Valami ​baj van 83 csillagozás

Mark Haddon: Valami baj van

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valami ​baj van George Hall-lal, észveszejtően nagy baj, de inkább nem szól róla senkinek. Alapelve ugyanis, hogy a problémákat fölösleges megbeszélni: lehet, hogy jólesik, de nem változtat semmin. Az elégedettség titka, hogy az ember egy csomó mindenről nem vesz tudomást. Vannak persze dolgok, amikről még George is kénytelen tudomást venni. Például a nyugdíjaztatásáról, amit azonban nem traumaként él meg, sőt nagyon jól elvan otthon, olvasgat, zenét hallgat, még egy kis műtermet is épít magának a kertben, ahol aztán tervei szerint majd rajzolgat, festeget… Azt sem fogadhatja egykedvűen, hogy temperamentumos lánya, Katie bejelenti, másodszor is férjhez megy, ezúttal Rayhez, egy kiállhatatlan alakhoz, akinek „fojtogatómancsa” van… És ott van még George fiának, a meleg Jamie-nek a kusza szerelmi élete, no és a felesége is viszonyt folytat az ő egyik volt kollégájával – egyszóval csőstül jönnek a bajok. Hanem a legfőbb: az az apró, ovális dudor George csípőjén, amit öltönypróba közben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2008
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786065 · Fordította: Elekes Dóra

Enciklopédia 6


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 165

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia
Mark Haddon: Valami baj van

Újabban csupa terápiás könyvet olvasok. Valahogy a legjobbkor jönnek szembe a legjobbak. Mint ez jó, ennek segítettek jönni.
Ez például ötszáz-kevés oldalnyi minimal art a maga somolygásra ingerlő epizódjaival, amikkel a körüljárhatatlan tömbnyi szorongás-kupacot emészthető adagokra bontja, és igazságosan elosztja a szereplői között. Ezután már igazán csak egy pár félreértés és rengeteg hallgatás kell, hogy igazi katasztrófák következzenek be, a legjobb akarat mellett is, sőt. Tükröt tart elénk, mondhatni, de inkább az orrunk alá pöcköli, két adag ömlő vér és kávé, esetleg miegyéb között. Kiakasztó és imádnivaló. Az alkalmanként megvillanó színpadiasság meg remekül áll neki spoiler, a hangulatra nézve meg kifejezetten életmentő tud lenni.
Mindeközben végtelen lehetőségek adódnak eltöprengeni, milyen nehéz is jól szeretni valakit, úgy törődni a másikkal, ahogy annak szüksége van lehet rá, hogy hogyan kellene a félelmekről beszélgetni, időt szánni az igazán fontos dolgokra, emberekre. És hogy ha valami elcsúszik, ha valami baj van (mindig van), hányféleképpen lehet megpróbálni még.

5 hozzászólás
>!
Dün SP
Mark Haddon: Valami baj van

Ha el kellene mesélnem, miről szól ez a regény, akkor egészen érdektelenül tudnám csak, hogy hát egy családról, aminek a tagjai pont olyanok, mint bármelyik család tagjai, mint bármelyik ember, félnek – elkötelezettségtől, vagy éppen a haláltól –, bizonytalanok, gondjaik vannak a szerelemben… De közben az egész rendkívül érdekes, gördülékenyen olvasmányos, és afféle tragikomédia, mert minden elromlik, de közben néha jobb lesz, aztán megint rosszabb, aztán megint kisüt a Nap.
És olyan jó lenne mindig úgy megrázni magam és elhessegetni a felbukkanó sötét gondolatokat, félelmeket, mint ahogy George rázza meg magát a regény végén: „Ideje véget vetni ennek az egész marhaságnak.”
Valószínűleg túl jókor talált meg most engem ez a regény, mert új kedvencet avattam.

4 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I
Mark Haddon: Valami baj van

Roppant szórakoztató regény. Meglepett a stílus, mivel Haddontól olvastam már „A kutya különös esete…”-t, ami jelen könyvvel ellentétben cseppet sem vicces, viszont zseniális. Ebben viszont egyszerűen csak „valami baj van”, kicsit olyan módon, mint a humorral átitatott színdarabokban, ahol voltaképpen mindenkivel van valami baj – mint minden normális családban –, de végül a nagy katyvasz jó véget ér. És mindeközben mi, akik végignézzük ezt a bacchanáliát, remekül szórakozunk. Nem leszünk többek, bölcsebbek, intelligensebbek, viszont az olvasás idejére elfeledkezhetünk a saját bajainkról. Már megérte.

>!
Bogas P
Mark Haddon: Valami baj van

Kinéztem ma délután az ablakon, láttam, hogy esik, és tudtam, hogy a legnagyobb jóakarattal sem tudom rávenni magam arra, hogy a sarki közértnél messzebbre jussak, úgyhogy inkább leültem és elolvastam a regényből hátralévő száz oldalt. Közben nagyon elismerően gondoltam a borítóra, amin szintén esik, de van (silver lining helyett) egy kis szivárvány is. Meg nagyon elismerően nyilatkoztam a könyvről az elmúlt napokban, ha kérdeztek, bár nem tudtam pontosan megmondani, miről szól. Van egy család, ahol mindenkinek megvan a maga baja, tulajdonképpen nem olyan óriási, de azért épp elég. Just my cup of tea.

1 hozzászólás
>!
kvzs P
Mark Haddon: Valami baj van

Valami baj van. Vagyis baj mindig van. Minden családban, baráti társaságban, közösségben vannak hasonló bajok. Mindenhol van aki fél -a haláltól, a párkapcsolatoktól vagy csak a többiek véleményétől-, aki titkol valamit -a szexuális beállítottságát, a bizonytalanságát vagy a szeretőjét- vagy akit szimplán csak nem értenek.
Igazából ebben a könyvben nem történik semmi világmegváltó, csak belelátunk egy kicsit egy család életébe és a családtagok fejébe. És csodálkozunk a problémákon és a konfliktusokon és a családtagok viselkedésén, mert kívülről tökéletesen látjuk, hogy őszinteséggel, beszélgetéssel, odafigyeléssel a legtöbb baj megelőzhető lett volna. És utána körbenézünk, és rájövünk, hogy a mi életünkben is pont ugyanez van. Mert nem mondjuk ki a félelmeinket, nem szánunk elég időt a szeretteinkre, és nem biztos, hogy úgy figyelünk rájuk, ahogy nekik arra szükségük lenne. Ebben a könyvben ez az igazán lenyűgöző: egyszerű eszközökkel és nem szájbarágósan nyitja fel a szemünket és tart tükröt elénk.

>!
klaratakacs +SP
Mark Haddon: Valami baj van

Én nem értettem, hogy mi ebben a humoros, számomra ez egy végtelenül nyomasztó regény volt, egy szétesőfélben lévő családról, ahol a gyerekek már kirepültek, de cseszik el az életüket, a szülők pedig külső viszonyba, illetve súlyos pszichés betegségbe menekülnek. Sokszor nagyon durva jelenetekkel operált az író, volt hangulata, de élvezni nem tudtam, főleg nem szórakozni rajta.
A végkifejlet, spoiler már karcolták a humorosságot, de bennem már akkor is csak az marad meg ebből a könyvből, hogy ez az egész család el van cseszve.

>!
n P
Mark Haddon: Valami baj van

Haddon jól ír, mosolyra fakasztóan.
Nálam ez nagy dolog, mert képes vagyok egy vicces könyvet is drámaként olvasni. Könnyebben megy az együtt-szenvedés mint az együtt-nevetés nekem.
Van itt minden! George a „ mindig kivert kutyaképű és betegségtudatú”, akit bolondnak néz mindenki.Pedig ő a legnormá…lisabb. Művészi hajlamát úgy éli ki, hogy téglákból kis építményeket emel a Stonehenge stílusában.
Szóval, egy család, ahol mindenkinél „valami baj van…” És a drámai feszültség csak egyre fokozódik! Főleg, mivel senki nem mondja ki azt amit gondol, érez.
Itt még a wc is visszafelé folyik és a legjobbkor önt el mindent a sz…
Nem hiányozhat a „másság” sem, Jamie Tonyt szereti. „ Jamie homoszexuális.Na és, mi rossz van abban? Az égegyadta világon semmi. Csak a higiéniára kell egy kicsit jobban odafigyelnie” De hát ez már csak ráadás mindarra, ami itt történik.
Kínos helyzetek, amik bizony tükröt tartanak elénk.
Jót tesz néha röhögni mások életén, miközben pontosan tudod, hogy magadon röhögsz.
Néha nem baj, ha cserben hagy az öntudatunk és felváltja az önirónia.
És ha egy könyv temetéssel kezdődik, akkor esküvővel végződik?

„Talán az a lényeg, hogy az ember ne mindig arra vágyjon, amije nincs. Hanem inkább abból hozza ki a legtöbbet, amije van.”

>!
sassenach
Mark Haddon: Valami baj van

Régóta állt már a polcomon, de mindig csak halogattam, mert féltem, hogy nagyon befordulós. Nem az. Pedig a téma nagyon komoly, mégis úgy mondja el, hogy az inkább szórakoztató, mint elszomorító. Kár volt eddig halogatni. Nagyon-nagyon jó könyv!

2 hozzászólás
>!
fezer
Mark Haddon: Valami baj van

Na ezt a könyvet haza viszem a szüleimnek, akik az esküvőm előtt mindenféle botrányt vízionáltak, most legalább megkapják, és megnyugodnak, hogy mi milyen unalmas népek vagyunk. :)
Amúgy az a féle vicces, kedves és esetlen családtörténet, amit jó olvasni. Akinek ez tetszett, annak melegen ajánlom a Minden család pszichotikust, mert nagyon hasonló hangulatú a kettő.

4 hozzászólás
>!
Fabala
Mark Haddon: Valami baj van

.. a történet olyan, mint a kristálycukor, tiszta és érthető, könnyen befogadható, Mark Haddon meg valami mesteri vattacukorkészítő, hogy ilyen könnyűvé és színessé teszi ezt az amúgy nagyon is valóságos problémákból összepatchvörközött problémapaplant, ami lefed egy egész családot. A megjelenő kapcsolatok dinamikája gyönyörű és hiteles – ha valaki családterápiával vagy esetleg rendszer-szemlélettel foglalkozik, mindenképpen ajánlom elolvasásra: nagyon szép, tankönyvbe illő összefüggéseket/mozgásokat láthatunk.


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

Talán az a lényeg, hogy az ember ne mindig arra vágyjon, amije nincs. Hanem inkább abból hozza ki a legtöbbet, amije van.

445. oldal

15 hozzászólás
>!
szera

Jó dolog beszélgetni. A másik mond valamit. Az ember felel rá valamit. A társalgás megnyugtató tiktakja.

10. oldal

3 hozzászólás
>!
Dün SP

Hogy az ördögbe várhatjuk el valakitől, hogy szerelmes legyen belénk, amikor önmagunkat még csak nem is kedveljük?

271. oldal

12 hozzászólás
>!
ppeva P

Egyszer kipróbálta az önmegtartóztatást is. Jól ment, csak a szex hiánya zavarta nagyon.

103. oldal

>!
Kocos

És arra is rájött, hogy két dolog szükséges ahhoz, hogy jobb emberré váljunk. Egyrészt gondolnunk kell másokra. Másrészt viszont tojnunk kell rá, mit gondolnak rólunk mások. Vissza kell küldenünk a pincérrel a szottyadt pitát. Smárolnunk kell a Blackfriars Bridge-en.

411-412. oldal, 110. fejezet (Európa, 2008)

>!
arsenal0522

– Nem vesszük észre, milyen fontos. Minden. A fák.
Az emberek. A torták. Csak akkor, amikor elveszik tőlünk.
Akkor belátjuk, hogy hibáztunk. De akkor már késő.

477. oldal

>!
Dün SP

Jamie szinte emberfeletti módon zavarban volt. Úgy reszketett a keze, hogy a teája fodrozódni kezdett, mint amikor a Jurassic Parkban a Tyrannosaurus rex közelít.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jurassic Park · tyrannosaurus rex
1 hozzászólás
>!
szera

az egyedüllét lehetőség, nem pedig feladat

179. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

Amikor még húszéves az ember, olyan, mintha egy óriáspolippal birkózna. Minden pillanat számít. Harmincévesnek lenni olyan inkább, mint kirándulni. Az idő java részében máshol járnak a gondolataink. Mire hetvenévesek leszünk, biztosan olyan lesz, mint snooker-bajnokságot nézni a tévében.

189. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Ellen Malpas: A védelmező
Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya
Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Holly Smale: A lány, akit soha senki sem vett észre
Kerstin Gier: Zafírkék
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
Nick Hornby: A Meztelen Juliet
George Eliot: Middlemarch
E. L. James: A szürke ötven árnyalata
Jodi Ellen Malpas: Ez vagyok