Tövisek ​Hercege (A Széthullott Birodalom 1.) (Széthullott Birodalom univerzum) 775 csillagozás

Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Fumax, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514036 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Fumax, Budapest, 2014
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514036 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Fumax, Budapest, 2014
328 oldal · ISBN: 9789639861688 · Fordította: Gy. Horváth László

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A Széthullott Birodalom

88 tag · 57 karc · Utolsó karc: 2019. március 15., 21:11 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Honorous Jorg Ancrath herceg · Sir Makin · Rike · Burlow · Gomst atya · Katherine Ap Scorron


Kedvencelte 170

Most olvassa 49

Várólistára tette 513

Kívánságlistára tette 440

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
Ashriver
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Poszt-apokaliptikus dark fantasy keverve a lovagok, királyok és mágia korával.
A történet egy nagy világégés után játszódik, ami több mint ezer éve volt, s azóta a civilizációnk visszafejlődött a feudális viszonyok közé. S nem csupán a technológiai civilizáció omlott össze, de a pusztulás után meggyengült a fátyol, amely az élőket választja el a holtaktól, és ennek eredményeként a túlélők képessé váltak a mágia használatára. Szomorú, hogy ahhoz, hogy valaki nagy hatalmú mágussá váljon egy világégés kell, s több millió holt lélek, akiknek tömeges áradata átszakította a világokat elválasztó falat.

Főhősünk egy rohadék, aka Jorg herceg, aki elindult a bosszú útján, s közben kegyetlenné és brutálissá vált, egy rablóbanda fejeként, miután végignézte, ahogy lemészárolják az anyját és kisöccsét.
Az elején épp feldúlja Európa egy részét, amikor úgy „dönt”, hogy hazatér.
A nemtörődömségének és hihetetlen szerencséjének köszönhetően hazatér, hogy ott találja a szívtelen apját, aki a lehetetlent kéri tőle. Persze hősünk számára nincs olyan, hogy lehetetlen. Az útja során nagy hatalmú varázshasználókkal találkozik, akik számára ő egy jelentéktelen, bármikor feláldozható gyalog egy elképzelhetetlenül bonyolult, s eleddig ismeretlen tétért zajló sakkjátszmában.
De Jorg herceg nem hagyja magát. Szükség esetén, vagy mert épp olyan kedve van, feláldoz mindent és mindenkit, s ha kell az egész sakktáblát felrúgja a győzelem kedvéért. Ő nem az eddig játszott játékot játssza, hanem egy teljesen újat kezd, amitől még a hatalmasok is félnek. S van is okuk a félelemre.

4 hozzászólás
>!
vicomte P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Poszt-apokaliptikus dark fantasy, amely a feudális viszonyok közé süllyedt Földön játszódik.
Elsőre talán meghökkentőnek tűnik az ötlet, pedig valójában nem új elképzelés.
Jack Vance Haldokló Föld ciklusa – első történetei már több mint hatvan évesek – hasonló koncepcióra alapozott, de többek között ehhez hasonló ötlet adta Jeffrey Stone Cherubion ciklusának alapjait is.

A történet több mint ezer évvel egy nagy világégést követően játszódik, amely nyomán nem csupán a technológiai civilizáció omlott össze, de a kataklizma meggyengítette azokat a határokat, amelyek addig elválasztották a Földet és a túlvilágot, így nem csupán a holtak szellemei ragadhatnak itt, hanem a fogékony kevesek képessé váltak az így felszabadult erőket megzabolázva nagyhatalmú mágussá válni.

A főhős, a tizennégy éves Jorg herceg a legrosszabb hírű rablólovagokat megszégyenítően kegyetlen rohadék, akit megszállottá és torzzá tett az a lelki és fizikai fájdalom, amelyet gyerekként, az anyja és testvére lemészárlása során szenvedett el.
A történet kezdetén az udvarból megszökött hercegfi egy általa vezetett martalócbanda vezetőjeként már évek óta dúlja a hajdani Nyugat-Európa területét. Egy véletlen találkozás hatására ekkor dönt arról, hogy megérett az idő, hogy a fogadalmához híven megszerezze a királyságát.

Ez persze messze nem megy egyszerűen. Hiába minden könyörtelensége, ravaszsága és a vitathatatlan sötét vezetői karizmája, szinte biztos pusztulásba hajszolja a megszállott bizonyítási vágy. Az ösvény, amelyre lép, nem csupán a kataklizma előtti világ legbaljósabb és rettenetesebb zugaiba juttatja el, de az utazás során nála nagyobb hatalmú és hidegebb szívű gonosztevők terveit is keresztezi, akik számára ő csupán jelentéktelen, bármikor feláldozható gyalog egy elképzelhetetlenül bonyolult, és ki tudja milyen tétért folyó sakkjátszmában.

De Jorg herceg nem hagyja magát. Ő nem csupán a parasztjait, vagy szükség esetén a tisztjeit áldozza fel a győzelem érdekében, de nem fél magát a sakktáblát sem felrúgni.

13 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Ez a Jorg egy szociopata állat! Egy nagyon unszimpatikus, ám elismerésre méltóan zseniális szociopata állat. Igazi antihős.

A regény elején komolyan elhittem, hogy csak cél nélkül végigöldöklik a könyvet a testvéreivel, de aztán elkezdett felépülni egy érdekes sztori, ami mellé bejött néha a múlt 1-2 izgalmas története és kaptam két nagyon is érdekes karaktert! Nem Jorgról beszélek, hanem Makinról és Núbairól, akik értelmesek, de jobb lelkűek voltak, mint a kis herceg… (Még ha figyelembe is veszem, miket műveltek!)

Vannak benne nagyon kiakasztó részek (pl.: Murillo püspök szöges sztorija), amiket mégis élveztem, mert nagyon jó körítése volt. Jorg egy zseni, a pszichológiai hadviselés mestere. Az ilyen sztorikat egyébként nagyon szeretem számítógépes játékban (vagyis a véres, harcos, kardos, herceges-királyos sztorikat).

Akármilyen durva a sztori, kellemes és olvasmányos a nyelvezete. A történet bár brutális, mégis folyamatosan fenntartja az érdeklődést és engemet lekötött. spoiler

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/01/tovisek-her…

>!
Fumax, Budapest, 2012
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861398 · Fordította: Gy. Horváth László
6 hozzászólás
>!
elge76 P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Azt mindenképp le kell szögeznem, hogy a Bolondok hercegében Jalan figurája egy szerethető csibész, viszont vele ellentétben Jorg… hát nem igazán volt szimpatikus számomra.
Elsősorban azért, mert mindenkivel szemben úgy nyitott, hogy kést emelt a torkához. Egy totál szétzuhant személyiség, konkrétan szociopata, akinél minden tünet stimmel:
spoiler

Említett kötethez képest igencsak karcosnak éreztem még ezt a regényt. Voltak benne hullámvölgyek, bár nem sok és nem tartott sokáig, de az tény, hogy az írásmód érdekessége már itt is megmutatkozott.

Aztán voltak olyan részek is, ami nem teljesen volt nekem tiszta.
Pl. amikor egyik pillanatban még beveri az orrát valakinek, aki egy halott barátját gyalázza, 2 perc múlva meg azon kacag, ahogy a másik botladozik párharc közben (mert ugye beszólt, tehát őt is ki kell nyírnia, hogy máshogy…). Furcsa ez a viselkedés és hirtelen hangulatváltozás, Jorg tényleg egy totál szétesett személyiség.
Azt sem igazán értem, hogy felnőtt emberek miért hagyják magukat, hogy egy taknyos kiskölyök parancsolgasson nekik. Oké, herceg, de az elején, az eltelt 4 év alatt ezt még senki nem tudja. És erre nem kaptunk kielégítő választ.
Ha tippelnem kellene, akkor valószínű kivívta a tiszteletet, hiszen ő volt az, aki mindenki helyett gondolkodott. Deee…. ez így konkrétan nincs kifejtve, szóval… fura.
Az meg, hogy 12 éves lenne, ez erősen gyanús nekem. Legalább 16-17 évesnek tippeltem volna már az elejétől kezdve is.

Ha ezt a Tövisek hercegét úgy olvastam volna el, hogy előtte még nem vagyok túl a Bolondok hercegén, és nem tudom azt, hogy Mark igencsak képes fejlődni, akkor ez a könyv nem kapott volna tőlem 2-3 csillagnál többet.
Na, de a lényeg, hogy első körben 2-3 csillag között vacilláltam, főleg mert a könyv első 2/3-a nem szól másról, csak egy eszét vesztett és folyamatosan kegyetlenkedő taknyosról, aki dackorszakán túllépni képtelen, úgyhogy inkább megöl mindenkit aki csúnyán néz rá. Nem igazán jött be ez a céltalan kegyetlenkedés.
Végül az utolsó 1/3-a mentette meg a kötetet, amikor előkerült a misztikus spoiler vonal, meg egy kicsit bővebb infó a világról. Szóval csak azért pontoztam feljebb, mert tudom, hogy megérdemli a bizalmat.

.

Helyesírási hibák is maradtak benne, nem is kevés, vagy két tucatnyi biztosan akad. Ismételten csak az az érdekes ebben, hogy a Bolondok hercegében viszont egyet sem találtam.

12 hozzászólás
>!
Kkatja P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Nagyon baba kis sorozat lesz ez, sejdítettem a csontjaim velejében… no meg az dicséreteitek alapján is és igazatok lett. Tetszett az ifjonc és kissé beteg lelkű Jorg története bár kérdem én, ki nem zakkanna bele, abba amit neki kellett átélnie testközelből spoiler. Ezért nem kárhoztatom a bosszúszomjáért, viszont a hatalommániája kicsit túlburjánzik az idő teltével, egyre éhesebb lesz…
De tetszik ez a darkos, melankolikus, szarkasztikus stílusa, kíváncsian olvasom tovább… és várom, hogy kerekedjen a gömböc, mely a teljes képet rejti…
Depiseknek nem ajánlom!

>!
Fumax, Budapest, 2012
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861398 · Fordította: Gy. Horváth László
3 hozzászólás
>!
Navi P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Imádtam :) Nem voltak különösebb elvárásaim, olvastam róla dicsérő és lehúzó értékeléseket. Némelyik címkét egyáltalán nem értettem :) Aztán elkezdtem és olyan szinten beszippantott :) Jorg hercegem nem az a tipikus jófiú, sőt :) Pimasz, arrogáns, önző, bosszúvágytól fűtött, megfontolt, mázlista, ösztönös, taktikus, jó stratéga. Hatalmas figura. Eleinte gondjaim voltak a korával, de aztán túltettem magam ezen, s csak hagytam magam sodorni az árral. Egy fiú, aki végignézte anyja és testvére halálát, a sajátját spoiler túlélte, s megpróbál valami célt találni. Ezt az apja a kezébe is adja. Még egy ilyen embert, nem is tudom, minek nevezzem a királyt. Jorg találkozik azokkal az emberekkel, akiktől tanul, fejlődik, az már más kérdés, mennyire jó irányba. Eleinte nem értettem a posztapokaliptikus jelzőt, de aztán rájötte :) Ilyet még nem olvastam. Első látásra egy feudális, középkori világ, elmaradott, átitatva mágiával. Majd jön a villogó dobozba zárt szellem, a mutagén, toxikus és egyéb. Majd leesett, hogy egy a könyv a jövőben játszódik, amiben keveredik a jelen és a régmúlt. Nagyon ötletes.
Nem éreztem durvának, nagyon véresnek, viszont rengeteg bölcs gondolat volt benne, szinte mindegyik lapon van valami feljegyzésre érdemes. A vége talán egy picit tényleg elsietett, s nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra :)

>!
mcgregor
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Egy végtelenül cinikus, illúzióit vesztett, kegyetlen és keserű főszereplő, Jorg kalandjai egy sötét, disztópikus világban. Szórakoztató, mégsem jópofáskodó; kesernyés és sajátos humora a kiábrándultság olyan fokairól származik, amit soha nem szeretnénk elérni. Maga a világ egy monokróm tónusú másik-középkor, egy (részleteiben számunkra egyelőre nagyrészt homályba hagyott) pusztítás utáni, új, de visszavetett civilizáció, amely a korábbi romokon (és az előző, modern civilizációnak csak töredékesen megértett maradványain) vegetál. Az első könyvem Mark Lawrence-től, és minden elismerésem a fickóé, mert jól ír. Főleg a párbeszédek nagyon ütősek, a fordulatok nem kiszámíthatóak, a történet pedig minden baljóssága ellenére sem lehúzós. Egyetlen kivetnivalóm van csak: számomra nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen fiatal fiú, ennyire tudatosan, mégis kegyetlenül, mások számára is kellő magabiztosságot tükröző eréllyel lépjen fel és ennyire elfogadják az autoritását. Persze a történet előrehaladtával némiképp halványult bennem ez a kétség, de még így is kissé túlzásnak érzem. Mindenesetre érdekes egy könyv és kíváncsi vagyok a következő részekre.

9 hozzászólás
>!
mezei P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

1. Olvasás előtt megpróbáltam alaposan tájékozódni, nem szeretem a meglepetéseket. Már-már úgy éreztem, hogy túlságosan is sokat tudok a regényről.

2. Úgy vettem észre, hogy nagyon divatba jöttek azok a könyvek/filmek, amelyekben túlteng a vérengzés, a permanens, ok nélküli gyilkolás, erőszak. (Nem szeretem G. R. R. Martin, Tarantino műveit, véleményem szerint náluk meglehetősen öncélú, ripacskodó az erőszak, ill az erőszak ábrázolása.)

Mindezek után némi fenntartással kezdtem bele a könyv olvasásába. És…..mégis….szíven ütött és magával ragadott. Nem tudtam nem anyaként nézni, hogyan vesztette el Jorg a gyerekkorát. Hogy a tüskék mit tettek a testével. És a lelkével. És nem, nem mentegetem, nem mentem fel tettei alól, de átérzem fájdalmát, bosszúvágyát, félelmét, dühét. És bár sok tettével nem értek egyet, megértem érzéseit, mozgatórugóit. És bár rettentő dolgokat tett, megmaradtak az érzései. És ami legjobban tetszett, tisztában volt saját magával, tetteinek súlyával, nem volt benne semmi álszentség, nem bújt a szörnyű gyerekkor, vagy az álomboszorkányok álnoksága mögé, mindig vállalta önmagát.

„Felnőttem, de bármiféle szörny lakozik is bennem, az mindig az enyém volt, az én választásom, az én felelősségem, ha úgy tetszik, az én bűnöm. Ez vagyok, és ha valaki netán mentegetőzést várna tőlem, álljon elibém.”

>!
Kelemen_Hanna P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Második napja fetrengek az ágyamban, már megfájdult az összes csontom, mintha én is ezeken a rettenetes, felperzselt mezőkön lovagolnék, és nem bírom félóránál tovább (na jó, éjszaka hét-) abbahagyni ezt a borzalmas, vérben tocsogó, időben és térben összevissza ugráló történetet, ami egy pszichopatáról és az őt követő nyomokban emberi vonásokat tartalmazó szörnyekről szól. Pedig kimondottan utálom az erőszakot és a mágiát is a könyvekben (is). Szóval ez a Mark Lawrence nevű fickó nagyon tud valamit: írni.

>!
lafayette P
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Ritka az olyan könyv, ami már az első fejezetnél megfog és fenntartja az érdeklődésem egészen az utolsó sorig. Na ez egy ilyen könyv volt. :D
A fő"hőst" rettentően megkedveltem, én kifejezetten szeretek olyan szereplők szemszögéből olvasni akiknek nincsenek erkölcsi aggályaik, ehhez ráadásul hozzáadott még Jorg cinikus és „fearless” karaktere. A poszt-apokaliptikus dark fantasy világ is nagyon megkapó volt számomra, egészen telitalálat.
Az egyetlen negatív dolog, ami miatt gondolkoztam, hogy levonjak-e egy fél csillagot az az, hogy egy darab pozitív női karakter nincs ebben a könyvben és a nőkkel való bánásmód is hát, olyan amilyen. Tisztában vagyok vele, hogy egy feudális viszonyok közé visszasüllyedt világban játszódik a történet, de az, hogy tényleg minden női karakter negatív színben van feltüntetve kicsit túlzás szerintem.


Népszerű idézetek

>!
RZednik

Még hogy tizenöt! Hát dúlnék én falvakat, ha tizenöt volnék?
Tizenöt évesen Király leszek!

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Honorous Jorg Ancrath herceg
2 hozzászólás
>!
Shanara

A gyűlölet akkor is életben tart, ha a szeretet kudarcot vall.

26. oldal (FUMAX Kiadó, 2012.)

>!
RZednik

Én nem félek semmitől, csak a csendtől. A csend az az üres lap, amire félelmeimet ráróhatom.

30. oldal

>!
Szirmocska

Lehet, hogy mindennap meghalunk. Lehet, hogy minden hajnalban újjászületünk, egy kicsit megváltozva, egy kicsivel odább az úton. S ha már elegendő nap áll közénk meg a közé, aki voltunk, akkor idegenek leszünk. Lehet, hogy ezzel jár, hogy felnövünk. Lehet, hogy felnőttem.

334-335. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Honorous Jorg Ancrath herceg
>!
Shanara

Szeretem a hegyeket, mindig is szerettem. Nagy, konok sziklatömegek, mindig ott merednek ki, ahol semmi szükség rájuk, és csak útjában vannak az embereknek. Eddig príma. De megmászni őket, az már egészen más. Azt utálom.

307. oldal (Fumax Kiadó, 2012.)

Kapcsolódó szócikkek: Honorous Jorg Ancrath herceg
>!
Shanara

Az értelem színlelésébe csomagoljuk vad és titokzatos világunkat. Tudománnyal és vallással fedjük be a felfogóképességünkben tátongó űröket, és úgy teszünk, mintha rendet csináltunk volna. És többnyire be is válik ez a tettetés. A felszínen szánkázunk, és fütyülünk az alanti mélységekre. Szitakötőként cikázunk ezer méter mély tavakon, zavaros útvonalakat követve értelmetlen célok felé. Amíg fel nem nyúl valami a hideg ismeretlenségből, hogy lerántson bennünket.

276. oldal (Fumax Kiadó, 2012.)

>!
meacska

Amit nem tudsz feláldozni, az lebéklyóz. Kiszámíthatóvá, gyengévé tesz.

94. oldal

>!
aiwart

– Veszélyes dolog a memória. Addig hánytorgatod magadban az emlékeket, míg már minden felületüket, szögletüket ismered, és mégis rá-rábukkansz egy élre, amely megvág.

237. oldal, 33. fejezet

>!
Shanara

– A megfélemlítés és a mulattatás állami fegyverek (…).

72. oldal (FUMAX Kiadó, 2012.)

Kapcsolódó szócikkek: megfélemlítés
>!
Shanara

A gyávákat tisztelni kell. Ők tudnak a legjobban fájdalmat okozni. Vigyázz, ha a gyávát sarokba szorítod!

286. oldal (Fumax Kiadó, 2012.)


A sorozat következő kötete

A Széthullott Birodalom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Glen Cook: A Fekete Sereg
R. F. Kuang: Mákháború
David Gemmell: Legenda
George R. R. Martin: A Dance with Dragons
George R. R. Martin: Danza de dragones
George R. R. Martin: Drakarnas dans
Raoul Renier: A kívülálló
George R. R. Martin: Die Königin der Drachen