A ​Széthullott Birodalom (A Széthullott Birodalom 1-3.) (Széthullott Birodalom univerzum) 42 csillagozás

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

A ​teljes Széthullott Birodalom-trilógia (Tövisek Hercege, Tövisek Királya, Tövisek Császára) egyetlen, omnibusz-kötetben!

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilenc évesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni… És ez még csak a kezdet.

De bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Jorg Ancrath története minden idők egyik legikonikusabb fantasyjévé vált, Mark Lawrence pedig a zsáner legkiemelkedőbb szerzői között találta magát. Díjesővel jutalmazták, sikere világszerte és hazánkban is lenyűgöző.

Most a magyar olvasóknak ezzel a kedvező árú gyűjteményes kiadással kedveskedünk, hogy azok is megismerhessék Tövises Jorg történetét, akik eddig lemaradtak róla.

A szépirodalmi igényességgel megírt trilógiát, a neves műfordító, Gy. Horváth László… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2017
1302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700111 · Fordította: Gy. Horváth László

Kedvencelte 23

Most olvassa 23

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csilla123 P
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

“Még, hogy tizenöt! Hát dúlnék én falvakat, ha tizenöt volnék? Tizenöt évesen Király leszek!”

A trilógia első része, a Tövisek hercege egy tipikus fantasy történet. Jorg herceg édesanyját, a királynét, és testvérét, Williamet Renar gróf megölette, és bár Jorg élete is csak egy hajszálon múlt, ő megmenekült. Ezután bosszút esküdött a gróf ellen, és miután atyja inkább békét kötött, otthagyta hazáját, és egy úti bandához csapódott.

Ebben a történetben is megvan minden, ami egy fantasybe kell. Bosszú, mágusok, a herceg, akiből király lesz. Csakhogy Jorg nem az a tipikus hős, aki fehér lován megment mindenkit. Ő egy antihős, a célja, és a hatalom érdekében mindent hajlandó feláldozni, már-már érzelemmentesnek is mondható karakter, bár párszor azért ennek az ellenkezője is felevenedik.

Az egyetlen rész, amikor érződik, hogy talán ez mégsem egy tipikus fantasy lesz, az az, amikor kiderül, hogy a történet ezer évvel a jövőben, egy világégés után játszódik, és Jorg és kompániája egy rég elhagyatott fegyverraktárra bukkan.

A Tövisek királyának viszont sikerült felülmúlnia az első részt.
A második részben Jorg is éretebb lett, nem minden gondolatát az ölés iránti vágy tölti ki. Persze ettől még nem lett jóságos karakter, így is bármit megtenne a hatalomért, könyörtelen, és senkinek sem hajlandó behódolni. Visszatekintésekből viszont jobban megérthető mitől is lett Jorg olyan, amilyen.
Többet tudunk meg a mágiáról spoiler, Jorg újabb technológiát fedez fel az Égés előtti időkből, és újabb fegyverekre, eszközökre tesz szert.

A történet két jelentősebb női karaktere Kathrine és Miana viszont nem igazán győztek meg. Már az első könyvben is hiányoltam az erős női karaktereket, és ez itt sem (és a harmadik részben sem) változott.
Kathrine-nel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim, de a spoiler meggyőzött, hogy talán még lehet belőle valami.
Miana viszont egyáltalán nem, rajta érződik, hogy kellett még női karakter, ő maga viszont olyan semmilyen lett. spoiler

A befejező kötet pedig egy tökéletes zárása volt egy nagyszerű trilógiának. Míg az első részt, bár jó fantasynek tartottam, mégis hiányzott belőle valami. Hát a második és harmadik rész meg is adta azt, amit hiányoltam. A harmadik részben fény derül minden titokra, és a lezárás teljesen meglepett.

Nem igazán tudom mit mondhatnék még erről a trilógiáról spoilerek nélkül, ezt olvasni kell. Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek.

>!
TóthEdina P
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy neki kezdjek-e ennek a könyvnek még nem olvastam Mark Lawrence-től és annyi jót hallottam róla, szóval csak rá vettem magam és neki kezdtem :) Hát a befejezés után azt éreztem, hogy miért halogattam én ezt. Súlyzózni is lehet a könyvvel mert én a három könyvet összefoglaló kötetet szereztem be, nagyon nem bántam mert olyan szinten olvasatta magát, hogy nagyon jó volt hogy ahogy befejeztem az egyik kötetet csak lapoztam egyet és folytathattam is :) Ez egy szuper történet imádom Jorgot és Lawrence valami csodálatosan ír régen nem élveztem így könyvet mint ezt. A befejezés felrakja az i-re a pontot nagyon meglepődtem de úgy éreztem, hogy igen ez egy jó lezárása ennek a történetnek. :)

>!
Kizi
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Tövisek Hercege

1,5 nap. Eddig tartott elolvasni. Leültem vele délután, és 50 oldal…. eltűnt. Aztán már 160 is eltűnt.
Az elején kicsit furcsának találtam a történetvezetést, de hamar megszoktam. Furcsa belegondolni, hogy a végére értem az első kötetnek. Olyan érzésem van, mintha csak az első pár fejezeten lennék túl.
Jorg egy érdekes karakter. Nehéz őt 14-15 évesnek elképzelnem. spoiler
Tetszett, ahogy az író beleszőtte a régről fennmaradt technológia maradványait, de be kell valljam, a vasbeton helyett én mindig kőből rakott várakat képzeltem.
A cselekmény az utolsó pillanatig izgalmas maradt, és hiába narrálja Jorg az egészet, sokszor csak akkor értjük meg a terveit, amikor a társai.
Azt hiszem, én megyek is, és belevetem magam a következő részbe :D

Tövisek Királya

Hát ez sűrű volt…
Az előző résznél nem éreztem úgy, hogy egy teljes könyvvel végeztem. Itt nem volt ilyen gondom.
Tetszett a 3 cselekményszál. Nem számítottam vikingekre a történetben, de kellemes meglepetés volt.
Néha alig tudtam többet olvasni egy-egy fejezetnél, de ettől függetlenül úgy érzem, a Tövisek Királya izgalmasabb és cselekményesebb volt, mint a Tövisek Hercege.
Jorgról megint nem tudok dönteni, hogy milyen mértékben szociopata…
A végefelé elkeztem azt érezni, hogy spoiler
Azt azért meg kell jegyeznem, a könyv elején található térképen nincs jelölve sem Nyíl birodalma, sem azok a városok, hegységek, ahol a szereplők megfordulnak ebben a részben. A neten talált terképen tudtam követni az útvonalukat.
Kezdem az utolsót, és nem tudom, mit várjak tőle.

Tövisek Császára

Nagyon lassan fogyott el ez a rész. Sokkal kevésbé élveztem, mint az előzőket. A múltban játszódó részek alatt majdnem szenvedtem. Chella részei nem voltak rosszak, az út Vyene felé sem.
A vége meg….

Összességében

Azt hittem, jobban fog tetszeni ez a trilógia, de sajnos nem felelt meg a várakozásaimnak. Az író többi könyvének kicsit kevesebb várakozással állok neki, de hátha meglep :)
Nem mondom, hogy utáltam, mert végülis örülök, hogy elolvastam, de nem lett kedvenc.

>!
Bódis_Éva I
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Eleinte, a Tövisek hercegének első oldalain még úgy gondoltam, hogy egy „tipikus” középkori fantasyval akadt dolgom, hiszen a közeg annyira ismerős volt korábbi olvasmányaimból, hogy nem is tudtam másra tippelni. Voltak persze elhintett utalások, olyan szakszavak, amelyeket jelen korunkban is kizárólag a tudósok használnak, olyan kifejezések, amelyek egyszerűen nem illettek ebbe a mágikus, kardokkal és botokkal gonosztevő, holtakat feltámasztó korba.

Aztán Jorg összeveszett egy ezeréves mesterséges intelligenciával, és innentől kezdve már tökéletesen értettem mindent.

A világ hihetetlenül szépen lett kidolgozva. Mark Lawrence fejben felépített egy, a jelen korunknál jóval fejlettebb társadalmat (én legalább két-háromszáz évet saccolok), aztán elpusztította, és hozzáadott ezer évet. Az új világot megtöltötte mágiával és elképesztő politikai feszültségekkel, a legszörnyűbb emberi bűnökkel, brutalitással, megfűszerezte az elfelejtett a tudás és a technológia morzsáival, és az egyenletbe beillesztett egy 14 éves, gátlástalan kis szörnyeteget, aki császár akar lenni.

Hűha.

Minden más a blogon: https://rileyeraines.blogspot.com/2018/06/szethullott-b…

>!
Renáta_G
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Jorg, a szellemileg és fizikailag is számos sérülésen átesett herceg szemén keresztül látjuk a birodalmat, az ott dúló káoszt és háborúkat. Számomra rendkívül izgalmas volt a karaktere, kíváncsi voltam, mi lesz ebből a bosszúra éhes, szociopata, gyilkos kölyökből, aki tizenhárom éves korára már egy züllött, vérszomjas rablóbanda vezérévé válik, majd néhány éven belül felszínre törnek uralkodói ambíciói. Közben megkísérti a nekromancia és a tűzmágia, ráadásul rengeteg vér tapad a kezéhez.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/02/03/ver_arulas_magia_e…

>!
Kriszta789 P
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Huh nem most olvastam már, hanem több, mint egy hónapja, csak az értékelés írása kimaradt az életemből. Igazság szerint nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni, de úgy érzem rátaláltam egy kedvenc íróra ^^ A könyv végig olvasatta magát- bár Jorg-ot legszívesebben lefejeltem volna egyszer kétszer-, de aztán valahogy őt is sikerült megkedvelnem., viszont néha remek szövegei voltak. Kedvenc karakterem Sir Makin volt, nem is tudom megfogalmazni, hogy miért, valamiért szimpatikus volt. Bátran merem ajánlani mindenkinek a könyvet. :)

>!
kpityike
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Hihetetlen, utánozhatatlan, döbbenetes.
Az egyik legjobb könyv, amit olvastam. Vannak hibái: a sokszor elviselhetetlen brutalitás, a néhol követhetetlen időbeli ugrások, míg végül összeáll a történet, de a vége MINDENT aggályt felülír. Mark Lawrence az egyik kedvenc íróm lett.

>!
Mió
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Hát…ha egy személy fejlődéstörténetének veszem, a gyakori visszaemlékezések segítségével sem látom a mit,miért és hogyan hiteles folyamatát…persze, ez biztosan az én hibám…olyan érzésem van,hogy született egy történet, amit az írója félretett érlelődni. Majd amikor eszébe jutott egy ütős fordulat,beleírta. egyik dolog következhetett a másikból,a történet bővült,dagadt…
Úgy vélem, az Építők-vonal és a szerencsétlen sorsú testvérek vonala úgy összegubancolódott,hogy az írónak már csak az az ötlet juthatott feloldásként az eszébe,hogy az olvasók majd saját fantáziájuk és habitusuk szerint látják a mese végét.

>!
Tearsong
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Csak a Tövisek hercegét olvastam el belőle, egyszerre sok a három. Jól megírt történet, és több csillagot is kaphatna tőlem, de Jorg annyira unszinpatikus.

>!
klaudia_kozak
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

A trilógia elnyerte a kedvenceim egyik helyét. Az abszolút kedvenc viszont a Tövisek hercege volt. Nehéz a műről beszélni, 4 napig tartott, míg kiolvastam az 1300 oldalt és rengeteg minden történt abban az időszakban, amit a Széthullott Birodalom felölelt. Egy érzést bizton le tudok írni: imádtam Jorgot, minden hibájával, tökéletlenségével, tetteivel együtt. Elvégre minden ember olykor hibázik, de tanul belőle, és legközelebb kicsit jobban csinálja.


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

A hollók! Mindig a hollók. Már akkor odatelepedtek a templom oromfalára, amikor még meg se haltak a sebesültek. Rike még le se metszette az ujjakat a kezekről, le se húzta a gyűrűket az ujjakról. Az akasztófát támasztva biccentettem nekik, ahogy ott ücsörögtek vagy tucatnyian, fekete sorban, bölcs, figyelő szemmel.

1 hozzászólás
>!
DEsztii

Vannak dolgok,amiket nem lehet kettévágni. Nem lehet félig szeretni valakit. Nem lehet félig elárulni, nem lehet félig hazudni.

908. oldal

>!
DEsztii

Azt mondják , az élet jó tanítómester, csak sajnos minden tanítványát megöli.

458. oldal

>!
DEsztii

Veszélyes dolog a memória. Addig hánytorgatod magadban az emlékeket, míg már minden felületüket , szögletüket ismered , és mégis rá-rábukkansz egy élre, amely megvág. Az emlékek minden nappal nehezebbek lesznek. Minden nap lejjeb húznak egy kicsit . Magad köré tekered őket, egyszerre csak egy szálat, és a saját szemfedődet szövöd meg velük, saját magadnak készítesz gubót, és szép lassan megbolondulsz benne. Csak ülsz ott, miközben egyre gyűlik köréd minden tegnapod. Hallgatod szemrehányásukat, és elátkozod azt , aki a világra hozott.

247. Oldal

>!
Quellcrist

― Akiben nincs félelem, annak kevesebbje van egy baráttal, Jorg ― mondta, aztán végre mosolyra húzódott az a vastag ajka. ― Nem szégyen a futás. Mármint ha jó felé szalad az ember.

38. oldal

>!
DEsztii

Aki csak él, mind olyan csatát vív, amely már akkor is volt, mielőtt megszülettek.

29. Oldal

>!
DEsztii

Megtanultam maszkként viselni arcomat,amelyre azt írhattok ,amit akartok.

109. oldal

>!
DEsztii

Vannak emberek,akiket nem érdekel, hogy mi fog történni . Mások mindenféle eshetőségekkel gyötrik magukat, és rettenetesebb szörnyűségekkel népesítik be álmaikat, mint amiket akar a leggonoszabb ellenségük is el tudna követni ellenük.

116-117 . Oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
George R. R. Martin: Álomdalok
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Lakott sziget
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Glen Cook: A Fekete Sereg
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
David Gemmell: Éjféli sólyom
David Gemmell: Legenda
Simon R. Green: Minden a győztesé