Szent ​Nővér (Az Ős könyve 3.) 78 csillagozás

Mark Lawrence: Szent Nővér

GYEREKKÉNT ​VADÁSZTAK RÁM… MOST FORDULT A KOCKA.

A világot felfalja a jég, a Folyosó egyre csak szűkül, a birodalmat pedig keletről a scithrowliak, nyugatról az ádáz durnok ostromolják. A császár seregei mindenütt kénytelenek meghátrálni.

A szent osztályban Nona a végső próbákra készül, hogy az általa választott rend teljes jogú nővére lehessen. Az idő azonban fogy, és egyre valószínűbb, hogy Nona és társai nem lesznek méltók az apácák habitusára, mielőtt eléri őket a háború.

Még a hajószívekből merített erő sem elég ahhoz, hogy Nona megnyerje Üveg apátnő évtizedek alatt előkészített játszmáját, és megvédelmezze szeretteit. Közeleg a végső, nagy összecsapás a holdért és az emberiség sorsáért, amikor a lánynak nem csak régi, bosszúszomjas ellenségeivel kell szembeszállnia, hanem a hatalom romlottságával és önnön démonaival is.

A végső csatában ugyanis barátok esnek egymásnak, szívek törnek össze és birodalmak égnek porig.

Az Ős könyve-trilógia… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Fumax, Budapest, 2019
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701118 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2019
396 oldal · ISBN: 9789634701118 · Fordította: Galamb Zoltán

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Ketrec nővér (Nona Grey)


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 82


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Ketrec nővér (alias Nona Grey) megtette kötelességét, most már mehet. De hová is menjen egy szent nővér, akinek lételeme a küzdelem, aki hosszú részeken keresztül maga sem találta az identitását, s lelke mélyén nemigen tudott eldőlni, hogy az ő szerepe a Kiválasztotté, vagy a Pajzsé-e.
Lawrence talán megválaszolja majd ezt a kérdést is (esetleg a következő, Abethen játszódó trilógiájában). Mert az csak nem lehet, hogy egy ilyen nyughatatlan karakter végül csak megtalálja békés helyét a (többek között általa megmentett) világban. Ez valahogy olyan szerepidegen lenne, de hát…
Maga a trilógiát záró kötet sem többet, sem kevesebbet nem nyújtott számomra, mint az építkező részek. Újra eltelik néhány év, s a köztes történéseket váltott idősíkkal követhetjük nyomon és zárkózhatunk fel a jelenben zajló, (talán) végső nagy összecsapáshoz.
Ami mégis minőségi többlet lehet az előző kötetekhez, hogy a Szent Nővérben egyre több utalást kapunk az Eltűntekre, egyre többet tudunk meg a hátrahagyott űrjáró Bárkákról és a (valószínűleg nukleárisan) sugárzó hajószíveikről, a (mágikusan) tomboló energia elemi forrásairól. Nagyobb és közvetlen szerepet kap a jég népe, miközben egyre inkább fókuszba kerül a Folyosó folyamatos szűkülésének problematikája és egyre nyíltabb utalásokat, lehetséges magyarázatokat kapunk annak valószínű hátterére.
Összességében úgy vélem, hogy karakter- és világépítésben is folyamatosan tökéletesedik az a munka, amit Mark Lawrence végez, valamiért mégsem éreztem azt az átütő erőt a sorozat egészében, mint ami oly régen lenyűgözött, a Széthullott Birodalommal való első találkozásomkor. Olybá tűnik, mintha a fegyelmezett, precíziós mérnöki munka nem hagyná többé érvényesülni az ezermestert, az ösztönös zsenit.

Természetesen ajánlom a regényt, hiszen kiváló írás, igazán minőségi szórakozást nyújt.

vicomte P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Jó, de nem elég, nem elég jó / Finom, de nem elég, nem elég durva
Folyton ez a régi Sziámi szöveg járt az eszembe – nem csak az utolsó rész, hanem az összes többi olvasása közben is.
Mert bár Lawrence első sorozata, A Széthullott Birodalom már azelőtt kedvencem lett, hogy valójában befejeztem volna, de ezt a trilógiával – bár minden megvan benne, amiért egyébként lelkesedni szoktam – mégsem tudtam igazán egy hullámhosszra kerülni.

De kezdem inkább azzal, ami szerintem Az Ős-könyve trilógia legnagyobb erőssége: a világteremtés hibátlan. Abeth bolygóját nem csak teljesen egyedire sikerült formálni, de mindennek stabil, szinte sci-fihez méltóan természettudományos alapjai is vannak. Egy olyan haldokoló nap fényében keringő planétáról beszélünk, amelyet egy évezredekkel korábban az űrön keresztül egy másik világról érkező spoiler emberi civilizáció népesített be. Az alapító négy törzs tagjai, az azóta már jóformán teljesen elfelejtett spoiler technológia tudásukat felhasználva viszonylag komfortossá tették a kilométeres vastagságú jéggel borított felszín egy keskeny sávját. Azóta is elsősorban itt, az úgynevezett Folyósón él az emberi faj középkorias viszonyok közé süllyedt spoiler elsöprő többsége. Az Abeth bolygóján élő emberek között látványos kisebbséget alkotnak azok, akikben megjelenek (visszaütnek) az eredeti négy törzs jellegzetességei. A gerant vérűek óriás termete és brutális fizikai ereje, vagy a hunskák emberfeletti fürgesége igazából egy poszthumanista sci-fiben sem szúrná senki szemét. Talán még a marjalok kisebb mágikus képességeinek többségét – mint pl. az érzelmek befolyásolása – is be lehetne tudni magasabb szintű pszichonikai képességnek. Azonban a negyedik törzs, a quantalok Út járó mágiájára, amellyel az elemeket és a természeti erőket is igába lehet hajtani, már nehéz lenne bármiféle természettudományos(nak tűnő) magyarázatot kreálni.
Mindezek mellett az, hogy legendák járnak a világot valaha elhagyó (?) rejtelmes képességekkel bíró őslakókról az Eltűntekről, és hogy az Ős űrjáró Bárkáinak hajtóművei, a hajószívek valamiféle mágikus fókuszok is, már tényleg csak hab a tortán.
Lawrence nem hibázik akkor sem, amikor a társadalmat és a világának hatalmi viszonyait felépíti. Az erősen feudalisztikus Birodalom viszonyaiból relatíve keveset ismerünk meg, hiszen a trilógia nagyja egy zárt kolostorban játszódik, de amit igen, az markáns, és nem csupán beszivárog a szereplők életébe, de az egész cselekmény bonyolításában alapvető szerepet játszik. Mert a Folyosó népei egyre nagyobb bajban vannak, mert évről évre romlik a Fókuszhold – az eszköz, ami a lakható sáv jégmentességét biztosítja – hatékonysága, így egyre inkább előretör a jég, és a csökkenő élettér háború felé sodorja a Folyosó királyságait.
Tehát adott egy minden szempontból remek, rejtélyekkel és konfliktusokkal teli világ, továbbá egy szorongató vészhelyzet, úgyhogy már csak egy olyan erős karakter kellene, akit helyzetbe hozva felépülne a cselekmény. És itt éreztem az első kisebb megbicsaklást.
Nona Grey ugyanis nekem nem volt sem túl eredeti, sem pedig igazán emlékezetes karakter. Félreértés ne essék: nem arról beszélek, hogy sablonos, rosszul kidolgozott, netán hiteltelen főszereplő lett volna, csak hát láttunk már ilyet. Ráadásul mindezt megspékelve az apácazárda (viszonylag) elzárt világában történő növendékeskedéssel sajnos túlságosan is ismerős és időnként klisés történetvezetési megoldásokat eredményezett, még akkor is, ha Lawrence képes arra, hogy a klisés fordulatoknak is adjon némi többlettartalmat, amivel ki tudja azokat emelni az unalomból.

És itt érünk el ahhoz a ponthoz, hogy miért is csak 4 csillag nekem ez a trilógia – mert attól, amit eddig leírtam ez még simán lehetett volna jobb is. Lawrence ugyanis kimondottan jó író, sőt, megkockáztatom, hogy az egyik legjobb nyelvérzékű és legválasztékosabb stílusú új fantasy szerző, akinek szövege szépirodalmi szinten van megformázva. Ezért volt tökéletes választás Gy. Horváth László A Széthullott Birodalom fordítójaként, mert szerintem az ő kvalitásaira szükség volt ahhoz, hogy Lawrence magyar hangja igazán erősen szóljon. Galamb Zoltán viszont minden tiszteletem ellenére, sem ért fel hozzá, és bár tisztes iparosként igyekezett hozni Lawrence stílusát, de túl gyakran csúszott félre az igyekezete, és ilyenkor engem rendre kidobott a magyar szöveg.
S ezt én sajnálom legjobban.

1 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

A történet három évvel később folytatódik, a második rész végéhez képest, bár kapunk visszatekintést, hogy mi történt a palotából való menekülés után. Nona és a barátai az utolsó vizsgájukra készülnek, Joelit alapos kifaggatás után visszafogadták a kolostorba. Persze azóta is Nonáék után kémkedik. Az ország háborúban áll, és valami nagy csoda kellene a győzelemhez. Nona tett néhány ígéretet Üveg apátnőnek, aki spoiler, és sürgeti az idő. Mikor a háború eléri a fővárost, Nonáék osztályát gyorsan fel kell avatni, hogy harcra foghatóak legyenek. És innentől kezdve őrült csatajelenetek következnek.
Meg vagyok elégedve a befejezéssel, tartogatott néhány izgalmas fordulatot.

Noro >!
Mark Lawrence: Szent Nővér

A legjobb fajta fantasyben a világ formálja a hősöket és a cselekményt, de anélkül, hogy eluralkodna rajtuk. Milyen világ Abeth bolygója, ahol az Ős Könyve az emberek véréből írja önmagát? Egy haldokló csillag körül kering, felszínét jég borítja, szinte lakhatatlan. Kivétel ez alól egy alig megyényi szélességű gyűrű, amelyet az elődök tudománya őrzött meg az emberiség egésze számára. Az általuk egykoron felbocsátott hold a Nap sugarait az egyenlítőre fókuszálja, ami így éjszakáról éjszakára visszakap egy kevéske hőt; épp csak annyit, hogy az itt található országok élhetőek maradjanak. De gondoljunk bele, milyen elképesztően kevés hely ez egy egész bolygóhoz képest! Ha a ma emberei még az egész Földön sem képesek nyugton megférni egymással, akkor micsoda vetélkedés folyhat Abeth megmaradt területeiért!

Ezzel el is jutottunk a történethez, amely során az előző kötetekben már előre jelzett háború a tetőpontjára hág. Mivel a lakható Folyosó évről évre szűkül, minden ország kétségbeesetten próbál oldalra terjeszkedni. A Birodalom pedig, ahol nővéreink élnek, a rövidebbet húzta, hiszen mindkét szomszédja erősebbnek tűnik nála. Ezt súlyosbítják még a különféle legendák és próféciák, amelyek szerint a császári palota alatt rejtőző, ősi Bárka valamiképpen helyreállíthatja a fókuszhold gyengülő erejét. Így a palota, valamint a Bárkát nyitó misztikus gépezetek- a hajószívek – az intrikusok figyelmének középpontjába kerülnek. Intrikában pedig utolérhetetlen Üveg apátnő, aki számomra a középső kötet legizgalmasabb karaktere volt, és akinek Nona/Ketrec nővér a legfontosabb, de korántsem az egyetlen figurája a játszmában. spoiler

A befejező kötet alighanem a legpörgősebb, legfeszesebb a trilógia három része közül. Két idősíkban zajlanak az események: az egyik a Szürke Nővér közvetlen folytatását meséli el, a másik pedig a három évvel későbbi végkifejletet. És végre eljutunk az előző könyvek prológusaiban és epilógusaiban megelőlegezett összecsapáshoz is. Bepillanthatunk a jégmezők életébe, megtudjuk, mik valójában az ördögöknek nevezett entitások, de mindenekelőtt azt, hogy hová jutottak el és mire képesek az egykori vörös osztály novíciái. Lawrence nagyon profin kerekíti ki a sztorit, néhány tőle elvárható spoiler csavarral, valamint egy élő és természetesnek ható, de nem túlmagyarázott mágikus háttérrel.

4 hozzászólás
NewL P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Szerettem ezt a sorozatot, mert amellett, hogy nagyon érdekes a háttérvilág, az író megint tudott nagyon életteli szereplőket alkotni. És szerencsére a végére minden összeállt a történettel, akár úgy is mondhatjuk hogy korrekt iparos munkát kaptunk. Volt eleje, vége és emellett egy nagyon jó története is. Nem akarom elmesélni a történteket, mert érdemes elolvasni. Remélem ti is annyira tudjátok majd szeretni, mint amennyire én szerettem.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Nagyon vártam a befejező részt, mert első kettő is nagyon tetszett. Szerencsére nem sok idő telt el a befejező rész megjelenése, és az első két rész olvasása között. Így mikor belekezdtem hamar felvettem a történet fonalát.
A történet két szálon fut végig a könyvön és a végén összefonódik. Egyik szál három évvel az előző rész befejezése után a jelenbe. A másik onnét indul ahol befejeződött az előző kötet és tart a jelen felé. Ezt a két szálat váltogatja az író.
Nagyon izgultam olvasás közben miként is fog alakulni a cselekmény. Eléggé jól sikerült a történet, megvolt benne minden ami egy izgalmas befejező kötethez kell.
Nagyon örülök, hogy részese lehettem Nona Grey történetének. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem bánja meg ha végigolvassa a történetét.
Kedvenc lett terméseztessen!

Deidra_Nicthea IP>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Egyszerűen túl jó ez a mű ahhoz, hogy én bármilyen pórias szóval méltatni tudjam.

8 hozzászólás
nope>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Szerettem a Széthullott Birodalom trilógiát. Még annál is jobban A vörös királynő háborúját. De Mark Lawrence nálam eddig Az Ős könyvével talált be a legjobban.
Eredeti, jól felépített, hihető jellemábrázolásokkal, jól kidolgozott karakterekkel. A kötet lezárja a történetet, nem hagy maga után megválaszolatlan kérdéseket és teszi ezt úgy, hogy közben izgalmas, olvasmányos.
Várom már, hogy kezem közé kerüljön a The Girl and the Stars, kíváncsi vagyok, mit tud még kihozni Abeth- rengeteg lehetőségé ből az író.

kvzs P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Lawrence úgy fejezte be a trilógiát, hogy hozta azt amit mindenki várt -vérbe borult a világ, és a háború elért minden nyugodt szegletet-, de közbn váratlanokat is húzott. Ebben a részben ugyanis mindenki túllép önmagán, és megtalálja azt, ami igazán fontos.
Üveg apátnő testileg nem él már, lélekben viszont még mindig ő az események igazi irányítója. Ő az, aki holtában is jobban ismeri az embereket saját maguknál, és tudja, hogy mivel lehet igazán hatni rájuk.
A háború a Kegyes Irgalom nővéreit és novíciáit is eléri, és sokakat el is sodor spoiler, mégsem a seregek összecsapása a legfontosabb csata. Azt ugyanis mindenkinek -és legfőképpen Nona Grey-nek- magában kell megvívnia. Olyan döntéseket kell ugyanis meghozni mindenkinek, ami rövid és hosszú távon is túl sok mindent befolyásol. Ezekben a döntésekben pedig a hit segíthet egyedül.
Sötét, és kegyetlen világot teremtett Lawrence, azonban a legsötétebb időszakban mégis tud reményt nyújtani a benne lakók -és az olvasók- számára.

A_Nagy_Levin P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Stabilan hozza a minőséget.
Azt hiszem, ez egy nagy dicséret. Lawrence nem a lelki folyamatok bemutatásában jeleskedik, de legalább törekszik erre is, és a szereplői jobbára belső motivációból cselekszenek, ami mindig lehetőséget ad a vizsgálatukra. És remek csavarok vannak a történeteiben, ami pedig jót tesz a kalandosságra vágyó kisfiúnak, aki bennem lakik. Ráadásul szépen felültet a történet vonatára és nem nagyon lehet leszállni róla ebben a kötetben, úgyhogy ez egy szórakoztató trilógia szórakoztató lezárása, ami még egyedi is.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

Úgy vetni, hogy nem arathatunk: a szeretet régi fajtája ez, és mindig is a szeretet a legjobb kulcs a jövő megnyitásához.

Fumax KU>!

Öld meg az összeset!
Mészárold le őket, hogy minden vérben tocsogjon!
A jajveszékelésük töltse meg a környéket!
Nona az ördögei ordítozását hallgatta, és érezte, hogy sötét mosoly terül el az arcán. A reszkető íjász hagyta, hogy íja zörögve a földre hulljon. Szó nélkül sarkon fordult, és nyomakodva megindult visszafelé, klánja harcosai mögé. Tőle balra egy másik is hátat fordított, egy dagadó izmú férfi, két karján ősei rúnákkal feltetovált neveivel. Ketten azok közül, akiket félretaszított, vele együtt menekültek el. Tövis nővér már megmutatta nekik, mire képesek a vörös nővérek.

Deidra_Nicthea IP>!

– Sajnálom – kapta el a levéltáros karját Jula, és az aggastyán háta mögé csavarta. – Az okkadaviánus rendszer szerint raktározza el a köteteket? Vagy a Dooey-féle katalogizálást használja a hely?
– Hogy merészeled! – fortyant fel az aggastyán, és a nyakát tekergette a mögötte álló novícia felé.
– Sajnálom… – mosolyodott el restelkedve Jula, és még feljebb csavarta a férfi kezét, amíg az fel nem jajdult. – De tényleg tudnom kell.
– Dooey! Dooey!
– És kronológiai rendbe és alef kategóriákba szedik őket a kutatáshoz?
– Én nem… igen! – csikart ki sipító megerősítést a vad ellenállás után egy újabb csavarás.

154. oldal

1 hozzászólás
Fumax KU>!

Kanna és Bhenta, becsületükre legyen mondva, könnyedén odébbhemperedtek kétoldalt, majd az ellenséget dobócsillagokkal megsorozva talpra szökkentek. Sajnálatos módon a figyelemelterelés, amelynek köszönhetően észrevétlenül bejuthattak odakintről, egyszerűen azt tudatta a besimulókkal, hogy valami közeleg. Mindegyikük egy pár sajgatóbotot, nagyjából kétlábnyi hosszú vasrudat tartott a kezében. A végükön lévő bűvjel, amit árnymunkával aktiválhattak, oly elviselhetetlen kínokat okozott, hogy ha csupán súrolták a szabadon hagyott bőrt, az áldozat jajveszékelve csuklott a földre.

1 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– Megkérdezném, zargat-e ez a szerzetes, de úgy sejtem, ha így lenne, már a földre görnyedve keresné a fogait.

24. oldal

Aoimomo P>!

Aznap esett. A menny elsírta magát ekkora kegyetlenség láttán.

Dávidmoly P>!

– Milliónyi szó nem szoríthatja vissza a jeget, még egy ujjnyival sem. De egyetlen szó összetörhet egy szívet, kettő meggyógyíthatja, három pedig a mélybe taszíthatja a leghatalmasabbakat is.

181. oldal

farkaslány P>!

– Mondtam, hogy lámpást kellett volna hoznunk! – duzzogja Jula.
– Dehogy mondtad.
– De… gondoltam rá!

178. oldal

Aoimomo P>!

– Út tanárnő vagyok gyermekem. Oda megyek, ahová kedvem tartja.

217. oldal

nope>!

…És most sem érted. Az emberek hazudnak, Nona, lopnak, csalnak, hűtlenek. Az emberek bántják a másikat, cserben hagyják. Pénzért elárulják.
– Ettől még nem kell nekem is ilyenné válnom…


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
David Farland: Rúnalovagok
Django Wexler: Az Ezer Név
Patrick Ness: Kés a Zajban
Michael J. Sullivan: A Koronatorony
Brian Staveley: A császár pengéi
Sebastien de Castell: Az áruló pengéje
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Anthony Ryan: A vér éneke
Richard A. Knaak: Huma legendája