A ​Széthullott Birodalom (A Széthullott Birodalom 1-3.) (Széthullott Birodalom univerzum) 77 csillagozás

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

A ​teljes Széthullott Birodalom-trilógia (Tövisek Hercege, Tövisek Királya, Tövisek Császára) egyetlen, omnibusz-kötetben!

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilenc évesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni… És ez még csak a kezdet.

De bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Jorg Ancrath története minden idők egyik legikonikusabb fantasyjévé vált, Mark Lawrence pedig a zsáner legkiemelkedőbb szerzői között találta magát. Díjesővel jutalmazták, sikere világszerte és hazánkban is lenyűgöző.

Most a magyar olvasóknak ezzel a kedvező árú gyűjteményes kiadással kedveskedünk, hogy azok is megismerhessék Tövises Jorg történetét, akik eddig lemaradtak róla.

A szépirodalmi igényességgel megírt trilógiát, a neves műfordító, Gy. Horváth László… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2021
1300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700111 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Fumax, Budapest, 2017
1302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700111 · Fordította: Gy. Horváth László

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Honorous Jorg Ancrath herceg · Sir Makin


Kedvencelte 36

Most olvassa 20

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Újraolvasás 2020

Elárulom, hogy Mark Lawrence munkásságával nem barátkoztam meg első látásra: amikor először olvastam ezt a trilógiát, csupán a harmadik kötet győzött meg arról, hogy itt valóban kivételes fantasyről van szó. A Tövisek hercegének első jelenetei szinte egy Fekete sereg paródiára emlékeztettek, a Tövisek Királyában pedig a háttér bemutatását éreztem nagyon ötletszerűnek. Egészben olvasva viszont már egészen más hatást kelt, a Vörös Királynő-regények ismerete pedig szintén hozzáad a nagy egészhez. (A második trilógia nekem sokkal befogadhatóbban mutatta be a világot, jóval érthetőbbé vált benne, hogy mi miért úgy működik, ahogyan. Az mondjuk jó kérdés, hogy ez vajon fejlődés, vagy eleve ez volt a koncepció.) Ennek köszönhető, hogy amikor újra kézbe vettem a történetet – immár a gyűjteményes kiadásban – sokkal jobban tudtam figyelni a hangulatra, előadásmódra, karakterábrázolásra. És le kell szögezzem, hogy érdemes volt.

Nem véletlen, hogy amikor grimdarkról beszélünk, ez a trilógia az egyik, ami mindenképpen szóba kerül. Lawrence ugyanis egy olyan főhőst formált meg, akiről az antihős definícióját is megalkothatnánk off. Jorgnak azonban mégsem céltalan a kegyetlensége, bár eleinte könnyű azt hinni róla. Karaktere még az ezredik oldal után is formálódik, változik, és meglepetéseket okoz az olvasónak. Végletekig öntörvényű alak, de tetteinek vannak értelmes motivációi, idővel pedig egyfajta önvizsgálatra is ráveszi magát, és kimond néhány fájdalmas igazságot önmagáról. Mindezt pedig egészen sajátos hangnemben adja elő, amelynek fanyar humora egyszerre teszi emberibbé, ugyanakkor ha lehet, még nagyobb pszichopatává. Igaz, hogy mellette az összes többi szereplő másodrendűvé válik, de ha azt nézzük, hogy a trilógia részei már-már naplóregényeknek is tekinthetőek, ez végső soron érthető.

A szerző világteremtői képességeit azóta szeretem, amióta rájöttem, hogy mit is csinál tulajdonképpen. Lawrence alkalmasint a második nagy fantasy szerző – Michael Moorcock után – aki megénekli a poszt-apokaliptikus Európát, mint epikus történetek helyszínét, ez pedig már önmagában is egy nagy jó pont. De ennél jóval többet is tesz. Egészen mesteri módon keveri össze a sci-fi és a fantasy motívumokat, nem egyszer egymásba olvasztja a tudományt és a mágiát, amelyek így kölcsönösen egymás okaivá/következményeivé válnak. Nézőpontjára jellemző, hogy gyakran a mágia tűnik természetesebbnek a kettő közül, míg az Építők tudománya marad rejtélyesebb. A történetben feltűnő mágusokat eleinte nem nagyon kedveltem (a nagyon öreg, nagyon bölcs, nagyon rejtélyes varázslókat elavult toposznak tartom), de később kiderült, hogy Lawrence képes testközelbe is hozni a mágiát, méghozzá igen jó érzékkel. Ezek az Esküdöttek (ti. akik elkötelezik magukat valamely mágiaforma felé) ugyanis gyakorlatilag eggyé válnak a valóság valamely aspektusával (például a tűzzel, az álmokkal vagy a halállal), ez pedig egész lényükre hatással lesz, szó szerint más emberré – esetleg valami mássá – válnak. Így pedig már az is érthetővé válik, hogy a legerősebbjeik miért is játszanak úgy a királyságokkal, mint a sakkfigurákkal. Ez egyébként – mármint a bábjátékosoktól való szabadulás vágya – az egész történetfolyamnak az egyik fő motiváló ereje is egyben.

Egyszóval igen bonyolult történet ez – főleg a második résztől kezdődően – ami eleinte talán (sőt biztosan) olyan hatást kelt, mintha öncélúan akarná sokkolni az olvasóit. De nagyon sok benne a rejtett tartalék, amit inkább csak második olvasásra lehet megérezni. Végül még egy megjegyzés a gyűjteményes kiadásról: tény és való, hogy méreténél fogva kifejezetten csak egy otthon eltöltött vakációra nevezhető ideális olvasmánynak, de én mégis nagyon örülök, hogy van kiadó, amely indokolt esetben bevállalja egy 1300 oldalas kötet kiadását off. Megnyugtatásul közlöm, hogy olvasás után sem lett a könyvből „széthullott” birodalom :D

13 hozzászólás
sentimentalfrappe>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

“Még, hogy tizenöt! Hát dúlnék én falvakat, ha tizenöt volnék? Tizenöt évesen Király leszek!”

A trilógia első része, a Tövisek hercege egy tipikus fantasy történet. Jorg herceg édesanyját, a királynét, és testvérét, Williamet Renar gróf megölette, és bár Jorg élete is csak egy hajszálon múlt, ő megmenekült. Ezután bosszút esküdött a gróf ellen, és miután atyja inkább békét kötött, otthagyta hazáját, és egy úti bandához csapódott.

Ebben a történetben is megvan minden, ami egy fantasybe kell. Bosszú, mágusok, a herceg, akiből király lesz. Csakhogy Jorg nem az a tipikus hős, aki fehér lován megment mindenkit. Ő egy antihős, a célja, és a hatalom érdekében mindent hajlandó feláldozni, már-már érzelemmentesnek is mondható karakter, bár párszor azért ennek az ellenkezője is felevenedik.

Az egyetlen rész, amikor érződik, hogy talán ez mégsem egy tipikus fantasy lesz, az az, amikor kiderül, hogy a történet ezer évvel a jövőben, egy világégés után játszódik, és Jorg és kompániája egy rég elhagyatott fegyverraktárra bukkan.

A Tövisek királyának viszont sikerült felülmúlnia az első részt.
A második részben Jorg is éretebb lett, nem minden gondolatát az ölés iránti vágy tölti ki. Persze ettől még nem lett jóságos karakter, így is bármit megtenne a hatalomért, könyörtelen, és senkinek sem hajlandó behódolni. Visszatekintésekből viszont jobban megérthető mitől is lett Jorg olyan, amilyen.
Többet tudunk meg a mágiáról spoiler, Jorg újabb technológiát fedez fel az Égés előtti időkből, és újabb fegyverekre, eszközökre tesz szert.

A történet két jelentősebb női karaktere Kathrine és Miana viszont nem igazán győztek meg. Már az első könyvben is hiányoltam az erős női karaktereket, és ez itt sem (és a harmadik részben sem) változott.
Kathrine-nel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim, de a spoiler meggyőzött, hogy talán még lehet belőle valami.
Miana viszont egyáltalán nem, rajta érződik, hogy kellett még női karakter, ő maga viszont olyan semmilyen lett. spoiler

A befejező kötet pedig egy tökéletes zárása volt egy nagyszerű trilógiának. Míg az első részt, bár jó fantasynek tartottam, mégis hiányzott belőle valami. Hát a második és harmadik rész meg is adta azt, amit hiányoltam. A harmadik részben fény derül minden titokra, és a lezárás teljesen meglepett.

Nem igazán tudom mit mondhatnék még erről a trilógiáról spoilerek nélkül, ezt olvasni kell. Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek.

Bódis_Éva I>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Eleinte, a Tövisek hercegének első oldalain még úgy gondoltam, hogy egy „tipikus” középkori fantasyval akadt dolgom, hiszen a közeg annyira ismerős volt korábbi olvasmányaimból, hogy nem is tudtam másra tippelni. Voltak persze elhintett utalások, olyan szakszavak, amelyeket jelen korunkban is kizárólag a tudósok használnak, olyan kifejezések, amelyek egyszerűen nem illettek ebbe a mágikus, kardokkal és botokkal gonosztevő, holtakat feltámasztó korba.

Aztán Jorg összeveszett egy ezeréves mesterséges intelligenciával, és innentől kezdve már tökéletesen értettem mindent.

A világ hihetetlenül szépen lett kidolgozva. Mark Lawrence fejben felépített egy, a jelen korunknál jóval fejlettebb társadalmat (én legalább két-háromszáz évet saccolok), aztán elpusztította, és hozzáadott ezer évet. Az új világot megtöltötte mágiával és elképesztő politikai feszültségekkel, a legszörnyűbb emberi bűnökkel, brutalitással, megfűszerezte az elfelejtett a tudás és a technológia morzsáival, és az egyenletbe beillesztett egy 14 éves, gátlástalan kis szörnyeteget, aki császár akar lenni.

Hűha.

Minden más a blogon: https://rileyeraines.blogspot.com/2018/06/szethullott-b…

Kizi>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Tövisek Hercege

1,5 nap. Eddig tartott elolvasni. Leültem vele délután, és 50 oldal…. eltűnt. Aztán már 160 is eltűnt.
Az elején kicsit furcsának találtam a történetvezetést, de hamar megszoktam. Furcsa belegondolni, hogy a végére értem az első kötetnek. Olyan érzésem van, mintha csak az első pár fejezeten lennék túl.
Jorg egy érdekes karakter. Nehéz őt 14-15 évesnek elképzelnem. spoiler
Tetszett, ahogy az író beleszőtte a régről fennmaradt technológia maradványait, de be kell valljam, a vasbeton helyett én mindig kőből rakott várakat képzeltem.
A cselekmény az utolsó pillanatig izgalmas maradt, és hiába narrálja Jorg az egészet, sokszor csak akkor értjük meg a terveit, amikor a társai.
Azt hiszem, én megyek is, és belevetem magam a következő részbe :D

Tövisek Királya

Hát ez sűrű volt…
Az előző résznél nem éreztem úgy, hogy egy teljes könyvvel végeztem. Itt nem volt ilyen gondom.
Tetszett a 3 cselekményszál. Nem számítottam vikingekre a történetben, de kellemes meglepetés volt.
Néha alig tudtam többet olvasni egy-egy fejezetnél, de ettől függetlenül úgy érzem, a Tövisek Királya izgalmasabb és cselekményesebb volt, mint a Tövisek Hercege.
Jorgról megint nem tudok dönteni, hogy milyen mértékben szociopata…
A végefelé elkeztem azt érezni, hogy spoiler
Azt azért meg kell jegyeznem, a könyv elején található térképen nincs jelölve sem Nyíl birodalma, sem azok a városok, hegységek, ahol a szereplők megfordulnak ebben a részben. A neten talált terképen tudtam követni az útvonalukat.
Kezdem az utolsót, és nem tudom, mit várjak tőle.

Tövisek Császára

Nagyon lassan fogyott el ez a rész. Sokkal kevésbé élveztem, mint az előzőket. A múltban játszódó részek alatt majdnem szenvedtem. Chella részei nem voltak rosszak, az út Vyene felé sem.
A vége meg….

Összességében

Azt hittem, jobban fog tetszeni ez a trilógia, de sajnos nem felelt meg a várakozásaimnak. Az író többi könyvének kicsit kevesebb várakozással állok neki, de hátha meglep :)
Nem mondom, hogy utáltam, mert végülis örülök, hogy elolvastam, de nem lett kedvenc.

Renáta_G>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Jorg, a szellemileg és fizikailag is számos sérülésen átesett herceg szemén keresztül látjuk a birodalmat, az ott dúló káoszt és háborúkat. Számomra rendkívül izgalmas volt a karaktere, kíváncsi voltam, mi lesz ebből a bosszúra éhes, szociopata, gyilkos kölyökből, aki tizenhárom éves korára már egy züllött, vérszomjas rablóbanda vezérévé válik, majd néhány éven belül felszínre törnek uralkodói ambíciói. Közben megkísérti a nekromancia és a tűzmágia, ráadásul rengeteg vér tapad a kezéhez.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/02/03/ver_arulas_magia_e…

Allanon>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Azt hiszem, hogy nagyon elhúztam az olvasását. Nem nagyon szippantott be, pedig a sötét hangulatnak, meg a sok hullának ( fekvő, vagy álló ) és persze a humorának meg kellett volna tenni a hatását. Azt hiszem, hogy a fogalmazással volt gondom, mert számomra nem volt annyira gördülékeny. Valamint a főszereplő korával. Már mások is említették értékelésben, hogy egy ilyen korú fiatal nem így viselkedik akármi is történik vele, bár a motivációját megértem. Azt hiszem pár év múlva még egyszer el kell olvasnom, mert a majd 2 hónap olvasási idő egy kicsit megkoptatta az emlékezetemet a történésekkel kapcsolatban, meg persze más könyveket is olvastam vele párhuzamosan. A vége viszont ütött. Pont ezért döntöttem úgy, hogy kap még egy esélyt miközben nem olvasok mást mellette.

AdriiV >!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Azt hiszem, ez a trilógia felért egy nagy utazással. Voltak hullámvölgyek, de összességében tetszett, és szeretnék még több Mark Lawrence könyvet olvasni.
Itt vannak külön-külön a véleményeim a sorozat egyes részeiről:

Tövisek hercege:
Az első részt még évekkel ezelőtt olvastam, úgyhogy most „csak” az újraolvasás élményéről írok. Talán a többihez képest ez volt a leggyengébb. Nem azért, hogy unalmas
vagy hogy pocsék lenne, egyszerűen a folytatások sokkal jobbra sikerültek off. Itt még eléggé ellenszenves Jorg, hiába próbálja egyensúlyozni a céltudatosságával. A mellékszereplők, az úti testvérek viszont szimpatikusak, különösen Makin és a Núbai, pedig ők se szende szüzek. A történet cselekmény dús, nem lehet unatkozni rajta.

Tövisek királya:
A három rész közül ez a legeslegkedvencebb részem. Itt megismerhetjük alaposabban Jorg háttértörténettét, továbbá Katheriene szemszögéből is olvashatunk. Ebben a részben jelenik meg először Miana, akit a legravaszabb és legkeményebb női karakternek tartok a további 2 női főszereplő mellett. Kár, hogy viszonylag keveset tudtam meg róla. Továbbá nem volt olyan mozgalmas, mint az első rész, ettől függetlenül ugyanolyan izgalmas maradt.

Tövisek Császára:
A lezárásban egy kicsit csalódtam. A történet vezetése ugyanolyan kiváló maradt, de a vége számomra keserédes lett. Ráadásul egy nagy csavart ki is találtam mielőtt megtörtént volna, ami csak növelte a csalódásom értékét. A múltbéli részek sokszor túlságosan elhúzódtak. Viszont az utolsó részben Chella szemszögéből is olvashattunk, ami nagyot dobott a történet színvonalán.

A trilógia lényegében tetszett, de voltak azért olyan dolgok, amiket nehezen nyeltem le. Mindenesetre szeretnék még az írótól olvasni.

TóthEdina>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy neki kezdjek-e ennek a könyvnek még nem olvastam Mark Lawrence-től és annyi jót hallottam róla, szóval csak rá vettem magam és neki kezdtem :) Hát a befejezés után azt éreztem, hogy miért halogattam én ezt. Súlyzózni is lehet a könyvvel mert én a három könyvet összefoglaló kötetet szereztem be, nagyon nem bántam mert olyan szinten olvasatta magát, hogy nagyon jó volt hogy ahogy befejeztem az egyik kötetet csak lapoztam egyet és folytathattam is :) Ez egy szuper történet imádom Jorgot és Lawrence valami csodálatosan ír régen nem élveztem így könyvet mint ezt. A befejezés felrakja az i-re a pontot nagyon meglepődtem de úgy éreztem, hogy igen ez egy jó lezárása ennek a történetnek. :)

Kriszta789>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Huh nem most olvastam már, hanem több, mint egy hónapja, csak az értékelés írása kimaradt az életemből. Igazság szerint nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni, de úgy érzem rátaláltam egy kedvenc íróra ^^ A könyv végig olvasatta magát- bár Jorg-ot legszívesebben lefejeltem volna egyszer kétszer-, de aztán valahogy őt is sikerült megkedvelnem., viszont néha remek szövegei voltak. Kedvenc karakterem Sir Makin volt, nem is tudom megfogalmazni, hogy miért, valamiért szimpatikus volt. Bátran merem ajánlani mindenkinek a könyvet. :)

Shikaichi P>!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Mark Lawrence stílusát eleinte nagyon szoknom kellett. Maga az írásstílus is, és magyarázatok is, amik sokszor sokkal később jöttek, például egy múltbéli eseményként. Az ilyen összeforró pillanatok miatt viszont nagyon érdekes tudott lenni. Főleg a második kötetben, amiben a kedvenc pillanataim is voltak. Jorg látogatása a rokonainál, Katherine naplója és maga a menyegző napján lévő csata. Szerintem ez lett a legjobb kötet a három közül. Az első még nagyon bevezető volt, a harmadikban meg kicsit csalódtam, azt hittem jobb lesz a másodiknál is, de maximum csak a vége volt ami igazán tetszett.
Viszont volt egy csomó felesleges utazás is a történetben, amik oké építették a világot, a végén egy pillanatra értelme is volt, de sok volt és ezek annyira nem szórakoztattak.
A karakterek közül Miana volt a kedvencem. Jorgot hol kedveltem, hol meg nem. Sok mindent vérrel és harccal akart megoldani, de később felnőttként sokat változott, és kedvelhetőbb volt számomra.
Hogy olvasok-e még az írótól az kérdéses. Ha igen, szerintem inkább Az Ős könyve lesz, ahol női főszereplő van és könnyebben tudok vele azonosulni.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

A hollók! Mindig a hollók. Már akkor odatelepedtek a templom oromfalára, amikor még meg se haltak a sebesültek. Rike még le se metszette az ujjakat a kezekről, le se húzta a gyűrűket az ujjakról. Az akasztófát támasztva biccentettem nekik, ahogy ott ücsörögtek vagy tucatnyian, fekete sorban, bölcs, figyelő szemmel.

1 hozzászólás
vpkata>!

Véres a kezem, ez a tintafoltos kéz, de a bűnt nem érzem. Lehet, hogy mindennap meghalunk. Lehet, hogy
minden hajnalban újjászületünk, egy kicsit megváltozva, egy kicsivel odább az úton. S ha már elegendő nap áll közénk meg a közé, aki voltunk, akkor idegenek leszünk.

344-345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Honorous Jorg Ancrath herceg
kitti_th P>!

– Mi a vulkán, Jorg?
– Olyan hely, ahol vérzik a föld – válaszoltam.

509. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vulkán
DEsztii>!

Vannak dolgok,amiket nem lehet kettévágni. Nem lehet félig szeretni valakit. Nem lehet félig elárulni, nem lehet félig hazudni.

908. oldal

kitti_th P>!

– A királyok csatában hullanak el – mondta –, nem az úton esnek hasra.

571. oldal

Quellcrist>!

― Akiben nincs félelem, annak kevesebbje van egy baráttal, Jorg ― mondta, aztán végre mosolyra húzódott az a vastag ajka. ― Nem szégyen a futás. Mármint ha jó felé szalad az ember.

38. oldal

Kizi >!

Ismerni önmagunkat eléggé unalmas lehet.

466. oldal, Tövisek Királya

kitti_th P>!

Mindnyájan töredezett, ügyetlen élményhalmazok vagyunk, szorosan körültekerve, hogy védhető arcot mutassunk a világnak. Az tesz bennünket emberré, hogy néha bekattanunk. És a szabadulásnak ebben a pillanatában közelebb vagyunk az istenekhez, mint hinnénk.

507. oldal

DEsztii>!

Azt mondják , az élet jó tanítómester, csak sajnos minden tanítványát megöli.

458. oldal

1 hozzászólás
kitti_th P>!

A királyok játszmája sohasem tiszta játszma.

377. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Morgan: Az acél emléke
Joe Abercrombie: A királyok végső érve
George R. R. Martin: Trónok harca
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Glen Cook: A Fekete Sereg
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai
Angus Watson: A vas kora
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság
Victor Milán: Dinoszauruszurak
George R. R. Martin: Álomdalok