. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Málnika P>!

Mármost az a probléma, hogy ma a társadalmunk a fogyasztói kultúra és az idenézz-nekem-úgyis-nagyobb-van közösségi média csodáinak köszönhetően kitenyésztett egy egész nemzedéket, amely elhiszi, hogy a szorongáshoz, félelemhez, bűntudathoz és a többihez hasonló negatív tapasztalatok abszolút nem kóserek, mert ha megnézed a Facebook hírfolyamát, ott is mindenki milyen piszok jól érzi magát!

13. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Málnika P>!

És ha azt az egyszerű mércét választod, hogy mindig csinálj valamit, akkor még a kudarc is előrevisz.

162. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Kapcsolódó szócikkek: kudarc
>!

Bukowski munkássága nem azért zseniális, mert leküzdött hihetetlen akadályokat, vagy az irodalom lángoszlopává fejlesztette magát. Szó sincs róla. Egyszerűen csak képes volt feltétlenül és hajthatatlanul szembenézni önmagával – különösen a legrosszabb részével –, és habozás vagy kétely nélkül közszemlére tenni gyarlóságait. Ez Bukowski sikerének igazi titka: nem zavarta, hogy egy csőd. Bukowski leszarta a sikert.

9. oldal (Maxim, 2018)

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Kapcsolódó szócikkek: Charles Bukowski
Poufsouffle>!

Létezik egy szimpla igazság, minden haladás és fejlődés alapja: az, hogy a külső tényezőktől függetlenül személyesen felelünk az életünk összes eseményéért.
Nem mindig szólhatunk bele abba, ami velünk történik. De mindig mi döntjük el, hogyan értelmezzük a velünk történt dolgokat, és miként válaszoljunk rájuk.

97-98. oldal, 5. fejezet - Mindig választunk (Maxim, 2018)

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Aysa P>!

A bizalom olyan, akár a porcelántányér. Ha eltörted, egy kis figyelemmel és gonddal még megragaszthatod. De ha ismét eltöröd, még apróbb cserepekre hullik szét, és sokkal tovább tart ismét összerakni. Ha pedig sorozatosan eltöröd, egy idő után nem javítható többé. Túl sok a cserép, túl sok a por.

183. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Kapcsolódó szócikkek: bizalom
Bence P>!

Azért fontos szembenézni halandóságunk tényével, mert kisöpri az életünkből az összes felszínes, gyarló vacakot. Az emberek többsége arra pocsékolja az idejét, hogyan szerezzen még valamivel több pénzt, még egy kicsivel több hírnevet és figyelmet, még egy kicsivel több bizonyosságot arra, hogy igaza van, vagy szeretik, a halál viszont egy ennél sokkal fájdalmasabb és fontosabb kérdéssel szembesít: mi az örökséged?

Miben lesz más és jobb a világ, miután elmentél? Milyen nyomot hagysz magad után? Mire és kire hatottál? Azt mondják, az afrikai pillangó szárnycsapása hurrikánt kelthet Floridában; az, hogy te arra jártál, milyen hurrikánt kavar?

201. oldal

Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Louise L. Hay: Éld az életed
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha
Gretchen Rubin: Boldogságterv
Michael Acton Smith: Belső csend
Danielle Marchant: Szünet
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Erica Spiegelman: Élet …újratervezés
Bill Burnett – Dave Evans: Tervezd meg az életed