Twin ​Peaks titkos története 107 csillagozás

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

David Lynch és Mark Frost tévétörténeti jelentőségű sorozata hamarosan folytatódik. A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire (minden olvasó meg fog döbbenni!), másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait. Miközben megismerhetjük Amerika legrejtélyesebb városának titkos múltját is.

Sólyom mondja: A mi kultúránkban a baglyok – néha egyszerűen csak baglyok. [De csak néha!]

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935751 · Fordította: Veres Mátyás
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789632936147 · Fordította: Veres Mátyás

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Dale Cooper


Kedvencelte 12

Most olvassa 18

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Nem csak a baglyok nem azok, de Twin Peaks sem egészen az, aminek mi hisszük. Sok volt az ufo nekem… amúgy igazán tetszetős kivitelű, rajongóknak elsősorban kihagyhatatlan.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/twin-peaks.html

>!
wzsuzsanna P
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Sok mindenre számítottam ezzel a könyvvel kapcsolatban, de arra egészen biztosan nem, amit végül kaptam.
Először is, a Twin Peaks igazi kultsorozat, amiről önmagában is heteket lehetne végigbeszélgetni, találgatni, annyira összetett, bonyolult és szimbolikus. Nekem annak idején egy-számomra legalábbis-megnyugtató és elfogadható magyarázatom volt arra, hogy kábé miről is akart szólni, és mi volt a mondanivalója. Azt hiszem, a könyvtől főleg azt vártam, hogy ezeket az elképzeléseket fogja alátámasztani, kiegészítve őket néhány részlettel és további rejtélyekkel. Nos, ehhez képest alapjaiban teljesen más magyarázatokat kaptam. Nem akarok semmilyen poént ellőni (még spoiler jelzéssel sem), de az biztos, hogy ez a könyv egy igazi fejesugrás az amerikai történelem legnagyobb rejtélyeibe és összeesküvés-elméleteibe, méghozzá egy nagyon igényesen kivitelezett és szerkesztett könyv formájában. Képtelen voltam letenni, annyira akartam tudni, mi fog kisülni belőle- a fél csillag levonás pedig részemről azért jár, mert nem vagyok teljesen biztos abban, hogy ez az irány mennyire volt/lesz jó ötlet a sorozat szempontjából.

10 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Gyönyörű kivitelezésű könyv. Kár, hogy nem sok szó van benne Twin Peaks-ről. :(

>!
Marcus
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Mulder és Scully Twin Peaks-ben nyomoz. Akár ilyen érzésünk is lehet e dokumentumregény olvastán, és igazából nem is lenne lehetetlen a crossover, ha Duchovny nem lenne egyben Denise is.

Mark Frost eléggé messziről indítja művét: a korai úttörők első találkozása az itt élő indiánokkal látszólag nem lehet túl érdekes a rajongók számára, de már az elején érdemes tisztázni magunkban, hogy a sorozat nem Laura Palmer-ről, de még csak nem is Twin Peaks-ről szól, hanem valami sokkal alapvetőbb dologról, amelynek megértéséhez a gyilkosság és a kisváros megismerése ugyanúgy csak egy építőkocka, mint ezen titkos történelem megismerése. A „titkos” itt speciel leginkább „Amerika titkos ügyei” értelemben értendő, ugyanis Frost egy olyan mozaikot rak össze, amiben az ősi indián mítoszoktól kezdve az UFO-k, bigfoot-ok, okkultisták ugyanúgy szerepet kapnak, mint a különféle összeesküvés-elméletek, illuminátusok, szabadkőművesek, FBI igazgatók. Valahogy mindennek köze van Twin Peaks-hez, és így a könyv is egyre inkább áthelyezi a fókuszt a globális vagy nemzeti eseményekről magára a városra, hogy végül a sorozatból már jól ismert karakterek történetét is megismerjük, beleértve a második évad vége után történteket is. Utóbbitól azért ne várjunk sokat, a harmadik évadból több dolog fog kiderülni ezekről, mint a könyvből.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a könyv egy olyan alapot ad, ami sok pluszt jelent a harmadik évad nézésekor. Nem mondom, hogy kötelező, de nagyon erősen ajánlott a sorozat nézőinek.

Ősszel pedig érkezik a folytatás/lezárás, Az utolsó dosszié.

>!
smetalin
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Azt a máriás huncut eget, még egy ilyen elme-roggyant hülyeséget!!!
Rendesen bevitt a málnásba a cím….mint előttem sok embert. Két csillag csak azért, mert amikor néha egy két szót ejtettek a városban lakók életéről, az talán megmarad a fejemben, és érdekes volt. A többi amiről olvastam, az már most, hussss ki is repült.
Nagyító nem árt, ha közelben van olvasás közben!!!

8 hozzászólás
>!
Dr_Benway
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

David Lynch és Mark Frost kultikus sorozata óta tudjuk hogy a baglyok nem azok aminek lászanak. És ami azt illeti ez a könyv sem teljesen az. A borítón neonzöld betűkkel virító TWIN PEAKS felirat alatt a baljósan hömpölygő vízesést megpillantva azonnal megszólalt a fejelmeben Angelo Badalamenti sejtelmes zenéje és alig vártam hogy újra Twin Peaks rejtélyes, szürreális világába léphessek.
A várt “Lynch-hangulat” azonban elmaradt. A fülszöveg sokat mondóan a sorozat megválaszolatlan kérdéseinek feltárását ígéri, ám az újságcikkekből és nyomozati dokumentumokból összeállított aktaszerű könyv inkább idézi elénk Mulder ügynököt mint Coopert. (Fun Fact: David Duchovny egy epizódszerep erejéig feltűnik a Twin Peaks 2. évadában.)
Az akták lényegében csokorba gyűjtik Amerika legnépszerűbb összeesküvés-elméleteit, az illuminátusoktól kezdve, a Kennedy gyilkosságon át Roswellig és a szálak természetesen mind Twin Peaksben futnak össze. Néhol rendkívül izgalmas és szórakozatató tud lenni, de az UFO-szálat én a vége felé már vontatottnak és fárasztónak találtam.
A könyv második felében felbukkannak azért az ismerős arcok, megtudhatunk egyet s mást például Josie Packardról vagy a Tuskó Ladyről, ám a fülszöveg ígérete a rejtélyek leleplezéséről erős túlzás.
Összességében szórakoztató olvasmány volt, különösen tetszettek például Dr. Jacoby jegyzetei, de aki a Twin Peaks sajátságos hangulatának megidézését várja a könyvtől az valószínűleg csalódni fog.

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Mielőtt bármit is írnék a könyvről, le kell szögeznem, nagy Twin Peaks rajongó vagyok, többször is végignéztem a sorozatot, és nagyon várom az új évadot.
Igen, még úgy is, hogy a könyv alapján úgy tűnik, a történet nem abba az irányba fog továbbhaladni, amit vártam volna. Nem tudom, hogy mindebből mennyi volt már meg akkor, amikor hajdan a sorozat készült spoiler
A könyv gyönyörű, mintha tényleg egy igazi FBI akta lenne, az ember ránéz, és rögtön kedvet kap nyomozni, rejtélyt fejteni. Minden sarokban (azaz oldalon) egy összeesküvés-elmélet, és néha bizony legjobb barátom, a google segítségét is igénybe vettem, hogy utána olvassak egy-két dolognak. Néhány kérdésre megkaptam a választ, de legalább kétszer annyi új kérdés is megfogalmazódott bennem, tehát okosabb sokkal nem lettem, de nagyon jót szórakoztam :D spoiler

3 hozzászólás
>!
Grapefruitossy P
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Egy hibája van, de az elég nagy. Javarészt nem Twin Peaksről szól.
Update:
Kódolt infó a „Twin Peaks titkos története” könyvben. :)
A magyar kiadásban a 242-243 oldalakon.
http://welcometotwinpeaks.com/theories/easter-egg-secre…

>!
Ibanez MP
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Nekem tetszett ez a könyv, annak ellenére, hogy a Twin Peaks-re (30 éve láttam kb.) szinte abszolút nem emlékszem, a fő alakok, a fő vonal megvan, de a mellékszereplők teljes homály. Viszont így nem is vártam a Twink Peaks „folytatását”, teljesen meg voltam elégedve ezzel a misztikus-földönkívülis előzménysorozattal. Ami miatt kap egy csillag levonást, az egyrészt az, hogy még nappali fénynél (fénybe fordulva) olvasva is sokszor kifolyt a szemem, annyira apró betűs (sőt, néhol a betűtípus is zavaró). Iszonyat lassan lehet csak vele haladni (no meg nem is lehet gyorsan, mert akkor elveszti az ember a fonalat). A másik, hogy – bár a szálak összeérnek – néha teljesen elmegy olyan irányba, aminél az olvasó úgy érzi, igazából nincs jelentősége.

Ami nagyon-nagyon tetszett: az egész felépítése: rovatokkal-fényképekkel-jelentésekkel-újságcikkel. Annyira hangulatos és annyira jó az egész szerkesztése, hogy komolyan mondom, úgy éreztem, egy teljesen megtörtént eseményt olvasok végig, élt-élő szereplőkkel, szóval egy igaz történetet (rendben, van jó pár ténylegesen élt szereplő is benne és megtörtént esemény).

A legjobban az első rész tetszett, az erdős-gyerekeltűnéses rész, kevésbé az utána következő első ufó-észleléses jelentések, az egy kicsit hosszúra nyúlt, aztán mikor betérünk Twin Peaks-be, ismét érdekes sztorikat kapunk. Ezek után már várom, hogy hazamenjek és kihozzam magammal a teljes sorozatot és megnézzem :-D

Összességében egy érdekfeszítő, érdekesen megszerkesztett, érdekes történet, kizárólag nappali olvasásra, apránként vagy lassan olvasva (szünetet nem érdemes tartani, mert akkor jó eséllyel elfelejti az ember a fő dolgokat is).

>!
KillerCat
Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Nagyon érdekes olvasmány volt,határozottan jót tett,hogy a sorozat megnézése után olvastam.


Népszerű idézetek

>!
Lione

A jó irodalom – tükör, amelyben tisztábban látjuk magunkat (…)

243. oldal

2 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

LEHET, HOGY A BAGLYOK TÉNYLEG NEM AZOK, AMINEK LÁTSZANAK, DE AKKOR IS KÉNYSZERÍTŐ SZEREPÜK VAN: ők emlékeztetnek rá, hogy nézzünk bele a sötétbe.

Utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: bagoly
>!
Dr_Benway

(…) attól, hogy az ember paranoid, még nem biztos, hogy nem üldözik.

306. oldal

>!
wzsuzsanna P

Ahogy haladunk előre az időben, fontos, hogy megtanuljunk különbséget tenni rejtélyek és titkok között. A rejtélyek régebbiek az emberiségnél, körbeölelnek minket, és vonzanak magukkal előre a felfedezésekbe, a csodákba. A titkok az emberiség művei, rejtett és gyakran alattomos módozatai a hatalom megszerzésének, megtartásának vagy kiterjesztésének. Ne tévesszük össze az egyik megfejtésének a keresését a másikból fakadó manipulációval!

64. oldal

>!
stenonisfromperelin

A titok csak addig marad titok, amíg megtartjuk magunknak. Ha egyszer elmondjuk valakinek, elveszíti minden erejét – a jót és a rosszat is – , még ha csak egy darabkáját árultuk is el. De egy valódi misztériumot nem lehet megfejteni. Teljesen legalábbis nem. Az mindig elérhetetlen marad, mint a sarki fény.

>!
Grapefruitossy P

Egyes pletykák szerint hamarosan egy New York melletti luxus-lakóparkban tűnt fel, rövid ideig flörtölt egy bizarr frizurájú ingatlanmogullal…

344. oldal

>!
Batus

„Tudod, Sólyom, én nem gondolom magam pletykásnak. Szerintem én orális történelmes vagyok.”

208. oldal

>!
Lione

(Szeretném megismételni, hogy a Dupla R-ben az ételek, különösen a piték – és említettem már, hogy a kávé is? – igazán különösen finomak.)

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dale Cooper
>!
Lione

Jó, elismerem, túl vagyok pörögve. Hajnali három óra van, és úgy érzem magam, mint aki egy bányaakna szélén tántorog. Már látszik, hogy (…) a lehetetlennek az elfogadása felé terelget bennünket, de nekem ehhez több idő kell, egyelőre képtelen vagyok keblemre ölelni ezeket a minden tudásomat és nyugatias filozófiámat alapjaiban megrendítő metaelemeket. Mostantól vagy sokkal több, vagy jóval kevesebb kávét kell innom.

128. oldal

>!
Lione

Vannak azok a munkavédelmi táblák, amiket ki szoktak tenni, oké? A malomban az volt ráírva: „Már … nap eltelt azóta, hogy valamelyik Hurley utoljára megsérült.”

202. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gillian Flynn: Holtodiglan
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Dan Brown: Inferno
Mur Lafferty: Hat ébredés
Karin Slaughter: Azt hittem, ismerlek
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Kathy Reichs: Szent csontok
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Jo Nesbø: Hóember