Úti ​testvérek (A Széthullott Birodalom 3,5) (Széthullott Birodalom univerzum) 91 csillagozás

Történetek a Széthullott Birodalomból
Mark Lawrence: Úti testvérek

Térj vissza Mark Lawrence-szel a hatalmas sikerű Széthullott Birodalom világába! Ez a tíz elbeszélést tartalmazó kötet még jobban kibontja a regényekben felvetett témákat, és egyúttal megmutatja Jorg Ancrath herceg és úti testvérei kevésbé ismert oldalát is.

Emellett mélyebb bepillantást nyújt a letűnt Építők által hátrahagyott rengeteg tárgyi emlék hátterébe, és megmutatja, mit kezd egy barbárabb kor egy valaha volt világ legkifinomultabb eszközeivel.

Mélyülj el jobban a Széthullott Birodalom és Jorg bandájának kegyetlen világában, ki ne hagyd ezeket a csattanós, akciódús elbeszéléseket a trilógia elolvasása után!

Ez az exkluzív kiadvány a világon először jelenik meg nyomtatásban.

Eredeti mű: Mark Lawrence: Road Brothers

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2016
168 oldal · ISBN: 9786155514845 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2016
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155514739 · Fordította: Galamb Zoltán

Kedvencelte 9

Most olvassa 8

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Szilárd_Berke I
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Elfogult vagyok pár szerző esetében, akik már bizonyítottak előttem – pl. Renier, Chapman, Caldwell, Gemmell, Howard, vagy Abercrombie –, de Mark Lawrence esetében még maradtak bennem kérdőjelek. A Tövisek hercegét imádtam, erről akkori kritikám is tanúskodik [ http://fantasycentrum.hu/node/601/ ]. A folytatások magasan tartották ugyan a lécet, de a trilógia lezárásánál némiképp savanyú maradt a szám íze. A Bolondok hercege további kétségeket hozott elő belőlem, most nem a cselekmény, hanem a főhős apropóján, akit nem igazán kedveltem meg. A Hazug kulcsa sem kapott jeles érdemjegyet tőlem, immár (elsősorban) a túlírtsága miatt… De mi a helyzet az Úti testvérekkel? Szerintem, akinek bejött a Széthullott birodalom trilógia, az jó eséllyel lelkesedni fog érte – ahogy magam is. Sikerült mindazt a hangulatot áthozni a novellákkal, amit annyira megkedveltem a regényekben. Előnye még az írásoknak, hogy olyan személyiségekhez adagol izgalmas plusz információkat, mint Makin /Kimentés, Kegyelem/, Jorg /Szendergő szépség, Kiválasztott üzemmód/, Vörös Kent, Rike, Snaga ver Olaafson, Kashta, Gorgoth, az orgyilkos Sim, vagy Gomst atya. Egységesen erős történetek ezek, s bár igénylik a világépítő nagyregények ismeretét a maximális élvezethez, némelyikük önállóan is megállná a helyét (és teszi is, lásd pl. a II. Gemmell emlékkötetben). Személyes kedvencem talán a „Szendergő szépség”, amely véresen-izgalmasan tárja elénk a világégés utáni Európa hangulatát, különös-riasztó gépezetekkel, eltemetett titkokkal. Az „Egy jó név” c. elbeszélés a második kiemelt mű, nem pusztán „Afrika” egzotikuma miatt, hanem a viking szál bevetése kapcsán. Összegezve, az Úti testvérek szerintem kiváló vétel minden Lawrence-rajongónak, csak ajánlani tudom!

8 hozzászólás
>!
ggizi P
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Szerencsére még időben került kezembe ez a kötet, mert még bőven emlékszem a trilógia történéseire és szereplőire – e nélkül nyilván nem sok értelme lett volna elolvasnom. Bár így is volt, amikor csak a szerző (mindegyik novella végét kiegészítendő) megjegyzésére világosodtam meg, hogy kiről is szólt a szösszenet (az épp a núbairól) és milyen kihatása lehetett a fővonalra, Jorg és a núbai későbbi kapcsolatára. Nagyon élveztem ezeket az apró kikacsintásokat, amik a fő történethez érdemben nem sokat tettek hozzá, inkább megerősítették a Makinhoz, Gorgoth-hoz, a núbaihoz fűződő szimpátiámat. Az utolsó novella volt számomra a legütősebb a 6 éves Jorggal és a 4 éves Williammel, tudván, hogy milyen végpontokkal zárult a sorozat.

Ja, és jó érzéssel olvastam a Köszönetnyilvánításban megemlített magyar nevet, ami nyilván a spéci hazai kiadás jól megérdemelt hozománya, de jó volt így leírva látni.

>!
Vladi
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Kicsit szkeptikusan álltam a kötethez, tapasztalatom szerint az ilyen kiegészítő novellák annyira nem váltják meg a világot, főleg ha csak elektronikus formátumban jelennek meg.
De ezek a novellák sikeresen visszavittek a Széthullott birodalom-trilógia hangulatába, és Mark Lawrence újabb emlékezetes élményeket szerzett nekem.
A fordítás miatt kicsit aggódtam, hiszen ezúttal nem Gy. Horváth László követte el, de Galamb Zoltán remekül oldotta meg a nem kis felelősséggel járó feladatot. Még arra is ügyelt, hogy olyan jellegzetes szófordulatokat emeljen át az eredeti trilógia fordításából, amelyek egyből garantálják az eredeti hangulat átélését.
A kötet külalakja pedig szerintem nagyon ízléses lett, és méltó ahhoz, hogy a világon először nálunk jelenik meg ez a gyöngyszem nyomtatásban. Azt hiszem, még a legelvetemültebb ekönyv fanok is el fogják ismerni, hogy azért ezt a kötetet ebben a formában mégiscsak sokkal jobb kézbe venni.

3 hozzászólás
>!
RosszQtya P
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Tíz, viszonylag rövid novellát kapunk a „Széthullott Birodalom” világában.
Azt nem mondom, hogy hiánypótló mű, de mindenképp ajánlatos elolvasnia annak aki szereti ezt a világot, és az abban szereplőket. Jólesett olvasni, bár csekély terjedelme miatt, hamar kifogytam az élvezetekből, pedig húztam amíg csak lehetett. Kellett ez a könyvecske, hogy egy kicsit betöltse az űrt a „A vörös királynő háborúja” befejező kötetének megjelenéséig. M.L. abszolút a kedvenceim közé került, no persze nem ennek a könyvnek köszönhetően, de ez is megerősített benne.

2 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Ha mindig is arra vágytál, hogy jobban megismerd Jorg testvéreit, itt a kiváló alkalom.

Először kicsit nehezen rázódtam bele a kötet hangulatába, kicsit más, mint a trilógia, de aztán szép lassan visszatérnek az ismerős elemek és arcok. Jó volt, hogy végre nem csak Jorgot látjuk, hanem más testvérek történetét is megismerhetjük részletesen. Ráadásul a Széthullott Birodalom eddig nem látott részeibe is bepillanthatunk.

A rajongóknak kötelező olvasmány, de akár arra is jó lehet, hogy valakinek kedvet csináljon a trilógiára.

3 hozzászólás
>!
elge76 P
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Remek kis kiegészítő történetek voltak ezek, amelyek által valósabb képet kaptam a szereplőkről és motivációikról. A legjobban Vörös Kent, Rike és Makin történetei kötöttek le, mindig is érdekelt ez a három figura, így most valóban érdekes dolgokat tudhattam meg róluk.

>!
Shanara
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

"A meglehetősen vékonyka kiadvány már önmagában is különleges. No, persze nem a mérete miatt, hanem teljesen más okból. A kötetben szereplő tíz novella ugyanis most először jelent meg nyomtatásban – eddig ugyanis csak elektronikus formában voltak olvashatóak. (…) Az már most leszögezem, hogy ezt a gyűjteményt csak a trilógia elolvasása után érdemes kézbe venni, hiszen annak ismerete – szereplői és történései – nélkül a novellák bizony semmit sem mondanak. (…)
Ugyancsak különleges abból a szempontból a kiadvány, hogy mindegyik novella végén ott olvasható a szerző személyes megjegyzése, amely általában arról szól, hogy miért vagy hogyan is keletkezett az adott történet, mitől fontos az abban szereplő esemény és hasonlók. Ezektől a megjegyzésektől úgy éreztem, hogy sokkal személyesebbé vált az élmény, amit előzőleg átéltem és az sem mellékes, hogy jobban megértettem a szerző gondolatait és motivációit. (…) Az ismerős hangulat ellenére sem éreztem úgy, hogy egyenletes lenne a kötetben található novellák színvonala, mert bizony voltak kedvenceim, amelyek jobban csúsztak és olyanok is, amelyekkel bizony megszenvedtem. (…) Úgy érzem, hogy mindenképpen pozitív élménnyel zártam be a könyvet, még akkor is, ha néhány esetben kifejezetten nehezen hangolódtam rá az adott novellára, de több volt a kellemes élmény, mint a – számomra – nehézkesebb olvasmány. Hozzá kell tennem azt is, hogy még a kevésbé tetszetős is adott valamit, amivel kerekebb egész lett a korábban megismert nagyívű történet, tehát részemről mindenképpen örülök annak, hogy olvashattam ezt a különleges válogatás kötetet."
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/01/mark-lawrence-u…

>!
Dominik_Blasir
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Az Úti testvérek egy igen szórakoztató, sokszínű és ütős novelláskötet lett – bár azért nem tökéletes, olyannyira, hogy az elején még erős kétségeim voltak afelől, biztos megérte-e belevágnom. Némi időnek el kellett telnie, mire sikerült ráhangolódnom Lawrence stílusára (vagy csak a fordítás csikorgott kicsit), de aztán a folytatás fokozatosan egyre jobb és jobb lett (ilyenkor lenne jó tudni, hogy vajon a megírás időrendjében kerültek-e a kötetbe az írások…), és kiderült, hogy tényleg nagyon érdekes az „úti testvérek” bőrébe bújni.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-12-04+…

>!
Razor SMP
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Nem mondanám feltétlenül kihagyhatatlan kötetnek, de aki már már a trilógia végére ért, annak érdemes ezt a rövid kötetet is elolvasni, mert egy-két karakter múltját elég jól kiegészíti. Lawrence novellák végi megjegyzései érdekesek voltak, ill. segítettek a sztorik időbeli elhelyezésében is.

>!
Fumax, Budapest, 2016
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155514739 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
RZednik
Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

Kellemes, nosztalgikus kirándulás a széthullott birodalomban, benne mindazzal a jóval, amiért annó megkedveltem ezt az igazán különleges világot, s egyben kiváló kedvcsináló A vörös királynő háborújához, amibe ezek után biztosan sokkal nagyobb lelkesedéssel vágok majd bele. :)


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

Korábban egy csók ébresztett föl, és mint oly sokan, magam is azzal szembesültem, hogy a világ nélkülem haladt tovább. És ez a lét talánya. Mikor lépjünk tovább, és mikor maradjunk. Ha túlságosan sokáig elidőzünk, álmaink vagy valaki más álmának foglyaivá válunk. Ha túlságosan gyorsan haladunk, soha meg nem állva élünk, mindenből kimaradunk, az egész életünk összemosódik tetteinkben. A jó élet pillanatokból épül meg – olyan alkalmakból, amikor hátralépve szemlélődünk, és valóban látunk. Látjuk az álmot és az álmodót. Ez a bökkenő. Vajon az álom elereszti valaha az álmodót? Nem lehet, hogy mindannyian alvajáróként jutunk el az öregségig, csak várunk, várakozunk arra a csókra?

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Fumax KU

Szörnyetegnek neveznek, és ha nem az lennék, bűneim súlya a földhöz szögezne. Embereket nyomorítottam és gyilkoltam, és ha ez a hegy valamivel magasabb lenne, az ég angyalait is levágnám. A vádak kevésbé érdekelnek, mint az eső, amely eláztat, amely végigcsorog a tagjaimon. Mindkettőt kiköpöm az ajkamról. Az ítélkezés mindig keserű szájízt hagyott bennem.

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Fumax KU

– Mindenkiben rejtezik gonosz… mindössze a lehetőségre vár.
– Gonoszak voltak. Isten munkáját végezted el.
– Isten nem arra teremtett, hogy gonosz embereket gyilkoljak… hanem arra, hogy öljek, ahogy a kés is arra való, hogy vágjanak vele.

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Fumax KU

– Ma megtanultál valamit, Kemencekő. – Snaga az éjre szegezte a tekintetét. Halkan beszélt, szavai belesimultak a zsongó és ciripelő sötétségbe. – Ez a lecke égetni-marni fog, ám ha ennek ellenére megszívleled, azzá a férfivé válhatsz, akinek a sors szánt. Ez az első lecke: megválasztani, mihez ragaszkodunk, még ha megsebez, megjelöl, megváltoztat is, vagy végez veled. Talán nem értjük, miért döntünk úgy, hogy valamit magunkhoz veszünk valami más helyett, de fontos így tennünk, és ragaszkodnunk kell hozzá. Ez a hit tesz minket eggyé az istenekkel.

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

2 hozzászólás
>!
Fumax KU

Elfordítottam a fejem, nehézkesen, mintha az izmaim a világot igyekeztek volna elforgatni körülöttem, míg én meg sem moccanok. A fehér plafon fehér falakba kanyarodott. Fémes felszín úszott a látóterembe, ragyogó, rozsdamentes.
Most már többről tudtam a nevénél. Tudtam a fehér falról és az acélasztalról. Azt hogy hol vagyok, ki vagyok, még ki kellett derítenem.
Jorg. A név rám illőnek tűnt. Illett a számra és a személyiségemhez. Kemény és direkt.

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
karaj

– És mi a létező legnagyobb bűn?
Jorg a homlokát ráncolta.
– Tevékkel paráználkodni?
– Dehogy! És hol hallottál ilyet? – Gomst megint félúton kapott észbe, mielőtt megcsapta volna a fiút.
– A Szentírásban olvastam. – Jorg dacosan összeszorította az állkapcsát.
Gomst gyorsan Williamre pillantott.
– Az atyád meggyilkolása a legnagyobb bűn.
– De mi az a teve? – értetlenkedett William.

161. oldal

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Near

Minden béklyót le lehet rázni, minden tövisből kiszabadíthatjuk magunkat. Mindössze fájdalom kérdése, meg azé, mit hajlandó föladni érte az ember.

83. oldal

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Near

Jó ember akarsz lenni egy olyan világban, amelyik nem kínál választást a jóságra.

132

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Csipkerozsa

A sérelem átcsordul más sérelmeken, akár a víz a köveken. Nem lehet előre látni, tudni, kit érint majd meg, és kin kerekedik fölül.

62. oldal

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból

>!
Risus P

– Úgy tartják, ha a szemet szemért elvéhez tartanánk magunkat, az egész világ megvakulna.

Mark Lawrence: Úti testvérek Történetek a Széthullott Birodalomból


A sorozat következő kötete

A Széthullott Birodalom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek