A ​lány és a hegy (A Jég könyve 2.) 41 csillagozás

Mark Lawrence: A lány és a hegy

Az Abeth világán a jég az úr. És a Fekete Szikla.

A Fekete Szikla papjai nemzedékeken át a hegy gyomrából irányították a jégtörzsek sorsát. Rejtőzködő istenüknek, mágiájuknak és felhalmozott vaskészleteiknek köszönhetően a papok uralmát soha senki sem kérdőjelezte meg. Yaz lesz az első.

Elveszítette barátait, és cserébe csak ellenségekre lelt. Fel kell kapaszkodnia a hegyre, és dacolnia a rejtett isten hatalmával. Ha ezt sikerül túlélnie, akkor kísérelheti meg a lehetetlent, hogy elérje a legendák zöld vidékét. De végeláthatatlan jégmezőket kellene átszelnie, hogy eljuthasson oda. Mindenekelőtt azonban ki kell derítenie, mi történt a szeretteivel, és meg kell mentenie azokat, akik még menthetők.

A Vörös nővér és a Széthullott birodalom-trilógia világszerte sikeres írójának izgalmas, epikus fantasy-sorozata folytatódik a második kötettel!

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Fumax, Budapest, 2022
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634702290 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2022
432 oldal · ISBN: 9789634702467 · Fordította: Galamb Zoltán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Erris · Eular


Most olvassa 3

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Yazt a papok elviszik a Fekete-hegybe, ahová a barátai követik. Itt kiderűl, hogy mire való ez az egész, a gyermekek ledobálása, és az üzletelgetés a szennyezettekkel. Úgy érzem a szerző egy kicsit elhúzta a történetet, főleg a jégen való bolyongással. Arra végre magyarázatot adott, hogy kik az Eltűntek és honnan jöttek a törzsek off, és a Malival való találkozás után legalább időben is el tudtam helyezni a történetet. off
Ismerve a kronológiát, biztos vagyok benne, hogy jól fog elsülni Yaz küldetése, de hogy ki marad életben és ki nem, az majd kiderűl a harmadik részben, mert ez is függővéges lezárást kapott.

Navi>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Elég nehéz csak erről írnom :)
Béna voltam, na. Annyira megörültem a könyvtárban a kötetnek, hogy csak felkaptam, hazahoztam és gyorsan polcra pakoltam, majd örömtáncot jártam, amikor megkaptam kihívásra.
Aztán koppant az állam, hogy milyen előző rész??? Milyen összefoglaló??? Mire leesett, hogy ez a második rész és nagyon nem fogom érteni az első nélkül …
Na, de sebaj, akkor ugorjunk neki felkiáltással végigolvastam a két részt.
Nagyon érdekes, futurisztikus világot tárt elénk az író, aminek egy szegletével már megismerkedhettünk egy korábbi trilógiában, s amivel a második kötet, vagyis ez a végén gyönyörűen összeér. De még hogy????? Akkorát koppant az állam, hogy akkor most ki kicsoda???
Nagyon sajnáltam hőseinket a hegyben átéltek és a jégen tett útért, örök hálám az írónak, amiért elkerülte és szépen lezárta az esetleges szerelmi három- vagy sokszöget. Bár ez a szál is harmatgyenge, s nem ezen van a hangsúly, hanem a szereplők jellemfejlődésén, küzdelmén magukkal és az elemekkel.

SzRéka P>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Lehet egyszer újraolvasom a könyvet, és majd akkor kiegészítem/átírom az értékelést, most azonban teljesen össze vagyok zavarodva. :D
Nem mondom, hogy történés ne lett volna, viszont néha már annyira sok volt a leírás, a bolyongás… Inkább választottam volna a kevesebb magyarázatot, mégis gyorsabb haladást. Aztán egyre több lett a kérdés, a tragédia, a veszély, és ez egyszerre tetszett, meg nem is. A jégtörzsek és/vagy gyarlottak nem igazán fejlett szókincse miatt néha azt sem tudtam biztosan mit látnak, továbbá Karógyökér is megcsavarta a szálakat, így párszor elvesztettem a fonalat.
Élveztem a váltott nézőpontokat, a szerző másik sorozatával való összeérést, a titkok leleplezését. Utóbbival kapcsolatban a végén érdekes meglepetés várt a csapatra, és már komolyan nem tudom mit gondoljak erről. Lehetne egyszer, hogy ne függővéggel záruljon egy rész (ami nem is a sorozat befejezése)? :D
Érdekelne még elég sok minden a világból, meg hát nyilván megválaszolatlan maradt rengeteg dolog, úgyhogy tuti vevő leszek a harmadik (remélhetőleg kevesebb hibával rendelkező) könyvre. Csak győzzem kivárni.

RZednik>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Lawrence: Hegyeket mozgatok meg érted!
Én: Inkább ne, még a végén leverik a csillagokat!

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

A második kötetet mindig félve kezdem olvasni sokszor csalódtam olyan töltelék rész vagy csak húzzuk időt érzésem volt.
Na akkor nézzük csak a világ jól megírt félelmetes, kegyetlen bárhol vagy föld felet vagy alatt nincs ami egy kicsit is baráti lenne ha nem figyelsz oda préda leszel.
Szépen lassan kinyílik a világ ahogy haladunk előre megismerjük a múltat, megtudjuk ki kicsoda.
Végig nyomasztó volt egy kicsit sem éreztem, hogy az alagút végén fény vár ránk.
Egyetlen egy kis humor azért bele fért.
csirke
gonosznak néz ki.
itt felröhögtem.

donzella P>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Nekem ez fantasynak elég sci-fis, a gépekkel, információ és emléklenyomatokkal, tervezőkkel, tudósokkal, még ha ennek már csak az ezer éves maradványait találjuk.
Mindenesetre el kell ismerni, hogy lényegesen jobb, mint az első rész. Ugyan nem tudtam eldönteni, mire akarta helyezni a hangsúlyt, mert az előző rész alapján a papság elleni háborút gondoltam volna, azt a részét viszonylag gyorsan lezárta, ha még nem is véglegesen. Aztán ott volt egy utazás, amely a jég birodalmában nem lehetett túl változatos.

Ellentételezve a hullámzó hangulatot, a kevésbé izgalmas részeket, nagyon sok minden kiderül a világépítésről, Eltűntekről, istenekről, az a 3. rész feladata lesz, hogy kiderüljön, a szereplők ezzel mit tudnak kezdeni.

A megismert szereplőket időnként megvágja, hozzáteszem, az összes halál teljesen felesleges volt – a történet szempontjából. Ugyan YA-nak sincs jelölve, ha nem is direkt módon – de érezhető, hogy fiatalokról, bizonyos szempontból gyerekekről szól.

Azt is tudhattuk, hogy mindennek kulcsa Yaz (lenne/lesz), ennek ellenére, ha nem lennének társai, ő sem lenne. Nem tudok, most felidézni másik főszereplőt, aki ennél többször megállapította, hogy „vesztettünk”. Annyi erényt lehet az oldalára állítani, hogy feleslegesen nem fecseg, lelkizik, vagy próbál hihetetlenül bölcs lenni, inkább kivárja a beérkező információkat, és utána következtet.

Hogy ezt a sorozatot végül magasztalni fogjuk, vagy a mélyre süllyed, a befejezés fogja eldönteni, mindkét lehetőség magvait elvetette.

A_Nagy_Levin P>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Kérem vissza Lawrence-t!
Szép, szép ez, de nem az igazi. Vagy nagyon kapkod, vagy nem sikerült engem bevonnia, nem tudom, de valamiért nem működik nekem ez a jeges lány.
Persze, látom, hogy világrengetés, és egy csomót ad arról, mi is van Abeth-szel, meg van Karógyökér is… De összességében ezek a kölykök engem nem kötnek le. Pontosabban szólva, úgy érzem, igazából YA-nak szánt könyv ez. És persze, ez már a nővéreknél is megjelent problémaként, de ott még valahogy elhittem, hogy nem csak YA-ról van szó. Itt már nem sikerült.
Biztos poszt-COVID :).
Ráadásul a könyv közepén fejeződik be az első kötetben felhozott probléma, és utána mintha Lawrence kapkodva nekilátna újat építeni. Ez így nem igaz, mert megágyazott már neki korábban, de mégsem ült nekem, mégsem ettem meg.
Eh, fanyalgok. Valami nem működött nekem ebben a könyvben, ez a lényeg.

1 hozzászólás
BBetti86 >!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Ami biztos, hogy ennek a sorozatnak ez a második, középső része. Az is biztos, hogy ugyanabban az univerzumban játszódik, mint a szerző nővéres sorozata. Csak itt helyszínt váltunk: abban a zöld sávban élők küzdelmeit olvashattuk, itt kinéztünk a jégben élőkre. (De itt már eljutunk addig, hogy Yaz és társai el akarnak jutni a meleg, élő zöld sávba.) Azt viszont még mindig nem tudom, hogy időben merre vagyunk. A másik sorozatban történtek előtt, után vagy párhuzamosan? Zavar is ez annyira, hogy a könyv olvasása közben is kerestem az utalást, de nem vagyok okosabb.

Magát a regényt egy átvezető középső résznek jellemezném. Az elején lezárják az előző kötetben nyitva hagyott helyzetet, majd a szereplők egy része elindul a vándorlása a zöld övezet felé. Vagyis, van egy szökés és lázadás, majd túlélő kalandok a hó és jég birodalmában.

Nem gondoltam volna, de jobban tetszett a második fele. Azt önálóbb, eredetibb történetnek éreztem, ami átvezet majd a folytatásba is. De lehet, hogy azért érzem így, mert a jég alatt történtek lezáródnak, ott megvan a nagy lezárás, míg a másik kalandok és a világ bővítése a vándorlással még javában tart.

Ahogy vált a stílus és a cselekmény jellege, a szereplőket is csökkenti a szerző. Az elején sok fiatal között ugrálunk, és többen többféleképpen harcolnak a szabadságukért. Majd egy pár fős csapat néz szembe a mostoha elemekkel, és most már nem gonosz idegen robot szolgák, hanem az éhség, a fagy a legnagyobb ellenségeik. Jobban átjött, ahogy egymásba kellett kapaszkodniuk, és veszélyesebbnek éreztem a helyzetet is.

A világépítését szeretem annak ellenére, hogy a másik sorozattal még mindig nem tudom, milyen a helyzete. Történetében, törekvésekben elmond mindent a papokról és arról, hogyan használták ki a jégi törzseket. Majd alaposan megismertet azzal, miképpen lehet élni a jégen. Végül, már elkezdi építeni az ismerős elemekből a nővéreket és a zöld vidék életét.

A szereplőkkel kicsit bajban vagyok. Megvannak a kiemelt hősök, akiket névről is tudok. Yaz, aki az öccsét jött menteni, aztán főszereplő lett a papok terveiben és a bukásukban. Quell, aki egy más életben a párja lehetett volna. Thurin, aki a jég alatt született, és parancsol a víznek és a tűznek. Érdekes is, hogy az ő képességét mennyire kevésnek tartják pl. Yaz erejéhez képest, bár Thurin nélkül haltak volna gyorsan fagyhalált a jégen. A fémkutya és az elveszett fiú. De a csapat többi tagja kevésbé emlékezetes. Van, aki spoiler

A szereplők építése különben is, amivel kevesebb időt tölt Lawrence. Nem is hiányzik, hogy a szereplők közti kapcsolatokat boncolgassa. Thurin és Yaz között valamit nagyon lassan épít, de ez csak mellékes szálakból tűnik ki. Pl. az ájult Thurin kivetített álomképein. Ebben a történetben inkább cselekednek a szereplők, és nem az érzéseiken töprengenek.

Vannak jól megírt jelenetek, és érzékkel vannak megírva az összecsapások. Láttatja a világát, de nem veszik el a részletekben. Jól olvasható kötet.

Érdekel is, mi lesz a vége és lesz-e közös szereplő. Más kérdés, mire tudjuk meg… Erről eszembe jut: jó ötlet volt a korábbiak összefoglalása a kötet elején.

Aurora_P_Hill IP>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Még mindig nem vagyok oda azért a rengeteg leírásért, de ebben a kötetben már lényegesen több párbeszéd, történés és kommunikáció folyik, ami megdobta a hangulatot is.

Volt egy olyan érzésem, hogy kicsit elmentünk a sci-fi irányába, de még pont annyira, hogy nekem élvezhető volt a történet.

A könyv második fele érdekesebb volt, az első inkább lezárt nyitott kérdéseket, a szereplők meghatározták, merre indulnak tovább, mi is legyen velük, végül néhányan egymás mellé sodródtak, és kis csapatként folytatták az utat.

Nem mondom, hogy a kedvencem lesz a sorozat, mert szerintem még mindig nagyon túlírt, agyongondolt a cselekmény. De ez legyen az én problémám. :)

krisztiii88>!
Mark Lawrence: A lány és a hegy

Nagyon érdekesen folytatódott Yaz kalandja. Azt hitte, egyedül maradt, és mindent át kell értékelni, amiben eddig hitt.
Érdekesek voltak a különböző lények, és a rejtőzködő Isten, bár az én ízlésemnek már inkább Sci-fi-be hajlott, minthogy fantasy lett volna, de attól még tetszett.
Ami az első részben még nem tűnt fel, az az átfedés az Ős könyve sorozattal (persze nem is tűnhetett fel, mert azt a sorozatot csak nemrég olvastam). Elkezdtem olvasni ezt a részt, és így meg-megálltam, hogy most hogy is van ez? Van valami közös a kettőben az írón kívül? És van! Nagyon nagyon jól kitalálta ezt a kapcsolatot a két sorozat között. A végén pedig még össze is fonódik, ami még izgalmasabbá teszi a történetet. A függő vég sem maradhatott el, így most várhatunk a befejező részre…


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Az nem lehetséges. Több ezer mérföldnyire vagyunk a folyosótól, és odakint semmi sincs, csak jég. És e pillanatban… – Oldalra pillantott, mintha ott látott volna valamit, amit ők nem láthattak. – Jóságos ég! Mínusz harminc fok van odakint. És akkor még nem is számoltunk a szél hűtőhatásával. Csak döglött állatok darabjait viselitek. Egyáltalán, hogy vagytok még életben?

Fumax KU>!

– Mi lesz, ha csak azért erőltetjük magunkat, és másszuk meg a hegyet, hogy Seus ránk taposhasson? – kérdezte Thurin. – Várakozhattunk volna ott, ahol voltunk, hadd caplasson ő, ha meg akar ölni minket.
– Vagy – szólalt meg Yaz, miután kissé összeszedte magát –, akár oda is rendelhetett volna minket, ahová szeretné, hogy elmenjünk.
– Vándorolni kell, kedveseim. – Karógyökér nem nézett hátra rájuk. – Mindig muszáj egy kis színpadiasság. Minden elítéltnek hosszan kell gyalogolnia, hogy eljusson a vesztőhelyre. Avagy ebben az esetben erre a megveszekedett helyre.

Mrs_Curran_Lennart P>!

De Yaz úgy gondolta, hogy a szerelem sem méltóságteljes, sem bölcs nem lehet; az a fajta, amelyik két lelket köt össze, amelyik a távolból is összekapcsolja és valami értékesben egyesíti őket, nem. Az a fajta szerelem makacs; harcolna a túlélésért. Néha harsány, veszélyes, akár csúnya is lehet, ám tündöklően lángolt, és túlragyogta a józan észt.

220. oldal

SzRéka P>!

Hatalmas tűz tombolt, és hatalmas özönvíz árasztott el mindent.

(első mondat)

SzRéka P>!

Léteznek igazságok, amelyeket eleve ismerünk, de amikor kimondják ezeket, olyan, mint egy gyomorszájra mért ütés.

56. oldal

BBetti86 >!

Minden elpusztul. Még a világok is. Még az idő is meghal, ha elég sokáig létezik.

116. oldal

SzRéka P>!

A remény néha a legkegyetlenebb kés a kínzómester eszköztárában.

391. oldal

SzRéka P>!

– Az meg mi a ménkű? – visította Quina, és elviharzott Yaz mellett, mintha démonok kergetnék.
[…]
– Csirkének hívjuk őket – magyarázta Bagoly nővér. – Röpképtelen, háziasított madarak. Ételt csipegetve kószálnak.
– Gonosznak tűnnek.

423. oldal

SzRéka P>!

Előfordul, hogy a döntés csak akkor szüli meg magát, amikor elhagyja az ember száját.

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Rick Riordan: Neptunus fia
Soman Chainani: Jótett helyébe
Stephanie Garber: Finale
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Tahereh Mafi: Ne engedj
Robin LaFevers: Sötét diadal
Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén