The ​Curious Incident of the Dog in the Night-time 143 csillagozás

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

The Curious Incident of the Dog in the Night-time is a 2003 novel by British writer Mark Haddon. It won the 2003 Whitbread Book of the Year[1] and the 2004 Commonwealth Writers' Prize for Best First Book.[2] Its title is a quotation of a remark made by the fictional detective Sherlock Holmes in Arthur Conan Doyle's 1894 short story „Silver Blaze”.

The story is written in the first-person perspective of Christopher John Francis Boone, a 15-year-old boy living with autism in Swindon, Wiltshire. Although Christopher's condition within the autism spectrum is not stated explicitly within the novel, the summary on the book's inside cover or back cover (depending on the edition) describes it as Asperger syndrome or high-functioning autism.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Children's Classics angol

>!
Vintage, London, 2014
272 oldal · ISBN: 9780099598459
>!
Red Fox, 2014
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781782953463
>!
Random House, London, 2012
272 oldal · ISBN: 9781849921596

8 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 19

Most olvassa 13

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Szamღca>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

TEO volt a fiammal. :D Nekik kotelezo az iskolaban; en meg veletartottam. Igy ez emelte az elmenyt.
Rendkivul erdekes es jol megirt konyv. Nincsenek melyrehato ismereteim az autistizmusrol; csak amit konyvekbol itt-ott felszedegettem de nekem; laikusnak total meggyozo es hiheto volt….
Annyira nagyon meggyozo volt, hogy a fiam meg is kerdezte, hogy lehet-e hogy az iro valoban autista.
Az egesz konyv egy 15 eves autista/aspergeres gyerek szemszogebol van irva, hogy o hogy latja a dolgokat. Azon kivul hogy meggyozo es hiheto volt ez az eloadas nagyon tetszett a mellekszereplokleirasa is. Szeretheto, esendo emberek. Borzalmasan sajnaltam a szuloket, az apat a leginkabb. Aki minden elkovetett, hogy a gyereknek a legjobbat tudja nyujtani. Kovetett el hibakat, hiszen ember – amin egy egeszseges ember konnyebben tulteszi magat…. de egy autista gyerek szempontjabol aki total racionalisan az erzelmeket kizarva eli eletet elfogadhatatlan es megbocsathatatlan hiba…..

Nagyon orulok, hogy elolvastam azt hiszem ez az a fajta konyv ami megmarad az emberben….

Vackor6 P>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Okos, érdekes és szerethető történet egy aspergeres srác szemszögéből. Remek lehetőség, hogy a világ dolgait egy hasznosan egyszerű látásmódból tudjuk megtekinteni.
Melegen ajánlom azoknak, akik szeretnének elkezdeni angolul olvasni. A szöveg rendkívül könnyen olvasható és élvezetes.

metahari P>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

(olvastam mar korabban, magyarul is) a mostani olvasas az leginkabb felolvasas, a munkahelyemen egy sokmindenmas es autista kisfiunak olvasom fel, amig alszik. Kozben kiderult, hogy a kutya utani nyomozas erdekli es dehogy is alszik! A fohos is autista es ahogy betekintunk a vilagaba, erdekes dolgokat fedezunk fel. A kisfium is csak nez neha, csodalkozik, hogy ilyen is van? Aztan megnyugszik. Ugy erzem lathatatlan szalak kezdenek el kinoni a foszereplo es a kisfiu kozott.
A masik tanarja es en meg csak tanulunk, tanulunk, neha magunkrol is.

ÁrnyékVirág>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Rengeteg gondolatot és érzést felkavart bennem ez a könyv. Sajnálatot, félelmeket, aggódást – és végül, mikor becsuktam a könyvet, akkor tiszteletet Cristopher szülei iránt. Mert ők ugyanolyan átlagosak, mint mi, a saját gondjaikkal, kicsinyes problémáikkal, megcsalásokkal, hazugsággal, haraggal, impulzivitással – a saját gyermekük számára űrlények, egyszerűen nem tudja értelmezni őket. Ők pedig nem tudják megérteni Cristophert. De legalább próbálják, és elfogadják olyannak, amilyen. Megpróbálják összekapcsolni a két világot, a Cristopher-féle racionális, tényeken, számokon és órarendeken alapuló világát az emberek kaotikus, érzelmek által vezérelt világával. És óvják, és szeretik, a maguk ügyetlen módján. Ahogy csak az ember szeretni tud.
Számomra félelmetesen jól megmutatja a könyv, hogy hogyan működik egy ilyen ember agya. (Persze kíváncsi vagyok egy olyan szakember véleményére is, aki Asperger-szindrómásokkal foglalkozik. )
Nem ítélkezik, nem akarja megmondani a tutit, de észrevétlenül elfogadásra tanít.
Kedvenc lett, örök hálám érte @zsofigirl -nek

2 hozzászólás
Banditaa P>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Olvastatja magát. Vagy lehet, hogy csak én voltam így vele? Az elméleti tudásom az autizmusról nem valami nagy, de a gyakorlati az már igen. (Három év autista csoportban, ebből két éven át napi 8 óra.) Szóval ismerős volt Christopher világa, cselekedetei, gondolkodásmódja és a félelmei. Még a visítása is. Azt mondjuk nem tudom, Mark Haddon milyen apropóból írt egy Aspergeres fiúról (Talán van egy a családjában? Utána kellene olvasni.) és nem autistához képest szerintem derekas munkát végzett.
Csak a végét érzem valahogy kevésnek, írhatott még volna néhány prímszámos fejezetet…

Nyájas_Olvasó>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Akinek tetszett a Rain Man vagy a Virágot Algernonnak, annak kötelező. A többieknek is. Nevetsz, sírsz, mosolyogsz, drukkolsz, együttérzel. Csodálatos könyv, egyben an easy read in English. :)

arsenal0522>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Hú, de jó könyv volt. Ezt mindenkinek el kellene olvasni, sokat lehet belőle tanulni toleranciáról, odafigyelésről, kapcsolatokról. Mert ez a történet nemcsak arról szól, hogy az Asperger-szindrómás kisfiú kinyomozza, hogy ki ölte meg a szomszéd néni kutyáját.Hanem sokkal többről.
A másságról.Kapcsolatokról. És arról, hogy attól, hogy valaki másképp látja a dolgokat, még ugyanolyan ember mint mi. Sőt. Még az is lehet, hogy az ő nézőpontja sokkal igazabb, helyesebb, mint a miénk. Próbáljunk néha másképp nézni a dolgokra. És arról is szól, hogy milyen a csillagok csendje, és milyen elviselhetetlen egy metróállomás. És a prímszámokról.
Olvassátok el.

8 hozzászólás
viidori IP>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

a kutya mindenit, az agyam eldobtam ettől a könyvtől.
***

Ezt persze csak úgy mondom, hogy összezavarjam a Christophereket, mert nyilván nem vettem ki az agyamat a fejemből, és hajítottam el jó messzire. Csak úgy képletesen. Eléggé szemfelnyitó élmény ez a könyv, belelátni kicsit, hogyan is gondolkodnak az autisták (vagyis egy autista, hiszen mindegyikük különböző), és hogyan szorítja nagyon szoros korlátok közé az életüket a gondolkodásuk. Számukra nagyon logikus szabályaik kívülről nézve abszurdak és rémesen frusztrálóak. A legérdekesebb persze a saját lényünk az új ismeretek tükrében. Hogyan élnénk együtt Christopherrel? Mit tennénk a szülei helyében? Az ő belső, teljesen új perspektívája rávilágít kicsit arra hogy hol is vannak a határaink, vagy legalábbis a képzeletbeli korlátai az empátiánknak.

Bogas>!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Ráéreztem, ki ölte meg Wellingtont, hamarabb, mint hogy Christopher kinyomozhatta volna, mivel a rá- vagy megérzés legalább annyira illogikus, mint egy metafora. Viszont nem tudtam volna kinyomozni. És nem tudnék két és fél órán át ülni egy pályaudvaron és matematikai példát megoldani, hogy megnyugodjak, mivel folyamatosan azon járna az agyam, hogy el fognak menni a vonatok, az utolsó is – így aztán egyáltalán nem nyugodnék meg.
Ja, és idegesített, hogy Christopher nem szállt fel a metróra. Akkor is, ha felfogom, hogy miért nem. És nem tudnék jobbat kitalálni a hazamenésnél, ha nekem kellene vásárolni menni vele és Christopher kiabálna és lekuporodna a földre és befogná a fülét. Attól még, hogy úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű könyv, nem leszek rögtön fantasztikusan toleráns és empatikus.

Beatrice8 >!
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

„It was 7 minutes after midnight. The dog was lying on the grass in the middle of the lawn in front of Mrs. Shears's house.”

Kötelező volt elolvasni angolra. Ofő már évek óta emlegeti a könyvet, de amíg el nem olvastam a fülszövegét, addig véletlenül se gondoltam volna, hogy ez ilyen lesz. Most először olvastam egy autista főszereplő szemszögéből.
De mielőtt rátérnénk az érdekes dolgokra. Én és könyv: spoiler
spoiler

A legeslegjobb tulajdonsága, hogy érdekes. Ahogy bemutatja Christopher gondolatait, eszmefuttatásait, világnézetét, az életben a nehézségeit… Olyan szempontból világítja meg a dolgokat, amiből kevesen vizsgálnánk meg egyébként. Ez a legnagyobb húzóereje a könyvnek és ugyan így, ahogy leírtam ez nem tűnik nagy számnak, de olvassátok el és kiderült, hogy igenis az.

Kedveltem a szereplőket. Természetesen főleg Christophert, ő nagyon a szívemhez nőtt, de bírtam a mellékszereplőket is. Az apja, Mrs. Alexandre, Siobhan(sok ideig nem esett le, hogy ő tanár). Igazából a közvetlen környezetéből egyedül az spoiler nem szívleltem. Látszik, hogy igyekszik ő, de egyszerűen nem érti meg a fiút.

Az írásmód a második legjobb dolog a könyvben. Számomra abszolút újszerű. Nem lineárisan megy valami mentén, hanem inkább asszociatív módon. Persze a történéseket közben követjük, de a fejezetek nagy része nem maga a cselekmény, hanem valami magyarázat és én ezt egyáltalán nem bántam, sőt! Sok új dolgot megtudtam, amit megértettem belőle, az nagyon érdekes volt.
Nem tudom, hogy más is így van-e ezzel, de én kis részben magamat is felfedeztem ebben a könyvben. Sok helyen teljesen lenyugtatott.

A történet, Christopher kalandja látszólag nem nagy dolog, de szerintem izgalmas volt, különösen a „tálalása” miatt.

Érdekes, szórakoztató és tanulságos. Ezzel a három szóval tudnám leginkább leírni. Igazából ez a véleményem lényege :D.

Mindenkinek bátran ajánlom, szánjon rá pár órát, igazán nem hosszú! Nekem kedvenc lett és mindenképpen újraolvasós.

Ui.: Véleményem szerint legnagyobbrészt szép, egyszerű nyelvezete van angolul, könnyen olvasható.
Uui.: Holnap után megnézem színházban is, már nagyon várom :))


Népszerű idézetek

mandika>!

I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them.

flamepetals>!

I think people belive in heaven bacause they don't like the idea of dying, because they want to carry on living and they don't like the idea that other people will move into their house and put their things into the rubbish.

43

Életveszélyes_és_Tilos>!

Sometimes we get sad about things and we don't like to tell other people that we are sad about them. We like to keep it a secret. Or sometimes, we are sad but we don't really know why we are sad. So we say we aren't sad. But really we are.

spoiler>!

Mother used to say that it meant Christopher was a nice name because it was a story about being kind and helpful, but I do not want my name to mean a story about being kind and helpful. I want my name to mean me.

29

apple_pie >!

Life is difficult, you know. It's bloody hard telling the truth all the time. Sometimes it's impossible.

NannyOgg P>!

    A lie is when you say something happened which didn't happen. But there is only ever one thing which happened at a particular time and a particular place. And there are an infinite number of things which didn't happen at that time and that place. And if I think about something which didn't happen I start thinking about all the other things which didn't happen.
    For example, this morning for breakfast I had Ready Brek and some hot raspberry milkshake. But if I say that I actually had Shreddies and a mug of tea I start thinking about Coco-Pops and lemonade and Porridge and Dr Pepper and how I wasn't eating my breakfast in Egypt and there wasn't a rhinoceros in the room and Father wasn't wearing a diving suit and so on and even writing this makes me feel shaky and scared, like I do when I'm standing on the top of a very tall building and there are thousands of houses and cars and people below me and my head is so full of all these things that I'm afraid that I'm going to forget to stand up straight and hang onto the rail and I'm going to fall over and be killed.
    This is another reason why I don't like proper novels, because they are lies about things which didn't happen and they make me feel shaky and scared.

19. oldal (Anchor Canada, 2004)

apple_pie >!

I like it when it rains hard. It sounds like white noise everywhere, which is like silence but not empty.

Bogas>!

And people who believe in God think God has put human beings on the earth because they think human beings are the best animal, but human beings are just an animal and they will evolve into another animal, and that animal will be cleverer and it will put human beings into a zoo, like we put chimpanzees and gorillas into a zoo. Or human beings will all catch a disease and die out or they will make too much pollution and kill themselves, and then there will only be insects in the world and they will be the best animal.

199

3 hozzászólás
dorcika>!

People think that alien spaceships would be solid and made of metal and have lights all over them and move slowly through the sky because that is how we would build a spaceship if we were able to build one that big. But aliens, if they exist, would probably be very different from us. They might look like big slugs, or be flat like reflections. Or they might be bigger than planets. Or they might not have bodies at all. They might just be information, like in a computer. And their spaceships might look like clouds, or be made up of unconnected objects like dust or leaves.

103. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny B. Jones: I'll Be Yours
Sarah Pinborough: 13 Minutes
Jenny Han: To All The Boys I've Loved Before
Stephanie Perkins: Lola and the Boy Next Door
Catherine Ryan Hyde: Where We Belong
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Jennifer E. Smith: The Statistical Probability of Love at First Sight
J. D. Salinger: The Catcher in the Rye
Charles Dickens: David Copperfield (angol)
Kerstin Gier: Ruby Red